Zeblaze Crystal, Chinese smartwatch

4. Het gebruik

 

Zoals de meeste Chinese smartwatches beschikt ook de Crystal over een MTK2502 processor. RobertNL heeft al eerder deze processor en het gebruik beschreven in de review van de Oukitel A28 en het besturingssysteem en de mogelijkheden zijn dan ook nagenoeg gelijk. Om toch wat meer info te geven over wat wel / niet kan zal ik dit per app even benoemen. 

Fundowear

Dit is de app die je zal moeten installeren op je telefoon om de Crystal te synchroniseren. Deze is gewoon in de Playstore te vinden en je zal een account moeten aanmaken zodat je informatie online wordt bijgehouden. Dit is ook gelijk vervelend omdat je een internetverbinding moet hebben om de app met je smartwatch te synchroniseren. Liever had ik hier gezien dat dit ook 'offline' kan.

De app zelf maakt verbinding met de smartwatch en op die manier kan je de stappenteller en slaapmonitor synchroniseren met de app. Ook de resultaten van de hartslagmeter worden hierin zichtbaar. De app zelf werkt redelijk, er zitten wel wat bugs in zoals een melding dat de batterij van je smartwatch leeg is terwijl dit niet het geval is. 

crystal-screen1 (Foto: rene90)crystal-screen2 (Foto: rene90)crystal-screen3 (Foto: rene90)

Batterij

Met het gebruik van deze smartwatch houdt het na zo'n 24 uur wel op, daarbij heb ik gebruik gemaakt van de stappenteller en slaapmonitor. Er werden ook notificaties doorgestuurd. Elke avond dit apparaat weer aan de oplader hangen is dus nodig, hoewel de slaapmonitor dan overbodig wordt. 

Functies

  • Stappenteller: deze telt je stappen en kan je synchroniseren met de app. Heel duidelijk vind ik de app hier niet in omdat je niet per moment dat je gelopen hebt de informatie kan inzien. Je ziet dus alleen total per dag, of het aantal stappen per moment. 
  • Slaapmonitor: je moet deze zelf 'starten' en vanaf dan gaat hij registreren hoeveel je geslapen hebt en of je in diepe of lichte slaap was. Dit lijkt niet helemaal fatsoenlijk te werken, als ik op start klik denkt hij al dat je slaapt en op de meldingen krijg ik ook alleen maar diepe slaap te zien. Los daarvan slaapt het ook nogal vervelend met zo'n smartwatch om je arm. 
  • Hartslagmonitor: lijkt goed te werken, even getest naast de hartslagmonitor van de UMI Iron en die komen op precies dezelfde resultaten. Handig om dus soms te checken hoe het gaat, maar of het een veel gebruikte functie is? Ook kan je een continue hartslag laten meten, dan krijg je zo'n heel mooi lijntje zoals in het ziekenhuis. Dit ziet er op het schermpje leuk uit, maar verder kan je er eigenlijk niks mee omdat je dus niet later na een hardlooprondje kan zien wat je hartslag per moment is geweest. Meer een gimmick dus. 
  • Geluidsrecorder: werkt prima, er zit een microfoon in de watch en ook een speaker. Het klinkt niet fantastisch, maar een gesprek opnemen met je baas over de toezegging van een vast contract gaat prima. 
  • Remote capture: een manier dat je via je smartwatch een foto maakt met je telefoon. Het slaat natuurlijk nergens op, want dan moet je met de ene hand je telefoon vasthouden, en op je horloge maak je dan de foto. Daarnaast werkt deze functie ook niet omdat de camera-app crasht. Dit is wel iets wat Zeblaze nog gaat maken. 
  • Alarm: werkt prima, in te stellen met geluid / vibreren. 
  • Notificaties: deze kan je per app instellen en ook op welke manier er een melding moet komen. Wat wel vervelend is, is dat je op het horloge telkens weer terug moet naar het overzicht van de notificaties om weer een nieuwe aan te klikken. Een makkelijke manier om het op je 'homescreen' te zien is er dus niet. Ook heb je geen optie om via je smartwatch te reageren op notificaties. 
  • Je smartwatch als polstelefoon: bellen, ophangen, spreken en luisteren. Het werkt maar of je het in de praktijk wil doen, weet ik niet. 
  • Extra apps: zijn er vrijwel niet, je hebt Yahoo Weather om het weer door te sturen naar je horloge maar dan moet je dus die verbinding hebben tussen je horloge en telefoon. 

crystal-apps1 (Foto: rene90)

crystal-apps2 (Foto: rene90)