FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 1 april 2019

Alle Brexit-alternatieven weggestemd

De Britse Labourpartij roept zijn parlementsleden op om voor een plan te stemmen waarmee het land een Noorwegen-achtige relatie met de Europese Unie zou hebben. Later wordt er over verschillende alternatieve Brexitplannen gestemd, waaronder een douane-unie. Handelsminister Liam Fox noemt dat laatste echter al "Brexit-verraad".

Het door Labour gesteunde plan staat bekend als 'Gemeenschappelijke Markt 2.0', en zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk zich feitelijk alleen uit de politieke instanties van de EU terugtrekt. Belangrijkste is dat er in dat geval vrij verkeer van personen blijft bestaan, waar premier Theresa May fel op tegen is. Ook een douane-unie is voor de regering niet acceptabel, omdat het land zijn eigen handelsdeals wil kunnen sluiten.

Mays gedoogpartner de Noord-Ierse DUP blijft zich ondertussen tegen haar EU-exitdeal verzetten, omdat die een aparte status voor Noord-Ierland in zou kunnen houden. Na de stemming van maandagavond over de Brexit-alternatieven overweegt May de deal nog een vierde keer aan het Lagerhuis voor te leggen. Maar DUP-vicevoorzitter Nigel Dodds zegt dat zijn partij liever in de EU blijft dan te riskeren dat er een andere status voor Noord-Ierland komt. "Zo belangrijk vinden wij de unie met Groot-Brittannië", aldus Dodds.

Update 19.13 uur
Lagerhuisvoorzitter John Bercow heeft de onderstaande vier moties geselecteerd.

Motie C van Conservatief Ken Clarke, die stelt dat het Verenigd Koninkrijk een permanente douane-unie met de EU moet aangaan, motie D van Conservatief Nick Boles dat bovengenoemde 'Gemeenschappelijke Markt 2.0' inhoudt, motie E van Labourleden Peter Kyle en Phil Wilson wat iedere Brexitdeal onderhavig maakt aan een referendum, en motie G van SNP-lid Joanna Cherry, waarmee het Lagerhuis door Artikel 50 in te trekken een no-deal Brexit kan voorkomen.

Er wordt vanaf 21.00 uur Nederlandse tijd over gestemd.

Update 23.10 uur
Net als vorige week heeft het Lagerhuis alle alternatieven weggestemd. De precieze uitslagen zijn nog niet binnen, maar de BBC weet al te melden dat motie D, die van een douane-unie, opnieuw met een handvol stemmen verschil dichtbij kwam. De motie werd met een marge van drie stemmen verworpen.

Update 23.25 uur
Motie C over de douane-unie is met 276 tegen 273 stemmen verworpen, motie D over de gemeenschappelijke markt met 282 tegen 261, en motie E over een referendum met 292 tegen 280 stemmen. Laatstgenoemde kreeg de meeste voorstemmen. Motie G tenslotte, om het parlement de opperste macht te geven om een no-deal Brexit te voorkomen, werd met de grootste marge verworpen. Er stemden 292 leden tegen en slechts 191 voor.

Voor de regering is de avond opnieuw een overwinning, voor zover je daarvan gezien de huidige politieke crisis nog kunt spreken. Naar verluidt wil premier May het Lagerhuis woensdag de volgende keuze voorleggen: haar exitdeal, of nieuwe verkiezingen. Daarmee wil ze het mes op de keel zetten van de rebellen in haar eigen partij, die er beroerder voor zou staan dan de Labour-oppositie.

Eerste verlies voor Twente sinds november; Jong Ajax afgedroogd door Cambuur

Maandagavond heeft RKC Waalwijk met 4-1 gewonnen van FC Twente. Voor de koploper van de Keuken Kampioen Divisie was dit het eerste verlies sinds eind november. Eerste concurrent Sparta won van MVV Maastricht en verkleint daardoor de achterstand op Twente tot acht punten. In eigen huis verloor Jong Ajax met maar liefst 0-6 van SC Cambuur.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie maandag
Almere City FC - Helmond Sport 3-0
FC Den Bosch - Jong PSV 3-1
FC Eindhoven - TOP Oss 2-1
FC Volendam - FC Dordrecht 3-4
Go Ahead Eagles - Telstar 2-3
Jong AZ - N.E.C. 4-0
Jong Ajax - SC Cambuur 0-6
RKC Waalwijk - FC Twente 4-1
Roda JC Kerkrade - Jong FC Utrecht 2-1
Sparta Rotterdam - MVV Maastricht 2-0

Hey Van Doorn, je bent je geloofwaardigheid kwijt!

Je beschuldigt de media van het verspreiden van nepnieuws, maar je vergeet dat jezelf degene bent geweest die het ‘nieuws’ de wereld in geslingerd heeft. Ondersteund door dat islamitische broeinest Cornelius Haga Lyceum. Je wist, of had van tevoren kunnen weten, dat zelfs alleen al een gerucht dat een ex-PVV’er die bekeerd is tot de islam een islamitische school zou gaan leiden, de tongen los zou maken.

NASCAR-coureur Hamlin met dubbele straf naar winst in Texas

NASCAR-coureur Denny Hamlin heeft de Cup Series-race op de Texas Motor Speedway gewonnen. Voor de veteraan van Joe Gibbs Racing was het alweer zijn 33e zege en de tweede van het jaar. Extra knap was dat Hamlin ondanks twee straffen won: één wegens te hard rijden in de pitstraat en één omdat een monteur de controle over een van zijn banden verloor tijdens een pitstop.

Veteraan Jimmie Johnson vertrok vanaf poleposition, voor William Byron, Daniel Suarez, Chase Elliott en Joey Logano. Na een dikke handvol ronden ging Erik Jones de rondte in, wat een caution - maar geen serieuze schade - en een reeks pitstops veroorzaakte. Johnson bleef wel op kop en vertrok dus als eerste bij de herstart. Het veld werd door een nieuwe ronde pitstops nog wat door elkaar geschud en het was Logano die de eerste stage won, voor Johnson en Elliott.

Stage twee vertrok met de vanaf plek twintig vertrokken Martin Truex op kop, gevolgd door de nog verder naar achteren gestartte Kyle Busch en Kevin Harvick. Brad Keselowski kon met technische problemen al vroeg inpakken, Elliott nam de leiding en sloeg een gaatje naar een vechtend trio, bestaande uit Logano en de gebroeders Kyle en Kurt Busch. Zo kabbelde de tweede stage gestaag voort, tot Kyle Larson de muur raakte en zijn band aan gort reed. Eenmaal aangekomen in de pitstraat bleek er achter de band een flink brandje te woeden en dus leken zijn kansen voorbij.

De hoogtepunten van de race (Bron: YouTube)

Denny Hamlin had de leiding bij de herstart, maar Kyle Busch kwam er al snel voorbij. Dat duurde niet lang en Hamlin won de tweede stage, voor Ryan Blaney, Suarez en Busch. Hamlin verloor de leiding bij de pitstops wel gelijk: een monteur raakte de controle over een band zogenaamd kwijt en dus werd Hamlin bestraft. Blaney nam dit keer de leiding in handen en kreeg Suarez achter zich aan, met Busch op de derde plek. Voor Blaney sloeg het noodlot echter snel toe: hij kreeg technische problemen en lag eruit.

Suarez was zo de nieuwe leider, maar de Mexicaan had Busch in zijn nek hijgen en die nam de eerste plek weer rap in handen. Een klapband van Daniel Hemric bracht de volgende caution en dus dook vrijwel iedereen weer naar binnen voor verse banden. De naar verluidt aan de schijt zijnde Aric Almirola - details zijn álles in de sport - had bij de herstart even de leiding, maar Erik Jones en Busch gingen er snel voorbij en laatstgenoemde ging weer aan de kop.

Busch maakte een klein foutje waarbij de achterkant van zijn auto even weg leek te stappen, wat hem veel snelheid en drie plekken kostte, maar ook de nodige schade. Hij viel daardoor flink ver weg en was gezien, terwijl Hamlin na de laatste ronde pitstops de leiding in handen had. Die hield hij ook vast en dus pakte Hamlin de winst, voor Clint Bowyer, Daniel Suarez, Erik Jones en Jimmie Johnson.

Misbruikcoach Jerry M. opgepakt door de politie

Op 8 januari is de politie, onder leiding van het Openbaar Ministerie in Rotterdam, een onderzoek gestart naar de 59-jarige Rotterdammer Jerry M. die jarenlang heeft gewerkt als atletiektrainer bij verschillende atletiekverenigingen in Nederland. Aanleiding voor het onderzoek waren publicaties in de media over ontucht van meisjes die op verschillende locaties en momenten atletiektraining kregen van deze man.

Een zeer uitgebreid onderzoek van de zedenpolitie eenheid Rotterdam richt zich op meerdere strafbare feiten, gepleegd in Nederland alsook daar buiten. De afgelopen maanden zijn er gesprekken gevoerd met vrouwen die recent maar ook in een ver verleden te maken hebben gehad met deze atletiektrainer. In het kader van het onderzoek zijn ongeveer 60 personen gehoord, die actief waren of zijn in de atletiekwereld.

Er is in totaal vier keer aangifte gedaan bij de politie van aanranding en ontucht. Het onderzoeksteam heeft ook contact opgenomen met slachtoffers van mogelijke strafbare feiten die verjaard zijn. Die slachtoffers zijn, als zij daar gebruik van wilden maken, in de gelegenheid gesteld om hun ervaringen te delen en hebben ondersteuning aangeboden gekregen.

Aanhouding
Naar aanleiding van de resultaten uit het onderzoek en de daaruit naar voren gekomen aangiften heeft de officier van justitie die dit politieonderzoek leidt, besloten om de 59-jarige misbruikcoach vandaag aan te houden en te gaan horen.

De verdenkingen waarop de man is aangehouden zijn op dit moment aanranding en ontuchtige handelingen met minderjarigen. De officier van justitie neemt, naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek en het verhoor van de verdachte, later deze week een beslissing over het verdere verloop van de strafzaak.

Journalisten beter beschermd tegen agressie en geweld

Het versterken van de positie van journalisten tegen agressie en geweld is het doel van het project PersVeilig, dat 1 april van start gaat. Het project is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Genootschap van Hoofdredacteuren, het Openbaar Ministerie en politie. Vanaf diezelfde datum geldt een verdubbeling van de strafeis voor agressie- en geweldsdelicten waarbij journalisten zijn betrokken.

