FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 24 september 2015

Opnieuw problemen voor Lotus

Het Formule 1-team Lotus heeft voor de Grand Prix van Japan opnieuw met problemen te maken gekregen. Zo arriveerde de vracht van de renstal erg laat uit Singapore en kon het team vandaag vanwege een onbetaalde rekening geen gebruik maken van de hospitality unit.

Bij overzeese races is het gebruikelijk dat de F1-teams ruimte huren van het circuit waarop ze gaan racen. Omdat de rekening van Suzuka niet is betaald kan Lotus geen gebruik maken van de tent die moet gaan dienen als hospitality unit voor de gasten. De spullen die er in moeten stonden ervoor in de paddock. Lotus weet het probleem aan een late betaling.

Daarnaast moesten de monteurs hard doorwerken om de auto's op tijd opgebouwd te krijgen. Normaal gesproken starten ze donderdag rond het middaguur de bolide voor het eerst, maar pas halverwege de middag kwamen de laatste kisten met onderdelen binnen.

Het opnieuw vastleggen van Pastor Maldonado kan de financiële nood enigszins verminderen, omdat de Venezolaan naar verluidt 30 miljoen pond (ruim 40 miljoen euro) per jaar meebrengt. Daarnaast lopen er nog onderhandelingen met Renault dat een aandeel van 65 procent in de renstal wil nemen.

De monteurs blijven er in ieder geval vrolijk onder, getuige hun muziekkeuze.

Frankrijk neemt maximaal 30.000 migranten op

Frankrijk neemt nog maximaal 30.000 migranten op, het aantal dat het land eerder heeft toegezegd op te nemen. "Het worden er niet meer", beloofde premier Manuel Valls donderdag stellig op televisie. "We kunnen niet alle mensen die het regime in Syrië ontvluchten in Europa binnenhalen", aldus de premier.

Volgens Valls verwelkomt Frankrijk jaarlijks al 200.000 nieuwe burgers. Dat zijn mensen die komen wegens gezinshereniging, voor studie of om economische redenen.

Europese landen hebben deze week besloten 160.000 vluchtelingen te verspreiden over het continent. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft Europa gewaarschuwd dat het een miljoen asielzoekers uit Syrië en Irak kan verwachten. Bijna de helft van hen komt in aanmerking voor een verblijfsvergunning.

Frankrijk neemt maximaal 30.000 migranten op
Frankrijk neemt maximaal 30.000 migranten op (Foto: ANP)

WK Rugby - All Blacks matig tegen NamibiŽ

Nieuw-Zeeland heeft op het WK rugby ook in het tweede duel niet echt kunnen overtuigen. De regerend wereldkampioenen namen het in het Olympisch Stadion van Londen op tegen laagvlieger Namibië en won met 'slechts' 58-14, waar een bijna dubbel verschil verwacht werd.

Nieuw-Zeeland speelde met een totaal ander team dan in de openingswedstrijd tegen Argentinië en het was Victor Vito die na ruim vijf minuten de eerste try scoorde. Er volgden er nog een reeks en na ruim een half uur maakte Beauden Barrett de vierde, waarmee het bonuspunt binnen was voor de All Blacks. Er zouden gedurende de wedstrijd nog vijf tries volgen, waaronder twee van Julian Savea en Nehe Milner-Skudder. Samen met de enkele penalty van Barrett en vijf van de negen conversies die hij tussen de palen trapte kwam Nieuw-Zeeland op 58 punten uit.

Het hoogtepunt van de wedstrijd voor Namibië vond in de 51e minuut plaats. De Biltongboere mochten een line-out nemen - een soort inworp - en Johan Deysel wist de bal mooi over de lijn te werken voor de eerste Namibische try op dit WK. Theuns Kotzé miste de conversie maar scoorde wel drie penalties, waarmee de ploeg van de snoeihard beukende Jacques Burger tot veertien punten kwam. 

Voor alle scores en groepsstanden op het WK rugby kun je terecht bij onze speciale toernooigids.

Jacques Burger hangt net te laat aan het been van Nehe Milner-Skudder om een try te voorkomen (PRO SHOTS/Action Images)
Jacques Burger hangt net te laat aan het been van Nehe Milner-Skudder om een try te voorkomen (PRO SHOTS/Action Images)

Universiteit neemt Cosby eredoctoraat af

Bill Cosby is weer een titel armer. Fordham University heeft namelijk besloten om het eredoctoraat dat de onderwijsinstelling in 2001 toekende aan de acteur terug te trekken. Dit meldt TMZ.

De universiteit nam het besluit donderdag tijdens een vergadering van de raad van bestuur. "De universiteit heeft deze uitzonderlijke stap genomen naar aanleiding van de vele beschuldigingen aan zijn adres", heeft de universiteit laten weten aan de studenten.

Tientallen vrouwen hebben Cosby beschuldigd van seksueel misbruik.

Universiteit neemt Cosby eredoctoraat af
Universiteit neemt Cosby eredoctoraat af (Foto: BuzzE)

Stel je vragen aan rolstoelbasketbalster Mariska Beijer

Onlangs werd in het Britse Worcester het Europees kampioenschap rolstoelbasketbal gespeeld, waar wij regelmatig aandacht aan besteed hebben. De Nederlandse mannen werden vierde, de dames verloren pas in de finale tegen Duitsland en beide ploegen pakten zo een ticket voor de Paralympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro. De ster van het Nederlandse damesteam in Engeland was Mariska Beijer en juist zij heeft toegezegd om vragen van de lezers van FOK!sport te beantwoorden!

Dat de 24-jarige Beijer de grote ster van het EK was is wel te zien aan de statistieken. Na acht wedstrijden werd de Nederlandse topscorer van het toernooi met 189 punten, 23,63 per wedstrijd. Op hele grote afstand volgt de ervaren Spaanse Maria Alonso die in zeven duels 138 punten liet noteren, 19,71 per wedstrijd. Voor Beijer was het één stapje beter dan het EK twee jaar geleden, waar Oranje de titel pakte. Destijds eindigde ze op de topscorerslijst tweede, achter haar ervaren teamgenote Inge Huitzing. Beijer pakte in Worcester ook de titel als het gaat om meeste punten in één wedstrijd: 37 stuks tegen gastland Groot-Brittannië.

