FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 23 december 2016

Bewoner vindt python in toilet

Een bewoner van de Bernissestraat in Amsterdam kreeg vrijdag de schrik van zijn leven bij een bezoek aan het toilet. Om een leiding aan de muur bleek zich een ontsnapte python te hebben gekruld.

De politie liet vrijdag op Facebook weten dat agenten de wurgslang hebben overgedragen aan medewerkers van de dierenambulance. "Nu zijn wij op zoek naar de rechtmatige eigenaar of eigenaresse van dit bijzondere dier", zo laat de politie weten. "Wij snappen dat u de kerst graag samen door wilt brengen!"

Bewoner vindt python in toilet

Bewoner vindt python in toilet (Foto: BuzzO)

Van der Vaart 'thuis' in Denemarken

De sportieve wens van Rafael van der Vaart is tegen de verwachtingen in uitgekomen bij FC Midtjylland. De middenvelder voelt zich op zijn plek. Na dienstverbanden bij Ajax, Real Madrid, Tottenham Hotspur, Hamburger SV en Real Betis belandde Van der Vaart in Denemarken.

Daar maakte hij kennis met een heel andere voetbalcultuur. Dat had hij naar eigen zeggen ook wel een beetje nodig. Midtjylland doet structureel mee om Europees voetbal. "Dan weet je op voorhand: daar is een bepaald basisniveau aanwezig. En die verwachting is alleen maar uitgekomen", stelt Van der Vaart in gesprek met Voetbal International.

"Ik heb weer een eigen sporttas en neem na de wedstrijd keurig mijn voetbalschoentjes mee naar huis. De laatste keer dat ik dat heb gedaan was ik vijftien jaar, haha. Ik vind dat wel mooi, een beetje kneuterigheid. Hier vind je het ongedwongen gevoel waarmee we vroeger allemaal opgroeiden bij onze amateurclub."

Van der Vaart hoopt Midtjylland snel te helpen in de Deense competitie. "Weet je wat het is: tussen mijn laatste wedstrijd voor Betis en mijn eerste minuten voor Midtjylland liggen zeven maanden. Daar ondervind ik nog steeds de naweeën van. Volgend seizoen ben ik er vanaf de eerste dag bij en gaan we kampioen worden. Daarvan ben ik overtuigd, ik ga hier nog knallen."

WK darts: Webster verrast, alles eindigt in 4-0

De laatste avond voor kerst werden in het Londense Alexandra Palace een drietal tweederonnde partijen afgewerkt. De uitslagen van deze wedstrijden vind je hieronder.

Darren Webster - Simon Whitlock 4-0

Darren Webster staat in de derde ronde van het PDC World Darts Championship 2017. De Engelsman overklastte Simon Whitlock met maar liefst 4-0 in sets. Webster en Whitlock gingen scorend gelijk op, maar met de dubbels werd het grote verschil gemaakt. Na drie sets waren de dubbelpercentages zestig om 24, waardoor Webster maar liefst een 3-0-voorsprong in set pakte. In de vierde set leek The Wizard eindelijk het vertrouwen te pakken, maar in de beslissende vijfde set volgde toch weer de 180’er van Webster voor 4-0. In de derde ronde wacht Michael van Gerwen of Cristo Reyes.

Darren Webster - Simon Whitlock (Bron: PDC)
Darren Webster - Simon Whitlock (Bron: PDC)

Gary Anderson (2) - Andrew Gilding 4-0

Gary Anderson heeft zonder een set af te staan de laatste zestien weten te bereiken van het PDC World Darts Championship. De titelverdediger had al geen kind aan Mark Frost en nu wist ook Andrew Gilding geen gevaar te stichten. Met een gemiddelde van 102,28 per beurt werd het 4-0 en zo gaat The Flying Scotsman na de kerstdagen aanleggen tegen Benito van de Pas.

Gary Anderson - Andrew Gilding (Bron: PDC)
Gary Anderson - Andrew Gilding (Bron: PDC)

Adrian Lewis (5) - Joe Cullen 4-0

Adrian Lewis heeft simpel de derde ronde van het PDC World Darts Championship 2017 weten te bereiken. Joe Cullen gaf niet thuis in Alexandra Palace, terwijl the Jackpot messcherp was. Het zorgde voor een zeer eenzijdig en ietwat saai duel met uiteindelijk een klinkende 4-0. In de derde ronde speelt Lewis nu tegen Raymond van Barneveld of Alan Norris.

Adrian Lewis - Joe Cullen (Bron: PDC)
Adrian Lewis - Joe Cullen (Bron: PDC)

Premier Rutte overnacht in Glazen Huis

Minister-president Mark Rutte brengt de nacht door in het Glazen Huis in Breda. Hij is te gast bij 3FM-dj's Domien Verschuuren en Frank van der Lende in het kader van de actie Serious Request.

Om iets voor 20.00 uur vrijdagavond stapte Rutte het Glazen Huis in. Het staat op de Grote Markt in Breda. De premier blijft tot zaterdagochtend 07.00 uur. De komende nacht zet hij zich in voor 3FM Serious Request om geld op te halen voor kindersterfte door longontsteking in landen als Ivoorkust en Ethiopië.

"Je gezondheid is het belangrijkste dat er is, naast familie en vrienden. De kerstdagen zijn voor mij bij uitstek de dagen in het jaar om veel tijd aan familie en vrienden te besteden. Als ik in deze dagen dan ook nog een bijdrage kan leveren aan de gezondheid van kinderen dan doe ik dat graag", zei VVD'er Rutte bij zijn entree.

Eerdere slaapgasten waren onder anderen Journaalpresentatrice Dionne Stax, talkshowhost Humberto Tan en zangeres Miss Montreal.

Premier Rutte overnacht in Glazen Huis
Premier Rutte overnacht in Glazen Huis (Foto: ANP)

Russische langlaufers geschorst, Rusland raakt World Cup-finale kwijt

Als reactie op de beschuldigingen van staatsdopign in Rusland heeft de internationale skifederatie FIS zes Russische langlaufers geschorst. De langlaufers zouden genoemd worden in het inmiddels beruchte McLaren-rapport, maar ze worden door de FIS niet bij naam genoemd. 

Volgens Russische media gaat het echter om Alexander Legkov, Maxim Vylegzhanin, Evgeniy Belov, Alexey Petukhov, Evgenia Shapovalova en Julia Ivanova. Dat zijn grote namen in de langlaufwereld: Legkov won in Sochi olympisch goud op de 50 kilometer klassieke stijl, het koningsnummer van het langlaufen. Vylegzhanin won op dat onderdeel zilver en is de regerend wereldkampioen op de skiatlon. Pethukov is een van de beste sprinters van de laatste tien jaar.

De Russische langlaufbond heeft volgens de FIS uit eigen initiatief besloten om de World Cup-finale van dit seizoen terug te geven aan de FIS. Het evenement zou in maart in Tyumen gehouden worden als afsluiter van het seizoen, maar daar moet nu een nadere locatie voor gevonden worden. 

OM ook in beroep in proces-Wilders

Het Openbaar Ministerie gaat ook in beroep tegen de uitspraak in de zaak-Geert Wilders, meldt het OM in Den Haag vrijdag. "Wilders is in beroep gegaan, wij gaan daarin mee", lichtte een woordvoerster van het OM in Den Haag toe.

Het OM wil de zaak in zijn volle omvang aan het gerechtshof voorleggen, zei de woordvoerster. Daarbij hoort ook de gedeeltelijke vrijspraak van de PVV-politicus. De rechter sprak Wilders vrij van aanzetten tot haat. Een ander punt is de vrijspraak voor uitspraken die het Kamerlid deed op een Haagse markt op 12 maart 2014. Daar sprak Wilders over "een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen".

De rechtbank deed begin december uitspraak in het geruchtmakende proces. Volgens de rechters heeft Wilders zich schuldig gemaakt aan aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging door zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraken, maar ze achtten niet bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan aanzetten tot haat. Het OM had een boete van 5000 euro geëist tegen de PVV-leider, maar de rechtbank legde hem geen straf op.

Reactie Wilders
Wilders had meteen na de uitspraak al laten weten in beroep te gaan.

Hij reageerde vrijdag op het beroep van het OM: "Het zal het OM en Rutte niet lukken miljoenen mensen het zwijgen op te leggen. Het Nederlandse volk zal mij vrijspreken op 15 maart", aldus Wilders.

OM ook in beroep in proces-Wilders
OM ook in beroep in proces-Wilders (Foto: ANP)

ARD stelt aflevering Tatort uit

De Duitse omroep ARD heeft besloten de aflevering van de succesvolle politieserie Tatort die op nieuwsjaarsdag zou worden uitgezonden, nog even op de plank te laten liggen naar aanleiding van de aanslag in Berlijn. De episode 'Storm' is volgens de tv-zender "zeer spannend" maar bevat ook beelden en impressies die "associaties oproepen met de terreurdaad op de kerstmarkt".

De aflevering, die in april en mei werd opgenomen in Dortmund, eindigt met de zelfmoord van een jihadist met een bomgordel, waardoor ook anderen omkomen.

"Een Tatort moet natuurlijk dicht bij de maatschappelijke realiteit staan, maar uit respect voor slachtoffers, nabestaanden, betrokkenen en gevoelens van de kijkers willen we deze aflevering niet op de eerste dag van het nieuwe jaar laten zien. Daar moet meer tijd tussen zitten'', lichtte programmadirecteur Volker Herres toe.

In 2015 stelde de ARD naar aanleiding van de aanslagen in Parijs het tweeluik 'Het grote verdriet' en 'Vagevuur' meer dan een maand uit omdat terrorisme ook daarin een rol speelde.

ARD stelt aflevering Tatort uit
ARD stelt aflevering Tatort uit (Foto: BuzzE)

Boxing Day - Premier League-voetbal op Tweede Kerstdag

Boxing Day: voor voetballiefhebbers een waar begrip. Boxing Day valt op Tweede Kerstdag en op deze dag wordt er in de Engelse Premier League gewoon gevoetbald.

Voor de mensen die Tweede Kerstdag niets te doen hebben en van voetbal houden is dit een goede uitkomst. Of als je wel wat te doen hebt maar geen zin hebt om bij je (schoon)familie te zitten. Hieronder volgt het speelschema voor Boxing Day.

We beginnen om 13.30 met de nummer twaalf Watford tegen de nummer zeventien Crystal Palace. De wedstrijd speelt zich af op Vicarage Road, het stadion van Watford. Voor Crystal Palace is de noodzaak van een overwinning het grootst: de club staat slechts één punt boven de degradatiezone.

Om 16.00 gaan we vrolijk verder met Arsenal dat het thuis opneemt tegen West Bromwich Albion. Arsenal staat op het moment vierde en heeft de afgelopen twee wedstrijden verloren, respectievelijk 2-1 uit tegen Manchester City en 2-1 uit tegen het Everton van Ronald Koeman. West Bromwich Albion doet het prima, het verloor de laatste wedstrijd tegen Manchester United maar staat keurig op de achtste plaats.

Ook om 16.00: Burnley tegen Middlesbrough, oftewel de nummer zestien tegen de nummer veertien. Beide teams staan niet al te ver boven de degratiezone en kunnen een overwinning dus goed gebruiken.

Chelsea neemt het in eigen huis op tegen Bournemouth. Het team van trainer Conte verkeert in bloedvorm en staat momenteel zes punten voor op de nummer twee Liverpool. Bournemouth presteert ook niet verkeerd en staat op de tiende plaats.

Leicester City, de regerend kampioen, neemt het in het King Power Stadium op tegen Ronald Koeman's Everton. Leicester won laatst knap van Manchester City (4-2) maar staat teleurstellend vijftiende en doet mee in de strijd tegen degradatie. Everton verloor door een late treffer van Sadio Mané van stadsgenoot Liverpool en zal er alles aan gaan doen om de drie punten mee te nemen, zodat ze de aansluiting met de top zes niet nog verder verliezen.

Manchester United met trainer José Mourinho neemt het op tegen degradatiekandidaat Sunderland van David Moyes. Manchester United staat momenteel zesde met dertig punten en kent geen hele geweldige eerste seizoenshelft. Sunderland heeft de punten misschien nog wel harder nodig om uit de degradatiezone te klimmen en zal zich niet zomaar gewonnen gaan geven op het altijd lastige Old Trafford.

De laatste wedstrijd die om 16.00 begint is Swansea tegen West Ham United: twee teams die allebei de nodige zorgen kennen. Swansea staat op plek negentien en heeft dringend drie punten nodig. West Ham United kent ook een teleurstellende eerste seizoenshelft en staat op plek dertien. De ploeg van Slaven Bilic zal flink aan de bak moeten om de drie punten mee te nemen naar Londen.

Om 18.30 hebben we nog één wedstrijd en dat is Hull City, de nummer laatst op de ranglijst, tegen het Manchester City van Pep Guardiola. Manchester City staat momenteel derde maar lijkt toch niet optimaal te presteren. Er gaat het nodige mis en trainer Guardiola zal zeker gebrand zijn op het behalen van de volle drie punten tegen de degradatiekandidaat.

Dallas Cowboys winnen NFC East na nederlaag New York Giants

Week 16 van de NFL is begonnen met een grote verassing. De Philadelphia Eagles wisten te winnen van de New York Giants (24-19), waardoor de Giants nog steeds niet zeker zijn van een plek in de play-offs. Met de uitslag in Philadelphia winnen de Dallas Cowboys de NFC East divisietitel. De Cowboys waren al zeker van de play-offs en zelfs een first-round bye, maar zijn nu ook verzekerd van homefield advantage en mogen dus alle play-off wedstrijden spelen in hun eigen prachtige AT&T Stadium.

De Eagles begonnen de wedstrijd sterk en kwamen al redelijk snel op voorsprong door een touchdown van running-back Darren Sproles. De eerstvolgende keer dat de Giants de bal hadden maakte quarterback Eli Manning een pijnlijke fout. Zijn pass werd onderschept door Eagles-cornerback Malcolm Jenkins, die de bal terugliep voor een touchdown. Na nog geen zes minuten spelen stonden de Giants dus al met 14-0 achter. In het eerste kwart wisten de Giants alleen nog iets terug te doen met een 35-yards field-goal (14-3).

In het begin van het tweede kwart speelde de verdediging van de Giants weer ijzersterk. Eagles-quarterback Carson Wentz werd onderschept door de verdediging van de Giants, maar de Giants konden de turnover niet om te zetten in punten. Later in het kwart kwamen de Giants weer een stap dichterbij door nog een 35-yards field goal te maken (14-6). De Eagles antwoordden meteen met een mooie drive en een touchdown door wide-receiver Nelson Agholor (21-6). Het leek toen een kansloze missie voor de Giants om zich nog terug in de wedstrijd te knokken, maar met nog 33 seconden op de klok scoorden de Giants alsnog een touchdown na een 13-yards pass naar wide-receiver Sterling Shepard (21-13). 

In de tweede helft werd er niet veel gescoord. De verdedigingen van beide teams waren alert en speelden goed. Vroeg in het derde kwart scoorden de Giants nog een field-goal (21-16). De Eagles speelden hierna duidelijk om zoveel mogelijk tijd te gebruiken en de Giants en quarterback Manning zo weinig mogelijk kansen te geven om te scoren. Na een lange drive van bijna 9 minuten hadden de Eagles de mogelijkheid om nog verder uit te lopen. Met 4th down & 1 op de 3-yards lijn van de Giants besloten ze om geen field-goal te maken, maar voor een touchdown te gaan. De Giants verdediging voorkwam dit, waardoor de bal weer overging naar de Giants. Beide teams scoorden vervolgens nog een field-goal. De Giants kregen met 1:31 op de klok nog de bal en stonden met nog veertien seconden te gaan zelfs op de 34-yards lijn van de Eagles. De pass van Giants-quarterback Manning werd echter weer onderschept en dit zorgde voor een eindstand van 24-19 in het voordeel van de Eagles.

Ondanks de nederlaag kunnen de Giants zich dit weekend nog verzekeren van een plek in de play-offs. Hiervoor moeten de Green Bay Packers, de Tampa Bay Buccaneers, de Atlanta Falcons of de Detriot Lions verliezen in week 16. De Eagles waren al uitgeschakeld voor de play-offs.

De wedstrijden van week 16 vinden in verband met kerst grotendeels plaats op de zaterdag in plaats van de gebruikelijke zondag. Het wordt dus genieten tijdens kerstavond!

Vorm langer bij Tottenham Hotspur

Doelman Michel Vorm heeft vrijdag zijn contract bij Tottenham Hotspur verlengd. De Nederlandse keeper zette zijn handtekening onder een verbintenis tot de zomer van 2018.

De vijftienvoudig international is reservedoelman achter de Fransman Hugo Lloris. Vorm staat sinds 2014 onder contract bij de Spurs, daarvoor stond hij drie jaar onder de lat bij Swansea City.

Lloris verlengde donderdag al zijn contract bij Tottenham Hotspur tot medio 2022.

Boullier: "McLaren had met andere motor kunnen winnen"

Als het Formule 1-team McLaren afgelopen jaar niet met de Honda-motor, maar met bijvoorbeeld een Mercedes rond had gereden had het team races kunnen winnen. Dit liet teambaas Eric Boullier aan Autosport weten.