Politie en Openbaar Ministerie geven hoge prioriteit aan de opsporing en vervolging in gevallen van agressie en geweld tegen journalisten. Lik-op- stuk-beleid wordt zo veel mogelijk toegepast en het OM hanteert een hogere strafeis die is vastgelegd in de richtlijnen. In de OM-aanwijzing kader voor strafvordering meerderjarigen (2019A003) is daarom vanaf 1 april 2019 een paragraaf opgenomen over de extra bescherming van journalisten. De OM-richtlijnen en aanwijzingen zijn gepubliceerd op www.om.nl.

Meldpunt
Gelijktijdig wordt onder de naam PersVeilig gestart met een project dat de positie van journalisten moet versterken tegen geweld en agressie. Journalisten die te maken krijgen met agressie en geweld kunnen vanaf 1 april incidenten melden op www.persveilig.nl. In het najaar wordt deze website uitgebreid met informatie en advies over strafbare feiten, meldingen van incidenten bij werkgevers en opdrachtgevers, aangiftes bij de politie en het nazorgtraject. Eveneens in het najaar wordt een veiligheidsplan gepresenteerd voor redacties, uitgeverijen en omroepen, en starten er trainingen voor journalisten.

PersVeilig vloeit voort uit het akkoord dat betrokken partijen in de zomer van 2018 ondertekenden in het bijzijn van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Dit akkoord moet ervoor zorgen dat de aanpak en bedreigingen tegen journalisten hoge prioriteit krijgen.

Toename
Aanleiding voor het akkoord en het initiatief PersVeilig is de toename van het aantal ernstige bedreigingen en geweldsincidenten tegen journalisten. In het onderzoek Een Dreigend Klimaat van prof. dr. Brenninkmeijer en dr. Odekerken, blijkt dat maar liefst 61 procent van de respondenten in 2017 te maken kreeg met bedreigingen. Bij 30 procent van hen gebeurde dit zelfs wekelijks tot maandelijks. Het overgrote deel van de journalisten vindt de ontwikkeling een bedreiging voor de persvrijheid.

Vorig jaar moesten Telegraaf-journalist John van den Heuvel en Parool-journalist Paul Vugts worden beveiligd en werden aanslagen gepleegd op de kantoorpanden van Panorama en De Telegraaf; voorts kregen meerdere columnisten stelselmatig te maken met bedreigende, racistische en seksistische reacties op social media.

Mazraoui voor twee duels geschorst

Noussair Mazraoui mist de komende twee competitiewedstrijden van Ajax. De club en de speler hebben het schikkingsvoorstel van drie duels waarvan één voorwaardelijk geaccepteerd.

Mazraoui mist daardoor de wedstrijden bij FC Emmen en Willem II. De verdediger, die maandag zijn handtekening zette onder een contract dat hem tot medio 2022 aan Ajax bindt, kan ook niet meespelen in het eerste duel in de Champions League thuis tegen Juventus. Ook voor die wedstrijd zit hij een schorsing uit.

In de 57ste minuut kreeg Mazraoui bij een 1-0 voorsprong voor zijn ploeg de rode kaart van scheidsrechter Björn Kuipers. Na een aanname van PSV-linksback Angeliño stuiterde de bal hoog op, met een veel te hoog en vrijwel gestrekt been maakte Mazraoui zich vervolgens schuldig aan een 'buitensporige' overtreding.

Aanvankelijk toonde Kuipers de gele kaart, maar na ingrijpen van videoscheidsrechter Pol van Boekel ging hij zelf naar de beelden kijken. Kuipers trok na het bekijken van de beelden alsnog de rode kaart. Direct na het vertrek van Mazraoui kwam PSV via Luuk de Jong op gelijke hoogte, maar Ajax trok de wedstrijd alsnog naar zich toe.

Sissy-Boy vraagt uitstel van betaling aan

Sissy-Boy balanceert op het randje van faillissement en heeft uitstel van betaling aangevraagd. De 45 winkels in de Benelux blijven voorlopig nog wel open, zo meldt AT5. 

Brand Retail Group, waar Sissy-Boy onder valt, onderzoekt samen met het management of een eventuele doorstart mogelijk is.

Het modeconcern zegt vandaag tegen Retail Trends dat ze hebben geprobeerd de kledingketen weer gezond te maken. Zo zou er gesneden worden in de overhead en geïnvesteerd zijn in winkels en online verkoop.

Geen overname
Ook zou Sissy-Boy naar een nieuwe investeerder hebben gezocht of een partij die de keten wilde overnemen. Dat leidde tot 'vergevorderde gesprekken met een Nederlands familiebedrijf'. Toch trok deze partij zich onverwachts terug, waardoor de directie gedwongen werd om uitstel van betaling aan te vragen.

Sissy-Boy is een van de vele winkelketens die in zwaar weer verkeert. In maart vroeg kledingwinkel Coolcat faillissement aan en in februari werd Intertoys failliet verklaard.

Legende Teun de Nooijer weet nu zeker: "Ik ben meer een assistent"

Begin bij een van de beste Nederlandse hockeyers ooit over Marco van Basten en hij begrijpt precies wat je bedoelt. Nee, Teun de Nooijer treedt niet in zijn voetsporen, hij twijfelt er niet aan na jaren coachen het trainersvak verlaten. "Ik zal altijd een toekomst in het hockey hebben."

In een bodywarmer en een ontspannen broek en witte sneakers staat Teun de Nooijer met de handen in de zakken de wedstrijd tussen Bloemendaal en hdm met een glimlach te observeren. Het is een wedstrijd om snel te vergeten. Hdm maakt in een taaie wedstrijd nog de meeste aanspraak op de overwinning, maar weet in de slotfase twee strafcorners niet te stoppen. De confrontatie eindigt in een 0-0, een bizarre score in het hockey.

Dat hij met zijn handen in zijn zakken staat is niet om aan te geven dat het hem niet interesseert. Het is gewoon zijn houding. Hij is het tegenovergestelde van driftkikker Michel van den Heuvel, coach van de mannen van Bloemendaal. De Nooijer is langs de lijn niet van de grote gebaren, zoals hij als hockeyer ook nooit in het veld verbaal de leiding nam, maar zijn stick en versnelling liet spreken. Bij Bloemendaal Dames 1 is het niet anders. Daar houdt hij met de handen in de zakken alles in de gaten en geeft hij af en toe een individuele aanwijzing, die raak is.

Als het spannender wordt, roert De Nooijer zich iets meer, maar echt volume krijgen de kreten nooit. Dat hoeft ook niet, want naast hem wordt er met nog twintig minuten te spelen een monster wakker, in de vorm van assistent-coach André Morees. De oud-keeper van Bloemendaal is wel gewend te schreeuwen. Normaal van achteruit. Nu van de zijkant. Morees is degene die het team opzweept en richting het einde van de wedstrijd elke minuut is te horen. "Hup, hup, huuuuuup!!!!", galmt het urgent over ’t Kopje, terwijl De Nooijer toekijkt. Morees is de volksmenner langs de lijn, De Nooijer zijn adjudant.

Bloemendaal in een permanente degradatiestrijd
Na drie seizoenen als hoofdcoach van een vrouwenteam in permanente degradatienood weet De Nooijer onderhand wat hij wel en niet kan. Eerder was hij teammanager bij voetbalclub AZ. Toch blijft het soms een raar beeld, langs de lijn op ‘t Kopje: de recordinternational van Oranje met 453 interlands, de voormalig tweevoudig olympisch kampioen (1996 en 2000), wereldkampioen (1998) en Europees kampioen (2007), met negen landstitels van Bloemendaal op zijn palmares. Dat is de man die op zondag hockeysters in een permanente degradatiestrijd onderin de Hoofdklasse coacht. Alleen vorig jaar mocht het team eens eerder op vakantie, toen het de play-outs ontliep.

De Nooijer is van de fluwelen touch, van de versnelling in de versnelling, de man die ondanks een weergaloze dribbel altijd oog leek te hebben voor zijn teamgenoten, de alleskunner die de positie van linkermiddenvelder een nieuwe dimensie gaf. Die oud-international staat elk zondag liefdevol speelsters te coachen, voor wie een goede aanname op een stuiterbal soms een uitdaging is. Voor wie scoren het moeilijkste is wat er bestaat. Bloemendaal Dames 1 heeft in achttien wedstrijden tot nu toe veertien keer de bal achter de doellijn van de tegenstander gekregen. Dat is een aantal dat De Nooijer vroeger als speler makkelijk in z’n eentje haalde in een seizoen.

Zijn opvallende conclusie na drie jaar als hoofdcoach: "Ik denk dat ik uiteindelijk meer een assistent ben. Dat heb ik dit seizoen besloten. Die keuze heb ik gemaakt. Die rol past beter bij mij. Je moet iedereen in zijn kracht laten", zijn de opmerkelijke woorden van De Nooijer, die niet als voormalig wereldvoetballer Marco van Basten het trainersvak vaarwel zal zeggen. Daarvoor is de hockeylegende die in het huis precies naast Bloemendaal woont en op z’n 37ste stopte met zelf hockeyen, te gek op het spelletje.

"Hockey stroomt door mijn bloed. Dat zal mij altijd blijven trekken. Ik heb net als veel andere hockeycoaches een baan erbij door de week (consultant bij McDermott & Bull Europe, red.). Maar wat mij betreft is er altijd voor mij een toekomst in het hockey. Maar wel als assistent. Die rol past hartstikke goed bij mij. Daar krijg ik energie van. Ook van de spelers krijg ik dan veel energie terug. Je hebt als coach soms tijd nodig om erachter te komen wat bij je past."

De komende maanden heeft De Nooijer al zijn energie nodig om de hockeysters van Bloemendaal in de Hoofdklasse te houden. Ondertussen staat hij open voor nieuwe uitdagingen binnen het tophockey. Hoe groot de kwaliteiten zijn van De Nooijer als coach en trainer moeten de komende jaren uitwijzen. Ondanks zijn palmares als speler moet hij zich nog bewijzen als succesnummer langs de lijn. Zijn prijzenkast als coach bestaat nu uit de Gold Cup, die hij met de Mussen vorig jaar won.