De vragen voor Beijer kun je onder dit bericht achterlaten of in dit forumtopic posten. 

Mariska Beijer (15) speelde in 2012 ook al op de Paralympische Spelen, waar Nederland het brons veroverde (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Mariska Beijer (15) speelde in 2012 ook al op de Paralympische Spelen, waar Nederland het brons veroverde (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Tweede Kamer, kom naar Zwolle!

Het Binnenhof in Den Haag kampt met lekkende daken en verouderde leidingen. Het eeuwenoude complex is zonder twijfel toe aan een grondige renovatie. Die klus kost 500 tot 600 miljoen euro en duurt 5,5 jaar. Dat lukt alleen als de Eerste en Tweede Kamer tijdelijk verhuizen. En dat willen de dames en heren politici niet...

Oud-minister Liesbeth Spies, tegenwoordig burgemeester van Alphen aan den Rijn, bracht in juli advies uit aan minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst. Dat advies is klip en klaar: in één keer renoveren is technisch en financieel gezien de beste optie. De Eerste en Tweede Kamer zouden dan moeten verhuizen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Commissie-Spies onderzocht ook een andere optie: renoveren terwijl de vergaderingen zoveel mogelijk op het Binnenhof blijven. Dit kost zo'n 125 miljoen extra, zorgt voor meer overlast en duurt 13 jaar.

Duurder
Minister Blok lijkt het eens te zijn met de Commissie-Spies en het kabinet deelt zijn mening. Maar onze gekozen volksvertegenwoordigers in de Eerste en Tweede Kamer denken er anders over. Dinsdag liet de Eerste Kamer van zich horen. Die voelt meer voor de duurdere variant, die 13 jaar duurt. 'Zo'n enorme verbouwing is veel beter beheersbaar, ook qua kosten, als je het in verschillende fasen doet', aldus een anonieme senator. Waarom de man of vrouw alleen anoniem zijn/haar mening durft te geven, is onduidelijk.

Ook D66-kamerlid Wouter Koolmees meldde zich dinsdag. Hij weet alles beter. Het Binnenhof vijf jaar sluiten noemt hij 'belachelijk'. Hij vindt de genoemde kosten 'veel te hoog', maar bepleit tegelijkertijd doodleuk de nog duurdere variant. Dat dat dertien jaar zou moeten duren, betwijfelt hij.

Haagse kaasstolp
Politici die adviezen van speciaal ingestelde commissies in de wind slaan en die klakkeloos bereid zijn om 125 miljoen extra aan belastinggeld uit te geven, puur en alleen voor het eigen comfort. Je verzint het niet. Het toont weer eens aan hoe ver politiek Den Haag van de realiteit af staat. Politici leven in een eigen wereldje dat bekend staat als de Haagse kaasstolp. Ook de 'Haagse werkelijkheid' is zo'n ingeburgerd begrip.

Steeds vaker hoor je dat de politiek het contact met de bevolking kwijt is. Mensen vertrouwen de politiek steeds minder, politici lijken niet te weten wat er leeft in het land. De grote renovatie van het Binnenhof biedt daarom een uitgelezen kans. In de jaren 80 was 'Veronica komt naar je toe deze zomer!' een bekende kreet op radio en tv. Het is nu tijd voor de politiek om het land in te gaan. Weg uit Den Haag, weg uit de Haagse werkelijkheid of kaasstolp.

Thorbecke
De Tweede Kamer moet het land in. Ik dacht eerst aan een gammele boerenschuur in Loppersum als perfecte vergaderplek, maar dat is misschien toch niet zo'n strak plan. Eigenlijk lijkt Zwolle mij de perfecte plaats om de Tweede Kamer tijdelijk te huisvesten. Arie Slob is het ongetwijfeld met mij eens. Zwolle is de geboorteplaats van Johan Rudolph Thorbecke, de staatsman die de grondlegger is van onze parlementaire democratie. Wie het station in Zwolle uit loopt, ziet meteen een levensgroot standbeeld van Thorbecke staan.

Zwolle is de hoofdstad van - zeg nou zelf - de mooiste provincie van Nederland: Overijssel. Het heeft een gunstige ligging in Nederland; het ligt veel centraler dan Den Haag. Zwolle is via de snelweg prima bereikbaar en het treinstation is, op Utrecht na, het grootste knooppunt van Nederland. Zwolle is een regio die het economisch gezien uitstekend doet. Zwolle staat ook nog eens bekend als het 'Den Haag van het Oosten'.

En het is hier leuk. Vraag maar aan burgemeester Henk Jan Meijer, die jarenlang in de Haagse gemeentepolitiek zat en daar wethouder was. Hij is inmiddels (naar ieders tevredenheid) aan zijn derde termijn als burgemeester van Zwolle bezig. Niet weg te slaan hier... Verder hebben we nog het grootste Bevrijdingsfestival van Nederland en een voetbalclub die hoog in de Eredvisie speelt. 

Eigen parochie
Natuurlijk, dit is een schaamteloze preek voor eigen parochie. Er zijn vast ook geweldige redenen te bedenken waarom de Tweede Kamer moet vergaderen in Bergen op Zoom, Sneek of Roermond. Ik lees ze graag. Ik vind alles best, zolang de kern van mijn plan maar overeind blijft: onze gekozen volksvertegenwoordigers een tijdje buiten Den Haag laten vergaderen. Dat zou heel verfrissend kunnen werken voor onze democratie.

De Ridderzaal op het Binnenhof
De Ridderzaal op het Binnenhof (foto: Edward Lich)

286.223 handtekeningen voor GeenPeil

Ze hebben nog heel even, maar het lijkt erop dat het GeenPeil gaat lukken om 300.000 handtekeningen te verzamelen voor een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Op dit moment staat de teller op 286.223 handtekeningen. Dat maakte Thierry Baudet, een van de initiatiefnemers, tijdens het programma Studio Powned bekend.

Als het GeenPeil lukt om voor 28 september de benodigde handtekeningen binnen te halen, wordt er in Nederland een raadgevend referendum gehouden over het associatieverdrag dat de EU heeft gesloten met Oekraïne. De Tweede Kamer stemde voor dit associatieverdrag.

