Ocean's 8

Een heist-film met een frisse insteek, maar met iets te weinig uitdaging. Ocean's 8 is een leuke toevoeging aan de reeks, al was het interessanter geweest als er wat meer risico genomen zou zijn.

Na drie, of eigenlijk vier eerdere "Ocean's" heist-films, leek het wel even goed geweest. Danny Ocean (George Clooney) en zijn bende slimmeriken kwamen zelfs langs ons land in hun pogingen anderen rijkdommen te onteigenen. Maar wat kun je daar nog aan toevoegen?

Ocean's 8: Cate Blanchett, Helena Bonham-Carter en Sandra Bullock

Ocean's 8 beantwoordt die vraag niet echt, maar geeft wel een zinnig antwoord op de vraag: wat moet je doen als je een bestaande franchise nieuw leven wil inblazen? Dat antwoord is enigszins voor de hand liggend: verander de setting of de cast drastisch. Regisseur Gary Ross doet dat door niet Danny Ocean, maar zijn zus Debbie Ocean de leider van de groep te laten zijn en haar een reeks dames te laten rekruteren om het New Yorkse Metropolitan Museum of Art te beroven. En dat is geen slechte keus. Sandra Bullock zet Debbie Ocean neer als een rascrimineel, iemand die bij vrijlating na vijf jaar cel letterlijk dezelfde dag opnieuw aan het oplichten en beroven slaat. Haar introductie laat zien dat ze onverschrokken is, lef heeft en haar cons slim weet te plannen, maar dat heeft ook het effect dat de kijker al snel het idee krijgt dat het allemaal wel zal lukken. Als Ocean een oude vriendin (Cate Blanchett) opzoekt en ze met z'n tweeën de beroving van 'The Met' gaan plannen wordt meer dan eens benadrukt dat het plan tot in de puntjes is uitgewerkt. Het ontbreekt daarbij aan een gevoel van gevaar, risico en dus aan spanning, en dat wordt gedurende de film maar op enkele momenten beter.

Gelukkig is het, soepel als het loopt, wel een heerlijk comfortabele film om te bekijken. Stilistisch doet Ross het prima; stijlvol geklede dames in de hipste stad van de VS in een modern museum, terwijl Daniel Pembertons muzikale score het een funky sausje geeft. Het ziet en klinkt allemaal geweldig. Het voorkomt dat het verhaal saai wordt, al is het voor een groot deel ook de sterke cast die de gebeurtenissen boeiend houdt. Bullock en Blanchett worden versterkt door Sarah Paulson, Mindy Kaling, Helena Bonham-Carter, Rihanna en Awkwafina, terwijl het slachtoffer, een oppervlakkig stijlicoon en actrice, effectief wordt gespeeld door Anne Hathaway. Het team is, zoals dat natuurlijk hoort, divers in persoonlijkheden en vaardigheden en de dames spelen prima op elkaar in. Tot zover niets nieuws aan het concept, dat inderdaad gewoon heel standaard, maar daardoor niet minder effectief, is ingevuld.

Ocean's 8: Sandra Bullock, Sarah Paulson, Rihanna, Cate Blanchett en Awkwafina

Ocean's 8 past uiteindelijk prima in de reeks; de genderswap was misschien de aanleiding om in het verhaal zelf de risico's laag en de voorspelbaarheid hoog te houden, maar nu deze film geslaagd is mag er in een eventueel Ocean's 9 (de keuze voor 8 lijkt een bewust aansturen op vervolgfilms 9 en 10, waardoor het mooi aansluit op 11) wel iets origineels bedacht worden. Aan deze crew zal het namelijk niet liggen.