Er komen waarschijnlijk twee mooie functies vrij. De Australiër Graham Reid – nu assistent-bondscoach van de Oranje Heren – is voorgedragen als bondscoach van India. Als dat doorgaat, is er plek in de begeleiding van het Nederlands elftal, als assistent van Max Caldas. Oud-international Karel Klaver stopt bij de mannen van Bloemendaal na dit seizoen als assistent van coach Michel van den Heuvel. Het zijn vacatures die wellicht in het profiel van De Nooijer passen. Want wil en moet de voormalig wereldspeler niet in de top werken, bij de mannen, na vier jaar vrouwen coachen? Hij lacht: "Natuurlijk werk ik graag in de top. Als speler had ik ambitie, dat heb ik als trainer ook. Wat er ook gebeurt de komende tijd, ik zie het als een win-win situatie. Als er niets moois komt, heb ik het komend jaar wat meer vrije tijd. Mensen weten me te vinden. Als er wel wat moois komt, ga ik daarvoor."

Teun de Nooijer. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)
Teun de Nooijer. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)

Extra onderzoek nodig naar voorgenomen fusie PostNL en Sandd

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) concludeert na een eerste beoordeling dat een vervolgonderzoek nodig is om tot een definitief oordeel te komen over de gevolgen van de voorgenomen overname van PostNL en Sandd. Als PostNL de overname van Sandd wil doorzetten, moet zij hiervoor een vergunning aanvragen bij de ACM.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter ACM: ‘Monopolies zijn bijna altijd slecht voor consumenten en bedrijven. De ACM kijkt dan ook kritisch naar de plannen van PostNL om Sandd over te nemen. Maar we kijken ook serieus naar de mogelijke voordelen van deze overname. Waaronder de vraag of de overname noodzakelijk is voor de vervulling van de wettelijke taak die PostNL heeft op het gebied van consumentenpost.’

De ACM heeft zorgen over de markt voor zakelijke post, van bijvoorbeeld banken, ziekenhuizen, goede-doelen-organisaties en de overheid. PostNL en Sandd zijn op deze markt de enige twee landelijke aanbieders, waardoor na de overname PostNL vrijwel een monopolist wordt. Het bedrijf zou dan op die markt de prijzen kunnen verhogen of de kwaliteit van de dienstverlening kunnen verlagen om kosten te besparen.

Volgens PostNL en Sandd is de overname echter noodzakelijk voor een efficiënte en levensvatbare postbezorging. De efficiencyvoordelen die de overname van Sandd oplevert zijn volgens de partijen ook van belang voor de postvoorziening aan consumenten en zakelijke gebruikers in een sterk krimpende markt.

Voornemen
Op 25 februari 2019 heeft PostNL het voornemen om Sandd over te nemen bij de ACM gemeld. De ACM heeft in de eerste beoordeling onder meer gekeken naar alle relevante markten voor post- en pakketbezorging, de positie van concurrenten en de afhankelijkheid van leveranciers en afnemers. Ook heeft de ACM zienswijzen van concurrenten en afnemers ontvangen. De signalen daaruit zijn meegenomen in de analyse. De taak van de ACM als onafhankelijke toezichthouder is om fusies en overnames zoals deze goed en grondig te toetsen.

Als PostNL een vergunning aanvraagt, gaat de ACM de gevolgen van de overname van Sandd voor de markten van brievenpost en aanpalende markten (zoals pakketten) verder onderzoeken. Hiervoor staat een standaardtermijn van 13 weken, die verlengd kan worden als meer informatie nodig is. De tijd die PostNL en Sandd nodig hebben om aanvullende vragen te beantwoorden, komt bovenop de 13 weken. De beslistermijn kan dus langer worden.

Mocht de ACM geen vergunning verlenen voor de overname, dan kunnen PostNL en Sandd de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat vragen om op grond van redenen van algemeen belang alsnog een vergunning te verlenen.

Hülkenberg baalt van dubbele DNF voor Renault

Renault beleefde afgelopen weekend een dramatische race tijdens de Grand Prix van Bahrein. Zowel Nico Hülkenberg als Daniel Ricciardo reden - vlak voor hun bolide de geest gaf - in de punten, maar in amper een ronde tijd stonden beide auto's stil en werd zelfs de safety car de baan op gereden.

Hülkenberg begon de race vanaf P17, maar wist zich op indrukwekkende wijze op te werken naar de zesde positie. Daar bleef het ook bij, want twee ronden voor het vallen van de vlag hield zijn motor ermee op. Enkele seconden later zag Ricciardo zijn punten eveneens in rook opgaan, omdat zijn MGU-K hem in de steek liet.

"In gedachten had ik de punten al binnen", liet Hülkenberg na de finish weten. "Dit laat echter maar weer zien dat je de vlag moet zien. Tot dat moment had ik alles onder controle. Ik had een gat naar Norris en alles ging goed. Het gebeurde ook zonder waarschuwing of probleem. Van het ene op het andere moment gebeurde het. Dit is een pittige, lastig te slikken. Een wreed moment dat bij de autosport hoort. Aan de positieve kant: we hadden een redelijke snelheid. De problemen van zaterdag en zondag weerhielden ons van geweldige resultaten."

Hülkenberg noemde met name de eerste ronden van de race een waar gekkenhuis. "Overal wagens, contact, vonken, onderdelen vlogen rond. Ik werd nog behoorlijk hard geraakt op mijn helm door een onderdeel. Alles zat in die race. Het was spectaculair om deel van uit te maken. Ik heb veel ingehaald, dat was leuk. Het was een mooie beloning geweest om deze punten te pakken, maar we moeten een andere keer gewoon terugslaan."

Yelich evenaart homerunrecord en bezorgt Brewers de winst met walk-off hit

Christian Yelich heeft zijn uitstekende seizoenstart een vervolg gegeven. De MVP van de NL van afgelopen sloeg voor de vierde wedstrijd op rij een homerun en daarmee evenaarde hij het homerun-record door minstens in de eerste vier games minimaal één homerun te slaan.

Yelich sloeg in de eerste inning de bal over de hekken. In de volgende slagbeurten kreeg de 27-jarige oufielder drie vrije lopen. In de negende inning liet de MVP in zijn vijfde slagbeurt van de dag nogmaals zijn klasse zien. Op een worp van closer Jordan Hicks sloeg Yelich een tweehonkslag en sloeg daarmee twee punten binnen. De Brewers wonnen dankzij zijn tweehonkslag met 5-4 van de Cardinals.

Yelich heeft nu een slahsline staan van .500/.667/.2.250 na vier wedstrijden. In de eerste vier wedstrijden van het seizoen sloeg de MVP van National League vier homeruns.

Yelich evenaart homerunrecord en bezorgt Brewers de winst in met walk-off hit (Bron: Youtube)

Uitslagen zondag:
New York Yankees - Baltimore Orioles 5-7
Toronto Blue Jays - Detroit Tigers 3-4
Cincinnati Reds - Pittsburgh Pirates 0-5
Miami Marlins - Colorado Rockies 3-0
Tampa Bay Rays - Houston Astros 3-1
Washington Nationals - New York Mets 6-5
Minnesota Twins - Cleveland Indians 9-3
Milwaukee Brewers -St. Louis Cardinals 5-4
Kansas City Royals - Chicago White Sox 3-6
Texax Rangers - Chicago Cubs 11-10
Oakland Athletics - Los Angeles Angels 2-1
Seattle Mariners - Boston Red Sox 10-8
San Diego Padres - San Francisco Giants 3-1
Los Angeles Dodgers - Arizona Diamondbacks 8-7
Philadelphia Phillies - Atlanta Braves 5-1

Extra jachtvliegers in luchtruim tijdens Frisian Flag

Jachtvliegers uit verschillende landen trainen deze en volgende week complexe missies in internationaal verband tijdens Frisian Flag. Vanaf Vliegbasis Leeuwarden stijgen daarvoor 2 maal per dag zo’n 50 toestellen op.

Amerikaanse, Poolse en Nederlandse militairen vliegen met de F-16. Duitsers nemen deel met de Eurofighter, Fransen met de Mirage en Zwitsers met de F-18 Hornet. Vanuit Engeland wordt een Gobham DA-20 ingezet om communicatie met de jachtvliegtuigen te storen. Dat maakt hun operaties extra lastig.

Daarnaast moet een aantal luchtverdedigingssystemen bijdragen de scenario’s zo realistisch mogelijk te maken. Ook de nieuwe Multi Mission Radar (MMR) wordt ingezet. Deze radar van de landmacht merkt extreem snel vijandelijke acties op.

Overlast beperken
Hedendaagse missies gebeuren in toenemende mate in coalitieverband. Dat maakt ook het trainen in internationaal verband noodzakelijk. Omdat Vliegbasis Leeuwarden dicht bij het grote oefengebied boven de Noordzee ligt, is de oefening vanaf de Friese locatie. Hoofd Operatiën luitenant-kolonel Ronald van der Jagt is zich ervan bewust dat Frisian Flag impact op de omgeving heeft.

Toch hoopt hij op begrip. “Het is één van de aandachtspunten onnodige overlast tot een minumum te beperken. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van vaste vertrek- en landingstijden.” Volgens Van der Jagt weten mensen uit de buurt daardoor precies wanneer de vliegbewegingen zijn.

Luchtruim
De oefening speelt zich niet alleen in het Nederlandse luchtruim af, maar ook in dat van Duitsland en Denemarken. Dat vergt nauwe samenwerking tussen de luchtruim-controlerende instanties van de 3 landen. De gevechtsleiding is in handen van het Nederlandse en Duitse Control and Reporting Centre (CRC). Ookeen Airborne Early Warning and Control (AWACS) verkenningsvliegtuig uit Geilenkirchen draagt daaraan bij.

Vliegend bijtanken
Frisian Flag is in combinatie met de tankeroefening ‘EART’. De vliegende pompstations hebben jachtvliegtuigen nodig en de jachtvliegtuigen tankers om vliegend te worden voorzien van brandstof. Tijdens Frisian Flag is dat door beide partijen uitvoerig te oefenen. Duitsland, England, Frankrijk, Italië, Nederland en de Verenigde Staten leveren tankvliegtuigen. Ze zijn tijdelijk gestationeerd op Vliegbasis Eindhoven.

Tijdens Frisian Flag wordt tot en met 12 april van maandag tot en met vrijdag gevlogen tussen 08.00 en 16.30 uur.

Archiefbeeld van Frisian Flag vorig jaar. (Fot: Defensie)
Archiefbeeld van Frisian Flag vorig jaar. (Fot: Defensie)

Bisschop wil dat Amsterdamse homopastoor functie neerlegt en 'zich gaat bezinnen'

Bisschop Jos Punt van bisdom Haarlem-Amsterdam heeft pastoor Pierre Valkering van de Vredeskerk verzocht om onmiddellijk zijn functie neer te leggen vanwege zijn geaardheid. De pastoor maakte afgelopen zondag tijdens zijn 25-jarig ambtsjubileum bekend dat hij homoseksueel is.