GeenPeil is een initiatief van Burgercomité-EU, GeenStijl en het Forum voor Democratie. Teken hier, en red de democratie!

geenpeil
286.223 handtekeningen voor GeenPeil (Foto: ANP)

Character-systeem en perks Fallout 4 uitgelegd

Fallout 4-nieuws! Bethesda heeft vandaag uit de doeken gedaan hoe het levelsysteem werkt in de game. Opvallend detail is dat er geen sprake meer is van afzonderlijke skills, maar dat alles is samengebracht onder het uitgebreide perks-systeem.

Levelen gaat nog steeds via experience (XP). De snelheid van levelen is wel een stuk hoger dan bij bijvoorbeeld Fallout 3, wat betekent dat je vroeg in de game veel keuzes (=perks) voorgeschoteld krijgt om in te levelen. De perks zijn natuurlijk niet onbekend binnen de Fallout-games, maar wel nieuw is het feit dat het uitgebreidere perks-systeem het oude skills-systeem volledig overneemt (c.q. uitfaseert). Daarnaast zijn perks opgedeeld per S.P.E.C.I.A.L.-onderdeel, die op zichzelf weer verschillende ranks hebben. Lees verder!

Er zijn in totaal zeven S.P.E.C.I.A.L.-onderdelen. Ieder onderdeel heeft in totaal tien (basis-)perks, aangezien tien het maximum is van het aantal punten dat je aan een specifiek S.P.E.C.I.A.L.-onderdeel kunt toewijzen. Alle 70 basis-perks hebben weer hun eigen upgrade-tree in de vorm van ranks. Iedere perk heeft vier of vijf ranks, waardoor het totaal aantal perk ranks op meer dan 270 neer komt. Dit heeft als gevolg dat 'skills' als zodanig dus uit de game zijn gehaald.

Todd Howard legt uit: "De oplettende Fallout-fan is het wel opgevallen dat skills zoals we die kennen uit eerdere delen zijn inbegrepen in het nieuwe perks-systeem. Het oude skills-systeem bood enkele verwarrende elementen waardoor je vaak slechte, te gespreide keuzes maakte. Vragen als "wat is beter, de charisma-S.P.E.C.I.A.L. of de speech-skill? Waarom zijn Assault Rifles onderdeel van de Small Guns-skill? Sneak was bijvoorbeeld een skill in Fallout 3, waarbij je simpelweg de waarde verhoogde. In Fallout 4 is Sneak een perk waardoor je niet alleen moeilijker te zien bent, maar gelijktijdig perk-ranks tot je beschikking krijgt zoals Silent Running en Light Step.

Bekijk onderstaande beelden waarin e.e.a. wordt toegelicht. Een volledige perk-chart is onder het filmpje te vinden.

Fallout 4 Perk Chart
Fallout 4 Perk-chart

'Miley is nieuwe buurvrouw Kim Kardashian'

Kim Kardashian en Kanye West hebben een nieuwe buurvrouw en volgens Us Weekly is dat niemand minder dan Miley Cyrus. Een bron laat het blad weten dat de zangeres een huis heeft gekocht vlak naast de realityster en haar man.

Miley, die via social media nog wel eens een grapje maakt over Kardashian en West, zal haar buren niet zo snel tegen het lijf lopen. Het blad schrijft dat Kim, Kanye en hun dochter nog steeds bij moeder Kris Jenner verblijven. Het huis van Kardashian en West wordt namelijk nog steeds grondig verbouwd.

Het nieuwe stulpje van Miley telt zeven slaapkamers. Naast het huis ligt volgens Us Weekly een wijngaard, er is een paardenstal en een flink gebied waar ze met haar paarden kan rijden.

'Miley is nieuwe buurvrouw Kim Kardashian'
'Miley is nieuwe buurvrouw Kim Kardashian' (Foto: BuzzE)

Limburg wijst plan rechtbanken af

Gedeputeerde Staten (GS) van Limburg wijzen het plan van de Raad voor de Rechtspraak af om niet langer twee volwaardige rechtbanken in Maastricht en Roermond te houden. Het dagelijks bestuur van Limburg schrijft dat in een brief aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Limburg wil uitstel van de beslissing voor nadere studie.

De Raad wil het zwaartepunt van de Limburgse rechtspraak van Maastricht naar het veel centraler gelegen Roermond verleggen. Maar GS van Limburg vinden dat plan onder meer in strijd met het rijkshuisvestingsbeleid.

Bovendien zegt Limburg niet betrokken te zijn bij de voorbereiding van de rechtbankplannen. Verder zijn de gevolgen voor de werkgelegenheid onvoldoende meegewogen, aldus GS. En dat terwijl Limburg volgens GS zwaar getroffen wordt door de beoogde herverdeling. Ook zou concentratie van de rechtbanken niet de gewenste bezuinigingen opleveren.

Limburg wijst plan rechtbanken af
Limburg wijst plan rechtbanken af (Foto: ANP)

Elton John dit keer echt gebeld door Poetin

Elton John is nu echt gebeld door de Russische president Vladimir Poetin. De president heeft de zanger uitgenodigd voor een gesprek, meldt persbureau Reuters.

De wereldberoemde artiest gaf onlangs aan dat hij graag eens zou praten met Poetin over zijn houding naar homo's en lesbiennes. Vlak daarop werd hij gebeld door twee mannen die zich voordeden als de president, maar het Kremlin laat nu weten dat de president donderdag echt heeft gesproken met de zanger.

Poetin zou Elton John hebben voorgesteld om te praten als hun werkschema's dat binnenkort toelaten, liet Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov weten. Peskov stelde dat Poetin met de artiest over allerlei verschillende onderwerpen wil praten.

Elton John dit keer echt gebeld door Poetin
Elton John dit keer echt gebeld door Poetin (Foto: BuzzE)

Frankrijk biedt 80 miljoen op Rembrandt

Frankrijk wil een van de twee Rembrandtschilderijen waar het Rijksmuseum ook zijn zinnen op heeft gezet, kopen voor 80 miljoen euro. De Franse minister van Cultuur Fleur Pellerin liet donderdagavond weten dat ze het schilderij wil kopen voor het Louvre in Parijs. Het bedrag wordt beschikbaar gesteld door de Franse Centrale Bank. Het Rijksmuseum wilde donderdagavond niet meer zeggen dan "we zijn op de hoogte en staan met Frankrijk in contact. Het is een interessante ontwikkeling".

