Rainbow Six: Siege - Operation Para Bellum

Ubisoft is zijn derde jaar aan extra content voor Rainbow Six: Siege eerder dit jaar niet erg sterk begonnen. Operation Chimera, zoals het eerste seizoen heette, bevatte twee Operators die niet erg origineel aanvoelden en het tijdelijke PvE-evenement Outbreak kwam ook niet geweldig uit de verf. Het tweede seizoen, Operation Para Bellum pakt het gelukkig allemaal wat beter aan.

Zoals je wellicht uit de naam kon opmaken, bevat Para Bellum vooral Italiaanse content. In tegenstelling tot het eerste seizoen dit jaar bevat deze update wel een nieuwe multiplayer map, en wordt de Italiaanse antiterreureenheid G.I.S. toegevoegd, inclusief twee verdedigende Operators. Voordat we daar aandacht aan besteden, is het wellicht even handig de patch notes te behandelen.

Zoals de meeste seizoenen brengt Ubisoft nu ook enkele 'tweaks' om het spel zo gebalanceerd mogelijk te houden. Zo ondervindt de Japanse verdedigende Operator Echo een wijziging die zowel als een buff of nerf geïnterpreteerd kan worden. In plaats van een enkele 'Yokai'-drone heeft Echo er nu twee, maar de cooldown tussen verschillende 'schoten' van de drone is aanzienlijk verlengd. Het zal niet iedere speler bevallen, maar in ieder geval lost Ubisoft zo het probleem op dat Echo een zwakke en trage Operator is wanneer hij zijn Yokai kwijtraakt.

De update brengt ook enkele fijne wijzigingen aan in de User Interface, vooral het bedienen van camera's werd met de komst van nieuwe gadgets steeds moeilijker voor verdedigers. Camera's worden nu in verschillende categorieën ingedeeld, zoals Valkyrie haar 'Black Eyes', Echo zijn 'Yokai' en natuurlijk de normale CCTV-camera's. Andere fijne toevoegingen met deze patch zijn het moeilijker maken van 'dropshots', waarbij een speler schiet terwijl hij gaat liggen, of de resolutieboost die de Xbox One X- (1728p) en PlayStation 4 Pro (1440p)-versies van de game krijgen.

Ook opvallend aan de Para Bellum-update is de toevoeging van een nieuwe gadget voor verdedigende Operators: de kogelwerende camera. Frost, Doc, Mute en Castle verliezen hun uitklapbare schild en krijgen deze camera, ook de roamers Caveira en Vigil krijgen de camera, in plaats van hun prikkeldraad. Ondanks dat de mogelijkheid tot plaatsing van deze camera gelimiteerd is, levert deze wel weer nieuwe strategieën op die de game weer een kleine opleving geeft, en minder bespeelde Operators krijgen hierdoor een extra kans om nuttig te zijn.

En qua nieuwe content? Operation Para Bellum introduceert de multiplayermap Villa, midden in het Toscaanse landschap. De map is relatief groot met drie verdiepingen en weinig verticale actie, wat de map relatief moeilijk maakt om te leren. Het is dan ook een goede move van Ubisoft om een tijdelijke 'Villa'-playlist te introduceren, zodat spelers op hun eigen tempo de map kunnen leren, iets wat cruciaal is in een game als Siege.

Ook een goede move is het aanpassen van de map 'Club House'. De map die zich afspeelt in een bar van een Duitse motorbende had wat problemen met enkele objectives. Het doel in de kelder bleek te moeilijk te bereiken voor aanvallers en bij een andere objective werd alles juist op een veel te klein oppervlakte beslist. De map is zodanig omgegooid dat objectives nu van meer kanten benaderd kunnen worden en door meer opties om van verdieping te wisselen kunnen aanvallers nu meer verrassende offensieven uitvoeren. Bovendien zijn enkele objectives van plaats veranderd waardoor oude tactieken niet meer zullen werken. Qua look blijft de map uiteraard vrijwel hetzelfde, maar qua gameplay voelt de map nu zo goed als nieuw.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de twee nieuwe Operators: Maestro en Alibi. Omdat seizoen 1 twee aanvallende Operators bevatte, zijn de twee Italianen verdedigers. Maestro is in staat kogelwerende camera’s te plaatsen die ook een offensieve optie hebben. De inbegrepen turret doet zeer lage damage en is dus ook niet zo zeer bedoeld om mee te moorden, maar doordat ze moeilijk te verwoesten zijn kan een goede Maestro het leven van de aanvaller behoorlijk zuur maken.

Alibi kan hologrammen van haarzelf in het level plaatsen om aanvallers te verwarren. Zodra een aanvaller haar hologram beschiet, zal zijn positie voor een korte tijd worden verraden aan de tegenpartij. Alibi is daardoor een erg sluw personage dat door slim positiespel een potje snel kan omdraaien.

Maestro en Alibi zijn relatieve dynamische Operators die nieuwe strategieën voortbrengen. Dat kan niet zozeer gezegd worden van de afgelopen vier nieuwe Operators die ieder een 'universele' gadget hadden die enkel slechts geactiveerd kon worden. Met de Italiaanse Operators is plaatsing en de manier van gebruik cruciaal, samen met de toevoeging van de kogelwerende camera wordt Siege weer steeds tactischer en gaat het dus weer de goede kant op. Hopelijk kan Ubisoft dit volhouden de komende twee seizoenen.

Operation Para Bellum is nu als update gratis te downloaden voor in Rainbow Six: Siege. De twee nieuwe Operators, Maestro en Alibi, kosten ieder 25.000 Renown (ingame valuta) of 600 R6-credits. In het volgende seizoen kunnen we uiteraard weer twee nieuwe Operators verwachten, deze keer van de Britse en Amerikaanse nationaliteit. Seizoen 3 bevat geen nieuwe map, maar gaat wel een oude map volledig vernieuwen. De verwachting is dat seizoen 3 rond augustus/september zal verschijnen.

Gespeeld op Xbox One X. Ook verkrijgbaar voor PlayStation 4 en pc.