Boullier: "De GPS-data waar we over beschikken, laat zien dat we races hadden kunnen winnen als we de beschikking hadden gehad over de beste motor van het veld." Verantwoordelijk voor het uitblijven van de zeges is dan ook de Honda-motor die flink verbeterd kan worden, waardoor ook het chassis hier onder te lijden heeft. "Het is namelijk allemaal aan elkaar verbonden. Als je niet over het vermogen beschikt, moet je er bijvoorbeeld ook aan denken dat je geen auto hebt met te veel luchtweerstand, want dan verlies je ook weer tijd. Het gaat dus om balans."

"Daarom werken we ook nauw samen met Honda om samen te bereiken wat we voor ogen hebben. Het gat is kleiner geworden. Maar om Mercedes bij te halen, is het niet genoeg simpelweg te kopiëren wat zij doen."

Boullier weet dat er tijd voor nodig is om Mercedes überhaubt te kunnen bijhalen. Als voorbeeld noemt hij de Renault-motor die ondanks alle verbeteringen zich nog niet kan meten met de top. Na een jarenlange samenwerking met Mercedes stapte McLaren voor 2015 over op Honda. Dat leverde in dat jaar 27 punten in het constructeurskampioenschap. Dit jaar waren dat er 76 en kon de bolide regelmatig meedoen om een plek in het derde deel van de kwalificatie.

Indrukwekkende Vos wint cross in Diegem

Vorige week maakte Marianne Vos haar comeback in het veldrijden na bijna twee jaar afwezigheid. Vrijdagavond heeft Vos een duidelijk signaal afgegeven aan de concurrentie dat ze helemaal terug is en dat er richting het wereldkampioenschap rekening met de zevenvoudig wereldkampioene in het veld gehouden moet worden.

Net als vorige week moest Vos achter in het veld starten, maar ze was op het snelle parcours in Diegem al snel te vinden in de kopgroep. In het begin van de cross had Vos nog wat problemen op de schuine kant en in de zandstrook. Talent verloochent zich niet en de passages in de lastige stroken werden van ronde tot ronde beter.

In het middenrif van de veldrit ontstond een kopgroep met Kateřina Nash, Sanne Cant en Marianne Vos. Nash was van de drie duidelijk de minste, bij elke versnelling had ze problemen Vos en Cant te volgen.

In de voorlaatste ronde wisselde Sanne Cant van fiets. De Belgische kwam met drie seconde achterstand uit de materiaalpost en Vos trok door. Het verschil schommelde daarna ongeveer een ronde lang tussen de drie en vijf seconden. In de laatste passage van de schuine kant reden zowel Vos als Cant zich vast waardoor de zandbak de beslissing bracht. Zandspecialiste Cant zou hier terug moeten kunnen komen op het wiel van Vos. Vos ging redelijk goed door het zand en Cant bleek niet in staat het gat te dichten. In een ultieme poging van Cant om dichter te komen nam ze te veel risico en ging ze voor de trappen tegen de grond.

Uitslag: 1. Marianne Vos, 2. Sanne Cant, 3. Kateřina Nash

In het klassement van de Superprestige blijft Sanne Cant ruim aan de leiding. Ellen van Loy behoudt de tweede plaats ondanks haar afwezigheid door ziekte.

WK darts: King naar huis na nederlaag tegen Smith

Op het WK darts van de PDC heeft Michael Smith de derde ronde bereikt. De Engelsman rekende in de tweede ronde af met landgenoot Mervyn King. Ian White schakelde even daarvoor Jonny Clayton uit.

Met name Smith speelde een aparte partij. Hij stond als een malle 180'ers in het bord te gooien, maar wisselde die af met waardeloze scores. Bully Boy kwam op een 3-1 voorsprong in sets en leek de triples vanaf dat moment alsmaar beter te raken. Toch was het King die, ondanks een zere rug, een beslissende set uit het vuur wist te slepen - mede geholpen door gemiste matchdarts van Smith. Die herhaalde dat in de laatste set nog eens, maar dit keer kon hij onder meer door het niet finishen van King alsnog de wedstrijd beslissen: 4-3.

Michael Smith - Mervyn King (Bron: PDC)
Michael Smith - Mervyn King (Bron: PDC)

White had even daarvoor al afgerekend met Clayton. Het werd nooit een echt spannende partij en het duurde niet al te lang voor White de eerste drie sets met 3-1 gewonnen had. Clayton kon daarna nog wel één set iets terugdoen, maar met dubbel 20 maakte White de partij af: 4-1.

Ian White - Jonny Clayton (Bron: PDC)
Ian White - Jonny Clayton (Bron: PDC)

Celstraf voor neersteken gevangenismedewerker

Een 27-jarige man die in de Penitentiaire Inrichting (PI) in Vught al een straf uitzit voor de doodslag op zijn moeder, is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar voor poging tot moord op een medewerkster van de inrichting. De man stak afgelopen april de vrouw met een aangescherpte tandenborstel in haar gezicht en hals.

Volgens de rechtbank in Den Bosch stak hij de medewerkster met het doel haar te doden en deed hij dat met voorbedachten rade.

De man had voor doodslag op zijn moeder in 2014 ook al tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen, maar was nog niet aan dat traject begonnen omdat hij eerst nog de celstraf moest uitzitten. Het Openbaar Ministerie had zeven jaar cel tegen de man geëist. Maar omdat de rechtbank het noodzakelijk vindt dat relatief snel met behandeling van de man kan worden begonnen, valt de straf lager uit dan de eis.

Eerder was al duidelijk dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is en een persoonlijkheidsstoornis heeft.

Celstraf voor neersteken gevangenismedewerker
Celstraf voor neersteken gevangenismedewerker (Foto: ANP)

NPO-hit Koefnoen stopt na vijftien seizoenen

Koefnoen gaat stoppen. Na dertien jaar en vijftien succesvolle seizoenen heeft de NPO in samenspraak met de AVROTROS besloten dat het satirische programma Koefnoen niet meer past in hun plannen voor de zaterdagavondprogrammering.

Dat heeft producent Human Factor vrijdag bekendgemaakt. Omdat de NPO zegt "veel vertrouwen te hebben in het talent van Owen Schumacher en Paul Groot" hebben zij de cabaretiers gevraagd om een nieuw programma te ontwikkelen voor de zaterdagavond.

Het tweetal vindt het ontzettend jammer dat Koefnoen moet stoppen. "We hebben de vijftien seizoenen Koefnoen met enorm veel plezier gemaakt", stellen zij. "We begonnen het net een beetje onder de knie te krijgen." Groot en Schumacher stellen "de samenwerking met ons hechte creatieve team ontzettend te gaan missen. Maar wij sluiten niet uit dat onze types in de toekomst nog eens ergens anders zullen opduiken. Koefnoen is voor ons een manier van kijken naar de wereld geworden."

Blij
De makers zijn blij met het feit dat AVROTROS en NPO ze "de unieke mogelijkheid hebben geboden om al die jaren in volledige creatieve vrijheid een eigen programma te maken." Zij gaan nadenken over de invulling van de beoogde opvolger van Koefnoen.

Het satirische programma trok gemiddeld tegen de miljoen kijkers. Koefnoen werd onder meer onderscheiden met de Zilveren Nipkowschijf.

NPO-hit Koefnoen stopt na vijftien seizoenen
NPO-hit Koefnoen stopt na vijftien seizoenen (Foto: BuzzE)

Skeletor 'fuckt' Mariah Carey

Voor de mensen die Mariah Carey inmiddels dood willen hebben wel een keertje wat anders willen horen dan Mariah Carey, is er eindelijk een alternatief, die waarschijnlijk helaas niet zo snel op Sky-Radio gedraaid zal worden.

Kerstmuziek van een andere planeet. Eternia om precies te zijn. De plaats waar He-Man en zijn vrienden het bijna continu moeten opnemen tegen Skeletor, iemand die op Wikipedia wordt omschreven als 'slecht'.

Iedereen die geïndoctrineerd is met dit vreemde idee over dit figuur uit de serie 'He-Man and the Masters of the Universe” doet er misschien goed aan zijn of haar mening te herzien. Skeletor blijkt de beroerdste niet te zijn en heeft om dit te bewijzen een paar leuke kerstnummers opgenomen. Deze verwennerij voor de oren deelt de toffe tovenaar met ons via aardse kanalen als YouTube.

Van het kapotgedraaide nummer van eerdergenoemde rondborstige 'artieste' heeft Skeletor eveneens een -veel beter klinkende- cover gemaakt. Wel heeft de toekomstige heerser van Grayskull een paar logische aanpassingen op de lyrics gemaakt. Deze cover is hieronder te bewonderen. Andere nummers van Skeletor kan je hier en hier vinden.

Moordenaar kickbokser ook na hoger beroep 22 jaar cel in

Pat R., de moordenaar van kickbokser Volkan Düzgün, is ook in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf. Nadat de rechtbank R. vorig jaar mei al tot dezelfde straf had veroordeeld, kon het gerechtshof in Den Bosch tijdens het hoger beroep geen verzachtende omstandigheden vinden om de straf voor de 'koelbloedige liquidatie, huurmoord' te verlichten.

Düzgün werd in 2013 op zijn eigen oprit in zijn auto doorzeefd met kogels. Zes, van dichtbij afgevuurde, kogels maakten een einde aan het leven van de kickbokser. Hoewel de 22-jarige R. zich tijdens de rechtszaak en hoger beroep beriep op zijn zwijgrecht, acht het hof genoeg bewijs te zien om de door de rechtbank opgelegde straf te laten staan. Een opgenomen telefoongesprek waarin R. honderduit en vol bravoure praat over de moord en toegeeft hiervoor een groot geldbedrag gekregen te hebben speelde daarin een grote rol. In datzelfde gesprek geeft R. ook aan voor zo'n bedrag nog eens te willen moorden.

Düzgün, zelf een bekende van de politie en lid van een in de regio van Veghel beruchte familie, werd in 2012 aangehouden voor zijn rol in de schietpartij tijdens een kickboksgala in Zijtaart waarbij de Marokkaan Sabbahi het leven liet. Vanwege gebrek aan bewijs werd hij toen vrijgelaten. De reden van de moord op Düzgün zal voorlopig onbekend blijven aangezien R. hierover geen verklaring wil afleggen. De mogelijke opdrachtgevers van de moord, Yalcin M. en Tony van G., zijn een jaar na de moord op Düzgün, vanwege gebrek aan bewijs, vrijgesproken van enige betrokkenheid. Eén van de mannen was een goede vriend van Düzgün en een conflict over geld, verdiend in de drugshandel, zou een reden zijn geweest voor de moord.

In 2015 werd de zus van Düzgün nog op straat met een vuurwapen bedreigd. Yeliz Düzgün werd door Van G. klemgereden, maar zij kon op het nippertje ontsnappen voordat Van G. zijn wapen kon doorladen. Een reden voor deze bedreiging kon de politie niet melden, maar mogelijk heeft het te maken met de verklaringen die de vrouw heeft afgelegd tijdens het onderzoek naar de moord op haar broer. Zowel Van G. als M. zijn later alsnog veroordeeld voor drugshandel en witwassen.

In 1999 werd broer Ali veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf vanwege een schietpartij in een ROC te Veghel. Destijds raakten vier scholieren en een leraar gewond. Het wapen bleek uiteindelijk van vader Kerim te zijn. Hij werd veroordeeld tot 8,5 jaar cel voor het aanzetten van de schietpartij waarvan vermoed werd dat het ging om eerwraak.

WK darts: Van de Pas ontsnapt tegen Jenkins

Darter Benito van de Pas heeft zich geplaatst voor de derde ronde van het WK bij de PDC, gespeeld in het Londense Alexandra Palace. Dat ging niet bepaald vanzelf en Big Ben had dan ook geen gebrek aan geluk tegen Terry Jenkins.

Van de Pas schreef de eerste set op zijn naam, waarna Jenkins met onder meer een twaalfdarter simpel de tweede set pakte. De Nederlander speelde prima en pakte de derde en vierde set, waardoor de Engelsman geen enkele set meer mocht verliezen. Set vijf ging naar Jenkins via onder andere een bijzondere 120-finish: triple 20, dubbel 20 en dubbel 10, waar normaal gesproken een 'Shanghai-20' - triple, single, dubbel - gegooid wordt.

In set zes kreeg Van de Pas een kans op een mooie 164-finish, maar hij miste de bulls-eye en Jenkins trok de set vervolgens simpel naar zich toe. Zo was er een beslissende set nodig en daarin had Van de Pas bijzonder veel geluk. Jenkins miste finishes van 40 en 121. The Raging Bull kon 56 uitgooien, maar in plaats van dubbel 20 raakte hij de dubbel één. Van de Pas sloeg daarop eindelijk toe en maakte het duel alsnog af: 4-3.

Benito van de Pas - Terry Jenkins (Bron: PDC)
Benito van de Pas - Terry Jenkins (Bron: PDC)

Eric vertrekt bij 'Met het oog op morgen'

Eric Corton verlaat 'NOS Met het oog op morgen'. De ambities van de presentator, die bijna twee jaar lang elke dinsdagavond te horen was op NPO Radio 1, liggen ergens anders. Eric is op 3 januari voor het laatst te horen in 'Met het oog op morgen'.

Het NOS-programma was Erics eerste presentatieklus op NPO Radio 1. Voordien was hij jarenlang te horen op 3FM. "Beginnen bij een prachtig programma met zo'n lange geschiedenis als het Oog was heel bijzonder. Ik heb me erin gestort", reageert Eric. "Alleen ben ik de afgelopen tijd tot de conclusie gekomen dat mijn ambities ergens anders liggen."

De presentator vindt blijven "geen recht doen aan de bijzondere radioplek die het Oog biedt" en dus stapt hij op. "Daarnaast is een aantal bijzondere projecten op mijn pad gekomen die mijn dinsdagavonden in beslag zullen nemen. Projecten waar ik naar uitkijk en waarmee ik mijn toekomst wil vullen."

Eigen kleur
Redactiechef Marion van de Wouw heeft begrip voor Erics beweegredenen, maar betreurt zijn vertrek. "Hij is een radioman met een prachtige stem, uit een heel andere hoek, die een uitzending kan dragen en een eigen kleur kan geven."

NOS gaat op zoek naar 'een waardige opvolger'. Tot die gevonden is, nemen vaste invallers op dinsdagavond plaats achter de microfoon. Vanaf maart is Wilfred de Jong, die nu nog elke vrijdag afsluit op NPO Radio 1, op dinsdag te horen.

Eric vertrekt bij 'Met het oog op morgen'
Eric vertrekt bij 'Met het oog op morgen' (Foto: BuzzE)

Hennis niet bezorgd over JSF

Minister Jeanine Hennis (Defensie) vreest niet dat er een einde komt aan het productieprogramma van de Joint Strike Fighter (JSF ofwel F-35) onder de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Die heeft al verscheidene malen laten weten het nieuwe gevechtsvliegtuig veel te duur te vinden.

"Ik heb geen zorgen over de JSF. Daarvoor is het programma veel en veel te ver, ook in de ontwikkeling", zei de minister vrijdag. "Ik denk dat de president-elect zich nog moet inlezen hier en daar", voegde ze eraan toe. Haar ministerie gaat 37 JSF's kopen.

Trump liet donderdag nog weten vliegtuigbouwer Boeing te hebben gevraagd om de prijs van een ander gevechtsvliegtuig, de F-18 Super Hornet. Dit in verband met de 'enorme kosten en de kostenoverschrijdingen' van de F-35 van Lockheed Martin.

Hij liet deze week ook nog in een tweet weten weten het nucleair arsenaal flink te willen uitbreiden. Hennis zei al veel 'verbazingwekkende' tweets van Trumps hand te hebben gezien. Laten we eerst maar eens afwachten wat hij gaat doen als hij daadwerkelijk in het Witte Huis zit, aldus Hennis.

Hennis niet bezorgd over JSF onder Trump
Hennis niet bezorgd over JSF (Foto: ANP)

'Peugeot wil het doen met minder showrooms'

Automaker Peugeot wil het aantal showrooms in Nederland met een derde terugbrengen tot minder dan honderd. Volgens Rick Hermanns, directeur van Peugeot Nederland, is de opkomst van online-autoverkoop een belangrijke reden om het aantal vestigingen te verminderen. Ook zijn klanten volgens hem bereid om verder te rijden voor een dealer.

Hermanns deed zijn uitspraken vrijdag op BNR Nieuwsradio. Hij gaf evenwel geen tijdspanne voor het terugbrengen van het aantal verkooppunten. "Je moet oppassen. Als de collega's overal lekker blijven zitten, dan mis je gewoon kansen", aldus Hermanns.

Peugeot telt momenteel 150 vestigingen verdeeld over 45 contractpartners. In de toekomstvisie van Hermanns gaat Peugeot werken met grotere verkooppunten waar klanten ook voor reparaties en tweedehandsmodellen terecht kunnen. "Het gaat absoluut gebeuren dat we een stap gaan maken in minder outlets", aldus de directeur.

'Peugeot wil het doen met minder showrooms'
'Peugeot wil het doen met minder showrooms' (Foto: ANP)

Grote energieverbruikers binnen jaar zuiniger

Grote industriële energieverbruikers geven zichzelf een jaar de tijd om een stevige energiebesparing te realiseren. Lukt dat niet dan volgen maatregelen. Dat blijkt uit de Voortgangsrapportage 2016 van het Energieakkoord, die vrijdag is gepubliceerd.