Maandag werd juist bekend dat het Nederlandse kabinet inzette op de terugkomst naar Nederland van de twee schilderijen, huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Het kabinet zei er toen de helft van de benodigde 160 miljoen voor op tafel te willen leggen. De andere helft zou dan voor rekening komen van het Rijksmuseum in Amsterdam, dat toen zei "alles op alles te zetten" om het geld bijeen te krijgen. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) zei toen vertrouwen in te hebben dat de deal rondkomt.

In een persbericht spreekt de Franse cultuurminister donderdagavond juist weer over een "samenwerking tussen Nederland en Frankrijk". Ze wijst erop dat zij en Bussemaker in juli dit jaar aan de huidige eigenaren hebben voorgesteld dat het Louvre en het Rijksmuseum ieder een schilderij van het dubbelportret zouden kopen en dat de werken samen afwisselend in beide musea zouden komen te hangen.

Virtual reality-shooter Bullet Train toont kracht Oculus met Unreal Engine

Tijdens een speciaal evenement van Oculus VR, genaamd Oculus Connect, werd de Bullet Train-demo getoond. Dit stukje VR-showcase laat een combinatie zien van Epic Games' Unreal Engine in samenwerking met de Oculus Touch.

In de gewelddadige trailer zien we de speler (daadwerkelijk) eigenhandig afrekenen met hordes vijandelijke soldaten. Er is een soort bullet-time te zien waarmee de tijd wordt vertaagd zodat de speler beter kan focussen op zijn doelen. Ook zijn er BioShock-achtige vaardigheden te herkennen, zoals het opvangen van kogels en raketten en deze retour afzender sturen.

De Oculus Touch is de controllerset die bij de virtual reality-bril Oculus Rift gebruikt kan worden. Het zijn twee ultralichte, draadloze controllers die elkaars spiegelbeeld zijn en daarmee je linker en rechterhand nabootsen. De controllers beschikken over een joystick, gewone knoppen en twee triggers.

Speler bedient Oculus Touch-controllers
Speler bedient Oculus Touch-controllers (Foto: Oculus VR)


Ook WorldTour voor wielrensters

De internationale wielerunie UCI heeft donderdag aangekondigd dat er ook een WorldTour komt voor vrouwen. De beste twintig vrouwenteams worden uitgenodigd om mee te doen aan zeventien evenementen in negen landen: dertien eendaagse wedstrijden en de vier etappekoersen Ronde van Groot-Brittannië, de Giro d'Italia, de Ronde van Californië en de Philadelphia Cycling Classic.

De WorldTour vervangt de wereldbekerwedstrijden die sinds 1998 werden georganiseerd en brengt het vrouwenpeloton in Europa, de Verenigde Staten en China.

De WorldTour begint in maart met de Strade Bianche in Italië en eindigt in september met La Madrid Challenge. De rensters verzamelen punten voor een algemeen klassement en wedstrijden worden zoveel mogelijk (rechtstreeks) uitgezonden op televisie of internet.

Stap voorwaarts

UCI-voorzitter Brian Cookson noemde de WorldTour donderdag een belangrijke stap voorwaarts voor het vrouwenwielrennen.

De Nederlandse wielrenster Marianne Vos is als adviseur nauw betrokken geweest bij de opzet voor de WorldTour. Ze toonde zich donderdag bijzonder tevreden over de uitkomst. "Er is goed over nagedacht. Ik vind dit een heel mooi resultaat", reageerde ze.

De komende drie jaar worden volgens haar gebruikt om het concept te verbeteren, maar dat betekent volgens haar niet dat ook de kalender nog veel verder zal worden uitgebreid. "Al is er wat mij betreft natuurlijk altijd plek voor bijvoorbeeld een Amstel Gold Race, Parijs-Roubaix of Ronde van Lombardije."

Ook WorldTour voor wielrensters
Ook WorldTour voor wielrensters (Foto: ANP)

Parijs is zondag autovrij

Het centrum van Parijs is zondag tussen elf uur 's ochtends en zes uur 's middags autovrij, een unieke gebeurtenis. Op een enkele uitzondering na, zoals ambulances en taxi's, zijn het eerste, tweede, derde en vierde arrondissement het domein van voetgangers en fietsers. In de rest van de enorme stad mogen de auto's wel rijden, maar dan niet harder dan 20 kilometer per uur.

Paris Sans Voiture (Parijs zonder auto) is de naam van de club die lang heeft geijverd om een autovrije dag voor elkaar te krijgen. Burgemeester Anne Hidalgo van Parijs verleende na acht maanden nadenken in maart toestemming. Er zit nog meer in het vat, want de verantwoordelijke man voor het verkeer in de Franse hoofdstad werkt aan een plan om de totale lengte van de fietspaden van 700 naar 1400 kilometer te verlengen.

Behalve een intensieve lobby door Paris Sans Voiture hielp de slechte lucht in de hoofdstad mee. Begin dit jaar bleek Parijs na metingen de smerigste in de wereld te zijn.

Parijs is zondag autovrij
Parijs is zondag autovrij (Foto: ANP)

'MH17-landen overwegen eigen tribunaal'

Nederland en andere landen met slachtoffers van vlucht MH17 overwegen de oprichting van een eigen tribunaal. De speciale rechtbank moet de daders van het neerhalen van het Maleisische vliegtuig boven Oekraïne vervolgen.

Dat stelt de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, in Amerikaanse media. Na Nederland en Maleisië telde Australië de meeste slachtoffers. Volgens Bishop is het tribunaal een van de mogelijkheden. De daders zouden bijvoorbeeld ook in elk land apart kunnen worden berecht.

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ligt er een aantal opties op tafel om "de meest effectieve vervolging van de daders te bewerkstelligen". Nederland, Australië, Maleisië, België en Oekraïne bespreken de stand van zaken dinsdag in New York. Zij willen het liefst een MH17-tribunaal van de Verenigde Naties, maar Rusland ligt dwars.

'MH17-landen overwegen eigen tribunaal'
'MH17-landen overwegen eigen tribunaal' (Foto: ANP)

Mansveld geschokt door fraude VW

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) is 'geschokt' door de fraude van het autoconcern Volkswagen met de uitstootwaarden van dieselauto's. "De consument is redelijk belazerd", zei ze in de Tweede Kamer.

