Saga Frontier Remastered

SaGa Frontier kwam in 1998 uit, maar niet in Europa. Import was nog lastig, want je moest ook een PlayStation uit die regio hebben. Voor ons Europeanen is het dus normaal gesproken de eerste kennismaking met de titel, en wij mogen meteen aan de slag met SaGa Frontier Remastered, een verbeterde versie die dit keer wel in ons kikkerlandje te koop is.

SaGa Frontier Remastered heeft zeven verhaallijnen van zeven verschillende personages. Je hebt bijvoorbeeld op zich simpele verhalen zoals dat van Red die een held wil worden en Blue die de beste magiër wil worden, maar ook net wat andere zoals Emilia die haar naam wil zuiveren van een moord, robot T260 die zijn geheugen kwijt is en Asellus die erachter wil komen waarom ze half mens, half mystic is geworden. Elke verhaallijn kost zo’n 8 uur om uit te spelen, al heb je soms zelfs nog meerdere eindes. Ik ben dan niet als een achterlijke door de game gaan racen, maar gewoon wat geleveld en daadwerkelijk op verkenning uit geweest.

Ben je daar klaar mee dan is er nog een nieuwe New Game+ zodat je alle items, geld, skills en stats meeneemt. Als je die New Game+ vrijspeelt, dan speel je ook een nieuw achtste personage vrij, Fuse. Zijn verhaal lijmt de verhaallijnen van de anderen bij elkaar. Er is dus flink wat content door te spelen. Je merkt wel dat SaGa Frontier Remastered niet voor nieuwkomers in het genre is. Het is niet de moeilijkheidsgraad, maar het gebrek aan tutorials en dergelijke.

Saga Frontier Remastered (Foto: Square Enix)

SaGa Frontier (en dus ook de Remastered versie) werkt anders dan veel andere JRPG’s. Het is meer te vergelijken met de Tales of-serie, je team bouw je namelijk wat random op. Hoe meer je een bepaalde actie doet, hoe beter je erin wordt. Zet je iemand dus meer als tank in, dan zal diegene er healthpoints voor krijgen. Een aanvallend personage krijgt dus meer weaponpoints, een magiër manapoints. Skills unlock je ook door meer bepaalde skills in te zetten. Het spel meldt helemaal niet hoe en wanneer je stats of skills unlockt. Dan heb je nog verschillen tussen de rassen, bijvoorbeeld monsters leren skills op een andere manier. Het kan dus handig zijn om je mobieltje naast je te hebben als je op zoek bent naar specifieke skills.

SaGa Frontier Remastered heeft naast de achtste verhaallijn en New Game+ nog meer in petto. Natuurlijk vallen de verbeterde graphics op. High-res sprites en textures maken de personages, de omgevingen en de effecten mooier. Een nadeel: je kunt maar tot Full HD gaan, 4K wordt niet ondersteund. Het spel is ook makkelijker in het opslaan van je voortgang: meer saveslots, quicksave/-start en een autosave zijn toegevoegd. Iets van hulp is er ook bijgekomen: er is nu een quest tab in het menu te vinden zodat je het huidige doel kunt teruglezen. Het is niet heel uitgebreid, je ziet bijvoorbeeld geen sidequests en de informatie voor de mainquest is wel erg summier. Ook zijn er bepaalde scenes toegevoegd die uit het origineel gesneden zijn.

SaGa Frontier Remastered houdt je niet aan het handje. Het is op zich een prima oldschool JRPG, maar dan wel met een beetje internet. Dat helpt je veel mee om meer uit de game te halen. Voor ons Europeanen is het wat lastig om blij te zijn met de eerder verwijderde content van het origineel, want ja, het origineel hebben we nooit gehad. Het betekent wel dat we meteen de complete versie krijgen, inclusief een nieuwe verhaallijn. Dat maakt niet dat het een perfecte game is. Er zit veel grinding in, het levelen naar smaak zelf is ook onnodig lastig gemaakt. Ben je van de oldschool JRPG’s en ben je niet vies van wat uitzoekwerk, dan is Saga Frontier Remastered een leuk tijdsverdrijf, maar zeker niet voor iedereen.

Gespeeld op Switch, ook verkrijgbaar voor PlayStation4, pc en mobile.