Astro A20 Wireless Gaming Headset

Mijn eerste draadloze koptelefoon was wennen. Niet zozeer omdat de koptelefoon nou zo anders aanvoelt, maar door het gebrek aan kabel. Het duurde wel even voor ik doorhad dat ik gewoon kan opstaan zonder te struikelen over een kabel. Laat staan dat ik gewoon even weg kan lopen van mijn pc en de muziek gewoon op kan laten staan; dat blijft immers wel doorspelen op je kop.

Astro A20 Wireless Gaming Headset

De Quality of Life die zo'n draadloze koptelefoon met zich meebrengt ervaarde ik dan ook wel snel. Wennen, maar daarna wil je eigenlijk niet meer zonder. Het geeft, hoe beperkt het misschien is, een bepaald gevoel van bewegingsvrijheid. En ik kan niet meer over mijn kabel heenrollen met mijn bureaustoel, wat misschien in het verleden wel eens een headset heeft gekost ... De koptelefoon heeft een range van zo'n 15 meter, maar met muren betekende dit dat ik op een gegeven moment wel wat audio loss had. In de keuken, aan de andere kant van het huis, had ik geen bereik meer. De overige kamers waren redelijk tot goed te doen met minimaal verlies. Ik woon gelijkvloers, dus met meerdere etages heb ik de A20 niet kunnen testen.

In mijn geval ontving ik het model dat compatibel was met pc en PlayStation 5. Er is ook een model dat geschikt is voor pc en Xbox Series X. Via een dongle, apart verkrijgbaar, kun je jouw versie ook compatibel maken met de andere console. Waarom die er niet standaard bijzit is me een raadsel en als je nagaat dat zo'n dongle makkelijk twintig euro kost, voelt dat niet helemaal ok. Het voordeel van zo'n dongle is dan wel weer dat je nooit je apparaat hoeft te pairen, het is simpele plug and play.

Astro A20 Gaming Headset

Qua comfort is de A20 een prima ding. De hoofdband is stevig en drukt niet op het hoofd. Ik heb nogal een groot hoofd en dus verbaasde me het dat ik de koptelefoon niet op zijn grootste stand hoefde te zetten om passend te zijn. De oorkussentjes zijn erg zacht en in mijn speeltijd heb ik nergens last van gehad. Geen hoofdpijn, geen kaakpijn, geen drukkend gevoel. Heerlijk comfortabel dus.

Qua features is de koptelefoon wat kaal, maar aan de andere kant hinderde me dat niet. Sound settings pas ik wel aan op mijn pc, danwel console. Maar toch; de enige functies die je vindt op de koptelefoon zijn een volumeslider, een aan/uit knop en een equalizer die wisselt tussen drie settings. De microfoon is van het type 'gooi hem omhoog en mute jezelf'.

Het geluid van de microfoon is ook meer dan prima. Of, zoals mijn speelgenoten mij wisten te melden: 'je klinkt helderder en scherper, veel minder ruis ook op de achtergrond.' Dit is in ieder geval in vergelijking met mijn oude JBL en DualSense controller, zeker in dat laatste geval heb je dus een makkelijke upgrade in handen. Een laatste minpunt is dat ik de koptelefoon niet met mijn losse charges opgeladen kreeg. Ik moet de game per se hangen aan de PlayStation of pc, enigszins vervelend omdat je hem dan niet kunt gebruiken.

Al met al is de headset me prima bevallen. Prima geluid, prima bereik en prima comfort. Er zijn wat minpunten, zoals het opladen en het feit dat je verschillende dongles nodig hebt voor verschillende consoles, maar ik kan de Astro A20 Wireless Gaming Headset voor een prijs van 99,99 euro van harte aanraden.