Ze zei verder dat er op Europees niveau snel gehandeld moet worden. In de Transportraad zal ze hierover een 'sterk signaal' afgeven, voegde ze eraan toe.

VW heeft gesjoemeld met systemen die de uitstoot van schadelijke stoffen van zijn dieselauto's meten. De fraude heeft de topman van het autoconcern de kop gekost en het bedrijf heeft inmiddels miljarden apart gezet in verband met het dieselschandaal.

Mansveld geschokt door fraude VW
Mansveld geschokt door fraude VW (Foto: ANP)

Kovacs en Pauw op Eurosonic Noorderslag

De Nederlandse acts Kovacs en Pauw staan volgend jaar op Eurosonic Noorderslag. Het festival maakte donderdag de eerste dertig namen bekend.

Ook onder meer Alice On The Roof en Tout Va Bien uit België en NAO en Violet Skies uit het Verenigd Koninkrijk maken in januari hun opwachting in Groningen. De acts werden geselecteerd in samenwerking met 27 radiostations, uit 25 landen, die lid zijn van de European Broadcasting Union (EBU), partner van Eurosonic Noorderslag. Kovacs en Pauw werden beiden voorgedragen door 3FM.

Eurosonic Noorderslag bestaat uit twee delen. Eurosonic is de springplank voor veelbelovende Europese artiesten, Noorderslag is er voor de Nederlandse acts. De conferentie en festivals vinden volgend jaar plaats van 13 tot en met 15 januari 2016. Het is de dertigste editie.

Kovacs en Pauw op Eurosonic Noorderslag
Kovacs en Pauw op Eurosonic Noorderslag (Foto: BuzzE)

Asscher haalt uit naar VVD

PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft donderdag in de Willem Drees-lezing hard uitgehaald naar coalitiepartner VVD. Hij bekritiseerde pleidooien van de VVD om te tornen aan werknemersverzekeringen of cao's niet meer algemeen verbindend te verklaren.

Dat leidt volgens Asscher tot een situatie waarin werknemers elkaars concurrenten worden in de 'rat race' van zo laag mogelijke lonen met steeds beperktere bescherming. "Het is een aanval op de middenklasse, een aanval in de rug bovendien", aldus Asscher.

In zijn speech maakte hij zich vooral druk over de middenklasse die dreigt te splijten. Dat komt onder meer door ontwikkelingen in de vrije markt, die als "een wilde hengst is die eerst getemd moet worden zodat we zijn kracht in ons voordeel kunnen gebruiken".

Oude belofte
De sociaaldemocratie moet een oude belofte waarmaken en zorgen dat er voor iedereen een plaats is aan de tafel van de middenklasse zei Asscher. Die opdracht wordt steeds groter, aldus Asscher. "Omdat er nu meer mensen zijn die vanuit de middenklasse afzakken dan mensen die vanuit de lage inkomens doorgroeien naar de middenklasse. En dat bedreigt uiteindelijk de hele samenleving."

Hij citeerde oud-PvdA-fractievoorzitter Thijs Wöltgens die ooit schreef dat de stemming van de middenklasse de barometer is voor het humeur van de samenleving. "In de ontwikkelde economieën staat, niet alleen in Nederland, staat dat ideaal onder druk. Joe Sixpack, Otto Normalverbraucher en onze eigen Jan Modaal hebben het moeilijk", aldus Asscher. Dat komt volgens hem onder meer doordat de economische crisis van de afgelopen jaren de middenklasse "heel hard heeft geraakt".

Asscher haalt uit naar VVD
Asscher haalt uit naar VVD (Foto: ANP)

Flink lagere schatting aantal illegalen

Door het toepassen van een aangepaste schattingsmethode lijken er in de afgelopen jaren flink minder illegalen in ons land te zijn geweest dan eerder werd aangenomen. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel).

Schatten onderzoekers in 2009 nog dat er ongeveer 60.000 tot 135.000 illegale vreemdelingen in Nederland verbleven, nu komen ze voor dezelfde periode op een aantal tussen de 20.000 en 65.000 personen uit. Voor 2012/2013 komt de schatting op 25.000 tot 50.000 illegale vreemdelingen.

Het schatten van de omvang van een dergelijke "onzichtbare groep"is moeilijk, aldus de bewindsman. Alle beschikbare methoden kennen beperkingen, schrijft hij.

Flink lagere schatting aantal illegalen
Flink lagere schatting aantal illegalen (Foto: ANP)

Saoedische prins: het kwam door Afrikanen

Er is inmiddels een zondebok gevonden voor het drama dat eerder vandaag plaats vond in Mekka: het was de schuld van de pelgrims zelf. Een Saoedische prins (tevens gouverneur van de regio Mekka) weet het zelfs nog scherper te stellen, volgens hem is het te wijten aan het gedrag van Afrikaanse moslims.

De minister is er heel duidelijk over. Sommige groepen hebben zich niet gehouden aan de tijdsschema's, zodat de organisatie helemaal in de soep liep. Zo'n 751 mensen zijn vandaag onder de voet gelopen tijdens de tocht naar de drie duivels.

Doordat twee grote groepen gelijktijdig bij een kruispunt aankwamen, zouden er ineens veel te veel bedevaartgangers op een plek te zijn terechtgekomen, vlakbij de tent waar het traditionele steentjes gooien plaats vindt.

De controversiële opmerking van Prins Khaled werd later onderschreven door de minister van Volksgezondheid. Hij verklaarde later op tv: "Veel pelgrims bewegen zich voort zonder enig oog te hebben voor de planning die de autoriteiten gemaakt hadden. Dit is dan ook de belangrijkste reden voor dit ongeluk geweest. Als de pelgrims de instructies gewoon gevolgd hadden, dan was dit niet gebeurd."

Onder de doden bevinden zich zo'n 43 bedevaartgangers uit Iran. Dit land heeft woedend gereageerd op Saoedi-Arabië. Zij noemen het mismanagement. Het zou bespottelijk zijn om twee wegen met gigantische mensenmassa's op een punt te laten uitkomen. Via de diplomatieke weg wil het land Saoedi-Arabië op het matje roepen.