Valkering lanceerde afgelopen zondag ook zijn biografie Ontkleed maar niet naakt, waarin hij schrijft over zijn coming-out en zijn omgang met seks en porno.

Pastoor Valkering gaf gisteren een interview met de Gaykrant, waarin hij een uitgebreide toelichting gaf over zijn worsteling met zijn geloof en homoseksualiteit. Ook uitte hij forse kritiek op de Roomse Kerk.

'Bijzonder glad ijs'
Tijdens het interview laat Valkering weten zich ervan bewust te zijn dat hij met het uitgeven van een boek zich op 'bijzonder glad ijs' begeeft of zelfs 'in een mijnenveld'. Toch wilde hij doorzetten. "Mijn intentie is goed en ik hoop echt dat ik erdoor kan bijdragen aan een kerk die voor iedereen reëler en leefbaarder wordt."

Reactie bisschop
Bisschop Jos Punt reageert vandaag op het boek van pastoor Valkering, waarin hij beschrijft dat 'het veroorloven van seksuele vrijheden' niet samengaan met de celibaatbelofte: "Dit is voor de Rooms Katholieke Kerk met een waardige uitoefening van het priesterschap niet verenigbaar. De Kerk heeft alle begrip voor menselijke zwakheid en de worsteling van iedere mens om te groeien tot heiligheid, maar pastoor Valkering geeft nu aan zelfs niet te willen streven naar een geordend celibatair leven."

"De bisschop waardeert het dat hij in zijn boek eerlijk zijn opvattingen en leefwijze bekendmaakt, maar kan niet anders dan van hem vragen vanaf heden zijn priesterlijke taken voorlopig neer te leggen en een bezinningsperiode in te gaan. Over de invulling hiervan zal verder met hem gesproken worden."

'Jarenlange onenigheden'
Valkering stapte in januari 2017 op bij de Rozenkransparochie na 'jarenlange onenigheden'. Op dat moment werd gesuggereerd dat zijn vertrek te maken had met een open brief, waarin Valkering de katholieke kerk opriep om priesters uit de kast te laten komen.

In augustus 2016 wilde Valkering ook meevaren met de GayPride, maar dit mocht niet van de bisschop van bisdom Haarlem-Amsterdam.

Honkballer Bogaerts met nieuw megacontract best betaalde Nederlandse sporter

Honkballer Xander Bogaerts heeft een nieuw contract getekend bij Boston Red Sox. De Arubaanse korte stop van de Red Sox gaat zijn contract verlengen tot en met 2025. Het nieuwe contract heeft een waarde van 120 miljoen dollar en met de twaalf miljoen dollar die hij dit jaar krijgt zal hij in de komende zeven jaar 132 miljoen dollar verdienen bij zijn Amerikaanse club.

Bogaerts wordt meteen de best verdienende sporter uit het Koninkrijk der Nederlanden. In de komende zeven jaar gaat de 26-jarige Arubaan een gemiddeld zeventien miljoen euro verdienen. Voor zover bekend gaat hij daarmee zijn collega-honkballer Kenley Jansen voorbij als best verdienende sporter van het Koninkrijk der Nederlanden. Jansen, de closer van de Los Angeles Dodgers, verdient naar schatting vijftien miljoen euro per jaar. 

Toch stelt het contract weinig voor in vergelijking met Mike Trout. De Amerikaanse ouffielder verlengde onlangs zijn bij de Angels en gaat 31,7 miljoen verdienen per jaar.

Bogaerts won met de Boston Red Sox al twee keer de World Series (2013 en 2018). In 2016 werd hij verkozen tot All-Star en won twee zogenoemde Silver Slugger Awards, de prijs voor de beste aanvallende korte stop. Met Oranje werd Bogaerts in 2011 wereldkampioen.

Tweede jongerenraad politie geïnstalleerd

Zestien jongeren die waren geselecteerd voor de jongerenraad van 2019 werden vandaag officieel geïnstalleerd. Op feestelijke wijze werden ze onthaald op het kantoor van de korpsleiding in Den Haag, in het bijzijn van hun ouders en de leden van de jongerenraad 2018.

De jeugd is belangrijk voor de politie. Liesbeth Huyzer, lid van de korpsleiding en vandaag aanwezig om de installatie te verzorgen, formuleert het als volgt: ‘ Vertrouwen van de samenleving is voor ons functioneren van levensbelang. Om dat vertrouwen te verdienen moet je in contact staan met de samenleving, en de jeugd is daarin een belangrijke groep. Het is wel de toekomst. Ze groeien op in zo’n wezenlijk andere samenleving dan bijvoorbeeld hun ouders. Daarom is het van groot belang om ook dat geluid te horen.' Niet zo vreemd dus dat de politie veel energie steekt in de communicatie met jongeren.

Diversiteit
De dertienjarige Zakaria geeft aan waarom hij in de jongerenraad wil. ‘Ik vind het onderwerp diversiteit erg belangrijk. Als jongere kan ik, samen met de rest van de raad, mijn steentje bijdragen en vertellen hoe ik er tegenaan kijk.’ Ook Fenna (17) wil graag meedoen aan de discussie. ‘Ik geef graag mijn visie op de zaak, en zeker over diversiteit. Dat onderwerp gaat over ons, over hoe onze wereld eruit gaat zien, want wij zijn de mensen van de toekomst.’ Imraan (13) verwacht dan ook dat de politie echt naar de jongeren luistert.

Kernwaarden
Na de installatie gaan de jongeren direct aan de slag met de eerste, echte vraagstukken. Ditmaal over de kernwaarden van de politie: integer, moedig, betrouwbaar en verbindend. Gevraagd wordt of de jongeren manieren kunnen bedenken waarop de politie kan laten zien dat ze integer of verbindend zijn. Ikram (14) denkt van wel. ‘Mijn motivatie om in de jongerenraad te gaan is om een socialer mens te zijn die wat voor anderen kan betekenen. In verbinding zijn dus.’

Tweede jongerenraad politie geïnstalleerd (Foto: Politie)
Tweede jongerenraad politie geïnstalleerd (Foto: Politie)

Molukkers bekladden woning om mogelijke komst niet-Molukkers

In de Molukse wijk Heer in Maastricht hebben een stel Molukkers een leegstaande huurwoning beklad, bekogeld met eieren en enkele vernielingen gepleegd. Op het raam van de woning in de Diederik van Havertstraat valt: "Dit is de Molukse wijk. Alleen voor Molukkers" te lezen.  De onbekend gebleven vandalen zouden dit hebben gedaan omdat er mogelijk een niet-Moluks gezin in de woning zou worden gehuisvest. 

In een schriftelijke reactie laat woningcorporatie Woonpunt aan L1 weten dat er afspraken gemaakt zijn met de bewonerscommissie van de Molukse wijk: "Die afspraken houden in dat mensen die binding hebben met de Molukse wijk voorrang krijgen, mits ze voldoen aan de criteria die gelden qua huishoudsamenstelling en inkomen. Deze specifieke woning leverde geen geschikte kandidaat op uit de Molukse gemeenschap, waarna wij een aantal niet-Molukse kandidaten hebben uitgenodigd voor een bezichtiging. Wij hebben precies gehandeld volgens afspraak."

Dat mensen uit de wijk het er nu toch niet mee eens zijn, is volgens Woonpunt geen probleem. De woningcorporatie geeft aan nogmaals met de buurt in gesprek te gaan. 

Gerechtshof buigt zich over zaak Mitch Henriquez

Het Gerechtshof Den Haag is maandag 1 april gestart met de inhoudelijke behandeling van de strafzaak Mitch Henriquez. Henriquez overleed op 28 juni 2015, daags na zijn aanhouding in Den Haag. In deze zaak wordt het hoger beroep van twee politiemedewerkers behandeld.

De twee politiemedewerkers gingen in hoger beroep nadat de rechtbank hen op 21 december 2017 veroordeelde tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden voor (het medeplegen van) mishandeling, de dood tot gevolg hebbend.

Inhoudelijke behandeling
De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep vindt plaats in het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp. Uiterlijk 11 april wordt de inhoudelijke behandeling afgesloten. De precieze planning is terug te vinden op Rechtspraak.nl. Naar verwachting doet het Gerechtshof uitspraak op 19 juni 2019.

Disciplinaire maatregelen
Zondag 28 juni 2015 overleed de 42-jarige Mitch Henriquez, daags na zijn aanhouding tijdens Night at the Park in Den Haag. Vijf politiemedewerkers die bij de aanhouding waren betrokken, werden destijds buiten functie gesteld. In december 2016 legde de politie vier van hen disciplinaire maatregelen op. 

Hoger beroep
Drie maanden eerder, in september 2016, besloot het Openbaar Ministerie al twee van de vijf politiemedewerkers te vervolgen. De rechtbank veroordeelde deze twee medewerkers donderdag 12 december 2017 tot zes maanden voorwaardelijke celstraf, voor (medeplegen van) mishandeling, de dood tot gevolg hebbend. Op 4 januari gingen beide politiemedewerkers tegen deze uitspraak in hoger beroep.

Lichaam vermiste schipper geborgen

Het lichaam van de vermiste 43-jarige opvarende van het binnenvaartschip Cardium, dat op 9 maart naar de spreekwoordelijke haaien ging op de Westerschelde bij Borssele, is geborgen. Het lichaam werd gevonden tijdens een bergingsoperatie die vandaag van start is gegaan. De 39-jarige eigenaar van het schip werd door de bemanning van een ander schip gered. 

Lees ook: Zoektocht naar vermiste schipper gestaakt

De Cardium ligt op circa twintig meter diepte. De berger van het schip, Multraship, heeft besloten om het schip in delen naar boven te halen omdat vanwege mogelijke schade de bergingsoperatie risico's met zich meebrengt.  Het bergen van het schip, dat 110 meter lang is en 12 meter breed, zal naar verwachting nog geruime tijd in beslag nemen. 

Curlers kloppen ook Europees kampioen op WK

De Nederlandse curlers blijven indruk maken op het WK in het Canadese Lethbridge. Na winst op de ploeg van olympisch kampioen John Shuster wonnen skip Jaap van Dorp, Wouter Gösgens, Laurens Hoekman en Carlo Glasbergen ook van het Schotland van Europees kampioen Bruce Mouat.

Het ging redelijk gelijk op, maar een score in het negende en voorlaatste end bracht de Schotten op een 2-4 voorsprong. Het Zoetermeerse team van Van Dorp gaf echter niet op en een geweldig laatste end leverde met drie punten zowaar de winst op: 5-4. Eerder op de dag was er nog wel een nederlaag: drievoudig en regerend wereldkampioen Niklas Edin en zijn Zweedse ploeg waren met 4-9 te sterk.

