Speedlink Ultor Illuminated Mechanical Gaming Keyboard

Echte gamers hebben tegenwoordig een mechanisch toetsenbord. Zo is mij tenminste verteld. Daar zit ik dan met mijn drie jaar oude Sweex, waarop meer knopjes los dan vast zitten. Tijd voor verandering. Gelukkig was daar de Ultor van Speedlink. Ik wil nooit meer terug.

Ultor Gaming Keyboard 1

Tijdens het gamen op een pc wil je precisie, eigen input, maar ook vooral comfort. Met een ouderwets toetsenbord is an sich niets mis, maar een mechanisch toetsenbord weet het geheel naar een nieuw niveau te tillen. Na een korte wenperiode zou ik nooit meer terug willen naar een ouderwets toetsenbord, vooral door twee grote pluspunten. 

Het eerste pluspunt is de mogelijkheid om heel het toetsenbord aan te passen. Sowieso is er een modus voor gaming en een modus voor normaal gebruik. De instellingen van deze modi verschillen van elkaar, dus het maakt niet uit hoeveel instellingen je in de gaming modus aanpast: voor de normale modus blijft alles hetzelfde. En dat is maar goed ook, want voor gaming zijn er toch wel een paar fijne aanpassingen die je kunt maken. 

Zo zijn er zes macro-knoppen die je vrij kunt programmeren. Deze zijn geplaatst boven de vierpuntstoetsen op het toetsenbord. Tijdens snelle actie zijn deze niet erg makkelijk bereikbaar, maar ze kunnen gebruikt worden om snel handige informatie door te geven. 'Dead no heals', 'Die on Point, Ult Ready' en ga maar door. Momenteel speel ik veel Overwatch en daar is, zeker wanneer men niet in voice chat aanwezig is, weinig mogelijkheid om informatie door te geven. Zes simpele knoppen die dit overnemen zijn daar erg handig voor. Je kunt overigens zes profielen programmeren, die je los van elkaar kunt laden. Wil je dus een profiel voor Game 1, Game 2, Game 3, Media of wat dan ook: geen probleem.

Ultor Gaming Keyboard 2

Een andere pluspunt is voor mij het comfort van het toetsenbord. De knoppen zijn gevoelig, maar het geheel is superstevig. Het toetsenbord kende een uitgestelde introductie op de markt, juist om de body te verstevigen. Het resultaat is een dikke onderkant die niet verschuift en flink wat indrukgeweld kan hebben. Het allerbeste is nog wel het therapeutische geluid dat de toetsen maken. Het klinkt als een ouderwetse typemachine. Geen herrie, maar simpelweg een ontspannend getik. Sowieso is het geheel aardig om naar te kijken. Het rood gecombineerd met zwart is strak en de lichtgevende knoppen maken het af. Gameknoppen lichten op in wit, terwijl overige knoppen een blauw knopje hebben. De lichtintensiteit is aan te passen en uit te zetten. Het enige lelijke eendje hierin is de spatiebalk, die iets slapper aanvoelt dan de overige knoppen.

Waar ik na intensief gebruik nog wel last van heb, is het ontbreken van een numpad. Het toetsenbord, hoe comfortabel het ook werkt, voelt eigenlijk net te klein. Een normaal toetsenbord is net wat breder en daar heb ik meer ruimte om mijn vingers op te laten rusten. Het klinkt misschien gek, maar met grote handen was de extra ruimte altijd welkom. Ook het invoeren van getallen is natuurlijk een wat grotere drempel, maar dat went an sich nog wel. Een paar kleine minpuntjes, waarvan er één dusdanig specifiek is dat het goed mogelijk is dat alleen ik daar last van heb, die het geheel weinig ontsieren.

Ultor Gaming Keyboard 3

Uiteindelijk kan ik zeggen dat een mechanisch toetsenbord iets is dat je uit moet proberen. Ik ben altijd sceptisch geweest, wilde niet ruim honderd euro voor een toetsenbord neerleggen. Na een paar weken in gebruik zou ik echter niet meer terug willen. Het geheel is niet schokkend vernieuwend, het doet geen baanbrekende dingen, maar het werkt gewoon ontzettend lekker. Op een paar kleine minpunten na is het een prima toetsenbord om mee te werken, en belangrijker, om mee te gamen.