Een beeld op de ka'ba.

Paus: beschouw vluchtelingen als personen

De Verenigde Staten moeten de vijandigheid richting vluchtelingen laten varen en hen humaan behandelen. Dat heeft paus Franciscus donderdag gezegd in het Congres. Franciscus is de eerste paus die de vergadering heeft toegesproken. De VS "moeten niet de zonden en dwalingen uit het verleden herhalen", zei de kerkvorst.

De weerstand tegen illegale immigranten is een belangrijk onderwerp in vooral de Republikeinse campagne voor de presidentsverkiezingen. Kandidaat Donald Trump heeft gezegd dat hij de 11 miljoen illegalen in het land deporteert als hij wordt gekozen.

"We moeten niet schrikken van hun aantallen, maar ze liever zien als personen, kijken naar hun gezicht en luisteren naar hun verhalen, proberen zo goed mogelijk op hun situatie te reageren. Om te reageren op een manier die altijd humaan, rechtvaardig en broederlijk is", zei Franciscus.

Afschaffing doodstraf
De paus omschreef zichzelf als "de zoon van immigranten" uit Italië, die zich vorige eeuw in Argentinië vestigden.

Franciscus sneed in het Congres een veelheid aan onderwerpen aan. Zo pleitte hij voor wereldwijde afschaffing van de doodstraf en noemde hij de opbrengsten van wapenhandel "gedrenkt in bloed". Hij refereerde aan abortus en euthanasie door te zeggen dat "het menselijk leven moet worden beschermd en verdedigd in elk stadium van zijn ontwikkeling".

Het pausbezoek aan de VS duurt zes dagen en begon dinsdag. Woensdag sprak Franciscus president Barack Obama.

Paus: vluchtelingen zien als personen
Paus: beschouw vluchtelingen als personen (Foto: ANP)

Nederlands-Belgisch ijshockeyseizoen gaat van start

Vrijdag begint het Nederlands-Belgische ijshockeyseizoen 2015/2016. Dit jaar zal er worden gespeeld in een nieuwe grensoverschrijdende competitie met zowel Nederlandse als Belgische clubs. Onder de naam BeNe-League staat er met het duel Olympia Heist-op-den-Berg tegen Hijs Hokij Den Haag direct een Belgisch-Nederlandse confrontatie op het programma.

De competitie zal bestaan uit twee poules met ieder acht clubs. In iedere poule zitten vijf clubs uit Nederland en drie uit België. Alle teams die bij elkaar in de poule zitten spelen zowel uit als thuis eenmaal tegen elkaar. Daarnaast spelen alle clubs eenmaal tegen alle clubs uit de andere poule, de zogenaamde 'conference wedstrijden'. Vier van deze wedstrijden zullen daarvan thuis worden gespeeld en de overige vier uit. Deze wedstrijden zijn willekeurig door de bond ingepland en tellen mee in de rangschikking voor de eigen poule.

Aan het einde van alle wedstrijden zullen de eerste vier clubs uit beide poules zich plaatsen voor de kwartfinales van de playoffs. De pairing van deze wedstrijden is als volgt: A1-B4, A2-B3, B1-A4, B2-A3. Deze wedstrijden worden gespeeld volgens het best-of-2 principe. De winnaars gaan door naar de halve finales waarbij de winnaars van kwartfinale 1 en 4 en 2 en 3 tegen elkaar spelen volgens het best-of-3 principe. De winnaars van de halve finale spelen de finale vervolgens ook in een best-of-3.

Poule A Poule B
Amstel Tijgers Eaters Geleen
Dordrecht Lions Eindhoven Kemphanen
Hijs Hokij Den Haag Tilburg Trappers
Heerenveen Flyers Nijmegen Devils
Zoetermeer Panters Red Eagles Den Bosch
Phantoms Deurne (B) Bulldogs Luik (B)
HYC Herentals (B) Leuven Chiefs (B)
Turnhout Tigers (B) Olympia Heist-op-den-Berg (B)

HYC Herentals wordt over het algemeen gezien als dé titelkandidaat van de BeNe-League. De Belgen, vorig seizoen al in de Nederlandse Eredivisie acterend, konden een aantal goede en ervaren spelers terug verwelkomen. De afgelopen jaren werd de club al gezien als outsider, maar dit jaar zijn ze favoriet nummer één. Achter Herentals zitten een aantal clubs die ook aanspraak kunnen maken op de titel:

  • Heerenveen, vorig seizoen nog verliezend finalist in de Eredivisie, zag een aantal goede spelers vertrekken, maar kunnen toch nog een goede selectie op de been brengen met een aantal spelers uit het nationale Nederlandse team.
  • Geleen, vorig jaar ook acterend in de Eredivisie, heeft een groot deel van de selectie kunnen behouden. Met wat versterkingen erbij mogen de Limburgers dit seizoen ook gezien worden als kanshebber.
  • Hijs Hokij Den Haag werd afgelopen jaar kampioen in de eerste divisie. Ook hier bleef het grootste gedeelte van de selectie intact. Met de terugkeer van enkele oud-Hagenezen en het aantrekken van bondscoach Chris Eimers en international Marcel Kars staat er ook dit jaar weer een sterk team op het ijs.
  • De Amstel Tijgers uit Amsterdam zagen deze zomer veel oud-spelers terugkeren naar de hoofdstad. Door financiële problemen waren deze spelers uitgewaaierd over Nederland, maar zij zijn nu weer terug. Deze kwaliteitsinjectie was goed zichtbaar in de voorbereiding. Ook mister ijshockey Ron Berteling is terug als coach.
  • De Nijmegen Devils stonden de afgelopen twee jaar in de finale van de eerste divisie, maar verloren wel tweemaal. Nu hopen zij het op een iets hoger niveau wel te kunnen waarmaken. De selectie is vrijwel hetzelfde als vorig seizoen, aangevuld met enkele oud-spelers. 
  • Andere outsiders zijn Zoetermeer Panters en Bulldogs Luik die zich beiden ook konden versterken met enkele goede spelers.