Na vier speelronden, waarin de meeste teams tot drie wedstrijden kwamen, staan alleen Canada en Japan op een 3-0 record, terwijl alleen Zwitserland en Zweden op 2-0 staan.

Onnodige sekseregistratie verder teruggedrongen

Instanties en bedrijven krijgen hulp van de overheid bij het terugdringen van onnodige registratie van sekse. Met handreikingen, onderzoek en goede voorbeelden wil het kabinet duidelijkheid scheppen over waar sekseregistratie geen functie heeft, en dus beter achterwege kan blijven. Dat schrijft minister van Engelshoven (OCW) vandaag aan de Tweede Kamer.

Er is de afgelopen tijd al veel gebeurd op dit terrein: zo is vermelding van het geslacht vervallen op diploma, visum, stempas, museumjaarkaart en persoonlijke ov-kaart. Bij burgercorrespondentie, op overheidsformulieren en bij toegangspassen wordt ook niet meer onnodig sekse geregistreerd.

Op tal van andere terreinen is er nog wel onnodige sekseregistratie. Het kabinet vindt dat onwenselijk, want sekseregistratie is vaak onnodig en houdt stereotypen en gendernormen in stand. Ook wordt de registratie door trans- en intersekse personen die zich niet (volledig) herkennen in de binaire man-vrouwverdeling ervaren als belemmering om voluit deel te nemen aan de samenleving.

Minister van Engelshoven spreekt publieke en private partijen hierop aan. Het merendeel van deze partijen heeft de intentie uitgesproken om verdere stappen te zetten om onnodige sekseregistratie, waar mogelijk, te beperken. Om hen te helpen komt er zo snel mogelijk een afwegingskader. Aan de hand van dat kader kunnen instanties en bedrijven zelf zien wanneer het gerechtvaardigd is om naar geslacht te vragen.

Daarnaast worden goede voorbeelden verzameld en beschikbaar gemaakt. Het kan daarbij gaan om mogelijkheden om de vermelding van sekse vrijwillig te maken. De gemeenten Amsterdam en Utrecht bijvoorbeeld hebben hun contactformulieren al aangepast. Waar mogelijk wordt niet meer naar geslacht gevraagd. Van Engelshoven roept andere gemeenten op om dat voorbeeld te volgen.

De juridische en technische kansen en belemmeringen voor herziening van geslachtsvermelding op identiteitskaarten en paspoorten worden in kaart gebracht. Voor de identiteitskaart heeft het kabinet zich binnen de EU, met succes, hard gemaakt. Ook op het formulier dat wordt gebruikt om te solliciteren bij het Rijk is het invulveld voor geslacht niet meer verplicht.

Van Engelshoven komt na de zomer met een overzicht van maatregelen gericht op verdere beperking van onnodige sekseregistratie.

Aanstelling Van Doorn op Haga is 1 aprilgrap

Het Haga Lyceum in Amsterdam heeft het licht gezien. Ze hebben besloten om na alle commotie rondom het islamitische college een 'bruggenbouwer' aan te stellen als interim-directeur. 

De keus is daarbij gevallen op niemand minder dan Arnoud van Doorn, die tot 2011 actief lid was van de PVV. In 2012 bekeerde hij zich tot de islam en sloot zich aan bij de Islamitische Partij van de Eenheid. Voor die partij is hij op dit moment fractievoorzitter in Den Haag. 

Het bestuur laat in een persverklaring weten: "Vanwege de ervaring in het publieke domein acht het bestuur de heer van Doorn de juiste kandidaat voor deze taak."

Update 21:00 uur
Het viel ons op dat vrijwel alle landelijke media dit nieuws naar buiten brachten. Echter, AT5 doet er vooralsnog het zwijgen toe. Op de vraag waarom zij dit 'nieuws' nog niet brachten was het antwoord dat er getwijfeld wordt aan de authenticiteit van het bericht. 

De zender neemt de mogelijkheid dat het hier een 1-aprilgrap betreft serieus en heeft de verantwoordelijke wethouder om een reactie gevraagd. We blijven de ontwikkelingen op de voet volgen en houden jullie op de hoogte. 

Update 1 april 13:22 uur
De vermoedens van onze collega's bij AT5 bleken terecht. Het Haga Lyceum heeft een verklaring op de website geplaatst waarin ze laten weten dat de aanstelling niet echt is: "Een 1 april grapje, zoals sommigen al was opgevallen. De heer Van Doorn is geen interim directeur geworden. Wij waarderen de inzet van Arnoud als vrijwilliger binnen de school. Tevens danken we de media die ons geholpen hebben om een (in Nederland) vanaf het jaar 1561 bestaande traditie levend te houden."

Sprinters Martina en Schippers in bobslee richting Olympische Spelen

Sprinters Churandy Martina en Dafne Schippers hangen hun atletiekschoenen na het WK van dit jaar aan de wilgen. Het duo heeft besloten zich gezamenlijk op de Olympische Winterspelen te richten en wel in het bobsleeën.

Op de Spelen moet alles tegenwoordig hip, modern en - vooral - gemengd zijn, zo ook het bobsleeën. In de World Cup mogen vrouwen al enige tijd meedoen in de viermansbob, zoals Kaillie Humphries en Elana Meyers Taylor al regelmatig deden, nu komt er na de introductie van de monobobs (alleen voor vrouwen) vanaf Beijing 2022 ook een gemengde tweepersoonsbob. Sprinters zijn sporters die vaak goed gebouwd zijn voor het bobsleeën, zeker iemand als Schippers en de wat kleiner gebouwde Martina, die de slee zal besturen.

Schippers wordt de zogenaamde remster: de atlete die de slee bij de start zo hard mogelijk op gang duwt en die bij de finish het anker uit gooit om te zorgen dat de slee tot stilstand komt. "Na al die negatieve shit van de laatste jaren kon ik wel wat positiefs gebruiken, en niemand - op een paar Russen na - is positiever dan Churandy", zo sprak Schippers, die in Zuid-Korea dit jaar haar wereldtitel op de 200 meter voor de tweede keer hoopt te prolongeren alvorens ze met Martina in het snelle machientje stapt.

Martina liet zondag in de studio van Ziggo Sport in de F1-simulator nog zien prima uit de voeten te kunnen met hoge snelheden. Hij spinde weliswaar na twee bochten al, door de opzet van een bobsleebaan zal het op het ijs niet zo snel gebeuren. Of zoals Martina het verwoord: "Ik ben niet bang voor die bochtjes, die bochtjes zijn bang voor mij!" Het duo heeft prima kans op succes: ze zijn snel en kunnen goed met elkaar overweg. Na het teleurstellende olympische optreden van Schippers was Martina er om haar te troosten: "Ik heb haar gezegd dat ze de beste is", zei hij destijds.

Een beetje Churandy-positiviteit kunnen we allemaal wel gebruiken (Bron: YouTube)

NBA-ster Porzingis verdacht van verkrachting

Basketballer Kristaps Porzingis zit flink in de problemen. De 23-jarige Let, met zijn 2,21 meter voorlopig de langste speler in de NBA, wordt verdacht van het verkrachten van zijn buurvrouw.

Volgens de vrouw nodigde Porzingis haar uit in zijn appartement, waar hij haar overmeesterde en verkrachtte. Een en ander zou zijn dertien maanden geleden af hebben gespeeld, maar volgens de vrouw kreeg ze 68.000 dollar zwijggeld aangeboden en bleef ze stil.

Dat geld wilde ze gebruiken voor de studie van haar broer, maar toen Porzingis zich bedacht deed ze alsnog aangifte. De basketballer zelf heeft de beschuldigingen via zijn advocaat ontkend en wil verder geen commentaar geven.

Politie zet idioot op driewielermotor aan de kant

Agenten hebben zondagmorgen een motorrijder aan de kant gezet omdat hij met 115 km per uur en twee kinderen achterop over de Bosdreef in Rotterdam reed.

De 42-jarige man reed iets voor 9 uur op de Bosdreef langs agenten op zijn driewielermotor met 115 km per uur (na correctie) waar 70 km is toegestaan. Op een motor mag slechts één persoon achterop zitten, deze man (of eigenlijk idioot, red.) had zijn beide kinderen van 13 en 9 jaar achterop zitten.

De kinderen en vader droegen een joggingpak in plaats van beschermende kleding. Het meisje had bovendien een niet-goedgekeurde helm op die bovendien ook nog eens veel te groot was. “De helm kon je bij wijze van ronddraaien op haar hoofd. Zelfs met gesloten kinband kon je helm zo afdoen zonder de kinband te openen. Echt levensgevaarlijk” aldus de agent die de man aan de kant zette.

De man kon ook geen rijbewijs tonen en reageerde vol onbegrip over het feit dat agenten hem aanspraken. Hij vond het allemaal complete onzin. Dat vonden de agenten duidelijk niet. De man bracht niet alleen de omgeving in gevaar maar ook zichzelf en zijn eigen kinderen. Hij kreeg bekeuringen voor het niet tonen van het rijbewijs, te hard rijden en het feit dat hij twee personen achterop vervoerde.

Boerkaverbod gaat 1 augustus in

De wet ‘Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’, in de volksmond boerka- of nikabverbod genoemd, gaat in op 1 augustus 2019. Vanaf dan mag in het onderwijs, in overheidsgebouwen, in de zorg en in het openbaar vervoer geen gezichtsbedekkende kleding meer worden gedragen. Eerder zou dat 1 juli zijn. Dit heeft minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) bepaald op verzoek van met name de onderwijssector. Een aantal onderwijsinstellingen vindt het lastig als het verbod middenin een schooljaar zou ingaan. Het dragen van een boerka of nikab, waarbij enkel de ogen zichtbaar zijn van een gezicht, komt maar heel beperkt voor.

De Eerste Kamer heeft op 26 juni 2018 de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding aangenomen, in 2016 gebeurde dat al in de Tweede Kamer. Met deze wet wordt bepaald dat het dragen van gezichtsbedekkende kleding niet is toegestaan rond en in gebouwen van onderwijsinstellingen, zorginstellingen, overheidsgebouwen en in het openbaar vervoer.

Naar aanleiding van de reacties uit sectoren heeft de minister van BZK besloten om de wet op 1 augustus 2019 in te laten gaan. Op deze manier wordt gezorgd voor één moment van inwerkingtreding voor alle sectoren en wordt voorkomen dat het verbod tijdens het schooljaar in gaat.

