TV Box: Tanix TX5 Pro; Android 6.0 mediaspeler

3. Prestaties & software

De prestaties van de TV-box meten we op verschillende manieren, allereerst draaien we een aantal benchmarks. Daarnaast doen we een praktijktest waarin we kijken naar diverse punten zoals de software en de decodeercapaciteiten van de TV-box. 

Benchmarks

De SOC (system on a chip) is de S905X, deze SOC is de opvolger van de S905 van Rockchip die vorig jaar in veel TV-boxen zat. De S905X heeft acht vier A53 kernen die zijn geklokt op 1.5GHz (2GHz, maar allwinner laat de box niet boven de 1.5GHz komen). 

De A53 cores van de S905X zijn bijgestaan door een Mali 450 GPU met 5 cores. De GPU is ondertussen al wat ouder aan het worden maar zou nog wel 4K moeten decoderen. Het draaien van zware games zal dan ook al wat lastiger worden op deze processor. 

De AMlogic S905x in combinatie met 2GB RAM zorgt voor de volgende scores. 

De Benchmark scores:  

Benchmarks Score
Geekbench 4:  
- Single-core: 606
- Multi-core: 1707
   
Antutu: 334473
   
3DMark:  
- Ice storm Extreme (1080P) V1.2   4251
   
CF-Bench:  
- Native score: 35530
- Java score: 11549
- Overall score: 21666
   
PCMark:  
- Work performance score: 3254
   
GFXBench V4.0.2:  
- T-Rex (OpenGL 2.0): 640 Frames [11 Fps] 
- T-Rex (OpenGL 2.0) offscreen: 617 Frames [11 Fps] 
   
   
Vellamo  
- Browser (Chrome) 1966
- Metal 947
- Multicore  1403
   

Wil je een speciale benchmark zien? Of tips voor toekomstige benchmarks, laat het weten en wij doen ons best om deze alsnog te draaien en/of de volgende keer mee te nemen.  

Software

Na instalatie van alle hardware; een USB HDD, Ethernetkabel, toetsenbord en uiteindelijk de stroomtoevoer start het kastje automatisch op. Na een boot-tijd van 20 seconden komen we uit in de launcher/homescreen van de TV box. 

De Launcher die op meerdere S905X kastjes te vinden is lijkt redelijk te werken, het heeft een duidelijke interface en een speciaal voor de TV box gemaakt instellingenmenu. Dit menu bevat de meest belangrijke instellingen en is goed met de meegeleverde afstandsbediening te bedienen.

Tanix x5pro interface

De verdere instellingen zijn in een Android menu te vinden, dit heeft gelukkig niet de zelfde interface zoals op tablets en telefoons zoals we eerder zagen. 

Het menu is opgedeeld in twee delen, allereerst een simpel menu, als tweede laag vinden we het Android TV menu. 

Tanix x5pro settings

Tanix X5pro Android menu

Tijdens het booten herkende de TV de TV-box direct als 1080P input; maar het blijft verstandig de input handmatig in te stellen naar de door jou gewenste versie. Ook de AV-out van het kastje werkt naar behoren; en de output wordt simultaan door zowel HDMI als AV uitgevoerd.

Er is binnen het HDMI output-menu de keuze tussen de volgende output-opties:

  • Auto
  • 1920x1080P @ 60 Hz, 50Hz, 24Hz
  • 1920x1080i @ 60 Hz, 50Hz
  • 1280x720P @ 60 of 50 Hz
  • 720x576i @ 50 of 60 Hz
  • 720x480i @ 50 of 60 Hz

Tanix x5pro HDR

De standaard interface van de TV box werkt wel prettig. Het werkt beter dan de S905 TV boxjes die ik eerder heb gezien, het lijkt dat er aan de hele interafce iets meer tijd is besteed. Er zijn wel een paar dingen die ik graag anders had gezien, zo is er geen notificatiebalk of balk voor home/menu/terug. Ook werkt het multitask menu niet prettig, dit sluit zichzelf na een paar seconden weer. 

HDMI CEC lijkt te ontbreken in de TV box, dit is jammer want ik denk dat de interface van de TV box zich toch redelijk laat bedienen door een afstandsbediening. 

Een instelling voor WiFi AP modus is ook aanwezig in de TV box, met het aansluiten van een UTP kabel kan je de TV box dus als mini extender gebruiken. Dit werkt goed, het instellen is simpel en ook de doorvoersnelheden zijn prima te noemen.

Tanix x5pro WIFI AP

De TV box draait op Android 6.0, een update naar 7.0 zal er naar verwachting niet in zitten. Ook zijn updates bij deze TV box helaas niet heel gemakkelijk uit te voeren. Waar veel TV boxen en andere Android tablets/telefoons over the air updates hebben ontbreekt dit bij de Tanix. 