Speelschema openingsweekend

Datum Tijd Wedstrijd
25 september 21:15 Olympia Heist-op-den-Berg - Hijs Hokij Den Haag
26 september 18:30 Bulldogs Luik - Nijmegen Devils
26 september 20:00 Leuven Chiefs - Tilburg Trappers
26 september 20:30 Phantoms Deurne - Heerenveen Flyers
26 september 21:00 HYC Herentals - Zoetermeer Panters
27 september 17:00 Eindhoven Kemphanen - Phantoms Deurne
27 september 17:00 Nijmegen Devils - HYC Herentals
27 september 19:00 Eaters Geleen - Red Eagles Den Bosch
27 september 20:00 Turnhout Tigers - Dordrecht Lions

Drie nieuwe mafkezen in Block N Load

Jagex Games Studio kondigt drie nieuwe helden aan die zich bewapenen in Block N Load vanaf donderdag 1 oktober, met de lancering van de grootste update van deze game.

Tot nu toe hebben spelers van de team-based online first-person shooter, die eerder dit jaar werd uitgebracht voor pc, kunnen kiezen tussen negen ongewone helden. Dit aantal wordt aangevuld met drie nieuwkomers: Yury the Yeti, Kira-chan, en Vander Graaf. Ze staan klaar om de oude garde te lijf te gaan met nieuwe moves en nieuwe tactieken.

Block N Load is een team-based, voor maximaal 5v5, online first-person shooter die wordt uitgegeven door Jagex. Kies je held, selecteer je blokken en ga het gevecht aan in vernietigbare arena's. Teams moeten beschikken over behendige tactieken en een goede strategie om de generator blokken van de tegenstander te vernietigen om zo de overwinning te claimen.

Er komt een free-to-play versie van Block N Load, als je geen tien euro wil ophoesten om het te proberen.

Block N Load Yeti

Poetin praat in VS met Obama

De Russische president Vladimir Poetin voert maandag in de Verenigde Staten overleg met zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama. Dat heeft een woordvoerder van het Kremlin donderdag meegedeeld.

Poetin spreekt met Obama in New York, waar hij aanwezig is bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Een woordvoerder van de Amerikaanse president bevestigde dat de twee leiders elkaar in de marge van de Algemene Vergadering zullen ontmoeten. Het onderhoud, zo zei hij, vindt plaats op verzoek van Poetin. Obama acht het een goede gelegenheid te kijken of vooruitgang kan worden geboekt over onderwerpen als Oekraïne en Syrië.

De Russische leider kondigde juist donderdag aan dat zijn land voorbereidingen zal treffen om luchtaanvallen op stellingen van IS in Syrië uit te voeren indien de Verenigde Staten niet gezamenlijk tegen de islamitische extremisten willen optrekken.

Poetin praat in VS met Obama
Poetin praat in VS met Obama (Foto: ANP)

Nieuwe avonturen voor The A-Team

Als je om een nieuwe serie verlegen zit, als er geen andere serie meer voldoet, en als je niets beters kunt vinden, dan kun je misschien naar The A-Team kijken.

Nee, we hebben het niet over die eindeloze herhalingen die vroeger van kanaal naar kanaal leken te springen op de Nederlandse tv: er is een creatief genie met het idee gekomen een remake te maken van de klassieke actieserie uit de jaren 80. Dit genie is Chris Morgan, schrijver van vier van de zeven Fast & Furious-films, die samen met Tawnia McKiernan en Sleepy Hollow-producer Albert Kim de serie zal gaan opzetten. McKiernan is de dochter van Stephen J. Cannell, één van de bedenkers van de originele NBC-serie.

Zoals in het origineel zal de A-Team remake vertellen over een aantal Special Forces-soldaten die valselijk beschuldigd worden van een misdaad en mensen in nood helpen terwijl ze hun naam proberen te zuiveren. In een moderne twist op het origineel, zal de cast van de remake niet geheel uit mannen bestaan.

Een filmversie van The A-Team, verschenen in 2010, werd indertijd met gemengde reacties ontvangen, en een geplande vervolgfilm is er nooit gekomen.

Mr T.
Mr T. heeft vast nog wel wat 'pity' over voor de dwazen achter deze remake

No Surrenderlid gepakt om wilde schietpartij

De 39-jarige Sebastiaan ter W. is donderdag aangehouden voor de wilde schietpartij vorig jaar bij een villa aan de Médoclaan in Eindhoven. Het lid van motorclub No Surrender was voortvluchtig en stond op de Nationale Opsporingslijst.

Onlangs kreeg justitie medeverdachte Jori Sven van Z. (26) al te pakken. Hij werd in juli in het centrum van Barcelona neergeschoten en raakte zwaargewond. Hij is inmiddels uitgeleverd door de Spaanse autoriteiten.

De mannen werden gezocht voor een geruchtmakende schietpartij in oktober vorig jaar in Eindhoven. De bewoner van een villa aan de Médoclaan en een vriend kregen toen bezoek van een groep mannen in twee auto's, onder wie waarschijnlijk Ter W. en Van Z.

Een aantal had kleding aan van motorclub No Surrender. Ondanks een hevig vuurgevecht waarbij over en weer van dichtbij werd geschoten, werd er op de een of andere manier niemand geraakt. De groep bezoekende mannen nam halsoverkop de benen.

No Surrenderlid gepakt om wilde schietpartij
No Surrenderlid gepakt om wilde schietpartij (Foto: ANP)

Gerard de Rooy kiest toch voor Dakar Rally

Voormalig winnaar Gerard de Rooy doet begin volgend jaar toch met zijn team mee aan de Dakar Rally in Bolivia en Argentinië. De Rooy was gaan twijfelen over deelname omdat de woenstijnrally in 2016 niet door Peru gaat.

Peru werd uit het parkoers gehaald uit vrees voor slecht weer door het natuurverschijnsel El Niño. "Het is heel jammer dat er amper duinen in de route zijn na de terugtrekking van Peru. Mijn eerste reactie was dan ook: wat heeft het voor zin om daarheen te gaan als er geen duinen zijn? Ik heb veel overleg gehad met de organisatie om te horen wat hun plannen zijn en ze hebben me uitgelegd wat ze hebben gedaan om een alternatieve route samen te stellen. Ik heb de indruk dat het toch best een selectief parkoers wordt, met zoveel zand als mogelijk", laat kopman De Rooy donderdag weten op Facebook.