De zogenoemde energie-intensieve industrie wil per 1 januari 2018 9 petajoule energie besparen, wat neerkomt op de energiebehoefte van grofweg 135.000 huishoudens. In de rapportage is ook een pakket maatregelen afgesproken voor energiebesparing in de zogeheten gebouwde omgeving. Daarin hebben marktpartijen, energieleveranciers, netbeheerders en de overheid afspraken gemaakt om zuiniger aan te doen.

Komend jaar wordt duidelijk welke maatregelen genomen worden tegen partijen die zich toch niet aan de afspraken houden. "Het stadium van de vrijblijvendheid in de energietransitie is definitief gepasseerd", aldus voorzitter Ed Nijpels van de Borgingscommissie Energieakkoord die toeziet op het naleven van de afspraken. Hij toonde zich verder tevreden met de overeenstemming die de 47 partijen van het Energieakkoord hebben bereikt over de uitwerking van extra maatregelen.

Doelen binnen bereik
Volgens Nijpels liggen de doelen van het Energieakkoord binnen bereik. Onder meer is afgesproken dat het aandeel hernieuwbare energie in 2023 16 procent is. Daarnaast moet het energieverbruik gemiddeld per jaar 1,5 procent omlaag. Verder rekent de commissie op een werkgelegenheidsgroei van minstens 15.000 extra banen.

Nijpels drong er vrijdag in zijn aanbiedingsbrief bij het kabinet op aan om de mogelijkheid van een extra windpark op zee voor 2023 te onderzoeken.

Grote energieverbruikers binnen jaar zuiniger
Grote energieverbruikers binnen jaar zuiniger (Foto: ANP)

Delta Lloyd stemt in met overnamebod NN Group

Delta Lloyd heeft zijn eerdere verzet tegen een overname door NN Group (Nationale-Nederlanden) laten varen. De verzekeringsbedrijven zijn het eens geworden over de transactie, lieten zij vrijdag weten.

NN Group heeft zijn bod verhoogd naar 5,40 euro per aandeel Delta Lloyd, tegen 5,30 euro eerder. De overname heeft daardoor een totale waarde van 2,5 miljard euro.

Delta Lloyd wees het eerdere bod van NN als te laag van de hand. Het bedrijf gaf daarbij echter ook aan substantiële voordelen te zien in een mogelijke deal. Het nieuwe bod wordt door het bestuur aangeraden, omdat het in "het beste belang" zou zijn van het bedrijf en alle betrokkenen.

Beste optie
"We hebben alle alternatieven bekeken en dit is de beste optie", stelde Delta Lloyd-bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa in een toelichting. "Het is goed dat er zo een einde komt aan de onzekerheid over onze toekomst en het biedt zekerheid voor onze polishouders."

De topman kon nog niet aangeven hoe zijn aandeelhouders tegen het bod aankijken. Hij sprak echter het volste vertrouwen uit in hun steun. Van der Noordaa riep NN eerder op tot een significante verhoging van het bod, nu benadrukte hij echter ook andere zaken dan de prijs die ervoor zorgen dat de deal met NN een goede is.

Sterke speler
Daarbij wees hij onder meer de op moeilijke positie die levensverzekeraars hebben, door de lage rente en de stevige concurrentie. Die maakt consolidatie in de markt onvermijdelijk.

De bedrijven verwachten samen een sterke speler in Nederland en België te kunnen vormen, op het gebied van pensioenen, schadeverzekeringen en vermogensbeheer. Daarbij worden naar verwachting aanzienlijke kostenvoordelen gehaald, doordat er efficiënter kan worden gewerkt. Die voordelen worden momenteel op minstens 150 miljoen euro in 2020 geschat. De bedrijven verwachten verder samen een sterke financiële positie te hebben.

Over de leiding van Delta Lloyd onder de vleugels van NN moet nog een besluit worden genomen. Van der Noordaa legt zijn functie als topman van Delta Lloyd neer na de afronding van de overname, naar verwachting in het tweede kwartaal van volgend jaar.

Delta Lloyd stemt in met overnamebod NN Group
Delta Lloyd stemt in met overnamebod NN Group (Foto: ANP)

Verenigde Staten vragen om gebruikersnamen sociale media

De Verenigde Staten vragen bezoekers uit Europa sinds kort om hun gebruikersnamen op sociale media te geven. Dat meldt de website Politico. De plannen waren al eerder dit jaar aangekondigd en toen kwam er veel kritiek op. De invoering is stilletjes gebeurd.

Critici zoals burgerrechtenbeweging ACLU zijn dan ook kwaad dat er niets met hun zorgen is gedaan. De vrijheid van meningsuiting is volgens hen in het geding en er wordt een sleepnet aangelegd waarvan nog niet duidelijk is of de informatie waardevol is. Ook is er de angst dat andere landen die minder democratisch zijn nu ook om sociale media-accounts zullen vragen.

Vooralsnog is het opgeven van sociale media-accounts nog 'vrijwillig'. Bij het invullen van het Esta-formulier voor toegang tot de VS kunnen verschillende sociale media zoals Facebook, Google+, Instagram, LinkedIn en YouTube worden geselecteerd en de gebruikersnamen worden opgegeven.

Doel van de nieuwe regeling is om 'potentiële bedreigingen te identificeren', liet een woordvoerder van de Amerikaanse douane aan Politico weten. Eerder had de dienst gezegd geen mensen te zullen weigeren als ze geen informatie geven over hun sociale media-gebruik.

Verenigde Staten vragen om sociale media
Verenigde Staten vragen om gebruikersnamen sociale media (Foto: BuzzT)

Verdachten schietpartij Rotterdam langer vast

De drie mannen die eerder deze maand zijn aangehouden in verband met een schietpartij in de Wieldrechtstraat in Rotterdam blijven nog negentig dagen vastzitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam vrijdag laten weten.

De drie werden op 12 december door een arrestatieteam opgepakt na een grootschalig onderzoek naar een schietincident in Rotterdam-Zuid drie dagen daarvoor, waarbij een 25-jarige Rotterdammer gewond raakte. De politie formeerde daarop een speciaal team dat een einde moet maken aan een reeks schietpartijen in het zuidelijk stadsdeel.

Volgens de politie lijken er verbanden te bestaan tussen een aantal schietpartijen in het criminele milieu. Er waren in het najaar onder meer schietincidenten op de Vuurplaat en in de Texelstraat, de Polderlaan, de Dordtselaan, de Beijerlandselaan en de Mijnsherenlaan. Daarbij vielen gewonden. Op 16 oktober waren er zelfs twee schietpartijen op een dag in Rotterdam-Zuid.

Twee van de drie gearresteerde mannen - van 22 en 25 jaar - werden gearresteerd in het Limburgse Berg en Terblijt. De derde arrestant, een 23-jarige Rotterdammer, werd in de Maasstad aangehouden.

Verdachten schietpartij Rotterdam langer vast
Verdachten schietpartij Rotterdam langer vast (Foto: ANP)

Jongens bestookten school met DDoS-aanvallen

De politie heeft vier jongens uit Lochem aangehouden die met DDoS-aanvallen herhaaldelijk delen van het computersysteem van hun school zouden hebben platgelegd. Een van de jongens wordt er ook van verdacht tegen betaling in opdracht van anderen dergelijke aanvallen uit te voeren.

De jongens, twee van vijftien, een van veertien en een van zeventien, bestookten hun school vanaf begin dit jaar tot september met DDoS-aanvallen. Hierbij maken heel veel computers, vaak vanaf verschillende locaties, verbinding met één server. Deze raakt daardoor overspoeld met webverkeer en gaat daardoor trager werken of wordt zelfs helemaal onbereikbaar.

Jongens bestookten school met DDoS-aanvallen
Jongens bestookten school met DDoS-aanvallen (Foto: BuzzT)

'Vlaamse feestweek' veldrijden gaat van start

Vrijdagavond start om 20.00 uur in Diegem de Vlaamse feestweek voor het veldrijden. Maar liefst vijf crossen staan er op het programma tot en met de Nieuwjaarscross in Baal, waaronder vier klassementscrossen. Na deze intensieve crossperiode zijn een week later de nationale kampioenschappen en begint de voorbereiding op het WK, eind januari in Luxemburg.

In Diegem staat het meeste op het spel voor de favorieten Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Diegem is onderdeel van de Superprestige. Dat is het enige klassement dat nog echt betwist wordt en waar Van der Poel vol op ingezet heeft. Wint Van der Poel vanavond dan kan hij in de laatste twee crossen volstaan met een tweede en derde plek, wint Van Aert dan kan hij met twee overwinningen in februari nog gelijk komen met Van der Poel.

Van der Poel heeft afgelopen weekend beide crossen in de laatste ronde beslist en daarmee Van Aert een mentale tik uitgedeeld door te laten zien dat hij op verschillende manieren kan winnen. Sinds de terugkeer is de winstbalans zwaar in het voordeel van Van der Poel doorgeslagen, terwijl Van Aert grossiert in tweede plaatsen. Van Aert kan dus wel een mentale boost gebruiken en moet vanavond winnen om een kleine kans op een tweede grand slam (alle klassementen, nationaal- en wereldkampioenschap) te behouden.

Van der Poel lijkt op dit moment mentaal sterker te zijn, is explosiever en is technisch beter. Bovendien is er voor Van der Poel met een tweede of derde plaats nog geen man overboord in de Superprestige en heeft hij het vertrouwen van twee overwinningen in Diegem in 2014 en 2015. De druk ligt vrijdag daarom bij Wout van Aert, die moet winnen om zijn droom op back-to-back grand slam levend te houden. Vorig jaar moest hij het in Diegem nog met een tiende plek doen.

Onze voorspelling:

1. Mathieu van der Poel
2. Wout van Aert
3. Kevin Pauwels

Programma 'Vlaamse feestweek'

Datum Tijd Plaats Klassement
23 december 20:00 Diegem Superprestige
26 december 15:00 Heusden-Zolder* Wereldbeker
29 december 15:00 Loenhout* DVV Verzekeringen Trophy
30 december 15:00 Bredene  
1 januari 15:00 Baal* DVV Verzekeringen Trophy

* Live te zien op Sporza

Vitesse en Büttner naderen elkaar

De kans dat Alexander Büttner na de winterstop het shirt van Vitesse draagt, wordt steeds groter. De eerste gesprekken zijn inmiddels onderweg.

Büttner maakte naam als jonge verdediger van Vitesse. Hij maakte de overstap naar Manchester United, maar slaagde nooit in het internationale voetbal. Nu lijkt hij terug te keren naar Arnhem. Dat bevestigt zijn zaakwaarnemer Aleksandr Bursac.

"Ik denk dat Vitesse er alles aan zal doen om Alex binnen te krijgen en verwacht dat we volgende week meer concrete gesprekken zullen voeren", zegt Bursac in gesprek met Omroep Gelderland.

Het heeft er alle schijn van dat Büttner zijn contract bij Dinamo Moskou gaat laten ontbinden. De 27-jarige linksback kan dan voor weinig kosten naar Arnhem worden gehaald. Ook de persoonlijke eisen zullen volgens Bursac niet al te hoog zijn.

"Geld is niet de drijfveer. Hij is een Vitessenaar, is zich bewust van de situatie bij die club en wil weer voetballen."

'Winkeliers blij met ruimere winkeltijden'

Een meerderheid van de gemeenten en winkeliers is positief over de verruiming van de Winkeltijdenwet, die in 2013 werd doorgevoerd. Dat staat in een evaluatie van de wet, die minister Henk Kamp (Economische Zaken) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De verruiming van de wet stelt gemeentes in staat zelf te bepalen of ze op zondag open willen gaan. Een kleine 80 procent van de winkeliers geeft aan blij te zijn met deze optie en er ook gebruik van te maken. Op feest- en herdenkingsdagen zijn het vooral supermarkten die hun deuren open houden. Een kleine minderheid, zo'n 4 procent, geeft aan zondag open te gaan vanwege contractuele verplichtingen.

Het meeste personeel zegt geen druk te ervaren om op zondag te werken. Zo'n 90 procent krijgt voor werken op de rustdag een extra toeslag.

Wijzigingen effectief
Kamp is blij met de uitslag van de evaluatie. "Een grote meerderheid van de winkeliers wil graag op zondag open zijn", aldus de minister. "Dat is goed voor onze economie en wordt positief ontvangen door hun klanten en werknemers. De wijzigingen in de Winkeltijdenwet zijn dus effectief."

'Winkeliers blij met ruimere winkeltijden'
'Winkeliers blij met ruimere winkeltijden' (Foto: ANP)

Oscar voor tientallen miljoenen naar China

Oscar vertrekt in januari bij Chelsea om aan de slag te gaan bij het Chinese Shanghai SIPG. Beide clubs hebben de overgang bevestigd.

De Braziliaanse middenvelder speelde vier jaar voor Chelsea en won in die tijd de Premier League, Europa League en de League Cup. Oscar gaat in de Chinese Super League per jaar ruim 23 miljoen euro opstrijken.

"Oscar zal in de komende dagen aankomen in Shanghai en zal een speler van ons team worden", luidt een verklaring van Shanghai SIPG. "De spelmaker, die bekend staat om zijn aanvallende capaciteiten, zal de club vooruit helpen in de strijd om de titel in het nieuwe seizoen."

Oscar verruilde in 2012 Internacional voor Chelsea, waarvoor hij in totaal 203 wedstrijden speelde. Hij scoorde 38 doelpunten en gaf 37 assists. De 48-voudig Braziliaans international begon dit seizoen als basisspeler bij The Blues, maar hij verloor zijn basisplek en kwam daarna nauwelijks nog in de plannen van Antonio Conte voor.

Shanghai SIPG betaalt zo'n 61 miljoen euro voor de 25-jarige middenvelder.

Rolling Stones nog steeds aan top Albumlijst

The Rolling Stones gaan 2016 uit met een nummer 1-album. De rockers gaan voor de derde week op rij op kop in de Album Top 100. Blue & Lonesome blijft de concurrentie nog steeds ver voor.

Het bluesalbum van de Stones gaat bijna twee keer zo vaak over de toonbank als Control van Kensington. Die plaat staat net als vorige week op de tweede plek van de Album Top 100. You Want It Darker van Leonard Cohen stijgt één plaats en maakt de top drie compleet.

Adeles 25 is in de 57e week in de albumlijst bezig aan een opmars. Het hitalbum van de Britse zangeres veroverde twee weken geleden weer een plek in de top tien. Deze week stijgt 25 door van de zesde naar de vierde plek.

Album Top 10 week 52
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) The Rolling Stones - Blue & Lonesome
2. (2) Kensington - Control
3. (4) Leonard Cohen - You Want It Darker
4. (6) Adele - 25
5. (9) Kinderen voor Kinderen - Voor altijd jong! - 37
6. (10) Bruno Mars - 24K Magic
7. (7) Michael Bublé - Christmas
8. (5) The Weeknd - Starboy
9. (12) Metallica - Hardwired... To Self-Destruct
10 (14) Prince - 4Ever

Rolling Stones nog steeds aan top Albumlijst
Rolling Stones nog steeds aan top Albumlijst (Foto: BuzzE)

GM krijgt miljoenenboete in China

De Amerikaanse automaker General Motors (GM) heeft in China een boete van omgerekend bijna 28 miljoen euro gekregen voor monopolistisch gedrag. Eerder lekte al uit dat een niet nader genoemde autobouwer uit de VS in het vizier zou zijn van de Chinezen voor het maken van verboden prijsafspraken.

De Chinese toezichthouder legde de boete op aan een joint venture van GM met SAIC Motor Corp, de grootste autofabrikant van China. De bedrijven zouden de prijzen van bepaalde modellen kunstmatig hebben opgekrikt. GM laat weten volledig mee te werken aan het onderzoek van de Chinezen.

De boete volgt op politieke controverse tussen de VS en China, nadat de aankomende Amerikaanse president Donald Trump een telefoontje van de politieke leiding van Taiwan aannam. Daarmee negeerde hij het 'één-Chinabeleid' van Peking, dat Taiwan als opstandige provincie van China ziet. Zijn voorgangers onderhielden om die reden geen officiële betrekkingen met Taiwan. Of de boete voor GM als vergelding kan worden gezien, is onduidelijk.

GM krijgt miljoenenboete in China
GM krijgt miljoenenboete in China (Foto: ANP)

Ov-chipkaart voortaan zonder sekseaanduiding

Op ov-chipkaarten wordt met ingang van volgend jaar niet meer vermeld of de eigenaar man of vrouw is. Ook op de stempas voor verkiezingen, op veel studentenpasjes en in post en formulieren van veel scholen en gemeenten verdwijnt de geslachtsaanduiding.

De ministers Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie en Jet Bussemaker van Onderwijs vinden dat de registratie en vermelding van het geslacht van een betrokkene in veel gevallen niet nodig is. Ze hebben daarom afspraken gemaakt met het bedrijf achter de ov-chipkaart en met het onderwijs. Ook steeds meer gemeenten gaan hun inwoners 'genderneutraal' aanschrijven. Ze vermelden op de stempas in het vervolg bijvoorbeeld alleen de voorletters en achternaam van de geadresseerde.

Het kabinet hoopt het leven van onder meer transgenders, mensen die zich niet thuisvoelen in de sekserol die hun bij hun geboorte is aangemeten, zo te vergemakkelijken.