Tanix x5pro about

Tanix X5pro OTA 2

Er zijn met de TV-box een beperkt aantal apps meegeleverd; van de 16GB opslaggeheugen is 11GB vrij voor apps en films in één enkele partie. 

tanix x5pro apps

Tanix X5pro Opslag

Het OS is stabiel, en bevat geen zware/merkbare bugs. Wel snap ik niet dat de beslissing is genomen om de interface van Android (notificatiebalk) deels te verwijderen. Het apparaat is standaard geroot, dit is in bepaalde gevallen fijn, maar enkele apps doen het niet met root zoals de Ziggo TV apps, een root hide werkt niet om het te laten werken. Dit terwijl de S905x chipset naar verluid wel werkt icm de Horizon TV app. 

Games 

Om de TV-box te testen hebben wij een aantal games geprobeerd. GTA San Andreas bijvoorbeeld, deze liep prima; de framerate was voldoende zelfs met shadows op high. De passieve koeling lijkt zijn werk te doen gezien de box niet extreem warm is geworden, iets dat bij andere TV boxen icm een lange GTA sessie wel eens wil gebeuren. Ook andere games zoals Shadowgun, GTA Vice City en Asphalt 8 deden het prima.

Video playback 

De video playback is natuurlijk een reden waarom je de TV-box koopt. Hieronder vind je onze bevindingen op dit gebied. 

Antutu Video benchmark:

Tanix X5pro Antutu video

Antutu Video benchmark is een benchmark die aangeeft of bepaalde files, containers of audiostreams wel of niet willen afspelen op het device. Het geeft een goede eerste indicatie over welke bestanden de processor kan decoderen.

Daarnaast heb ik met de DRM-infotest een test gedaan welke DRM de TV-box ondersteunt. Dit is belangrijk voor diverse apps zoals Pathé, Videoland, Google Play movies, etc. 

Tanix X5pro DRM

De DRM info-app gaf aan dat er geen ondersteuning is voor MS Playready DRM, maar de Google Widevine DRM V1.0 is tot versie L3 geïnstalleerd. Helaas is Netflix ondanks deze DRM niet in HD te kijken; de hoogste bitrate en resolutie zijn 1750kpbs en 720x480. 

Qua audio doet de box het redelijk, hij decodeert standaard niet alles. Wel is er voor TV boxen met de S905x chipset een audio fix voor Kodi, door deze fix werkt de audio passtrough zonder problemen waardoor je de afhandeling van de audio door je receiver kan laten doen. 

Wel zorgt de DRM ervoor dat Google Play movies werkt waar dit bij eerder geteste TV-boxen vaak niet het geval is. 

Video test:

Naast benchmark apps hebben wij natuurlijk ook een heel aantal videobestanden proberen af te spelen. Deze bestanden zijn vooral samples van 4K blu rays met hoge(re) bitrates om te zien of de mediaspeler deze zonder problemen kan afspelen. Wel worden de bestanden afgespeeld op een 1080P TV gezien er geen 4K toestel voorhanden is. 

Heb je tips voor de volgende keer wat betreft video bestanden die getest moeten worden? Laat het dan weten. 

 Geteste bestanden:

  • Elysium 2013 2160p – 1 Minute Sample Footage (bron)
  • Chimei inn full 4K Footage (bron)
  • Honey Bees 96fps In 4K (bron)
  • BR rip, diverse
  • Streams 

Het afspelen vanaf het netwerk was geen probleem voor de mediaspeler mits er een ethernet-kabel gebruikt wordt. De bestanden van ruim 60MBps speelden meestal zonder stotteren af van de Synology nas via een NFS-share. Via WIFI vooral met high bitrate bestanden ging het allemaal niet zo soepel, dichtbij de router kon ik de FHD bestanden nog prima afspelen, maar 4K bestanden was te veel voor de kleine antenne. 

Via WIFI 5GHz (WIFI AC) was iets beter te doen, alleen is de range van de 5GHz gewoonweg net te kort om als goed alternatief te gebruiken. Het afspelen via WIFI kan dus, maar er moet worden aangemerkt dat het bereik van de WIFI zeer belangrijk is, de testen zijn gedaan op verschillende locaties, een locatie die verder bij de router weg zat had geen 5GHz ontvangst en was dus beperkt in het afspelen van bestanden met een hogere bitrate via WIFI. Het is/blijft dan ook aan te raden om het kastje bekabeld aan te sluiten voor een optimaal resultaat. 

Het streamen van films van verschillende bronnen gaat ook goed, zoals aangegeven blijft Netflix SD kwaliteit waardoor het beeld soms wat zacht / niet scherp aandoet. 

Het afspelen van 24P films is wel een probleem, via Kodi ging het switchen naar de juiste framerate niet automatisch zoals je zou hopen/verwachten, maar het switchen van framerate is in het menu in een 15 seconden gedaan.