De leukste 1 april grappen

De leukste 1 aprilgrappen op een rijtje. Dit bericht wordt gedurende de dag aangevuld. 

PS: Ja, de patat-friet discussie was een apart bericht waard. 

Wakker Dier geschokt door extreem hoge kalversterfte

Wakker Dier is zich rot geschrokken door het hoge aantal bedrijven met extreem hoge kalversterfte, zoals RTL Nieuws meldt. “Dit laat wederom zien hoe ziek het systeem is en waar de race to the bottom toe leidt”, zegt Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie in een eerste reactie.

Hilhorst: “De prijzen voor vlees zijn superlaag en dat leidt dus tot deze slechte omstandigheden. Stuitend ook dat de NVWA pas waarschuwt bij een sterfte van meer dan 20%. Doel zou natuurlijk 0% moeten zijn.”

“De reactie van LTO stelt ook niet echt gerust. Ze schermen dat er nog heel veel bedrijven zijn waar het wel goed gaat en dat het een complex probleem is, maar daar hebben al die dode kalveren natuurlijk helemaal niks aan”, aldus Hilhorst.

Ontslagen medewerker vernielt horecazaak

Zondagavond is in een horecabedrijf aan de Boulevard Evertsen in Vlissingen een man aangehouden na een vechtpartij. Hij verzette zich hierbij hevig, ook een agent raakte gewond.

De politiemeldkamer kreeg rond 21.45 uur een melding dat een man in het horecabedrijf ruzie maakte en de zaak niet wilde verlaten. Toen agenten ter plaatse kwamen, werden zij verrast door een vechtpartij tussen twee mannen, namelijk een vertegenwoordiger van het horecabedrijf en de oud-medewerker. De man had inmiddels al behoorlijk veel zaken vernield. Hij werd aangehouden en verzette zich hierbij hevig, maar kon uiteindelijk worden geboeid.

De 35-jarige man uit Vlissingen werd voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht. Hij zit nog vast. Naast de aangifte door het horecabedrijf werd ook door een agent aangifte gedaan, omdat hij gewond raakte. De vertegenwoordiger van het horecabedrijf heeft zich onder doktersbehandeling gesteld. De agent werd op het politiebureau door een GGD-arts onderzocht.

Waterpolosters met Europa Cup-winst naar World League-finale

De Nederlandse waterpolosters hebben in Turijn de Europa Cup gewonnen, de Nederlandse voorrondes van de World League. Rusland werd in de finale met 11-9 verslagen, nadat Nederland halverwege al een 6-3 voorsprong had.

Maud Megens nam vier goals voor haar rekening, Iris Wolves scoorde er drie en zowel Nomi Stomphorst als Simone van de Kraats vonden het net twee keer. Van 4 tot en met 7 juni speelt Nederland in Boedapest de mondiale superfinale van de World League, waar het zich eerder al voor plaatste door de halve finales te halen in Turijn.

De winnaar in Boedapest pakt het eerste van acht olympische startbewijzen. Ook op het WK in juli kan een ticket gepakt worden, net als op het EK en het OKT volgend jaar.

Bondscoach Arno Havenga was uiteraard tevreden: "We hebben alle Europese landen in een jaar tijd verslagen en gaan in Boedapest voor de Spelen." Vanaf mei heeft Havenga alle internationals al fulltime tot zijn beschikking: "Hopelijk duurt dat tot en met eind augustus", zei de bondscoach, doelend op de Spelen in Tokyo.

Bethesda Game Days - Dag 2

Dit weekend waren de Bethesda Game Days vol nieuwtjes en de mogelijkheid voor fans om vragen te stellen aan de ontwikkelaars. Een overzicht van de eerste dag staat hier. Nog even een samenvatting van de nieuwtjes die bekend werden op de laatste dag van de Bethesda Game Days.

The Elder Scrolls Online
De uitbreiding Elsweyr is ongeveer even groot als Summerset. Er komt ook een Daedric artifact systeem met aanvallen en buffs. In de trailer zagen we al hints naar necromancer-gameplay-mechanieken. Deze komen er ook, maar moeten nog worden uitgewerkt voordat ze in heel Tamriel te gebruiken zijn. Er komen ook draken opdagen. Ze zullen zich naar vaste punten begeven, dus je kunt ze onderscheppen (of zij jou natuurlijk).

The Elder Scrolls Online: Elsweyr

The Elder Scrolls: Legends
De Alliance War-uitbreiding is reeds aangekondigd en daar kun je hier meer over lezen. We kunnen in 2019 nog drie uitbreidingen verwachten. Op Reddit heeft een bezoeker een roadmap geplaatst, zodat je kunt zien wat we mogen verwachten. Er komen dus ook toernooien in Elder Scrolls: Legends, maar dat betekent dus niet automatisch dat het een esport gaat worden.  

The Elder Scrolls Legends

NHL: Blue Jackets houden play-offhoop in leven

De ijshockeyers van de Columbus Blue Jackets hebben nog altijd kans op het bereiken van de play-offs. De ploeg won op bezoek bij de uitgeschakelde Buffalo Sabres met 0-4 en kan in de slotweek van het reguliere seizoen nog strijden om een ticket.

In de eerste periode waren de Blue Jackets gelijk lekker op dreef. Pierre-Luc Dubois opende de score, Oliver Bjorkstrand en Nick Foligno waren ook trefzeker. Op aangeven van Dubois, zijn tweede assist, bracht Josh Anderson in de loop van de tweede periode de eindstand op het bord, terwijl goalie Sergei Bobrovsky met 38 reddingen indruk maakte.

Uitslagen NHL zondag
Philadelphia Flyers - New York Rangers 0-3
Arizona Coyotes - Minnesota Wild 4-0
Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes 3-1
Buffalo Sabres - Columbus Blue Jackets 0-4
Detroit Red Wings - Boston Bruins 6-3
San Jose Sharks - Calgary Flames 3-5

Blue Jackets - Sabres (Bron: YouTube)

NBA: Hawks na zinderende slotseconden langs Bucks

De basketballers van de Atlanta Hawks hebben in de NBA een felbevochten thuiszege geboekt. Veel stond er tegen de Milwaukee Bucks niet op het spel, de Hawks zijn al uitgeschakeld voor de play-offs en de Bucks zijn al lang geplaatst, maar een lekkere zege was het wel: 136-135.

De Bucks domineerden in het eerste kwart, maar richting de rust vochten de Hawks zich terug, waarna een spannende strijd ontstond. Bij 122-122 was overtime nodig en ook daarin was het spannend.

In de laatste tien seconden namen de Hawks de leiding en pakten de Bucks het over met nog 1,1 seconde op de klok. De ingegooide bal kwam bij Trae Young terecht en de rookie werkte deze precies in de buzzer richting en in de basket: 136-135 winst.

Uitslagen NBA zondag
Atlanta Hawks - Milwaukee Bucks 136-135 OT
Oklahoma City Thunder - Dallas Mavericks 103-106
New Orleans Pelicans - Los Angeles Lakers 102-130
San Antonio Spurs - Sacramento Kings 106-113
Denver Nuggets - Washington Wizards 90-95
Golden State Warriors - Charlotte Hornets 137-90
Los Angeles Clippers - Memphis Grizzlies 113-96

De heerlijke slotfase tussen de Hawks en de Bucks (Bron: YouTube)

Politie zoekt na 43 jaar opnieuw naar Marjo Winkens

De politie is maandagochtend een grote zoekactie gestart op de Kerstenbergweg in Beesel. Deze zoekactie maakt onderdeel uit van het onderzoek naar de verdwijning van Marjo Winkens. Deze destijds 17-jarige Schimmertse verdween in de nacht van 1 op 2 september 1975 na een bezoek aan de Sint Rosakermis in Sittard. De zaak wordt inmiddels beschouwd als een cold case en is nieuw leven ingeblazen nadat de politie een interessante tip ontving.

Nieuwe informatie
Politie en Openbaar Ministerie hebben besloten verder onderzoek te doen naar deze nieuwe informatie. Op basis hiervan denken politie en Openbaar Ministerie een serieuze indicatie te hebben die kan leiden tot een mogelijke doorbraak in het onderzoek naar de vermissing van Marjo Winkens. De informatie leidt naar een bosperceel of tuin aan de Kerstenbergweg in Beesel waar mogelijk het lichaam van Marjo Winkens begraven zou zijn. Over de concrete inhoud van de tip worden geen mededelingen gedaan.

Onderzoek bosperceel/tuin
Er wordt maandagochtend forensisch onderzoek verricht aan het perceel op de Kerstenbergweg. Het onderzoek op het perceel staat geheel los van de huidige eigenaren/bewoners van het perceel. Zij verlenen vrijwillig hun medewerking aan het onderzoek. Experts verrichten bodemanalyse, mogelijk zal daarbij op plaatsen gegraven gaan worden. Het is niet bekend hoe lang de zoekactie duurt, dat is geheel afhankelijk van de voortgang. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, zal dit bekend gemaakt worden.

Verdwijning Marjo Winkens
Het is bijna 44 jaar geleden dat Marjo Winkens in de nacht van 1 op 2 september 1975 verdween. De jonge vrouw uit Schimmert werd het laatst gezien in Sittard tijdens de plaatselijke kermis. Omdat zij de laatste bus had gemist, leende zij de bromfiets van de moeder van een vriendin. De bromfiets werd later gevonden tussen Spaubeek en Schimmert. Tussen Reuver en Swalmen, 70 kilometer noordelijker, werden enkele kledingstukken en haar bromfietshelm aangetroffen. Meer over de vermissing van Marjo Winkens en veel gestelde vragen en antwoorden over deze zaak is hier te vinden.

Verjaring
De zaak is inmiddels verjaard en daarmee is er geen mogelijkheid meer voor strafvervolging voor mogelijke daders. Hoewel het al bijna 44 jaar geleden is dat Marjo Winkens voor het laatst gezien werd, bleef deze verdwijning altijd de aandacht van de politie houden. Politie en Openbaar Ministerie hechten grote waarde aan het alsnog oplossen van dergelijke cold cases. Met name om recht te doen aan de gevoelens van onzekerheid en onrechtvaardigheid bij nabestaanden.

