Forza Horizon 4

Na feestjes in de Verenigde Staten, West-Europa en Australië belandt het Horizon-festival nu in Groot-Brittannië. Kan Playground Games de formule van het festival nieuw en spannend houden?

Hoe kunnen we in vredesnaam Forza Horizon 3 verbeteren, moeten ze bij Playground Games gedacht hebben. Een terechte gedachte, want de game behoort ongetwijfeld tot de beste open world racegames allertijden, het is dus een flinke klus voor de ontwikkelaar om niet te teleurstellen met een vervolg. Gelukkig zijn alle zorgen onterecht gebleken.

Dat blijkt al enigszins direct uit de map waarop je speelt. Kleine, pittoreske dorpjes, snel in elkaar gemetselde stenen muren, schapen in de weide langs kronkelige landweggetjes… Ja, dit is Groot-Brittannië, alright. Het is werkelijk een setting om verliefd op te worden, en dat nog voordat je de prachtige stad van Edinburgh bezocht hebt.

En het ziet er werkelijk prachtig uit. Natuurlijk hebben we nooit iets te klagen gehad over de Forza-serie wat betreft graphics, maar het blijft toch wat anders om door een prachtige open wereld te cruisen, vol met prachtige details. Forza Horizon heeft wat dat betreft altijd een speciaal gevoel weten op te brengen, en dit nieuwe deel is geen uitzondering. En ondanks de grafische pracht en praal is er qua performance ook niets te klagen. Pc en Xbox One X leveren prachtige 4K-native resolutie, Xbox One X-gebruikers kunnen ook kiezen voor een Full HD-ervaring met een zeer stabiele 60 fps.

De grootste toevoeging in Forza Horizon 4 is het gebruik van seizoenen. De complete map verandert voor alle spelers iedere donderdag van seizoen, waardoor wegen die voorheen niet beschikbaar waren, nu wel te rijden zijn. Zandwegen veranderen in modderbanen, meren krijgen een ijslaag en het asfalt ligt vol met plassen, afhankelijk van het huidige seizoen. Natuurlijk brengt dit enige variatie, en ook is de verandering wederom grafisch indrukwekkend. Maar het grootste pluspunt is wellicht dat het spelers verplicht zo dynamisch mogelijk te zijn. Je achterwiel aangedreven supercar komt echt niet hard vooruit in de sneeuw, dus het is belangrijk een zo gevarieerd mogelijke garage op te bouwen om in ieder seizoen competitief te zijn.

En zo blijft de game toch weer wat langer fris. Dat was sowieso ook geen probleem, want in ieder seizoen staan er weer exclusieve evenementen klaar om te doen, zijn er nieuwe uitdagingen te voltooien voor exclusieve edities van bepaalde auto’s en ieder uur zijn er Forzathon-evenementen waarbij je in een grote groep rijders, tot wel 72 man, bepaalde stunts moet uitvoeren. Zoals we gewend zijn van Forza zit de game al vol met evenementen, maar door constant nieuwe content te creëren is er echt geen reden om Forza Horizon 4 weer snel in de kast te leggen.

Er zijn helaas wel een paar aanmerkingen te vinden, vooral over het onlinegedeelte van de game. Zo bevatten Wheelspins, waarbij je na het behalen van een nieuw level nieuwe items krijgt, ineens cosmetica die enkele spelers waarschijnlijk niet zullen waarderen. Voorheen kon je alleen credits en auto’s winnen via deze methode, maar nu zitten er ook emotes en skins voor je personage bij. De game krijgt daardoor een beetje een Fortnite-gehalte waar lang niet iedereen op zit te wachten.

Ook hebben de Online Adventure-modes veranderingen ondergaan, waar nu alles in teamverband werkt. Snelle rijders zullen dus nog steeds in de top 3 van een race eindigen, maar zullen nu wel afhankelijk van de rest van het team zijn om de overwinning binnen te halen. Dit zijn leuke features voor als je daadwerkelijk met bekenden racet, maar met vreemdelingen is het niet altijd even leuk. Het had geen slecht idee geweest om spelers zelf de keuze te geven of ze in teamverband willen rijden of niet.

Fans van de gameserie zullen verder ook wel merken dat er, naast de wisseling van seizoenen en de nieuwe map, niet zozeer veel vernieuwing te vinden is. Ook de spectaculaire Showcase-evenementen voelen steeds minder origineel en geven minder het 'wow'-gevoel dan eerdere delen, hoewel één van die evenementen wel een fenomenale referentie naar een andere gamefranchise van Microsoft is. Het is duidelijk dat deel 4 slechts een evolutie is van deel 3, en daar is voor nu nog helemaal niets mis mee. Toch bekruipt je het gevoel dat Playground Games het genre inmiddels zo geperfectioneerd heeft, dat het wel weer eens tijd wordt voor wat anders.

Forza Horizon was altijd een spin-off van de Forza Motorsport-serie, maar Playground Games heeft het voor elkaar gekregen een serie te ontwikkelen die meer een paradepaardje is geworden voor Microsoft dan de serie waarop het gebaseerd is. En je kan haast geen groter compliment geven. Ondanks dat Playground Games nooit een teleurstellende game heeft uitgegeven, overtreft de ontwikkelaar zichzelf met Forza Horizon 4.

Pluspunten
Minpunten
  • Prachtige omgeving
  • Heerlijk roadtrips maken
  • Prima hoeveelheid content
  • Die emotes hadden niet gehoeven
Gespeeld op Xbox One X. Ook verkrijgbaar voor Windows.