Ov-chipkaart voortaan zonder sekseaanduiding
Ov-chipkaart voortaan zonder sekseaanduiding (Foto: ANP)

Domien Verschuuren: 'intens en emotioneel'

Domien Verschuuren mag zich inmiddels rekenen tot het illustere rijtje Glazen Huis-veteranen. Met zijn opsluiting deze week in de doorzichtige studio van 3FM in Breda staat voor hem de teller op drie-op-een-rij, wat eerder alleen Giel Beelen en Gerard Ekdom klaarspeelden. Maar de nodige ervaring in het non-stop radiomaken en een week lang niet eten, maken het er voor de dj niet makkelijker op. "In tegendeel. Ik vind deze editie heftiger dan de vorige twee. Heel intens en emotioneel."

Voor het eerst dit jaar zitten er twee in plaats van drie dj's een week lang opgesloten in het Glazen Huis voor de traditionele goededoelenactie Serious Request. En dat geeft volgens de radiomaker een andere dynamiek. "Ik vind het heel bijzonder en intiem samen, er ontstaat een uniek soort broederschap tussen ons", vertelt Verschuuren vrijdag over de samenwerking met collega Frank van der Lende. "Hij ziet mij als grote broer en ik hem -ondanks zijn 2 meter- als mijn kleine broertje. We sleuren elkaar hier doorheen."

Nu het non-stop radioprogramma door twee in plaats van drie dj's moet worden gemaakt, blijft er nog maar weinig tijd over om te slapen. En dat begint zijn tol te eisen. "Niet eten is nog wel te doen, maar het weinig slapen begint mij te nekken. Na dag drie stond ik op het punt Frank te vragen of hij een 24-uursshift wilde pakken, zodat ik kon bijslapen. Ik kón niet meer. We hebben allebei wel van die momenten gehad, waar we elkaar weer bovenop helpen. Dat maakt deze editie voor mij heel intens. Maar het gaat goed, we staan nog, en de steun van iedereen die meedoet aan de actie is hartverwarmend. Dat is het enige medicijn tegen honger en slaap."

Het moment waarop de mannen zaterdagavond het huis weer uit mogen, belooft voor Verschuuren heel emotioneel te worden. "Door de situatie in de wereld raakt het mij dit jaar extra hard. Het is een heftig jaar geweest, met veel ellende die mensen elkaar aandoen. En dan zie ik hier op het plein dag in dag uit duizenden mensen staan die met elkaar feest vieren en iets goeds doen voor een ander. Dat toont aan dat we in Nederland één kunnen zijn, samen met elkaar ondanks onze verschillen." Iets wat de zesjarige Tijn, die met zijn lak aan-actie eigenhandig al meer dan een miljoen euro ophaalde voor Serious Request, volgens Verschuuren ook belichaamt. "Hij heeft met zijn actie heel Nederland verbroederd. Dat is ongelofelijk prachtig. Al die emoties gaan er zaterdagavond wel uitkomen verwacht ik."

Domien Verschuuren: 'intens en emotioneel'
Domien Verschuuren: 'intens en emotioneel' (Foto: BuzzE)

Maffialid opgepakt tijdens shoppen in Utrecht

Een 46-jarig lid van de Italiaanse maffia is vrijdag in Utrecht opgepakt tijdens het doen van de kerstboodschappen. De man uit Napels had in Italië nog een gevangenisstraf van vijf jaar, zeven maanden en zeven dagen openstaan. Hij mocht zijn tas met kerstinkopen van de politie overdragen aan het gezelschap waarmee hij was.

De Italiaanse en Nederlandse politie werkten samen bij het opsporen van de voortvluchtige. Hij woonde bij een Italiaan in Utrecht. Het is niet duidelijk hoe lang hij hier al verbleef.

De man werd in 2013 veroordeeld vanwege drugshandel en deelneming aan een maffiaorganisatie. Hij wordt naar verwachting binnenkort overgedragen aan Italië om daar zijn straf uit te zitten.

Maffialid opgepakt tijdens shoppen in Utrecht
Maffialid opgepakt tijdens shoppen in Utrecht (Foto: ANP)

Win DVD-boxen deze kerstvakantie!

FOK!kers, jullie kennen het wel. De feestdagen staan voor de deur en eigenlijk is het enige wat je wilt doen lekker hangen op de bank. Daar hebben wij natuurlijk een oplossing voor.

Want voor wanneer de borrels er weer op zitten, is er niets lekkerder dan op de bank ploffen met een dvd'tje of blu-ray'tje. En daarom kun je nu een aantal vette boxen winnen. Hieronder staan ze allemaal opgenoemd. Geef aan in de antwoorden welke je graag zou winnen en misschien maak je wel kans! Over de uitslag valt niet te corresponderen. 

- Arrow: Seizoen 1 t/m 3 (DVD)

- Batman vs Superman Extended Edition/ Man of Steel (blu-ray)

- Game of Thrones: Seizoen 1 t/m 6 (blu-ray)

- De Warner Bros. Gangster Collection (DVD)

- The Hangover/ Very Bad Trip Trilogy (blu-ray) 2x

- The Matrix Complete Collection (blu-ray)

Geef dus snel hier door op welke je kans wilt maken en hoor binnenkort of je gewonnen hebt!

Anis Amri doodgeschoten

De verdachte van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, Anis Amri, is doodgeschoten in een voorstad van Milaan. Dat heeft de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken gezegd op een persconferentie.

Amri werd aangehouden voor een routinecontrole op een plein. Toen hem werd gevraagd naar zijn legitimatie trok hij een pistool en schoot een agent in de schouder. In het daarop volgende vuurgevecht zou hij omgekomen zijn. Het is niet duidelijk waar hij de afgelopen dagen is geweest. Volgens Italiaanse media had hij vannacht een treinkaartje uit de Franse stad Chambéry bij zich.

Update 16:55 uur:
Terreurverdachte Anis Amri heeft postuum nog even van zich laten horen. De Tunesiër die hoogstwaarschijnlijk de aanslag pleegde op een kerstmarkt in Berlijn, zou aanhangers van Islamitische Staat in een video hebben opgeroepen wraak te nemen op de "kruisvaarders" die moslims bombarderen.

De video werd verspreid via persbureau Amaq. Op de beelden is te zien hoe een man, naar verluidt Amri, trouw zweert aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. De terreurverdachte riep verder op de "zwijnen van kruisvaarders te doden".
Volgens de BBC wordt in de video niet verwezen naar de bloedige aanslag in Berlijn die is opgeëist door IS. Het is evenmin duidelijk wanneer de opname is gemaakt.

Update 12:00 uur:
In een eerste reactie tijdens een perconferentie in Berlijn zegt de Duitse regering blij te zijn dat Amri geen gevaar meer is. De woordvoerder wilde vanwege het onderzoek niet ingaan op de vraag of het een verrassing was dat Amri in Milaan opdook. Wel was er nauwe samenwerking tussen de Italiaanse en Duitse autoriteiten.

Ook wilde de woordvoerder niet ingaan op de vraag welke veiligheidsmaatregelen zijn genomen om te voorkomen dat Amri de grens kon oversteken."U kunt er van uitgaan dat er na zo'n aanslag allerlei maatregelen worden bekeken. Natuurlijk wordt er versterking opgeroepen. Soms is dat zichtbaar, soms niet."

De Italiaanse minister Marco Minniti zei dat Amri de afgelopen dagen door een groot deel van Europa heeft gereisd. Ook prees hij de agenten uitvoerig. De beschoten agent is gewond maar niet in levensgevaar. Minniti zei dat de Italianen nu een rustige kerst kunnen vieren dankzij de dappere agenten. Hij wenste de gewonde agent veel beterschap.

De agent die hem heeft doodgeschoten was nog maar 9 maanden in dienst. Vannacht om 3 uur wilden ze Amri zijn documenten controleren in de plaats Sesto San Giovanni nabij Milaan. Zijn vingerafdrukken komen overeen met die bekend zijn van Amri.

Amri was al eerder in Italië. Hij kwam er een aantal jaren geleden terecht toen hij op een boot Tunesië verliet. Tussen 2011 en 2015 zat hij er gevangen vanwege brandstichting in het opvangcentrum op het eiland Lampedusa. Na zijn vrijlating ging hij naar Duitsland.

Libisch vliegtuig: kaping zonder bloedvergieten beëindigd

Op Malta is vrijdag een Libisch passagiersvliegtuig geland dat eerder op een binnenlandse vlucht werd gekaapt, melden Maltese media. Het gaat om een Airbus A320 van Afriqiyah Airways. Er zouden 118 mensen aan boord zijn.

Volgens Maltese media zijn er twee kapers, die hebben gedreigd het toestel op te blazen. Wat zij precies willen is nog onduidelijk.

Update 16:20 uur:
De vliegtuigkaping op Malta is voorbij. Premier Joseph Muscat meldde vrijdagmiddag via Twitter dat de kapers van een Libisch passagiersvliegtuig zich hebben overgegeven. Ze werden opgepakt nadat ze het vliegtuig samen met de laatste bemanningsleden hadden verlaten.

De gijzeling is daarmee met een sisser afgelopen. Voor zover bekend bleef iedereen ongedeerd. In totaal zaten in het toestel van Afriqiyah Airways 118 mensen, onder wie zeven bemanningsleden. 

Update 13:25 uur:
Volgens berichten op Twitter zouden er 111 passagiers en 7 bemanningsleden aan boord zijn. De passagiers zijn 82 mannen, 28 vrouwen en 1 kind. Aan boord zouden 2 kapers zijn, die dreigen het toestel met handgranaten op te blazen.

Recorddrukte PostNL in week voor kerst

PostNL heeft in de week voor kerst een recordaantal pakketjes bezorgd. In een week tijd werden ruim 5,5 miljoen pakketten afgeleverd, zo laat het postbedrijf vrijdag weten. De piek kwam onder meer doordat er vaker en meer boodschappen en maaltijdboxen online werden besteld.

Op bijna 4 miljoen adressen in Nederland stond in de week voor kerst een bezorger van PostNL voor de deur. Om de klus te klaren werden tijdens de kerstdrukte 3800 pakketbezorgers ingezet, 600 meer dan normaal. In Boxmeer, Duiven en Waddinxveen werden per inwoner de meeste pakketten bezorgd.

Het vorige record werd gevestigd rond sinterklaas. Toen werden ongeveer 5 miljoen pakketten bezorgd. Uit onderzoek van ING bleek al dat de sint het dit jaar aflegt tegen de kerstman. Van de ondervraagden gaf 22 procent aan alleen met sinterklaas cadeaus te geven, terwijl 25 procent dat alleen met kerst doet. Bij 19 procent worden beide feesten met cadeaus gevierd, bij 34 procent geen van beide.

Recorddrukte PostNL in week voor kerst
Recorddrukte PostNL in week voor kerst (Foto: ANP)

Nog veel mis met informatie zorgverzekeraars

Nog altijd zijn er veel zorgverzekeraars die consumenten niet op de juiste wijze informeren over de polissen die zij verstrekken. Dat blijkt uit een vrijdag verschenen onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De toezichthouder liet meer dan 3400 telefoontjes plegen met medewerkers van alle grote zorgverzekeraars in Nederland. De bellers deden zich voor als consumenten en stelden vragen over onderwerpen die alle zorgverzekeraars regelmatig krijgen.

Bij de grootste zorgverzekeraars scoort Ohra het slechtst. De medewerkers beantwoorden bijna een derde (31 procent) van de vragen onjuist. Ook VGZ, Univé en Delta Lloyd kwamen slecht uit de bus, met foutpercentages variërend van 20 tot 29 procent.

Mystery shoppers
Alleen De Friesland had alle antwoorden goed. DSW en CZ gaven op bijna alle vragen de juiste antwoorden. Gemiddeld werd op ruim acht van de tien vragen (81 procent) een juist antwoord gegeven.

De mystery shoppers vroegen naar polisvoorwaarden voor de vergoeding van fysiotherapie, kraamzorg en een bril. Ook vroegen ze naar de mogelijkheden om over te stappen met een betalingsachterstand en naar de uitleg van het eigen risico. Zonder juiste informatie kan een verzekerde geen goede keuze maken bij het overstappen naar een nieuwe zorgverzekering.

Nog veel mis met informatie zorgverzekeraars
Nog veel mis met informatie zorgverzekeraars (Foto: ANP)

Kamp: nog geen sluiting kolencentrales

Het kabinet vindt het voorlopig niet nodig om één of meerdere kolencentrales te sluiten om de doelstellingen van het energie-akkoord en het Urgenda-vonnis te halen. Dat hebben minister Henk Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) vrijdag gezegd.

De rechtbank in Den Haag bepaalde vorig jaar dat Nederland op dat moment te weinig deed om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. In 2020 moet die uitstoot met 25 procent zijn teruggedrongen ten opzichte van 1990, zo oordeelde de rechter. Volgens Kamp ligt Nederland op koers om die ambitie en de andere doelstellingen uit het zogenoemde energieakkoord te halen.

Mocht eind volgend jaar blijken dat de doelstellingen mogelijk niet worden gehaald, dan komt "sluiting van een kolencentrale in beeld", aldus de minister.

Kamp: nog geen sluiting kolencentrales
Kamp: nog geen sluiting kolencentrales (Foto: ANP)

KNVB ontslaat bondscoach vrouwenploeg half jaar voor EK

De KNVB neemt per direct afscheid van Arjan van der Laan, bondscoach van de Oranje-dames. Een half jaar voor het EK in eigen land stuurt de voetbalbond de trainer de laan uit omdat er onvoldoende vertrouwen is dat Van der Laan met het Nederlands vrouwenelftal goed zal presteren op het toernooi, zo laat de bond in een verklaring weten.

"We willen Arjan bedanken voor zijn inzet en werk. Sinds zijn aanstelling heeft hij de eerste stappen gezet in de ontwikkeling van het team richting het EK. Wij hebben er echter te weinig vertrouwen in dat hij de juiste persoon is om het team ook in de laatste fase goed te begeleiden", zo laat technisch directeur Hans van Breukelen weten.

De taken van Van der Laan, die pas sinds 1 oktober 2015 in dienst van de KNVB was, zullen voorlopig waargenomen worden door assistent-bondscoach Sarina Wiegman.

KNVB ontslaat bondscoach vrouwenploeg half jaar voor EK (Pro Shots / Jasper Ruhe)
KNVB ontslaat bondscoach vrouwenploeg half jaar voor EK (Pro Shots / Jasper Ruhe)

5000 migranten/vluchtelingen/asielzoekers verdronken in Middellandse Zee

Dit jaar zijn al 5000 migranten/ vluchtelingen/asielzoekers verdronken in de Middellandse Zee, een recordaantal volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). In heel 2015 waren er iets minder dan 3800 doden.

Donderdag kwamen ongeveer honderd mensen, voornamelijk West-Afrikanen, om toen twee overvolle opblaasboten omsloegen in de Straat van Sicilië tussen Libië en Italië, meldden de IOM en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. "Door deze twee incidenten steeg het totale aantal doden dit jaar boven de 5000", zei een IOM-woordvoerder.

De UNHCR schreef de "verontrustende toename" van het aantal doden toe aan een combinatie van factoren: slecht weer, de afnemende kwaliteit van de boten waar mensensmokkelaars gebruik van maken en de tactieken die ze gebruiken om te voorkomen dat ze worden ontdekt. Ook zetten ze grote aantallen mensen tegelijk op boten, waardoor het moeilijker wordt om ze te redden als het misgaat.

Volgens de IOM kwamen dit jaar tot donderdag 22 december 358.403 migranten/vluchtelingen/asielzoekers over zee in Europa aan. De meeste kwamen in Griekenland en Italië aan land.

5000 migranten verdronken in Middellandse Zee
5000 migranten verdronken in Middellandse Zee (Foto: ANP)

Amsterdam ArenA krijgt stoeltjes in Ajax-kleuren

Ajax heeft in samenwerking met de Amsterdam ArenA besloten dat de stoelen van het onderkomen worden vervangen. Hiermee krijgt het stadion een geheel nieuw interieur.

Op de officiële website maakt Ajax bekend dat in de winterstop een "mega-project" wordt gestart: het vervangen van de stadionstoelen. De verwachting is dat in januari 2018 alle stoelen zijn vervangen. Dit project zal in etappes worden uitgevoerd en de eerste 4091 stoelen zijn in de winterstop aan de beurt.

Algemeen directeur Edwin van der Sar is enthousiast over het project. "Wij vinden het uiteindelijke ontwerp erg goed geworden. De manier waarop de letters Ajax in de tribunes zijn verwerkt doet meteen aan De Meer denken. Daar heb ik mooie herinneringen aan en dat geldt niet alleen voor mij maar voor heel veel Ajacieden. In de loop der jaren is de Amsterdam ArenA steeds meer een Ajax-stadion geworden."

Ook stadiondirecteur Henk Markerink is blij met de vernieuwing. "De Amsterdam ArenA bestaat nu 20 jaar en heeft altijd bekend gestaan om haar innovaties, duurzaamheid en kwaliteit. Het stadion ondergaat de komende jaren een metamorfose, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Het vervangen van de stoelen is een hele zichtbare component van deze vernieuwing."

Het is verder de bedoeling dat de oude stoelen beschikbaar komen voor seizoen- en certificaathouders en anders worden hergebruikt. Het exacte plan hiervan volgt later, meldt de club.

Trump: laat het maar een wapenwedloop worden

Donald Trump heeft vrijdag zijn tweet over het versterken van het Amerikaanse nucleaire wapenarsenaal verduidelijkt. "Laat het maar een wapenwedloop worden", zei de aankomend president van de Verenigde Staten vrijdag tegen MSNBC. "We zullen ze op iedere stap verslaan en het langer volhouden dan alle anderen."

