CD: T-99 - BEDLAM!

Tegen het eind van het jaar, zijn het de Amsterdamse rootsrockers van T-99 die ons komen verblijden met hun aanstekelijke muziek. Na een pauze van wat jaartjes, en de ‘best of’ cd van vorig jaar, is er nu weer een gloednieuwe studioplaat op de markt. BEDLAM! heet het nieuwe schijfje.

Al vijftien jaar timmert dit trio behoorlijk aan de weg, zowel in binnen- als buitenland. Zo deelden ze het podium met onder meer Chuck Berry en zaten ze al eens bij de BBC. Dat de band dus hoog staat aangeschreven in de rootsscene, is een feit. Er mag dus veel worden verwacht van deze release.

Met roots kun je in wezen ook weer alle kanten uit, en dat hebben de heren dan ook altijd gedaan. Rockabilly en blues, surf en americana, een beetje punk en garage, het komt doorgaans allemaal voorbij. Zo ook op deze schijf. Het is allemaal prima uitgebalanceerd. Fifties rock in de beste traditie van de genoemde Berry voert de boventoon op ‘Roaster Toaster’, ‘Back To You’ en met name de opener ‘Madhouse Bugaloo’. Natuurlijk, is er ook weer ruimte voor een portie surfmuziek. ‘Straightjacket’ en ‘Thorazine’ voldoen aan die wens. Met ‘Get Loose’ is er ook een leuk uitstapje richting soul aanwezig. Vooral de baritonsax die je bij vlagen kunt horen, roept die sfeer op. De cd bevat verder een behoorlijke dosis weg zwijmel gehalte. Verrassend zomers en jazzy is ‘Motorcycle Years’. Een ander heerlijk deuntje is ‘What an Island’, waarbij een laidback bluesy gitaar het plaatje compleet maakt. ‘Time’ is uiteindelijk het meest dromerige nummer, en een waardig slot van de cd.

Momenteel toert T-99 driftig door het land om BEDLAM! ten gehore te brengen. Daarnaast wordt ook het bijbehorende artwork tentoongesteld. Illustrator Pieter M. Dorrenboom is hiervoor verantwoordelijk. De expositie, die ook ander werk van hem bevat, is onlangs geopend in het Nederlands Stripmuseum in Groningen, en loopt nog tot en met 26 februari 2017.

T-99 doet wat we van ze mogen verwachten. Een prima en gedegen cd waarop de heren weer bewijzen hoe je met simpele rockdeuntjes een boeiende cd maakt. Het is eigentijds en tegelijkertijd nostalgisch. BEDLAM! is voor wie weer eens wat anders wil met Kerst dan uitgekauwde lijstjes.

Check voor tourdata en meer info: T-99.com