Yoshi's Crafted World

Dat Nintendo creativief leveldesign soms heel letterlijk neemt hebben ze al laten zien in spellen als Kirby’s Epic Yarn en Yoshi’s Woolly World. Dit keer mogen de ontwerpers los op alles wat huis- tuin en keukenmateriaal is om levels te maken. Het resultaat is te zien in Yoshi’s Crafted World.

Het verhaal begint met de Yoshi's, die vreedzaam leven op Yoshi Island. Op het eiland bevindt zich een rots vol edelstenen dat bekend staat als de Sundream-steen, die de kracht bezit om de dromen van iemand te verwezenlijken. Op een dag, wanneer Kamek en Baby Bowser proberen de steen te stelen, verijdelen de Yoshi’s dat, maar vallen de edelstenen de wereld in. Yup, we mogen een kleur Yoshi kiezen om de wijde wereld in te gaan en de edelstenen te zoeken.

Yoshi's Crafted World - Bullet Bill (Foto: Nintendo)

Yoshi’s Crafted World heeft dan ook een prachtig leveldesign. De kleuren spatten van je scherm. Alles is gebouwd met allerlei materialen en door ook bijvoorbeeld meeuwen in een level te stoppen die er voor de ‘omdat het kan’ zijn maken de levels nog levendiger. De personages zoals de Yoshi’s, Kamek, maar ook de vijanden zijn superschattig. Na de eerdere creatieve games van de makers had ik ook niet anders verwacht, maar ze maken het wel weer waar.

Yoshi’s Crafted World speelt grotendeels hetzelfde als eerdere Yoshi-games. Je slikt vijanden door om eieren te krijgen, gooit de eieren naar andere vijanden of objecten en onderweg zijn er heel wat geheimen. Game Over is de echte uitdaging, want je hebt onbeperkt aantal levens. Het spel is dus erg relaxed, er is nergens tijdsdruk. De grote verandering in Yoshi’s Crafted World is de toevoeging van een dimensie. Je kunt eieren naar voren en achteren in het scherm gooien. Door naar de voorgrond of achtergrond te richten, wordt de scherptediepte verschoven, zodat je beter kunt zien wat er om je heen is.

Yoshi's Crafted World - Level (Foto: Nintendo)

De levels van Yoshi’s Crafted World zijn nooit echt moeilijk, de doelgroep is duidelijk een stuk jonger dan de doorgewinterde platformgamers. In de voorgaande trailers van de game was te zien dat de levels ook draaien. Daar wordt in het spel te weinig mee gedaan. Je komt er al snel achter dat het gebeurt om drie jonge Poochies-pups te vinden in het level dat je net doorlopen hebt. Omdat je nu aan de andere kant van het diorama loopt zie je nu ook andere geheimen. Daar had puzzeltechnisch veel meer mee gedaan kunnen worden.

Yoshi's Crafted World - Level flipped (Foto: Nintendo)

In Yoshi’s Crafted World zijn er genoeg geheimen te vinden. Natuurlijk zijn er weer collectables te zoeken zoals de vijf bloemen per level. Daar ben je nog het langst mee bezig, maar het is het allemaal zonder guide te doen. Het is goed zoeken naar wel erg opvallende lege plekken, waar waarschijnlijk een onzichtbare gevleugelde wolk, maar het houdt door de nieuwe dimensie ook in dat je de horizon in de gaten houdt voor collectibles die achter achtergronddecoraties. Je moet dus vooral erg uit je doppen kijken en hierdoor zie je ook meteen hoe mooi en gedetailleerd de levels zijn gemaakt.

Yoshi's Crafted World - Labo kostuum (Foto: Nintendo)

Elk level heeft een eigen thema, van de jungle tot ninja's tot een spookhuis. De verschillende thema’s zijn ook weer vol details. De kikkerplatforms van de jungle springen met behulp van gevouwen papierveren, de ninja Shy Guys gooien origami shuriken en het spookhuis heeft een grote kartonnen Shy Guy dat een kartonnen zeis hanteert en je door een kerkhof jaagt. Prachtig om te zien.

Als het al niet relaxed was, dan hebben de makers van Yoshi’s Crafted World nog wat opties toegevoegd voor de allerkleinste. De twee terugkerende opties zijn de Mellow Mode, die Yoshi langere springtijd en meer levenspunten geeft, en co-op voor twee spelers. De nieuwe optie zijn kostuums, die je kunt kopen met de munten die je normaal verzamelt. Deze functioneren als pantser en geven je een paar extra armor voordat je levenspunten gaat verliezen. De pakjes zijn natuurlijk gemaakt van allemaal huis-tuin- en keukenspullen Een vuilnisbak, een melkpak, een dinosaurus-skelet: er is van alles en ziet er zeker grappig uit. Wat te denken van een Bullet Bill-kostuum waarvan de armpjes meebewegen als je rent. Kawaiiiiii. Het is jammer dat er niet meer gameplay aan hangt, zoals een pak dat je juist meer springkracht geeft of weet ik wat meer. Het is een pantser, meer niet.

Yoshi’s Crafted World is een relaxte game. De levels zien er fantastisch creatief uit, met heel veel details en geheimen. Het wordt alleen nooit echt uitdagend en ik had veel meer verwacht van het ‘draaien van het level’ als in veel meer puzzels. De game-opties zijn er juist om het allemaal nog makkelijker te maken, terwijl het spel juist meer moeilijkheid zou mogen hebben, al was het door een modus waarin je een beperkt aantal levens en minder levenspunten hebt, of zelfs een hardcore modus. Yoshi’s Crafted World is schattig in design, maar ook in gameplay. Het spel is uit op Nintendo Switch.