Een dag eerder had Trump via Twitter laten weten dat de VS wat hem betreft "de nucleaire capaciteiten flink moeten uitbreiden en versterken". Als hij de daad bij het woord voegt, zou dat een breuk betekenen met het beleid van de afgelopen tientallen jaren om het aantal kernwapens juist te verminderen.

Trumps perswoordvoerder gaf later een heel andere uitleg. "Aankomend president Trump verwees naar de dreiging van nucleaire proliferatie en de noodzaak om die tegen te gaan", stelde hij.

Poetin
De Russische president Poetin, die donderdag zelf pleitte voor modernisering van het kernwapenarsenaal van zijn land, reageerde vrijdag rustig. Hij deed Trumps opmerking af als "niets bijzonders" en herhaalde nog eens dat het Russische leger "sterker is dan iedere potentiële agressor".

Berlijn onderzoekt lekken na aanslag

De autoriteiten in Berlijn onderzoeken het lekken van geheime informatie uit het onderzoek naar de aanslag in Berlijn. "Voor ons is het ergerlijk dat informatie onder meer vanuit de veiligheidsdiensten open en bloot in de media komt", zei stadsbestuurder Andreas Geisel vrijdag. "Ik betreur dat en kan melden dat we een onderzoek zijn begonnen om het schenden van de geheimhoudingsplicht te beperken en op te helderen", zo citeerde de Berliner Zeitung hem.

Ook de media zelf zou terughoudendheid passen, vindt Geisel. Zij moeten zich ervan bewust zijn dat ze het onderzoek kunnen beïnvloeden door informatie naar buiten te brengen.

De afgelopen dagen brachten Duitse media voortdurend informatie uit anonieme bronnen naar buiten over de stand van het onderzoek. De autoriteiten waren juist terughoudend en beperkten de informatievoorziening vooral tot enkele persconferenties.

Berlijn onderzoekt lekken na aanslag
Berlijn onderzoekt lekken na aanslag (Foto: ANP)

Terminale Tijn (6) bij SR16 (1.318.725 euro)

Tijn van 6 heeft hersenstamkanker en heeft nog minder dan een jaar te leven. "Het kan altijd erger, hij is in ieder geval nog zes jaar geworden", zei de vader van Tijn toen hij voor het glazen huis zijn verhaal deed. Samen met zijn ouders wil Tijn zich inzetten om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Serious Request en om aandacht te vragen voor de ziekte DIPG. Hij daagt mensen uit om hun nagels te lakken (en gelakt te laten tot Kerst) en 1 euro te doneren aan zijn actie onder het mom van 'Lak aan DIPG'.

Domien liet hem het glazen huis binnen om de nagels van StukTV en Domien te lakken. Daarna werd besloten dat hij zijn eigen hoekje in het glazen huis krijgt waar hij de nagels van iedereen daar in Breda van een mooi kleurtje kan voorzien. Het streefbedrag van 100 euro is trouwens allang gehaald: de teller staat al op 22.492 euro.

Update 23 december 13:50 uur: 
Inmiddels heeft Tijn met zijn actie 1.318.725 euro opgehaald!

Update 22 december 13:50 uur:

Tijn is vanmorgen door Paul Depla (1 dagje ex-burgemeester) geinstalleerd als tijdelijk burgemeester van Breda. Eigenlijk wilde Tijn niet stoppen met nagellakken, maar om zijn taak als burgemeester op te nemen moest hij wel.

“Als je de held bent van Serious Request, ben je de held van Breda”, zei Paul Depla, “En als je de held bent, moet je zelf ook een keer in het zonnetje worden gezet. Vandaag is Tijn onze burgemeester, hij is echt de ambassadeur van het Glazen Huis en dus de ambassadeur van Breda.” Depla staat Tijn vandaag ook bij als assistent. "Tijn is vandaag de baas in Breda. Wij zullen ervoor zorgen dat burgemeester Tijn een geweldige dag gaat beleven."

Tijns eerste wens als burgemeester was een bezoekje aan de kinderboerderij. En op het gemeentehuis staat de nagellak al klaar.

Vanmiddag moet Tijn naar het ziekenhuis in Amsterdam. "De medewerkers van de polikliniek kindergeneeskunde willen heel graag hun nagels gelakt hebben. Het serieuze deel van zijn behandeling zal zeker aan bod komen, maar ook daar zetten we de actie voort” vertelt zijn vader.

Update 09:45 uur:
De teller staat nu op 450 duizend en 23 euro. Dat is natuurlijk echt fantastisch!

Ook Tiësto heeft z'n nagels laten lakken.

Update 07:00 uur:
Tijn heeft nu 4.083x zijn streefbedrag van 100 euro gehaadl. De teller staat op 408.370 euro.

Overigens is Tijn vandaag voor 1 dagje burgemeester van Breda. Paul Depla (de burgemeester van Breda) draagt vandaag de ambtsketen aan Tijn over. Vanmiddag moet hij dan weer naar het ziekenhuis voor een nieuwe behandeling.

Update 21:50 uur:
Inmiddels staat de teller ruim over de drie ton heen. De nagellakkende Tijn is een grote hit op social media kanalen, de euro's blijven binnen stromen. De totale teller voor Serious Request staat op dit moment op iets meer dan 1,8 miljoen euro. 

Update 19:00 uur:
HIj gaat lekker, de teller staat nu op 203.615 euro. Straks haalt hij nog meer op dan die DJ's in dat glazen huis

Update 15:48 uur:
En hij is de 100.000 gepasseerd. De teller staat nu op 120.115. Zijn doel was 100 euro.

Update 13:37 uur:
De teller schiet heel de dag al vlot omhoog. Nu ruim 67.000 euro! 670x de doelstelling van Tijns actie dus.

 

Poetin verwacht herstel banden met Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin heeft er vertrouwen in dat de relatie tussen Moskou en Kiev "vroeg of laat" weer zal normaliseren. Poetin zei dat vrijdag op de jaarlijkse persconferentie die hij tegen het einde van het jaar houdt.

Rusland en Oekraïne ruziën onder meer over de Russische inlijving van de Krim en de bemoeienis van Moskou met het conflict in Oost-Oekraïne. Volgens Poetin kan de brug die wordt gebouwd tussen Rusland en het schiereiland helpen bij ontwikkelen van humanitaire en commerciële banden tussen de landen, als de relatie tussen Kiev en Moskou weer iets beter is.

De president zei ook dat Rusland over enkele dagen begint met het leveren van aardgas aan de Krim. De Russen bouwen een gaspijpleiding tussen het geannexeerde schiereiland en het Russische vasteland. "In de komende twee of drie dagen kondigen we aan dat de werkzaamheden zijn voltooid en het leveren van gas is begonnen", aldus Poetin.

Poetin verwacht herstel banden met Oekraïne
Poetin verwacht herstel banden met Oekraïne (Foto: ANP)

Zorgen over mogelijke vleesblokkade door VS

De uitvoer van Nederlands kalfsvlees naar de Verenigde Staten loopt gevaar. Brancheorganisatie COV vreest dat de Verenigde Staten opnieuw forse importheffingen op rundvlees invoeren, waardoor export van Nederlands vlees ter waarde van miljoenen euro's feitelijk onmogelijk wordt gemaakt.

De export van Europees rundvlees en kalfsvlees uit Nederland naar de VS is eerder dit jaar juist na jaren weer op gang gekomen. De VS hanteerden eerder ook al importheffingen op vlees, maar die werden voor slechts een paar Europese landen, waaronder Nederland opgeheven.

Volgens COV waren de eerdere 'strafheffingen' een gevolg van een conflict tussen de VS en de EU over het gebruik van hormonen. Dat conflict is bijgelegd, maar in de Amerikaanse rundvleessector heerst onvrede over de manier waarop. De Amerikaanse overheid heeft daarom nu een procedure in gang gezet die kan leiden tot herinvoering van invoerheffingen.

Zorgen over mogelijke vleesblokkade door VS
Zorgen over mogelijke vleesblokkade door VS (Foto: ANP)

TLN werkt aan claim om vrachtwagenkartel

Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) bereidt een claim voor tegen vijf truckfabrikanten vanwege hun rol in een groot vrachtwagenkartel. TLN heeft daarvoor het internationale advocatenkantoor Hausfeld & Co in de arm genomen.

Tijdens het veertien jaar durende verbond maakten DAF, Volvo/Renault, MAN, Daimler en Iveco afspraken om de verkoopprijzen op te krikken. In Nederland zijn in die periode zo'n 240.000 vrachtwagens verkocht. De extra kosten die kopers daardoor betaalden komen volgens Hausfeld neer op 1,2 miljard euro.

TLN vertegenwoordigt ruim 5000 transportbedrijven en hoopt dat zo veel mogelijk gedupeerde bedrijven zich aansluiten bij een claim. Aanmelden kan vanaf januari via de site van TLN. Ook andere organisaties werken aan een claim.

De vijf sjoemelende fabrikanten kregen in juli al een boete van ruim 2,9 miljard euro opgelegd wegens deelname aan het kartel. Daimler kreeg met 1 miljard euro de hoogste boete van de betrokkenen. De boete van DAF bedroeg 752 miljoen euro.

TLN werkt aan claim om vrachtwagenkartel
TLN werkt aan claim om vrachtwagenkartel (Foto: ANP)

Danseres wil niet voor Trump optreden

Een danseres van de beroemde Radio City Roxettes voelt er weinig voor om op te treden tijdens de inauguratie van Donald Trump. Nadat MSG Entertainment had bekendgemaakt dat de Roxettes de beëdiging op 20 januari zouden opluisteren, uitte Phoebe Pearl haar ongenoegen op Instagram, meldt The Hollywood Reporter.

"Ik voel me beschaamd en teleurgesteld dat we met de Roxettes moeten optreden tijdens de presidentiële inauguratie. De vrouwen met wie ik werk zijn intelligent en liefdevol en het is verschrikkelijk dat we moeten dansen voor een man die staat voor alles waar wij tegen zijn", schrijft Phoebe in de post, die inmiddels is verwijderd.

De hartenkreet van de danseres is de zoveelste negatieve reactie vanuit de artiestenwereld op het komende presidentschap van Donald Trump. Een aantal artiesten, onder wie Elton John en Celine Dion, liet al eerder weten niet te willen optreden tijdens de inauguratie. Wel is, naast The Roxettes, The Mormon Tabernacle Choir gecontracteerd.

Danseres wil niet voor Trump optreden
Danseres wil niet voor Trump optreden (Foto: BuzzE)

Scholen hebben allemaal tegelijk vakantie

De laatste schoolbel van 2016 klinkt vrijdag vaak al rond het middaguur, als de kinderen vooruitlopend op de kerstvakantie een halve dag vrij hebben. In alle schoolregio's van Nederland hebben ze gelijktijdig vakantie, tot en met zondag 7 januari.

Voor veel andere vrije periodes geldt dat er sprake is van vakantiespreiding van de regio's Noord, Midden en Zuid. Nu hebben de scholieren tegelijk twee weken vrij.

Ook veel volwassenen nemen de komende week of weken vakantie op. Daarbij beklagen ze zich er wel over dat de feestdagen precies in de weekenden vallen, waardoor ze minder 'gratis' vrije dagen hebben.

De 120.000 Nederlanders die in de kerstvakantie vertrekken naar de wintersportgebieden, moeten op de knelpunten in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk rekening houden met files. Verkeersinformatiediensten adviseren om indien mogelijk al vrijdagochtend of juist pas zaterdagmiddag te vertrekken.

Scholen hebben allemaal tegelijk vakantie
Scholen hebben allemaal tegelijk vakantie (Foto: ANP)

Botsing 2 treinen bij station Maastricht

Bij station Maastricht zijn twee treinen met lage snelheid tegen elkaar aan gebotst. Het gaat om een trein van de NS waar geen reizigers in zaten en een trein van Arriva waar wel passagiers in zaten, aldus een woordvoerster van de NS. Volgens de hulpdiensten zijn er geen gewonden gevallen.

Als gevolg van de aanrijding rijden er geen treinen tussen Valkenburg en Maastricht en tussen Sittard en de Limburgse hoofdstad. Arriva zet bussen in.

Botsing 2 treinen bij station Maastricht
Botsing 2 treinen bij station Maastricht (Foto: ANP)

GeenPeil officieel goedgekeurd als partij

Per 21 december is de registratie van GeenPeil door de Kiesraad goedgekeurd als partij.

GeenPeil gaat nu verder met het samenstellen van een kandidatenlijst. Deze moet uiterlijk 30 januari ingeleverd worden. Om deze kandidatenlijst officieel goed te laten keuren moeten de toekomstige zetelbewoners binnen alle twintig kieskringen minstens dertig ondersteuningsverklaringen ophalen. Op deze ondersteuningsverklaringen van de kandidaten moet een stempel en krabbel van de betreffende gemeentehuizen prijken.

Al deze verklaringen plus kandidatenlijsten moeten ingeleverd worden bij GeenPeil en dan uiterlijk 30 januari ingeleverd worden bij de Kiesraad tezamen met 11.000 euro aan borgsom op rekening van Binnenlandse Zaken.

In totaal doen er 81 partijen mee waarvan een groot deel waarschijnlijk niet levensvatbaar is.

'Forza Motorsport 7 krijgt betere force feedback'

Dat ons in 2017 weer een nieuwe Forza-game te wachten staat, verrast niemand. Microsoft geeft immers al sinds 2011 elk jaar een nieuwe Forza uit. Volgend jaar is het dus de beurt aan Forza Motorsport 7 en het lijkt erop dat er goed nieuws is voor stuurgebruikers.

CEO van hardwareboer Fanatec, Thomas Jackermeier, heeft zijn community gevraagd om met suggesties te komen voor een ontmoeting met ontwikkelaar Turn 10 over Forza Motorsport 7. De community was bezorgd over het gebrek aan ondersteuning voor een externe handrem en het feit dat de stuurratio niet automatisch aangepast wordt per auto. Maar vooral de teleurstellende force feedback van Forza Motorsport 6 is volgens velen een verbeterpunt.

Na afloop van de ontmoeting verzekerde Jackermeier de community dat veel van bovenstaande punten aangepakt zullen worden. Turn 10 heeft een nieuw iemand ingehuurd die verantwoordelijk zal zijn voor physics en force feedback, bovendien is diegene echt een coureur en bekend met simracing op PC. Nu dat Forza Motorsport 7 ook op PC beschikbaar zal zijn, en een groot deel daarvan stuurtjes gebruiken, wil Turn 10 die ondersteuning verbeteren. Wellicht kan de Forza Motorsport-serie wat betreft realisme hiermee iets dichterbij simulatieracers als Assetto Corsa komen.

Gratis content-update voor Sword Art Online: Hollow Realization

Bandai Namco is op het eind van het jaar druk bezig, er is nog meer nieuws van de game-uitgever. Sword Art Online: Hollow Realization heeft gratis nieuwe content gekregen. Spelers krijgen vandaag twee nieuwe gebieden: de Sacrament Areas.

Elk gebied bestaat uit acht nieuwe dungeons, toegankelijk voor teams met spelers tussen level 50 en 75. Bovendien kunnen spelers vanaf vandaag hun uitrusting uitbreiden met de Evolving Weapon Set en Weapon & Protective Gear Reinforcement Set. Zodra deze zijn geactiveerd, kunnen spelers een wapen evolueren en versterken.

De balans is aangepast en de AI denkt nu wat beter over zijn stappen na deze patch. De max-level is verhoogd tot 75 en natuurlijk zijn er allerlei kleinere bugs geplet in de software. Voor PlayStation Vita-eiegnaren heeft Bandai Namco de framerate nog verbeterd.

Sword Art Online: Hollow Realization is sinds 8 november verkrijgbaar voor PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Garp en Ceasar verkrijgbaar voor One Piece: Burning Blood

One Piece: Burning Blood voegt twee nieuwe vechters toe aan als betaalde DLC. Fans konden in juli op hun favoriete personages stemmen en kozen voor Monkey D. Garp en Caesar Clown. Zij zijn sinds 22 december verkrijgbaar.

Ondanks zijn hoge leeftijd is Luffy’s grootvader Monkey D. Garp nog steeds een van de sterkste leden van de Marine. Met zijn krachtige stoten kan hij de sterkste vijanden neerhalen. De “Master” Caesar Clown heeft vreselijke Logia-abilities door het eten van de Gas-Gas Devil-Fruit. Zijn deelname aan de strijd zal zeker stof op doen waaien.

Deze twee nieuwe personages zijn onderdeel van de Wanted pack 2, de GOLD PACK en de GOLD Edition. Spelers die al één van de packs in hun bezit hebben, zullen de personages via een gratis update ontvangen.

One Piece: Burning Blood is verkrijgbaar sinds 3 juni op PlayStation 4, Xbox One en PlayStation Vita. Sinds 2 september is de game ook verkrijgbaar op pc via Steam.

Cabbe en Frost beschikbaar voor Dragon Ball Xenoverse 2

Bandai Namco heeft het eerste DLC-pakket uit voor Dragon Ball Xenoverse 2 uitgebracht. DB Super Pack 1 is verkrijgbaar met de Season Pass of los te koop.

Het bevat 2 nieuwe personages uit de lopende Dragon Ball Super-anime: Cabbe en Frost. Bovendien brengt het nieuwe parallel quests, kostuums, aanvallen en meer.

Dragon Ball Xenoverse 2-spelers krijgen daarnaast gratis updates voor alle spelers met nieuwe skills, nieuwe kostuums en nieuwe aanvallen. Spelers kunnen het opnemen tegen Frieza in Conton City in het Frieza Siege Event om speciale voorwerpen en titels te winnen.

