TV Box: Tanix TX5 Pro; Android 6.0 mediaspeler

4. Conclusie & Reacties

De Tanix TX5 pro  is een vlot werkende TV-box. De processor die aanwezig is presteert vergelijkbaar met zijn voorganger de S905 maar lijkt op enkele punten toch ietsjes trager te zijn. De Ugoos UT4 met Rockchip chipset is toch net een slagje sneller voor gaming. Op het gebied van video blijft de TV-box niet achter, met ondersteuning voor 4K. Daarnaast maakt de Tanix TX5 Pro het plaatje compleet met WIFI AC, 16GB opslag, 2GB RAM voor een lage prijs. 

De standaard meegeleverde interface van Tanxi/Amlogic redelijk, en een van de betere TV box interfaces die ik tot nu toe standaard heb gezien. De meegeleverde afstandsbediening is simpel maar (net) voldoende om de TV-box goed te kunnen bedienen. Het is jammer dan HDMI CEC ontbreekt, dit had je een afstandsbediening kunnen schelen. Overigens zal je als je iets wil zoeken wel lang bezig zijn met typen dmv de afstandsbediening waardoor een toetsenbord of airmouse nog steeds geen overbodige luxe is. 

De meegeleverde Kodi app en andere apps/toevoegingen werken prima, tijdens het afspelen met Kodi heb ik niet de behoefte gehad om een eigen versie te installeren. 

De weergave van films is prima, hij speelt de meeste (4K) bestanden zonder enige problemen af. Op het gebied van streamingdiensten mis je wellicht wel wat. Zo heeft Netflix, doordat het kastje niet gecertificeerd is, geen HD weergave. Horizon Go werkt niet (door de standaard ROOT), maar Play films wel, iets dat niet bij iedere TV-box door vaak ontbrekende DRM-implementatie hoeft te werken. 

De passtrough van audio werkt standaard niet geweldig maar doordat het apparaat root heeft is het installeren van de/een passtrough fix die beschikbaar is vrij simpel. 

Ook games werken over het algemeen prima, GTA:SA kan redelijk lang draaien met een redelijke framerate totdat de box het te warm krijgt. Ook andere games werken zonder al te veel problemen. Ook het koppelen van een controller via bluetooth gaat zonder problemen. 

Al met al is de Tanix X5pro een prima TV-box die veel zonder problemen afspeelt en waarmee je ook nog prima een simpele game kan spelen zonder je spaarvarken te hoeven kraken. 

Positieve punten
Minpunten
  • 2GB opslag en 16 GB ROM
  • 4K afspelen
  • WIFI AC 
  • Stabiel OS
  • Wel updates beschikbaar / ondersteuning
  • Geen automatische framerate switching in KODI 
  • Airmouse/toetsenbord nodig
  • Geen OTA updates (alleen handmatig)
  • Processor 1.5GHz, niet 2GHz

 

 

 

 

 

 

Ook interesse in een Tanix TX5 Pro? 

Het toestel is te o.a te koop bij Geekbuying 

 

 

Bij het importeren van producten van een land buiten de EU kun je te maken krijgen met extra kosten als het product een waarde heeft van meer dan €22. Kijk in het Chinese webshoptopic voor meer informatie.