Strange Brigade

Wie bel je wanneer je je bevindt in Egypte en er is een gekke kwade koninginnenheks uit haar eeuwenoude sarcofaag ontsnapt en nu wordt het land bedreigt door hordes aan rare mythologische wezens die de gekke heks Seteki als hun leider zien en niet zullen stoppen totdat zij het land van de mummies weer heerst? Wel, de Strange Brigade natuurlijk!

De makers van Sniper Elite en Zombie Army Trilogy hebben deze setting gekozen voor hun nieuwe co-op third person shooter. En de setting werkt, net zoals Rebellion hun voorgaande games leunt de game niet zozeer op een verhaal, maar zet het wel een goede sfeer neer, zoals vooral het geval was in Zombie Army Trilogy. Strange Brigade weet dat goed over te zetten, er is een verhaal dat wordt verteld door middel van een paar cutscenes en vooral het verzamelen van dagboeken, en dus kan iedere speler snel de keuze maken of het wel of niet interessant genoeg voor hen is. Naar mijn ervaring blijf je niet spelen om het plot, maar wel om de humor, en dat is meer dan voldoende.

Gedurende de avonturen van de Strange Brigade, word je vergezeld door een Britse 'narrator' die op een voortreffelijke manier alle uitdagingen van de Brigade weet te beschrijven. Hij zal je niet vaak in lachen doen uitbarsten, maar het overdreven Britse gedrag van de goede man zorgt er toch enigszins regelmatig voor dat je met een glimlach zit te spelen. Ook zijn waardering voor acrobatische kunsten en mooie schoten werkt aanstekelijk, evenals zijn onverklaarbare haat voor katten.

Maar goed, de bedoeling van Strange Brigade is dus het stoppen van een kwade en oude heks Seteki. Ze is opgestaan uit de dood en heeft allerlei ondood gespuis opgewekt om ervoor te zorgen dat de Strange Brigade haar snode plannen niet kan onderscheppen. Verwacht mummies, gifschorpioenen, skeletten en minotaurussen die ervoor zullen zorgen dat het pad naar Seteki gevaarlijk en niet makkelijk wordt. In ieder level wordt er weer nieuw gespuis geïntroduceerd dat ervoor zorgt dat de game blijft boeien en door de grote variatie aan vijanden geeft dat de game ook een bepaalde charme. Iedere paar levels krijg je ook te maken met een in geheel Egyptische stijl eindbaas, waardoor je wordt gedwongen verschillende strategieën te verzinnen, zeker in co-op verband.

Om je te kunnen verdedigen tegen al deze ongure wezens krijg je natuurlijk de beschikking over een klein wapenarsenaal. Helaas schiet Strange Brigade daarin wel wat te kort. Elf verschillende wapens klinkt voldoende, maar in feite zijn het slechts drie wapens, waarvan de duurdere steeds wat meer schade veroorzaken. Uiteindelijk komt het allemaal neer op een shotgun, machinegeweer of semiautomatisch geweer. Al snel heb je je favoriete load-out gevonden en daarna loont het niet echt meer om te gaan variëren. Gelukkig zijn er in de levels zelf ook 'power weapons' te vinden, waarbij je je verzamelde muntjes kan besteden om een willekeurig sterk wapen te bemachtigen, al is het wel met gelimiteerde ammunitie. Denk hierbij wel aan snipers, grenade launchers, vlammenwerpers of kruisbogen.  

Er is echter gelukkig ook meer te doen dan alleen maar te schieten, want één van de leukste bezigheden in Strange Brigade zijn het ontdekken van allerlei geheimen in de omgeving. In ieder level zijn er bepaalde collectibles te vinden, in de vorm van relieken, vazen of de eerdergenoemde dagboeken. Soms liggen ze simpel op de grond verstopt, maar vaak zal je wat beter moeten kijken om geheime doorgangen te vinden door het oplossen van puzzels. Het wordt je ook niet altijd gemakkelijk gemaakt door de vele valstrikken, waaruit duidelijk blijkt dat de ontwikkelaars het naar hun zin hebben gehad tijdens de ontwikkeling. De puzzels zijn slim, vermakelijk en kunnen altijd in een acceptabele tijd worden opgelost.

Maar helaas brengt dat ons ook bij een minpunt: het schieten van hordes aan vijanden is best vermakelijk, maar de grootste charmes van Strange Brigade zijn de puzzels en de bijbehorende humor. Beide elementen staan niet bepaald bekend om hun grote herspeelbaarheid, en daar lijdt Strange Brigade ook onder. Met negen verhaalmissies van ieder zo'n 30 tot 45 minuten duurt het ook niet zeer lang voordat je door het verhaal heen bent, en zodra je alle collectibles hebt gevonden is er vrijwel geen reden over om nogmaals door het verhaal te lopen.

Gelukkig is er dan ook meer dan alleen een Story Mode, zo is er ook een redelijk uitgebreide Horde mode en een Score Attack mode waarin je een kort pad met vele vijanden zo snel mogelijk moet afleggen, en na afloop je score met vrienden kan vergelijken. De toevoeging is leuk, maar de gunplay is niet goed genoeg om dit erg lang boeiend te houden. Ook valt het aantal levels in deze modes een beetje tegen. De kans is dus groot dat Strange Brigade je een leuke ervaring weet te bieden, maar het is er niet eentje die je maanden zult bezighouden of bijblijven.

Gespeeld op Xbox One X. Ook beschikbaar voor PlayStation 4 en pc.