Politie zoekt na 43 jaar opnieuw naar Marjo Winkens (Afbeelding: Politie)
Politie zoekt na 43 jaar opnieuw naar Marjo Winkens (Afbeelding: Politie)

Bijna half miljoen woningen in particuliere verhuur

In 2018 bezaten ruim 280.000 personen een of meer woningen voor de verhuur. Deze particuliere verhuurders verhuurden samen ruim 475.000 woningen. Dat is 6 procent van de totale woningvoorraad. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De totale Nederlandse woningvoorraad bestond in 2018 uit bijna 8 miljoen woningen. Hiervan was 42 procent een huurwoning. Van deze huurwoningen was het grootste deel een corporatiewoning; de overige 31 procent van de huurwoningen was in 2018 in bezit van overige verhuurders: bedrijven, institutionele beleggers en particulieren. In 2012 lag dat met 27 procent nog iets lager. Bijna de helft (47 procent) van de woningen in eigendom van overige verhuurders was in 2018 in handen van particuliere verhuurders.

Particuliere verhuurders zijn vooral actief in de Randstad. Ruim een kwart (27 procent) van de particulier verhuurde woningen staat in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht. Het aandeel van de particulier verhuurde woningen op de totale woningvoorraad is vooral groot in steden als Groningen (15 procent), Den Haag (13 procent) en Amsterdam (12 procent).

Gemiddeld in Nederland is dat 6 procent. Ook in toeristische gemeenten als Vaals en Valkenburg aan de Geul is het aandeel relatief hoog (respectievelijk 15 en 11 procent). Deels gaat het bij particulier verhuurde woningen om woningen die niet permanent bewoond worden maar bijvoorbeeld worden verhuurd aan toeristen via AirBnB of andere platforms.

Meestal één woning in de verhuur
In 2018 verhuurden ruim 280.000 personen ruim 475.000 woningen. Verreweg de meeste particuliere verhuurders, 8 op de 10, hebben één woning in de verhuur. Een kleine groep, 4 procent, verhuurt vijf of meer woningen. Hiervan heeft een groep van 250 particuliere verhuurders elk meer dan vijftig woningen in bezit voor de verhuur.

Ruim kwart particuliere verhuurders is zelfstandige
Particuliere verhuurders zijn vooral actief als werknemer (37 procent) of zelfstandige (27 procent). Voor 1 op de 5 verhuurders is de pensioenuitkering de voornaamste inkomensbron. Zelfstandigen en pensioengerechtigden onder de particuliere verhuurders hebben vaker twee of meer woningen in de verhuur (respectievelijk 31 en 26 procent) dan werknemers (11 procent). Verhuurders actief als zelfstandige zijn over het algemeen ook wat ouder dan de werknemers onder deze groep: drie kwart van de zelfstandigen is 45 jaar of ouder, van de werknemers is dat iets meer dan de helft.

Bijna half miljoen woningen in particuliere verhuur (Foto ter illustratie: Pixabay)
Bijna half miljoen woningen in particuliere verhuur (Foto ter illustratie: Pixabay)

Tuchtrecht gezondheidszorg uitgebreid met beroepsverbod

De tuchtrechter kan vanaf nu een beroepsverbod opleggen aan zorgverleners in de individuele gezondheidszorg. Dat is het gevolg van een wijziging van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) die per 1 april 2019 ingaat. Het beroepsverbod wordt hiermee het zwaarste middel dat een tuchtrechter kan opleggen, bijvoorbeeld als een zorgverlener een ernstig zeden- of geweldsdelict, of een levensdelict heeft gepleegd.

De wetswijziging legt daarnaast vast dat de Wet BIG ook van toepassing is op cosmetische handelingen. Dit betekent dat handelingen zoals injecteren of chirurgische ingrepen alleen gedaan mogen worden door artsen die geregistreerd staan in het BIG-register, ongeacht of een behandeling met een medisch of cosmetisch doel plaatsvindt.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport): “De patiëntveiligheid moet altijd voorop staan. Daarom vind ik deze verzwaring van het instrumentarium van de tuchtrechter van belang. Ook kan er nu geen misverstand meer over bestaan dat niet alleen medische, maar ook cosmetische ingrepen onder het tuchtrecht vallen en dat de betreffende zorgverleners moeten voldoen aan de eisen zoals vastgelegd in de Wet BIG.”

Beroepsverbod
In het BIG-register staan alle individuele zorgverleners met een beschermde titel geregistreerd, zodat patiënten kunnen zien of een zorgverlener bevoegd is bepaalde handelingen uit te voeren. De tuchtrechter kan nu een beroepsverbod opleggen als hij op basis van de Wet BIG oordeelt dat een zorgverlener niet geschikt is het eigen beroep uit te oefenen, of als de rechter deze persoon niet geschikt acht een ander beroep in de zorg uit te oefenen waarbij hij patiënten behandelt.

De wetswijziging zorgt er ook voor dat het tuchtrecht van toepassing kan zijn op gedrag van een BIG-geregistreerde in een ander beroep dan het BIG-beroep, of in zijn privéleven. Het gaat dan om ernstig gedrag dat niet past bij de beroepsuitoefening. Ten slotte krijgt de inspectie de mogelijkheid om in bijzondere gevallen een beroepsbeoefenaar in afwachting van het oordeel van de tuchtrechter direct op non-actief te stellen.

Ondersteuning klager
Mensen die een tuchtklacht willen indienen, kunnen vanaf nu gebruik maken van de ondersteuning van een tuchtklachtfunctionaris. Deze functionaris adviseert de klager over het formuleren en indienen van een tuchtklacht, wat zorgt voor een beter lopend proces.

FOK! Wat een weer: zonnig en droog

Vandaag is het zonnig en blijft het droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 10°C in het Waddengebied tot plaatselijk 16°C in Limburg. De wind draait naar het oost- tot zuidoosten, is matig boven land en aanvankelijk nog vrij krachtig aan zee en boven het IJsselmeer.

Vannacht zijn er aanvankelijk brede opklaringen. In de loop van de nacht raakt het in de zuidwestelijke helft van het land echter grotendeels bewolkt. Het blijft nog wel droog. De minimumtemperatuur ligt tussen 3°C in het noordoosten en 7°C in het zuidwesten. De wind is matig en draait naar het zuidoosten.

Morgen overdag breidt de bewolking zich over het gehele land uit en gaat het in de loop van de ochtend van het zuidwesten uit af en toe regenen. In de middag klaart het vooral in het zuiden soms op, maar ontwikkelen zich wel enkele buien die vooral in het oosten gepaard kunnen gaan met hagel, onweer en windstoten. De maximumtemperatuur ligt rond 11°C in het Waddengebied en rond 16°C in het zuiden en oosten. De wind is matig en draait in de middag naar het zuidwesten. (Bron: KNMI)

Dit schip heeft de Franse geheime dienst nog niet onder handen genomen... (Foto: FOK!)
Dit schip heeft de Franse geheime dienst nog niet onder handen genomen... (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Gurney slaat slag op German Darts Championship en wint eerste Euro Tour

Daryl Gurney heeft zijn eerste toernooi op de Euro Tour gewonnen. Superchin schreef zondagavond de German Darts Championship op zijn naam door met 8-6 te winnen van Ricky Evans in de finale.

Gurney gaf de partij nog bijna weg, want de Noord-Ier zag Evans terugkeren van een 5-1 achterstand tot 6-6. Een veertiendarter bracht de tweevoudig major-winnaar op één leg van de zege. In die leg kreeg Evans nog een kans om de wedstrijd verder te verlengen. Rapid Ricky liet 66 over na twaalf pijlen, maar miste in zijn vijfde beurt één pijl op tops voor 7-7. Gurney wierp daarna 96 uit via dubbel negen voor de eindzege in Hildesheim.

De Nederlanders vertolkten slechts een bijrol op de German Darts Championship. Jermaine Wattimena bereikte de laatste zestien, terwijl Michael van Gerwen, Ron Meulenkamp en Mario Robbe in de tweede ronde werden uitgeschakeld. James Wade wist tijdens dit toernooi een negendarter te gooien. 

Volgende week gaan de darters weer de vloer op voor Players Championships 9 en 10. 

Uitslagen German Darts  Championships - achtste finales
Peter Wright (96.44) 6-3 (100.33) Jermaine Wattimena
Adrian Lewis (109.97) 6-2 (89.75) Joe Cullen
Rob Cross (92.90) 2-6 (94.97) Daryl Gurney
Ian White (96.48) 4-6 (92.90) Stephen Bunting
James Wade (105.64) 5-6 (101.68) Darren Webster
Ricky Evans (101.68) 6-4 (97.52) Mervyn King
Gerwyn Price (102.56) 6-1 (97.65) Jonny Clayton
Keegan Brown (99.10) 6-0 (85.67) James Wilson

Kwartfinale
Peter Wright (98.59) 2-6 (99.00) Adrian Lewis
Daryl Gurney (89.87) 6-5 (91.33) Stephen Bunting
Darren Webster (94.20) 5-6 (100.41) Ricky Evans
Gerwyn Price (93.70) 5-6 (94.88) Keegan Brown

Halve finale
Adrian Lewis (100.34) 5-7 (100.31) Daryl Gurney
Ricky Evans (98.63) 7-3 (91.63) Keegan Brown

Finale
Daryl Gurney (98.32) 8-6 (97.19) Ricky Evans

Zidane junior laat er twee door, maar wint wel met Real Madrid

Real Madrid heeft ternauwernood drie punten overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen Huesca. Karim Benzema redde zijn ploeg in de slotfase. In de tweede wedstrijd sinds de terugkeer van Zinédine Zidane als trainer zorgde Benzema twee minuten voor tijd voor de eindstand: 3-2.

Real Madrid heeft nu twee punten achterstand op nummer twee Atlético Madrid, terwijl Huesca onderaan blijft staan in LaLiga. Zidane moest het stellen zonder Thibaut Courtois, dus leek Keylor Navas zijn plek onder de lat over te nemen. De oefenmeester verraste echter door zijn eigen zoon Luca op te stellen; Navas bleef op de bank.

Aan het eind van vorig seizoen maakte Zidane al zijn debuut in LaLiga, toen hij negentig minuten meedeed in de laatste competitiewedstrijd tegen Villarreal. Zidane was niet de enige nieuwkomer in de opstelling ten opzichte van de laatste competitiewedstrijd (2-0 zege op Celta de Vigo), want ook Nacho, Marcos Llorente, Dani Ceballos en Brahim Díaz begonnen vanaf het eerste fluitsignaal. Daardoor deden Raphaël Varane, Luka Modric, Toni Kroos en Marco Asensio niet mee.