Tot slot kunnen spelers het “Masters Pack” downloaden, met vijf nieuwe leraren en tot twintig nieuwe aanvallen om van ze te leren. Het Masters Pack is gratis verkrijgbaar via de Bandai Namco Entertainment Europe VIP Corner voor PlayStation 4 en Xbox One. Pc-spelers kunnen de update downloaden via Steam.

Dragon Ball Xenoverse 2 is sinds 28 oktober verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam.

Ontslagen Dijkhuizen woedend op NAC: "Mensonterend"

Marinus Dijkhuizen werd donderdag ontslagen als hoofdtrainer bij NAC Breda. Het ontslag valt de 44-jarige oefenmeester zwaar.

"Ik ben erg teleurgesteld in de handelswijze van NAC. Dit heb ik niet verdiend. Het is mensonterend en respectloos. Triest om dit zo doen", vertelde een zwaar aangeslagen Dijkhuizen tegen BN De Stem.

"Wie regeert er eigenlijk bij deze club. Justin Goetzee? Hans Smulders? John Peek? Zeg het maar. Misschien dat jij het weet. Ik niet in ieder geval." Dijkhuizen was sinds oktober 2015 hoofdtrainer bij NAC, dat momenteel achtste staat in de Jupiler League.

"Om dit zo vlak voor Kerst te doen, nota bene een dag nadat ik bij de kerstborrel dinsdag de spelers heb toegesproken, vind ik zwaar respectloos. Dat hoort niet. Ik heb niet eens op een fatsoenlijke manier afscheid kunnen nemen van de spelers en mijn staf. Het respect ontbreekt. Mensonterend. Ik kan het niet anders zeggen.”

Shaquille O'Neal vereeuwigd door Miami Heat

Een paar dagen nadat de San Antonio Spurs afscheid namen van Tim Duncan door zijn shirtje en rugnummer voor altijd een speciale plek in het thuisstadion te geven, viel Shaquille O'Neal in Miami dezelfde eer ten deel. De Miami Heat kregen afgelopen nacht de Los Angeles Lakers op bezoek. Bij beide ploegen maakte O'Neal in de jaren ’90 en ’00 furore en dit was voor Miami een uitgelezen moment voor een eerbetoon aan de center die de ploeg het eerste kampioenschap bezorgde.

Shaquille O'Neal begon zijn NBA carrière in 1993 bij de Orlando Magic. Er ging een schokgolf door de NBA toen de 2m18 lange, 150 kilo zware center zijn eerste wedstrijden speelde. Atletisch, topfit, één brok spieren: O'Neal was door niemand af te stoppen onder de basket. Shaq speelde vier seizoenen voor de Magic en hij haalde er de NBA finale die met 4-0 van de Hakeem Olajuwon en de Rockets werd verloren.

O'Neal vertrok naar de Los Angeles Lakers en hier behaalde hij zijn grootste successen. O'Neal was op de piek van zijn fysieke kunnen en hij kreeg een geweldige luitenant in de schoot geworpen: een piepjonge Kobe Bryant. De Lakers wonnen drie titels op rij. In één van de finales waren de Indiana Pacers de tegenstander. Onze landgenoot Rik Smits was directe tegenstander van O'Neal in die serie. Het werd een oneerlijke strijd die de Lakers met 4-2 wonnen. O'Neal kwam in de finale tot gemiddeldes van 38 punten en 17 rebounds per wedstrijd.

In Los Angeles liepen de spanningen uiteindelijk hoog op tussen O'Neal en Bryant, die geen genoegen nam met een rol als second-in-command. O'Neal besloot te vertrekken en had keus uit 29 NBA teams. Hij koos voor de Miami Heat waar Pat Riley aan het roer stond en waar ook een groot talent rondliep, Dwyane Wade. De Miami Heat was een relatief nieuw team en de ploeg kende voor de komst van Shaquille O'Neal nog geen grote successen.

Met Shaq op de centerpositie haalde Miami in het eerste jaar de finale van de Eastern Conference. Hierin werd met 3-4 verloren van de Detroit Pistons. Een jaar later was het wel raak. Met ploeggenoten als Wade, Udonis Haslem, Alonzo Mourning, Jason Williams en Gary Payton werden de Mavericks van Dirk Nowitzki verslagen en mocht Miami de eerste NBA titel vieren.

Na vier seizoenen vertrok O'Neal ook bij Miami en er volgden wat mindere seizoenen bij Phoenix, een opleving bij Cleveland en een deceptie bij de Boston Celtics.

Miami vond de bijdrage van O'Neal in de eerste succesperiode van de ploeg dusdanig belangrijk dat zijn shirt nu voor altijd een ereplaats in het stadion krijgt. Tijdens de rust kreeg Shaq een toespraak van Pat Riley, coach Erik Spoelstra en oud-ploeggenoten Udonis Haslem en Alonzo Mourning werd uitgebreid bedankt. Shaqs moeder mocht op een minivrachtwagen door het stadion rijden en O'Neal, geboren entertainer, zweepte het publiek in zijn bedankwoordje nog even goed op. Shaqs nummer 32 hangt nu samen met de shirtjes van Alonzo Mourning en Tim Hardaway boven het speelveld. Hier zullen na hun carriere ongetwijfeld de shirtjes van Dwyane Wade, LeBron James, Chris Bosh en Udonis Haslem bijkomen.

Oh ja, er werd ook nog gebasketbald. De Lakers begonnen furieus aan de wedstrijd. Binnen no time stond het 11-0 en de voorsprong hielden de Lakers lange tijd vast. Pas aan het slot van de wedstrijd nam de Heat definitief de leiding over. De wedstrijd werd door Miami met 117-110 gewonnen en de fans in de American Airlines Arena konden met een warm gevoel de Kerstdagen ingaan.

Hassan Whiteside, een soort van natuurlijke opvolger van O'Neal bij de Heat, kwam tot 23 punten en 13 rebounds. De hoop voor de toekomst Justise Winslow noteerde exact dezelfde cijfers.

De afscheidceremonie van Shaquille O'Neal in Miami (Bron: YouTube/FOXSportsFlorida FOXSportsSun)

In de Western Conference stond de topper tussen de Clippers en de Spurs op het programma. De Clippers kregen deze week slecht nieuws te horen. Blake Griffin zal voor onbepaalde tijd uit de rotatie zijn met een knieblessure. Nu zijn blessures van Griffin de Clippers niet vreemd, en meestal worden deze prima opgevangen door Chris Paul en consorten, maar voor Griffin en de ploeg is het weer een klein drama.

Tegen de Spurs mocht de oude rot Paul Pierce starten. Zijn bijnaam is Truth, maar er is nog maar één pijnlijke waarheid voor Pierce en dat is dat hij te lang is doorgegaan. In 10 minuten kwam hij niet tot scoren, schoot een airball van de vrije worp lijn, pakte geen rebounds, gaf geen assists en noteerde op de statsheet alleen een persoonlijke fout. Gelukkig voor de Clippers leverde de bank wel een belangrijke bijdrage. De vijf wisselspelers scoorden 58 punten, meer dan de starters, en aan hen was de 106-101 overwinning te danken.

Voor de Spurs was het pas de tweede uitnederlaag van het seizoen. Spurs-speler Pau Gasol beleefde een extra pijnlijke avond. DeAndre Jordan dunkte zo hard over hem heen dat het nog een paar weken zal duren voor hij zich weer in het openbaar durft te vertonen.

Golden State speelde in Brooklyn een wedstrijd met twee gezichten. Voor de ploeg vol vedetten zou een wedstrijd tegen de Nets geen probleem moeten zijn, maar bij rust keken de Warriors tegen een 65-49 achterstand aan. Na rust waren de rollen omgedraaid, ongetwijfeld na een donderpreek van coach Kerr of Draymond Green. De tweede helft werd door Golden State met 68-36 gewonnen en de snelle rekenaars weten dan dat de eindstand 117-101 werd. Kevin Durant nam met 26 punten, 9 rebounds en 7 assists de honneurs waar. Center Zaza Pachulia keerde terug van ene blessure en kwam tot 15 punten en 14 rebounds.

Uitslagen

Indiana Pacers – Boston Celtics 102-109
Brooklyn Nets – Golden State Warriors 101-117
New York Knicks – Orlando Magic 106-95
Miami Heat – Los Angeles Lakers 115-107
Los Angeles Clippers – San Antonio Spurs 106-101

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 21-6
Toronto Raptors 20-8
Boston Celtics 17-12
Charlotte Hornets 16-13
New York Knicks 16-13
Chicago Bulls 14-14
Indiana Pacers 15-16
Atlanta Hawks 14-15
Milwaukee Bucks 13-14
Washington Wizards 13-15
Detroit Pistons 14-17
Orlando Magic 13-18
Miami Heat 10-20
Brooklyn Nets 7-21
Philadelphia 76ers 7-21

Western Conference

Golden State Warriors 26-4
San Antonio Spurs 23-6
Los Angeles Clippers 22-8
Houston Rockets 22-8
Memhis Grizzlies 19-12
Utah Jazz 18-12
Oklahoma City Thunder 17-12
Portland Trail Blazers 13-18
Sacramento Kings 12-17
Denver Nuggets 12-17
Los Angeles Lakers 11-21
New Orleans Pelicans 10-21
Minnesota Timberwolves 9-19
Phoenix Suns 8-21
Dallas Mavericks 8-21

Economie harder gegroeid dan gedacht

De economie is in het derde kwartaal iets harder gegroeid dan gedacht. De omvang van de economie nam met 0,8 procent toe, waar eerder nog werd uitgegaan van 0,7 procent groei. Dat bleek vrijdag uit de tweede raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het tiende kwartaal van groei op rij is vooral te danken aan de toegenomen consumptie van gezinnen en investeringen. Ook de export droeg positief bij. Ten opzichte van de eerste berekening is de groei van de consumptie van gezinnen en van de investeringen iets naar boven bijgesteld. De consumptie van de overheid werd daarentegen wat teruggeschroefd.

De Nederlandse economie was vorig kwartaal 2,4 procent groter dan in het derde kwartaal van 2015.

Volgens het CBS zijn de economische omstandigheden de afgelopen maanden verder verbeterd. Onder meer het consumentenvertrouwen nam toe en de productie in de industrie zal ook verder in de lift. Alle indicatoren voor de groei staan momenteel boven hun langjarig gemiddelde.

Banengroei
Volgens de tweede berekening steeg het aantal banen in het derde kwartaal met 24.000 ten opzichte van een kwartaal eerder. Bij de eerste raming werd nog uitgegaan van 26.000 nieuwe banen. De sterkste banengroei vond met 18.000 plaats in de zakelijke dienstverlening, vooral de uitzendbranche, en in de bedrijfstak handel, vervoer en horeca (10.000).

De overheidsschuld daalde in het derde kwartaal met 9 miljard euro tot 428 miljard euro. De schuldquote, de overheidsschuld als percentage van het bruto binnenlands product (bbp), daalde voor het zesde kwartaal op rij en kwam uit op 61,9 procent. De schuldquote staat al sinds 2011 boven de Europees afgesproken norm van 60 procent.

Economie harder gegroeid dan gedacht
Economie harder gegroeid dan gedacht (Foto: ANP)

'Angelina schendt privacy kinderen'

Angelina Jolie heeft haar kinderen niet beschermd door de namen van hun therapeuten naar buiten te brengen. Dat beweert Brad Pitt volgens CNN in rechtbankpapieren die hij donderdag indiende in Los Angeles.

De acteur diende het verzoek in om alle scheidingsperikelen van het stel niet openbaar te maken. Angelina heeft volgens Brad 'geen zelfregulerend mechanisme dat haar belet gevoelige informatie in openbare documenten te laten opnemen'. Volgens de Allied-ster houdt zijn aanstaande ex-vrouw zich daarmee niet aan afspraken die ze hebben gemaakt over wat het beste is voor hun zes kinderen.

De zaak wordt op 17 januari behandeld.

Brad: Angelina schendt privacy kinderen
'Angelina schendt privacy kinderen' (Foto: BuzzE)

Abe voor historisch bezoek naar Pearl Harbor

De Japanse premier Shinzo Abe brengt op tweede kerstdag een historisch bezoek aan Pearl Harbor, als eerste Japanse premier sinds de Tweede Wereldoorlog. Japan bombardeerde de Amerikaanse marinebasis in december 1941 en trok de Verenigde Staten daarmee de oorlog in.

Abe houdt maandag en dinsdag gesprekken met Obama, die zeven maanden geleden de eerste Amerikaanse president was die Hiroshima bezocht. De president bad voor het grafmonument voor de 140.000 slachtoffers van de eerste atoombom die de VS in 1945 op Japan loslieten, drie dagen later gevolgd door die op Nagasaki.

Abe en Obama bezoeken samen Pearl Harbor "om de zielen van de slachtoffers te troosten", zoals de Japanse premier het eerder deze maand omschreef. Er werd al langer gespeculeerd over een Japans bezoek aan het monument voor de bombardementen op Hawaï, die de VS twintig schepen en 164 vliegtuigen kostten. Circa 2400 mensen kwamen om het leven.

Bondgenoten
De speculaties groeiden toen eerder dit jaar Abe's vrouw onverwacht naar Pearl Harbor ging en bloemen legde bij de USS Arizona Memorial, genoemd naar een van de gebombardeerde slagschepen.

De voormalige vijanden Japan en de Verenigde Staten vormen tegenwoordig nauwe bondgenoten. Obama en Abe hebben de afgelopen jaren die vriendschap gebruikt om oude wonden te helen.

Abe lijkt met zijn bezoek die banden te willen benadrukken. Dat wordt hem in zijn eigen rechtse regering waarschijnlijk niet in dank afgenomen, maar valt wel goed bij het grotere Japanse publiek. Dat kan Abe goed van pas komen, omdat hij al in januari verkiezingen kan uitschrijven voor het Japanse parlement, de Diet.

Abe voor historisch bezoek naar Pearl Harbor
Abe voor historisch bezoek naar Pearl Harbor (Foto: ANP)

Deutsche Bank treft miljardenschikking in VS

Deutsche Bank heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse autoriteiten over de verkoop van risicovolle hypotheekbeleggingen in aanloop naar de financiële crisis. Het financiële concern liet in de nacht van donderdag op vrijdag weten dat er een akkoord is met het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Deutsche Bank betaalt een boete van 3,1 miljard dollar (circa 3 miljard euro). Daarnaast stelt de bank een bedrag van 4,1 miljard dollar ter beschikking voor verlichting van de hypotheken bij de Amerikaanse klanten.

Amerikaanse autoriteiten stelden eerder dit jaar een boete van 14 miljard dollar voor om verdere vervolging af te kopen. Deutsche Bank wees die schikking af. De bank had voorzieningen ter waarde van ruim 6 miljard dollar getroffen in verband met de dreigende boete. Tegen Deutsche Bank lopen nog enkele andere grote zaken, onder andere voor valutamanipulatie en verdachte handelstransacties in Rusland.

Credit Suisse
Naast de schikking met Deutsche bank over wangedrag, dat uiteindelijk leidde tot het ineenvallen van de Amerikaanse huizenmarkt en een wereldwijde financiële crisis, kwamen de autoriteiten ook tot een akkoord met het Zwitserse Credit Suisse.

Dat financiële concern betaalt circa 5,3 miljard dollar. Daarvan gaat 2,8 miljard dollar naar huiseigenaren en gemeenschappen die werden getroffen door het kelderen van de huizenprijzen. Naar verluidt had Credit Suisse een voorstel van 5 tot 7 miljard dollar eerder afgewezen.

Obama
De boete komt voort uit een initiatief van president Barack Obama in 2012. Die wilde banken verantwoordelijk houden voor de hypotheekproducten die ze verkochten terwijl ze investeerders misleidden over de risico's. De praktijken speelden een grote rol bij het ontstaan van de grootste crisis sinds de jaren dertig van de vorige eeuw.

Een reeks Amerikaanse banken is al beboet. Nu richten Amerikaanse aanklagers zich op Europese banken. Naast Credit Suisse en Deutsche Bank zijn dat Royal Bank of Scotland, Barclays en HSBC.

Deutsche Bank treft miljardenschikking in VS
Deutsche Bank treft miljardenschikking in VS (Foto: ANP)

'Mark Zuckerberg is een pestkop'

Avril Lavigne kan niet lachen om een grap die Facebookbaas Mark Zuckerberg maakte over Nickelback. Ze beschuldigt hem zelfs van pesten.

In een promofilmpje voor de nieuwe spraakherkenningservice Jarvis, gaf Mark het commando "Speel een paar goede nummers van Nickelback." De service, die is ingesproken door Morgan Freeman, antwoordde daarop: "Sorry Mark, ik ben bang dat ik dat niet kan doen. Er zijn geen goede nummers van Nickelback." De ceo van Facebook grapte daarna dat het een strikvraag betrof en Jarvis het goede antwoord had gegeven.

Avril reageerde op Twitter. "Veel mensen gebruiken je producten. Sommigen houden ervan en anderen niet. Hoe dan ook, je hebt recht op je muzikale mening maar je sneer naar Nickelback getuigt van slechte smaak", schreef de zangeres, die tot vorig jaar getrouwd was met Nickelback-frontman Chad Kroeger.

