Blu-ray: mother!

Afgelopen maanden is er veel gezegd over het nieuwste kunstje van regisseur Darren Aronofsky, bekend van Requiem for a Dream (2000) en Black Swan (2010). Geen wonder dan ook dat mother! verdeeldheid oproept: zo wordt aan de ene kant Jennifer Lawrence genomineerd voor een Razzie-award voor slechtste actrice voor haar hoofdrol in de desbetreffende thriller, en wordt de film aan de andere kant geroemd als een waar meesterwerk. Het is dan ook echt aan de kijker zelf om een oordeel te vellen. In ieder geval dus een film die veel stof doet opwaaien, en mocht je hem nog niet gezien hebben dan kan je hem vanaf nu in huis halen op blu-ray.

In principe is het plot simpel: de relatie van een koppel (Jennifer Lawrence en Javier Bardem) wordt op de proef gesteld wanneer ze onverwachts bezoek krijgen van een ander stel (Ed Harris en Michelle Pfeiffer). Hierdoor wordt hun rustige leventje verstoord, wat uiteindelijk zorgt voor een eigenaardige sfeer tussen de twee koppels. Langzaamaan ontvouwt dit alles op een manier zoals we van Aronofsky gewend zijn: een complexe psychoanalyse die rustig opbouwt tot een denderend slotstuk. Of het nu een stukje cinema is waar je van houdt of niet; het geheel weet in ieder geval een indruk achter te laten.

Ik zou haast kijkers aanraden om eerst zich in te lezen over het plot van de film voordat ze zich gaan wagen aan mother! De onderliggende gedachte is namelijk vrij vergezocht, en als kijker word je lang in het duister gehouden. Het is wellicht beter om te weten waar aan toe bent, dan achteraf zo beduusd achterblijven en jezelf afvragen waar je precies naar hebt gekeken. Zelf dacht ik uiteindelijk wel te weten waaraan Aronofsky probeerde te refereren, maar heb ik achteraf toch even op internet de gehele essentie van de psychologische thriller opgezocht. Aronofsky probeert zeker iets ergs indrukwekkends neer te zetten; het geheel is mysterieus en origineel. Wel vind ik dat mother! te hoog gegrepen is - het wordt hierdoor, naar mijn mening, allemaal zelfs té pretentieus.

mother!

Ed Harris en Michelle Pfeiffer weten met hun eigenaardige personages wel de show te stelen. Ook de donkere setting gedurende de gehele film past perfect bij de psychologische thriller. Wat jammer is dat Lawrence's vertolking niet geheel weet te overtuigen, vooral omdat dit de hoofdpersoon is. Het is een leeg karakter dat vooral naar de pijpen van haar man, het personage van Javier Bardem, danst.

Kortom, het is een film waar je van houdt óf die je juist haat. Dit blijkt uit alles, en voor een andere kijk op mother! kun je hier de FOK!-bioscoopreview lezen van Peter Breuls.

mother!

De blu-ray is daarbij van een hoog niveau met audio-ondersteuning voor Dolby Atmos, waarmee het geluid heerlijk uit de speakers vloeit. Ook het beeld ziet er prachtig uit door de 1080p/AVC-geëncodeerde transfer. De gehele film is geschoten op 16mm film (favoriet van Aronofsky), maar ondanks dat zijn alle kleuren erg scherp, ook op het kleine scherm. Daarnaast staan er een aantal extra's op het schijfje, zoals een making-of en een kijkje in hoe de make-up tot stand is gekomen. Wat helaas ontbreekt is audiocommentaar van regisseur Aronofsky; iets wat we graag hadden willen zien gezien de dubieuze aard van mother!