Het was de eerste ontmoeting ooit tussen Real Madrid en Huesca in het Santiago Bernabéu en de bezoekers hadden nog geen drie minuten nodig om voor het eerst te scoren in de voetbaltempel. Aan de rechterflank werd Ezequiel Ávila gelanceerd en de aanvaller troefde Nacho af. De aanvaller behield het overzicht en vond Cucho Hernández, die rond de penaltystip stond en niet werd gedekt. Hij werkte de bal in één keer achter Zidane: 0-1. Huesca kon ongeveer twintig minuten genieten van die voorsprong. De bezoekers probeerden zich met man en macht te verweren tegen het geweld van Real Madrid, maar de druk werd Huesca uiteindelijk te veel.

Benzema stoomde op en combineerde met Díaz, alvorens een schot te wagen. Doelman Roberto Santamaría pareerde de inzet, maar in de rebound stelde Díaz ploeggenoot Isco in staat om er 1-1 van te maken. Kort na de start van het tweede bedrijf was Benzema dicht bij de 2-1: Santamaría haalde zijn schot uit de benedenhoek. Verder bleef Huesca betrekkelijk eenvoudig overeind in het eerste kwartier van de tweede helft; Real Madrid ontbeerde de creativiteit en doortastendheid om de gasten in grote problemen te brengen. Maar na ruim een uur kwam het team van Zidane toch op voorsprong voor eigen publiek.

Een heerlijke 'travela-voorzet' van Bale stelde Benzema in staat om richting de verre hoek te koppen, waar Ceballos klaarstond om het laatste tikje te geven. Twintig minuten voor tijd had Bale voor de 3-1 moeten zorgen: hij kreeg de bal wonderwel over het doel met zijn inzet vanbinnen het vijfmetergebied. Huesca bleef dus in leven en kwam zeventien minuten voor tijd onverwacht langszij: Athletic Club-huurling Xabier Etxeita ontsnapte aan de aandacht van de Madrileense defensie en kopte binnen op aangeven van Moi Gómez. Daar leek het bij te blijven, totdat Benzema met een geplaatst schot voor de 3-2 zorgde.

Uitslagen LaLiga zondag
Levante - Eibar 2-2
Rayo Vallecano - Real Betis 1-1
Sevilla - Valencia 0-1
Valladolid - Real Sociedad 1-1
Real Madrid - Huesca 3-2

Milik en Younes helpen Napoli aan ruime overwinning in Stadio Olimpico

Napoli heeft de zogenaamde Derby del Sole met overmacht weten te winnen. Twee oud-Ajacieden grepen een hoofdrol tegen AS Roma. De huidige nummer twee van de Serie A was in het Stadio Olimpico met 1-4 te sterk voor de Romeinen, die dit seizoen moeizaam draaien. Amin Younes tekende in de wedstrijd tegen Roma, waar Justin Kluivert in de slotfase als invaller in het veld kwam, voor zijn tweede treffer in het shirt van Napoli.

Voor de interlandperiode ging AS Roma onderuit tegen laagvlieger SPAL, waardoor de Romeinen voorafgaand aan de ontmoeting met Napoli de nummer zes van de Serie A waren. I Partenopei bevinden zich op de tweede plaats van de Italiaanse competitie in een niemandsland: de achterstand op koploper Juventus bedraagt vijftien punten, terwijl Napoli nu een voorsprong van tien punten op Internazionale heeft. In Rome kenden de bezoekers een uitstekende start, want al na twee minuten spelen stond er een voorsprong op het scorebord.

Arkadiusz Milik controleerde een pass van Simone Verdi op zeer fraaie wijze en liet Roma-doelman Robin Olsen vervolgens met een kiezelhard schot kansloos: 0-1. Op slag van rust kwam de thuisploeg op gelijke hoogte. Mário Rui leek hands te maken, waarna Patrik Schick werd gevloerd door Napoli-doelman Alex Meret. Diego Perotti benutte de gegeven strafschop en bracht Roma naast de bezoekers uit Napels.

Na rust stelde Napoli razendsnel orde op zaken in Rome. Nadat Dries Mertens in de vijftigste minuut op aangeven van José Callejon de 1-2 aantekende, tilden i Partenopei kort daarna de marge naar twee. Verdi was het eindstation van een messcherpe counter, waarin Fabián Ruiz het overzicht wist te behouden. Tien minuten voor tijd verzorgde de ingevallen Amin Younes het slotakkoord namens de bezoekers uit Napels. De ex-Ajacied pikte de bal na een afgeslagen hoekschop op in het strafschopgebied, stuitte eerst nog op de benen van Olsen en bepaalde in tweede instantie de eindstand op 1-4.

Uitslagen Serie A zondag
Parma - Atalanta 1-3
AS Roma - Napoli 1-4
Fiorentina - Torino 1-1
Frosinone - SPAL 0-1
Bologna - Sassuolo 2-1
Internazionale - Lazio Roma 0-1

Stevens en Bruma pakken met Schalke 04 belangrijke punten in kelderclash

Schalke 04 heeft op bezoek bij Hannover 96 drie cruciale punten gepakt in de strijd tegen degradatie. De ploeg van trainer Huub Stevens en verdediger Jeffrey Bruma won in de HDI-Arena met 0-1 van de directe concurrent en neemt langzaamaan afstand van de gevarenzone. Hannover blijft opnieuw met lege handen achter en moet aan de bak om directe degradatie uit de Bundesliga te voorkomen.

Met Bruma aan de aftrap moest Schalke achteruit in de beginfase. Hannover begon furieus in eigen stadion en kreeg via Hendrik Weydandt de eerste grote kans van de wedstrijd. Zijn pegel werd echter fraai gekeerd door doelman Alexander Nübel. Na een speldenprikje van Genki Haraguchi was het Schalke dat op voorsprong kwam. Vlak voor de thee was het Suat Serdar die de bal knap meenam richting het vijandelijke doel en hard raak schoot: 0-1.

Ook in het tweede bedrijf waren de beste kansen voor de thuisploeg. Nicolai Müller schoof de bal net aan de verkeerde kant van de paal en invaller Florent Muslija zag zijn poging uiteen spatten op de lat. Müller zette Nübel vervolgens opnieuw aan het werk, maar de doelman had wederom een fraaie redding in huis. In de slotfase kreeg Haraguchi nog de mogelijkheid om voor de gelijkmaker te zorgen. Ook de Japanner wist Nübel echter niet te verschalken.

Voor de ploeg van Stevens komt de driepunter als geroepen. Schalke verkeert in degradatienood, maar neemt stapje voor stapje afstand van de gevarenzone. Door de overwinning op Hannover is het gat met nummer zestien VfB Stuttgart zes punten, maar die club komt zondagavond nog in actie tegen Eintracht Frankfurt. Hannover blijft de hekkensluiter en heeft na 27 duels nog altijd maar 14 punten bij elkaar gesprokkeld.

Uitslagen Bundesliga zondag
Hannover 96 - Schalke 04 0-1
Eintracht Frankfurt - VfB Stuttgart 3-0

PSG na late winst bijna zeker van Ligue 1-titel

Paris Saint-Germain is weer een stap dichter bij titelprolongatie in de Ligue 1, het is zelfs mogelijk dat de festiviteiten komend weekend al gevierd kunnen worden. De koploper van de Franse competitie won zondagavond door een betrekkelijk laat doelpunt van Kylian Mbappé met 0-1 van Toulouse, waardoor de voorsprong op achtervolger Lille met nog acht speelrondes voor de boeg nu liefst twintig punten bedraagt.

PSG trad in Zuid-Frankrijk aan met een sterk geïmproviseerde ploeg. Trainer Thomas Tuchel moest het vanwege blessures stellen zonder Neymar, Edinson Cavani, Julian Draxler, Ángel Di María, Thomas Meunier en Dani Alves, terwijl Thiago Silva en Marco Verratti op de reservebank begonnen. Dat kwam het spel van de koploper duidelijk niet ten goede.

PSG was in de eerste helft weliswaar de bovenliggende partij, maar slaagde er uiteindelijk niet in het kwaliteitsverschil om te zetten in een voorsprong. Marquinhos was in de eerste helft het dichtst bij een doelpunt, maar hij werd uiteindelijk door de videoscheidsrechter (VAR) teruggefloten vanwege buitenspel. Namens Toulouse zag Christopher Jullien zijn kopbal gekeerd worden door Alphonse Areola.

Areola was kort na de onderbreking opnieuw belangrijk voor PSG, ditmaal door met de voet een inzet van voormalig Ajacied Yaya Sanogo te keren. PSG had het in de tweede helft lastig, maar werd zestien minuten voor tijd uiteindelijk toch nog op sleeptouw genomen door Mbappé. De Franse superster werd in het strafschopgebied in stelling gebracht door Thilo Kehrer, waarna hij aannam en direct raak vuurde.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Olympique Marseille - Angers 2-2 (zaterdag)
Amiens - Girondins de Bordeaux 0-0
Dijon - OGC Nice 0-1
AS Monaco - Caen 0-1
Nantes - Lille 2-3
Toulouse - Paris Saint-Germain 0-1

Elder Scrolls: Legends gaat oorlog voeren

Bethesda komt met een nieuwe uitbreiding voor de card collecting game The Elder Scrolls: Legends: Alliance War. Zoals de naam al aangeeft gaan verschillende allianties met elkaar de strijd aan. Hierbij komen er ook een zwik aan nieuwe kaarten, nieuwe facties en nieuwe gameplaymechanieken, maar ook de complete aankleding van het spel is aangepast.

Een mooier jasje
The Elder Scrolls: Legends is één van de grafisch mooiste, zo niet het mooiste kaartspel dat je kunt spelen. Ontwikkelaar Bethesda gooit er een schepje bovenop en komt met andere visuele effecten, andere muziek en een vernieuwde speelmat. Hopelijk is het nog wel speelbaar voor epileptici.

The Elder Scrolls: Legends – Alliance War

Vijf facties, drie attributen
De uitbreiding Alliance War draait om vijf facties die strijden om de robijnen troon. Iedere factie heeft eigen gameplaymechanieken en een specifieke combinatie van drie attributen. In de uitbreiding Houses of Morrowind kregen we reeds kaarten te zien die niet twee, maar zelfs drie attributen hadden.

The Elder Scrolls Legends

Vanaf 15 april is Alliance War verkrijgbaar en te spelen op Xbox One, PlayStation 4, pc (Windows en macOS), Android, iOS en Nintendo Switch.

The Elder Scrolls Legends

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #39
review
Blu-ray: The Farewell
special
Random Pics van de Dag #38
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
review
Opnieuw duistere heerser spelen in Dungeons III: complete edition
special
Random Pics van de Dag #37
©FOK.nl e.a.