"Als je het publiek hebt dat jij hebt, kun je overwegen je wat verantwoordelijker te gedragen als het gaat om het promoten van pesten, zeker gezien alles wat er vandaag de dag gebeurt in de wereld."De zangeres voegde daar middels hashtags nog aan toe dat Nickelback wel meer dan vijftig miljoen albums heeft verkocht en dat de eeuwige grappen over de band oud worden.

Avril Lavigne: Mark Zuckerberg is een pestkop
'Mark Zuckerberg is een pestkop' (Foto: BuzzE)

Kerst, geweldig feest of verplichting?

Kerstmis, voor velen het feest van het jaar. Voor anderen is het een verplichting en er zijn ook mensen die er niets mee hebben. Staat jouw huis voller met kerstspullen dan het gemiddelde tuincentrum of baal je nu al dat je zondag bij je eigen ouders en maandag bij je schoonouders verwacht wordt om je daar vol te proppen, terwijl je 1001 leukere dingen weet te verzinnen om te doen. We lezen graag jouw toelichting in de comments...

Openhartige Eboué: "Ik dacht aan zelfmoord"

Emmanuel Eboué speelde meer dan 130 wedstrijden in de Premier League, maar de Ivoriaan is nu geschorst en hij heeft het ontzettend moeilijk. Zijn familie houdt hem op de been.

Eboué droeg enkele jaren het shirt van Arsenal, waarna hij via een avontuur bij Galatasaray bij Sunderland terechtkwam. Voor die club kwam hij echter nooit in actie. De 33-jarige rechtsback werd in maart voor een jaar geschorst door de FIFA, omdat hij weigerde zijn voormalige zaakwaarnemer te betalen.

Die schorsing heeft het leven van de Afrikaan flink beïnvloed. "Er was een dag waarop ik zelfmoord wilde plegen, maar door mijn gezin bleef ik sterk. Ik moet aan ze blijven denken. Maar ik ben bang voor wat ik mezelf had aangedaan als ik alleen zou zijn geweest", vertelt Eboué aan The Telegraph.

Op sommige dagen sluit de verdediger zichzelf op in zijn slaapkamer. "Eén of twee dagen in die kamer. Alleen. Ik sluit de deur en ik denk alleen maar na. Ik besteed veel tijd aan het lezen van de Bijbel." Zijn zoon speelt in de jeugd van Arsenal. Als hij komt kijken, vragen de mensen waarom hij niet meer voetbalt. "Dus dan moet ik de situatie uitleggen en daar word ik alleen maar depressiever van. Mensen die mij kennen, kunnen aan mijn gezicht zien dat ik niet gelukkig ben. Ik zit op het laagste punt in mijn carrière."

Amri na aanslag gefilmd bij radicale moskee

De Tunesiër die volgens de Duitse autoriteiten hoogstwaarschijnlijk de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn pleegde, is in de nacht na de terreurdaad gefilmd in het stadsdeel Moabit. Anis Amri stond om 03:49 uur voor de deur van een moskee die bij de veiligheidsdiensten bekendstaat als ontmoetingsplaats voor extremisten, bleek donderdagavond uit bewakingsbeelden.

De publieke omroep van Berlijn en Brandenburg (RBB) wist de hand op het materiaal te leggen. Eerder op de dag viel de politie het islamitische centrum binnen. Wat de huiszoeking heeft opgeleverd, is nog onbekend. Volgens bronnen binnen de veiligheidsdiensten kwam Amri regelmatig in de moskee. Die werd in de gaten gehouden en al eens eerder door de politie binnengevallen, omdat fundamentalistische soennitische imams er zouden proberen gelovigen te radicaliseren en te ronselen voor terreurbeweging Islamitische Staat.

Uit andere beelden blijkt volgens de RBB dat Amri op 14 en 15 december op de Breitscheidplatz was, waar maandagavond de aanslag werd gepleegd. Het was niet direct duidelijk of de beelden zijn gemaakt door een vaste camera of door agenten die hem volgden.

Gevaarlijke verdachte
Volgens diverse Duitse media werd Amri tussen maart en september geschaduwd. Justitie beschouwde hem als een islamist die bereid is tot geweld en plaatste hem op een lijst van 550 gevaarlijke verdachten. Maar bij gebrek aan concreet bewijs werd na de zomer besloten hem niet meer continu in de gaten te houden. Daarop klinkt steeds meer kritiek, ook vanuit veiligheidskringen zelf.

Tegenover de Berliner Morgenpost vroeg een anonieme beambte zich af waarom de Tunesiër niet werd opgepakt toen duidelijk werd dat hij met terroristische voornemens rondliep. Bijvoorbeeld toen hij naar mogelijkheden leek te zoeken om aan vuurwapens te komen. "We hadden hem ook kunnen oppakken voor het vervalsen van documenten", aldus de bron. "Dan had hij gemerkt dat de staat hem op de huid zit, hem niet met rust laat."

Rollercoaster Tycoon Classic speelbaar op je mobiel

Even een hype momentje zo vlak voor kerst! Atari heeft namelijk RollerCoaster Tycoon Classic gelanceerd voor iOS en Android. Gelukkig niet een versie die veel microtransacties nodig heeft, maar de originele eerste en tweede game, samengevoegd tot één spel.

Het spel kost 5,99 in de Apple Store en 6,99 op de Google PlayStore. Als je wilt is de Wacky Worlds Expansion Pack, Time Twister Expansion Pack en de Toolkit voor een extra bedrag verkrijgbaar

RCT

Grootste storing 2016 voor KPN

De grote storing op het netwerk van telecomaanbieder KPN begin september heeft de meeste mensen getroffen in 2016. Dat blijkt uit cijfers van website Allestoringen.nl. De storing op zaterdag 3 september werd ruim 160.000 keer gemeld. Door de problemen op het netwerk kon er in veel winkels bijvoorbeeld niet gepind worden.

WhatsApp neemt met een forse storing op 19 mei de tweede plaats in op het jaaroverzicht en Pokémon Go was als nieuwkomer goed voor de derde plaats. De dag van de introductie van het spelletje in Nederland had ontwikkelaar Niantic grote problemen om mensen in te laten loggen. Dat leverde op 16 juli veel meldingen op en een derde plaats op de jaarlijst. Een dag later waren de problemen nog niet opgelost. De meldingen van die dag zorgen ervoor dat Pokémon Go met een zesde plaats nogmaals in de top tien staat.

Playstation Network, Vodafone, Netflix, gamesbedrijf Electronic Arts, Ziggo en ING haalden ook een plaats in de top 10. Die laatste is een trendbreuk, want waar banken een aantal jaar geleden de lijst nog domineerden, hebben ze volgens mede-oprichter Tom Sanders van Allestoringen.nl inmiddels "het lek redelijk boven".

Normaal is de zomer een iets rustiger tijd, geeft Sanders aan. "Maar dit jaar doorbrak Pokémon dat. Niemand had kunnen voorspellen dat dat zo populair zou worden."

In totaal registreerde de website 5403 storingen bij 336 Nederlandse diensten. In 693 gevallen ging het om een grote storing, dat is een storing waarbij minimaal tien keer zoveel meldingen binnenkomen als op een normale dag. Alle storingen bij elkaar leverden de website 11,7 miljoen meldingen op, ongeveer evenveel als vorig jaar.

Grootste storing 2016 voor KPN
Grootste storing 2016 voor KPN (Foto: BuzzT)

ACM: datavrije muziek T-Mobile mag niet

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft T-Mobile een dwangsom opgelegd voor de dienst 'Datavrije muziek'. De dienst, waarbij consumenten onbeperkt muziek kunnen streamen buiten hun bundel, is volgens de toezichthouder in strijd met de regens voor netneutraliteit. T-Mobile moet als het niet stopt 50.000 euro per dag betalen tot maximaal een half miljoen euro.

T-Mobile gaf bij de introductie van de dienst in oktober al aan bewust de grenzen van de wet op te zoeken. Volgens de provider is het aanbieden van zogeheten zero-rating, waarbij bepaalde datastromen gratis worden aangeboden, weliswaar in Nederland verboden, maar mag het volgens het Europese uitzonderingsregels wel.

De ACM gaf toen direct al aan dat het aanbieden van datavrije muziek niet door de beugels kan in Nederland en kondigde een onderzoek aan. Volgens de toezichthouder is het woord nu aan de rechter om te bepalen of de Nederlandse wet in strijd is met de Europese verordening.

Het idee voor gratis oneindig muziek luisteren via aanbieders als Spotify klinkt volgens de ACM sympathiek, maar pakt in werkelijkheid mogelijk toch slecht uit voor de consument. "Door een dienst gratis in het datagebruik aan te bieden wordt een internetgebruiker beïnvloed in zijn keuzes. Andere diensten worden hierdoor mogelijk duurder."

In een reactie laat T-Mobile weten de beslissing van de ACM aan te vechten. De dienst blijft in de tussentijd beschikbaar voor alle klanten met het juiste abonnement. "T-Mobile is van mening dat de Nederlandse consument recht heeft op dezelfde innovatieve diensten als andere Europese consumenten. Daarom blijft T-Mobile zich waar nodig tot aan de hoogste rechter inzetten voor het belang van haar klanten."

ACM: datavrije muziek T-Mobile mag niet
ACM: datavrije muziek T-Mobile mag niet (Foto: BuzzT)

Van der Voort: "Zit er dik in dat dit mijn laatste WK was"

Darter Vincent van der Voort werd donderdagavond in de eerste ronde van het WK in Londen uitgeschakeld door de jonge Duitser Max Hopp. De nederlaag kwam hard aan bij hem en vooral de manier waarop zat hem bepaald niet lekker.

"Het zit er dik in dat dit het was", zei Van der Voort na afloop. "Het ging niet meer, het duurde gewoon te lang. Er zat geen kracht meer in mijn worpen, ik gooide met boogjes." The Dutch Destroyer kampt met een hernia, leek grotendeels van de klachten af te zijn, maar had op het podium toch zichtbaar veel last van zijn rug.

"Ik heb er alles aan gedaan om hier zo fit mogelijk te staan, het is wel een WK. Weglopen is zeker geen optie natuurlijk, maar het zat er gewoon niet in. De kans zit er dik in dat dit mijn laatste WK was, want als dit niet verbetert heeft het voor mij geen zin meer", treurde de 41-jarige Nederlander. 

Zhurova snapt niet waarom Rusland World Cup-finale kwijt is

De voormalige Russische schaatster Svetlana Zhurova begrijpt niet waarom de World Cup-finale van dit seizoen afgenomen is van Chelyabinsk. De ISU besloot het evenement niet in Rusland te houden vanwege het McLaren-rapport over Russische staatsdoping.

"De sporters zijn altijd erg tevreden geweest over hoe grote evenementen als dit in Rusland georganiseerd werden, dus ik snap de reden niet echt", vertelt Zhurova, die tegenwoordig lid is van het Russisch parlement. "De fans waren altijd zeer welkom, zulke evenementen groeiden tot een echte 'happening' voor de hele stad", sprak de olympisch kampioene op de 500 meter van 2006 en wereldkampioene sprint van datzelfde jaar.

"Ik ben heel benieuwd hoe de andere sportbonden hier mee om zullen gaan. Sporters van buiten Rusland zeggen dat ze niet komen, maar dat moeten we nog maar zien. Ik maak me vooral zorgen over onze sporters die rond de wedstrijden steeds de vraag krijgen of ze wel vrij van doping zijn", beklaagt Zhurova zich. "Het is balen, veel mensen in bijvoorbeeld Chelyabinsk hadden zin in dit evenement en door zulke wedstrijden begonnen mensen interesse te krijgen voor een sport die ze eerder nauwelijks kenden." 

Waar de World Cup-finale gehouden gaat worden is nog niet bekend. 

Meer castleden bekend voor Justice League

Wanneer volgend jaar november de eerste live-action film over de Justice League in de bioscopen arriveert, zullen enkele van de leden van het team hun eigen ondersteunende cast meenemen. Dat werd deze week bevestigd in een castaankondiging voor de film.

We hebben nog geen echte trailer gezien; alleen de beelden die als 'sneak peek' werden vrijgegeven op Comic-Con International geven ons nu een beeld van wat we van Justice League kunnen verwachten. We wisten al dat Lois Lane en Martha Kent terug zouden keren en dat Batmans tweede man, Alfred Pennyworth, opnieuw zou verschijnen. Daarnaast werd ook al bekend gemaakt dat J.K. Simmons als James Gordon een verschijning zou maken. Maar ook Diana Prince, beter bekend als Wonder Woman, en Adam Curry, beter bekend als Aquaman, nemen een bekende mee naar het teamfeestje: Connie Nielsen, die enkele maanden eerder in Wonder Woman te zien zal zijn als Diana's moeder, Queen Hippolyta, zal haar rol opnieuw spelen in Justice League. Willen Dafoe is aangekondigd in de rol van Nuidis Vulko, in de comics een adviseur van Aquaman. Bovendien is er nu de bevestiging van de al bestaande verwachting dat Jessie Eisenberg opnieuw als Lex Luthor zal verschijnen. Eisenberg had hier zelf eerder al een onofficiële toezegging over gedaan.

Volle bak dus, voor de eerste DC-teamfilm (als je Watchmen niet meerekent), en dan is er nog niet eens officieel een bericht over Ciaran Hinds, die de rol van Steppenwolf zal spelen. Steppenwolf is een lid van Darkseids Elite, waarbij Darkseid, in de comics een machtige terugkerende vijand van Superman en de andere Leaguers, vermoedelijk de volgende Big Bad is voor de Justice League. Over de geruchten dat een Green Lantern zijn (of haar) opwachting zal maken in de film wordt vooralsnog niet gerept.

Een nieuwe trailer (eigenlijk de eerste) voor Justice League is vermoedelijk op komst, zo hintte regisseur Zack Snyder onlangs. Een vast moment voor nieuwe trailers van blockbusters is de jaarlijkse Super Bowl, die op 5 februari zal plaatsvinden. Mogelijk zien we dan, of voor dat moment, de nieuwe beelden van het team. Tot die tijd kunnen we ons onder andere vermaken met deze foto van Entertainment Weekly, waarin Barry (Ezra Miller), Bruce (Ben Affleck) en Diana (Gal Gadot) mid-strijd lijken te zijn en verwachtingsvol naar een tegenstander opkijken. Of misschien is er gewoon een mooie vuurwerkshow, weten wij veel.

Justice League: Ezra Miller, Ben Affleck en Gal Gadot (Foto: Entertainment Weekly)
Ezra Miller, Ben Affleck en Gal Gadot (Foto: Entertainment Weekly)

Justice League, met Gal Gadot, Ben Affleck, Jason Momoa, Connie Nielsen, Jesse Eisenberg, Amy Adams, Willem Dafoe, Diane Lane, J.K. Simmons, Henry Cavill, Ciaran Hinds, Ezra Miller, Ray Fisher, Jeremy Irons en anderen, verschijnt over een maand of elf. Wonder Woman is te zien vanaf juni.

Arrestaties in Duisburg voor plannen aanslag

Speciale eenheden van de politie hebben in Duisburg twee mannen opgepakt die plannen hadden om een aanslag op winkelcentrum Centro in Oberhausen te plegen. Het gaat om twee broers van 28 en 31 jaar oud die zijn geboren in Kosovo, zo meldde de politie in de nacht van donderdag op vrijdag.

"Op dit moment wordt koortsachtig onderzocht hoe ver de voorbereidingen gevorderd zijn en of er meerdere personen bij betrokken zijn", liet de politie weten. Meer informatie willen de autoriteiten nog niet geven.

Eerder op de dag was de politie na informatie van veiligheidsdiensten met vele manschappen uitgerukt naar het winkelcentrum en de nabijgelegen kerstmarkt. Na de sluiting van de winkels en de kerstmarkt rond 22.00 uur 's avonds vertrok een groot deel van de politie.

Arrestaties in Duisburg voor plannen aanslag
Arrestaties in Duisburg voor plannen aanslag (Foto: ANP)

Filedruk nam in 2016 ook weer verder toe

De filedruk in Nederland is in 2016 weer verder toegenomen. De stijging bedraagt volgens de verkeersinformatiedienst VID ongeveer 10 procent ten opzichte van 2015. Vooral in de maanden april, mei, juni en juli was het drukker dan in 2015. Alleen de maanden januari en december waren rustiger.

De stijging van de druk - de berekend wordt door de lengte maal de duur van de file te nemen - was dit jaar minder groot dan vorig jaar. Toen steeg de filedruk met 23 procent. Deze sterkste stijging in jaren werd veroorzaakt door de economische groei en stijgende werkgelegenheid. Neerslag vormde eveneens een belangrijke factor. "Een spits met neerslag telt gemakkelijk twee keer zoveel filedruk."

In 2016 telde de VID 45 regenspitsen tegen 64 een jaar eerder. De stijging in het afgelopen jaar komt dan ook vrijwel geheel op het conto van de verbeterde economische situatie, aldus de VID.

Een flinke stijging was vooral te zien op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag in beide richtingen. De weg in de richting Amsterdam steeg van plaats acht naar plaats vijf in de filetop. De andere kant op verslechterde de doorstroming eveneens fors met een stijging van plaats elf naar plaats zes tot gevolg. De grootste filedruk is er in beide richtingen op de A1 tussen Amersfoort en Amsterdam.

