ACT IT OUT! A Game of Charades

Het hoofdmenu van ACT IT OUT! voorziet in 2 modi. Een traditionele modus die Hints in zijn bekende vorm biedt en een variatiemodus waarbij aan het traditionele Hints nog enkele variaties worden toegevoegd.

In de traditionele modus moet je de raadsels uitbeelden in de hoop dat je teamgenoot die snel raadt. Wie eerder nooit Hints speelde, zal onbekend zijn met de standaardgebaren die zich in dat spel ontwikkeld hebben. Dat maakt het uitbeelden lastiger maar kan ook tot hilarische en verwarrende situaties leiden bij de medespelers die de gebaren wel kennen.

ACT IT OUT! biedt enkele variaties die niet in een normale versie van Hints zitten. Deze variaties zijn tekenen, zingen/neuriën, en omschrijven, eigenlijk kun je zeggen dat het tekenen Pictionary is. Deze variaties maken het spel uitgebreider en geven een grotere variatie in moeilijkheid. Ondanks ACT IT OUT! met een PS4 gespeeld wordt, bevat het geen elementen die een fysieke versie niet zou kunnen bevatten, en dat is jammer.


Een voordeel dat ACT IT OUT! biedt is dat je niet hoeft te rommelen met kaartjes. Maar je moet nog wel rommelen met potlood en papier voor de tekenvariant, het opruimen is dus niet helemaal voorbij. Je kunt de verschillende variaties overigens wel uitschakelen in de instellingen. Je kunt er dus voor kiezen om het tekenen niet mee te laten doen in de variatiemodus. Toch lijkt het een gemiste kans; er zal met een PS4 toch wel een manier te bedenken zijn waarmee je kunt tekenen zodat alle rompslomp uit te bannen is?

Wat opviel zijn de geluiden in ACT IT OUT! die duidelijk goed zijn gekozen. Het is snel herkenbaar waarvoor de verschillende geluiden staan en al snel hoef je dus niet meer aan te geven wanneer je medespelers mogen kijken na het lezen van het raadsel. Dit zorgt voor een vloeiendere spelervaring.

Bij ACT IT OUT! speelt het nadeel dat je de PS4 moet laten weten dat het woord geraden is. Daar waar het bij de ouderwetse fysieke versie van Hints voor iedereen direct duidelijk is dat een raadsel geraden is, moet je bij ACT IT OUT! daarna nog een knop op de controller indrukken.

ACT IT OUT! is ondanks zijn tekortkomingen wel een erg leuk spel om te spelen. Voorheen speelde ik nooit Hints maar zie nu ook wel de charme ervan in. Omdat de PS4 geleend was, werd ik door de testers direct gevraagd om de uitlener te verzoeken om een langere leentijd. De kans dat wanneer er een eigen PS4 staat, het spel vaak gespeeld zal worden, is dus erg groot.

PlayStation Plus leden kunnen ACT IT OUT! tot en met 17 maart met 40% korting oppikken.