Filedruk nam in 2016 ook weer verder toe
Filedruk nam in 2016 ook weer verder toe (Foto: ANP)

Tijn haalt miljoen op voor Serious Request

De nagellak-actie van de ongeneeslijk zieke Tijn voor Serious Request van 3FM gaat als een trein. Vrijdagochtend bereikte zijn 'Lak-aan-actie' de mijlpaal van een miljoen. Tijn begon zijn actie woensdag bij het Glazen Huis in Breda. In minder dan 24 uur stond de teller al op ruim 400.000 euro. Donderdagavond even na 17.30 uur ging het bedrag over de zeven ton, nog geen drie uur later stond de teller op ruim 800.000 euro en even voor 22.30 uur was de grens van 900.000 euro gepasseerd. Het streefbedrag van de actie was 100 euro.

Op sociale media is de actie van de jongen al omgedoopt tot Heel Holland Lakt. Naast tal van particulieren hebben ook bekende Nederlanders als Marco Borsato, dj Hardwell, Dorian van Rijsselberghe en Nick Schilder van Nick & Simon het initiatief omarmd. Ook een aantal politici, van Jesse Klaver tot Geert Wilders, deden mee aan de actie. Op sociale media laten ze hun gelakte nagels zien en dagen ze collega's en volgers uit dit voorbeeld te volgen of geld te geven.

Dit jaar lieten voor de jaarlijkse benefietactie van radiozender 3FM dj's Frank van der Lende en Domien Verschuuren zich opsluiten in het Glazen Huis, dit keer in Breda. De opbrengst van de actie gaat ieder jaar naar een zogenoemde stille ramp, in samenwerking met het Rode Kruis. Dit keer heeft de radiozender gekozen voor kinderen die sterven aan longontsteking. Dat zijn er jaarlijks zo'n 900.000.

Tijn haalt miljoen op voor Serious Request
Tijn haalt miljoen op voor Serious Request (Foto: BuzzE)

Ziyech mogelijk alsnog naar Afrika Cup

Hakim Ziyech wacht mogelijk met spanning af of hij alsnog een oproep krijgt van de bondscoach van Marokko, Hervé Renard, om mee te gaan naar de Afrika Cup. Een steunpilaar is namelijk afgehaakt vanwege een blessure.

Younès Belhanda, speler van OGC Nice, raakte woensdagavond geblesseerd. Daardoor mag de keuzeheer voor de Afrika Cup een vervanger oproepen voor de middenvelder. Eerder noemde de coach de aanwezigheid van de Marokkaan in Franse dienst de reden dat Ziyech niet mee zou gaan naar Gabon.

Belhanda liep een kwetsuur op in de confrontatie met Girondins de Bordeaux, waardoor hij minimaal vier tot zes weken niet zal kunnen spelen, meldt het Franse Le 360. Daardoor gaat het Afrikaans kampioenschap aan de neus van Belhanda voorbij. Renard zou om die reden weer uit kunnen komen bij Ziyech, waardoor de Ajax-middenvelder mag hopen op een uitnodiging.

Kabinet komt met uitstalverbod voor tabak

De regering komt met een wetsvoorstel om het zichtbaar uitstallen van tabaksproducten te verbieden. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) had de brancheorganisaties tot 15 december de tijd gegeven om zelf met een voorstel te komen, maar concludeert nu dat hun plannen ontoereikend zijn.

De Tweede Kamer riep Van Rijn al eerder op met wetgeving te komen, maar de staatssecretaris wilde de verkopers van tabaksproducten een kans geven eerst zelf met een plan op de proppen te komen. De brancheorganisatie voor supermarkten, het CBL, kwam eerder al met een voorstel voor een zogenoemde displayban. Het CBL wilde dan echter wel dat andere verkopers van tabaksproducten, zoals sigarenboeren en tankstations, zouden volgen. Van Rijn stelt dat de brancheorganisaties van die winkels in hun voorstellen niet ver genoeg gaan, zo schrijft hij vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Zo stelt de NSO, de organisatie van tabaks- en gemakszaken, onder meer voor om vanaf 2020 geen gevelreclame meer te tonen. Aan een volledig uitstalverbod wil de NSO echter niet. De vertegenwoordigers van de tankstations lieten weten halverwege 2019 met plannen voor een gedeeltelijk uitstalverbod te kunnen komen.

Omdat de organisaties hiermee niet voldoen aan de oproep van de Kamer komt de staatssecretaris nu met een wetsvoorstel.

Kabinet komt met uitstalverbod voor tabak
Kabinet komt met uitstalverbod voor tabak (Foto: ANP)

'Overheid int 5,6 miljard aan wegenbelasting'

Rijk en provincies verwachten volgend jaar 5,6 miljard euro aan wegenbelasting op te halen, net zo veel als de prognose voor 2016. Uiteindelijk kreeg de overheid dit jaar 58 miljoen meer in het laatje dan werd verwacht.

De belastingopbrengsten nemen in 2017 onder meer toe door afschaffing van het belastingvoordeel voor hybride voertuigen. Gelderland, Flevoland en Friesland verhogen de motorrijtuigenbelasting (MRB). De andere provincies houden hun tarieven gelijk of verlagen ze.

De cijfers komen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat zich baseert op de begroting van de provincies voor komend jaar. De zogenoemde provinciale opcenten op de MRB zijn de voornaamste inkomstenbron waarvan provincies zelf de hoogte mogen bepalen.

'Overheid int 5,6 miljard aan wegenbelasting'
'Overheid int 5,6 miljard aan wegenbelasting' (Foto: ANP)

Assaidi bijna rond met Twente

FC Twente heeft zich bijna verzekerd van de diensten van Oussama Assaidi, die transfervrij was. De Marokkaanse international zal voor anderhalf jaar tekenen in Enschede.

Sinds november zat de aanvaller zonder club, nadat zijn contract bij Al Ahli was ontbonden. Assaidi zal een verbintenis aangaan met de Tukkers tot medio 2018, mits hij door de medische keuring heen komt, laat Assaidi weten aan Voetbal International.

Het betekent een welkome versterking voor Twente in de voorhoede. Met Bersant Celina, Enes Ünal en Yaw Yeboah hebben de Tukkers drie jonge aanvallers op huurbasis van Manchester City in de gelederen, maar die zullen na dit seizoen waarschijnlijk vertrekken.

Bovendien zal Assaidi met zijn 28 jaar een van de oudere selectiespelers worden in Enschede, terwijl hij ook in het seizoen 2017/2018 te bewonderen zijn in De Grolsch Veste.

FOK! Wat een weer: nog 1 dagje werken?

Goedemorgen op deze voor velen laatste werkdag van het jaar!

Het weer van vannacht was hetzelfde als de afgelopen dagen, een afwisseling van opklaringen, laaghangende bewolking, nevel en mist.

Vandaag lossen nevel en eventuele mist vlot op. We krijgen een afwisseling van zon en wolkenvelden en de temperatuur wordt zo'n 7 graden. Vanavond neemt de bewolking toe en kan het af en toe regenen, wat begint in het westen. De wind komt uit het zuiden en is op het land matig maar loopt in de avond op tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer kan het oplopen naar stormachtig. Aan de kust kunnen windstoten tot ca. 80 Km/uur voorkomen.

In het kerstweekend zacht met veel wind. Er valt af en toe wat regen, maar overdag zijn er ook volop droge perioden. Vanaf dinsdag gaat de temperatuur omlaag, wordt het droger en is er in de ochtend kans op mist.

Prettige dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:49
Zon onder: 16:29
Zonkracht: 1 / 1
 
Sneeuw op 25 december 2010 (Foto: qltel)
Sneeuw op 25 december 2010 (Foto: qltel)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1888 Vincent van Gogh snijdt een deel van zijn oor af.
1909 Albert I van België wordt koning.
1947 Demonstratie van de eerste transistor, door John Bardeen en Walter Brattain.
1970 Hoogste punt is bereikt van de North Tower van het World Trade Center in New York.
1979 Sovjet-invasie van Afghanistan: de hoofdstad Kaboel wordt ingenomen

Crystal Palace ontslaat manager Pardew

Alan Pardew is door tegenvallende resultaten in de Premier League, ontslagen als manager van Crystal Palace. De oefenmeester stond sinds het begin van 2015 aan het roer bij de Londense club, die momenteel op de zeventiende plek staat in Engeland.

De voorzitter van de Engelse profclub, Steve Parish, laat weten dat hij het vertrek van Pardew betreurt, en hem veel succes wenst. "Ik wil namens de club dankbaarheid uitspreken voor het werk dat Alan ons heeft geleverd, zowel als manager als eerder als speler. Hij heeft de club op veel punten verbeterd en we wensen hem het beste voor de toekomst."

Voor maandag staat de uitwedstrijd tegen Watford op het programma, een moment voor de laagvlieger om te proberen uit het dal te kruipen.

Crypt of the Necrodancer krijgt DLC

Ontwikkelaar Brace Yourself Games heeft vandaag bekend gemaakt dat muzikale roguelike Crypt of the Necrodancer een uitbreiding krijgt. De uitbreiding gaat Amplified heten en brengt onder andere een nieuwe zone, nieuwe vijanden en 20 nieuwe tracks om door de kerkers van de Necrodancer heen te swingen.

Amplified komt ook met een nieuw verhaal over shapeshifter Nocturna en dient als een prequel voor het originele verhaal van Crypt of the Necrodancer. Verder kunnen we zeker ook nog één ander speelbaar personage verwachten, nieuwe items en ook familiars die je helpen met vechten. De DLC komt eerst naar early access waar de DLC nog niet alle features zal bevatten, maar Brace Yourself Games benadrukt dat die periode maar heel kort zal zijn, en dat de prijs van de DLC niet zal veranderen wanneer uiteindelijk de volledige release is. 

Crypt of the Necrodancer: Amplified komt op 24 januari naar early access. Mocht je geïntresseerd zijn in Crypt of the Necrodancer: de game is nu voor 3,75 euro te krijgen in de winter sale van steam, die vandaag begonnen is.

 

RTL betreurt verklappen winnaar Robinson

RTL5 betreurt dat de winnaar van Expeditie Robinson al vooraf is uitgelekt. Op het YouTube-kanaal van RTL dook tijdens de tv-uitzending een video op met daarin de finalestrijd tussen boerin Bertie Steur en rapper Dio. Bertie werd als winnaar aangewezen.

De zender trekt het boetekleed aan en spreekt van een technische fout. "Door een technische fout heeft er korte tijd een fragment online gestaan dat de uitslag onthult'', erkent een woordvoerster van RTL5. "Dit fragment is direct verwijderd nadat het ontdekt werd. Wij betreuren dat dit gebeurd is."

Op de per ongeluk gelekte beelden was te zien hoe Bertie en Dio een kokosnoot met een katapult moesten lanceren. Bertie raakte bij het kokosnoot schieten als eerste de drie doelwitten en is daarmee winnaar van Expeditie Robinson. Voormalig wielrenner Thomas Dekker viel al eerder tijdens de finale af.

RTL betreurt verklappen winnaar Robinson
RTL betreurt verklappen winnaar Robinson (Foto: BuzzE)

Ook biatlonbond haalt wedstrijden weg uit Rusland

Na de internationale bonden voor het schaatsen, bobsleeën en skeleton heeft ook biatlonbond IBU wedstrijden die in Rusland gehouden zouden worden geschrapt. Het is een gevolg van het tweede McLaren-rapport over staatsdoping in Rusland.

De IBU kwam donderdag in een spoedzitting bijeen om de gang van zaken te bepalen. Men besloot dat de voorlaatste World Cup van het seizoen, in Tyumen, geen doorgang zal vinden - in elk geval niet in Rusland. Ook het WK voor jeugd en junioren zal ergens anders gehouden gaan worden, nadat het oorspronkelijk gepland stond voor het Russische Ostrov. 

Na publicatie van het McLaren-rapport kreeg de IBU een lijst van 31 Russische biatleten die op enige manier betrokken zouden zijn bij het dopingschandaal. Men heeft besloten het Internationaal Olympisch Comité te vragen tegen twee atleten een zaak te starten, wat vermoedelijk betekent dat het om winnaars van olympische medailles in Sochi in 2014 gaat. Deze twee worden voorlopig geschorst, terwijl naar de 29 andere atleten een onderzoek wordt gestart door de IBU, net als naar de Russische biatlonbond. Deze atleten krijgen vooralsnog geen schorsing. 

Topsprinter Gaviria debuteert in grote ronde

Topsprinter Fernando Gaviria zal komend seizoen zijn debuut maken in een grote ronde. De 22-jarige Colombiaan heeft te horen gekregen dat hij namens Quick-Step Floors uit mag komen in de Giro d'Italia.

"Fernando verdient het om een grote ronde te rijden na zijn sterke seizoen, maar tegelijkertijd wil ik benadrukken dat we hem geen enkele druk gaan opleggen", aldus ploegleider Davide Bramati. Hij voegt daar aan toe dat er nog geen doelen gesteld worden, omdat eerst gekeken moet worden hoe lastig de Giro precies gaat worden voor een sprinter als Gaviria.

De Colombiaan zelf geeft in elk geval aan al erg veel zin te hebben in zijn debuut in een grote ronde. Gaviria won dit jaar in zijn debuutseizoen bij de profs al zeven wedstrijden, waarvan drie in de World Tour. 

WK Darts: Chisnall en K. Huybrechts als laatsten naar tweede ronde

Dave Chisnall en Kim Huybrechts zijn de laatste twee darters die zich hebben geplaatst voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap. Chisnall won met 3-2 van Rowby-John Rodriguez en Huybrechts was te sterk voor James Wilson. 

Chisnall moest toezien hoe Rodriguez er met de eerste set vandoor ging, maar de Engelsman kwam sterk terug door sets twee en drie te winnen met 3-1. De Oostenrijker kwam nog knap terug tot 2-2 met finishes van onder andere 85 en 72. Het slotakkoord was uiteindelijk voor Chisnall een strakke set te spelen en door 90, 117 en 96 uit te gooien. 

Huybrechts had een makkelijke avond tegen Wilson. Het werd 3-0 met setstanden 3-2, 3-1 en 3-0. Wilson bleef in de eerste set nog knap bij maar Huybrechts sloot de eerste set met een 104-finish af. De volgende sets werden in vogelvlucht afwerkt. De Belg sloot de partij af met een 138-finish. 

Chisnall speelt in de tweede ronde tegen Chris Dobey en Huybrechts zal aantreden tegen Max Hopp, die eerder te sterk was voor Vincent van der Voort. Vrijdag worden de eerste wedstrijden gespeeld van de tweede ronde. Vervolgens is er een pauze met de kerst en zal het toernooi op 27 december worden hervat. 

Programma tweede ronde 

Vrijdag 23 december - 14.00 uur
Ian White (14) v Jonny Clayton
Michael Smith (11) v Mervyn King (22)
Benito van de Pas (15) v Terry Jenkins

Avondsessie - 20.00 uur
D Webster v Simon Whitlock
Gary Anderson (2) v Andrew Gilding
Adrian Lewis (5) v Joe Cullen (28)

Dinsdag 27 december - 14.00 uur
Mensur Suljovic (8) v Mark Webster (25)
Robert Thornton (9) v Daryl Gurney (24)
Chisnall (7)/Rodriguez v Chris Dobey

Avondsessie 20.00 uur
Raymond van Barneveld (12) v Alan Norris (21)
Phil Taylor (4) v Kevin Painter
Michael van Gerwen (1) v Cristo Reyes (32)

Woensdag 28 december - 14.00 uur
K Huybrechts (13)/Wilson v Van der Voort (20)/Hopp
James Wade (6) v Steve Beaton (27)
Klaasen (10)/de Graaf v Brendan Dolan (23)

Avondsessie - 20.00 uur
Peter Wright (3) v Jamie Lewis (30)
Derde ronde
Anderson (2)/Gilding v Van de Pas (15)/Jenkins (18)
A Lewis (5)/Cullen (28) v Van Barneveld (12)/Norris

Lak-actie Serious Request op weg naar miljoen

De nagellak-actie van de ongeneeslijk zieke Tijn voor Serious Request van 3FM gaat als een trein. Inmiddels heeft zijn initiatief meer dan 900.000 euro bij elkaar gebracht. Hij begon zijn 'Lak-aan-actie' woensdag bij het Glazen Huis in Breda. In minder dan 24 uur stond de teller al op ruim 400.000 euro. Donderdagavond even na 17.30 uur ging het bedrag over de zeven ton, nog geen drie uur later stond de teller op ruim 800.000 euro en even voor 22.30 uur was de grens van 900.000 euro gepasseerd. Het streefbedrag van de actie was 100 euro.

Op sociale media is de actie van de jongen al omgedoopt tot Heel Holland Lakt. Naast tal van particulieren hebben ook bekende Nederlanders als Marco Borsato, dj Hardwell, Dorian van Rijsselberghe, meerdere politici en Nick Schilder van Nick & Simon het initiatief omarmd. Op sociale media laten ze hun gelakte nagels zien en dagen ze collega's en volgers uit dit voorbeeld te volgen of geld te geven.

Dit jaar lieten voor de jaarlijkse benefietactie van radiozender 3FM dj's Frank van der Lende en Domien Verschuuren zich opsluiten in het Glazen Huis, dit keer in Breda. De opbrengst van de actie gaat ieder jaar naar een zogenoemde stille ramp, in samenwerking met het Rode Kruis. Dit keer heeft de radiozender gekozen voor kinderen die sterven aan longontsteking. Dat zijn er jaarlijks zo'n 900.000.

Lak-actie Serious Request op weg naar miljoen
Lak-actie Serious Request op weg naar miljoen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.