Gerard de Rooy kiest toch voor Dakar Rally
Gerard de Rooy kiest toch voor Dakar Rally (Foto: ANP)

Hongarije wil migrantencorridor opzetten

Hongarije is bereid een corridor op te zetten speciaal voor vluchtelingen die vanuit Kroatië komen en die naar Duitsland en Oostenrijk willen reizen. De voorwaarde is dat deze twee landen dat willen en bereid zijn de volledige verantwoordelijkheid voor het project te nemen. Dat zei de chef van het kabinet van de Hongaarse minister-president Viktor Orbán donderdag.

De Hongaren draaien er niet omheen, het doel van zo'n corridor is de eigen grenzen te beschermen. De hekken die het land aan de grenzen met Servië en Kroatië bouwde, werken. Accepteert de Europese Unie die vorm van bescherming echter niet, dan moeten andere methoden worden gevonden, aldus de kabinetschef. Een corridor van de zuidelijke grenzen naar de noordelijke is dan een optie.

Hongarije wil migrantencorridor opzetten
Hongarije wil migrantencorridor opzetten (Foto: ANP)

'Maak beloning tv-deskundige zoals Peter R. openbaar'

Tv-kijkers en radioluisteraars moeten weten als deskundigen voor hun bijdragen aan programma's worden betaald, vooral omdat ze dan meestal ook een visie geven. Dat vindt Tweede Kamerlid Norbert Klein (ex-50Plus, nu Vrijzinnige Partij). Hij roept staatssecretaris Sander Dekker (Media) op de omroep een overzicht te vragen van betaalde specialisten.

Klein vindt er niks mis mee dat mensen worden betaald, want ze hebben geïnvesteerd in het opdoen van kennis en deskundigheid. Maar dat het gewoon betaald werk is als ze ergens hun licht over laten schijnen, dat moet de kijker wel weten, aldus Klein.

De redactie van het tv-programma Pauw voelde zich deze week genoodzaakt toe te geven dat deskundigen een vergoeding ontvangen: "Zoals het overal in de journalistiek gaat: soms worden freelancers voor hun deskundigheid betaald. Dit raakt op geen enkele manier aan de journalistieke integriteit van het programma."

Kort daarvoor was in het programma aan de orde geweest dat misdaaddeskundige Peter R. de Vries voor zijn medewerking wordt betaald. Voormalig lid van de Tweede Kamer Hero Brinkman kaartte dat tijdens de uitzending aan, overigens in reactie op een verbale uithaal van de De Vries aan zijn adres.


Uithaal vanaf 5'30'', vergoeding vanaf 8'30''

Facebook is niet meer dood! :')

Nee, je hoeft niet te F5'en. Echt niet. Facebook is namelijk momenteel zo dood als een pier.

Het lijkt erop dat de wereld hiermee kampt met een enorm probleem, want er zijn meer klachten. Dus zul je toch echt zelf bij je oma op visite moeten.

Update 19.39 uur:
Uw verslaggever was even poepen en douchen, en slingerde hierna zijn laptop weer aan. En Facebook doet het weer, we kunnen weer krabbelplaatjes delen!

Sportblog: Immers wordt topdarter & domste voetbalvrouw ooit

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke donderdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Immers wil topdarter worden
Lex Immers heeft zijn ambities voor na zijn voetballoopbaan duidelijk gemaakt. De speler van Feyenoord wil dan graag topdarter bij de PDC worden zo vertelde hij aan Omroep West. "Ik wil graag darten in de PDC", zo vertelde de Hagenees in een interview aan Bas Muijs. "Ik heb zelfs aan Raymond van Barneveld gevraagd of het mogelijk is om mijn leeftijd nog in de PDC te komen. Hij zegt dat het absoluut mogelijk is. Als je het talent ervoor hebt, dan moet het lukken. Ik denk zelf dat het mogelijk is", zo vulde Immers aan. Dat moet dus helemaal goed komen.

100-jarige breekt vijf wereldrecords in drie uur tijd
Afgelopen zondag vonden in San Diego de Senior Olympics plaats, een Amerikaans sportevenement voor veteranen. Met 37 graden was het behoorlijk warm, maar niet te warm om wereldrecords te breken zo bleek. De 100-jarige Amerikaan Donn Pellmann brak zondag in drie uur tijd maar liefst vijf wereldrecords. In de bloedhitte van San Diego brak Pellmann de records in zijn leeftijdscategorie op de 100 meter, het hoogspringen, het kogelstoten, het discuswerpen en het verspringen.

De dag begon echter niet best voor de Amerikaan, die drie keer faalde op zijn openingshoogte bij het polstokhoogspringen. "Ik dacht dat ik beter in vorm was", sprak de balende Pellmann in de New York Times. Gelukkig bleek hij toch in topvorm te verkeren. Bij het verspringen sprong hij direct in zijn eerste poging een nieuw wereldrecord met 1,77 meter. Hierna volgde zijn belangrijkste evenement, de 100 meter. Met 26,99 seconden verbeterde de honderdjarige de mondiale toptijd met bijna drie seconden.

Vervolgens was het bij het kogelstoten ook direct raak bij de eerste stoot, met 6,57 meter werd Pellmann de nieuwe wereldrecordhouder. Het volgende onderdeel was hoogspringen, aangezien er nog geen record stond was de kans groot dat hij die ook op zijn naam zou schrijven. Gelukkig bleef de lat liggen op de aanvangshoogte van 94 centimeter. Sluitstuk was het discuswerpen, en met 14,85 meter werd ook dat onderdeel een prooi voor hem. Na zijn vijfde wereldrecord vond Pellmann het welletjes. "En nu is het is genoeg geweest", hijgde hij na afloop. We geven hem groot gelijk.

Donn Pellmann in actie tijdens de Senior Olympics (Bron: YouTube/Times of San Diego)

Domste spelersvrouw ooit gevonden
Vaak kloppen vooroordelen niet, maar in dit geval klopt het vooroordeel dat voetbalvrouwen dom zijn helemaal. Tottenham-speler Andros Townsend kreeg een verontrustend berichtje van zijn vriendin Hazel O'Sullivan. Ze stuurde hem een berichtje waarom hij niet op de training was verschenen van de Spurs. O'Sullivan had namelijk op Twitter gelezen dat hij niet was komen trainen en daarvoor een boete had gekregen. Nadat Townsend om verduidelijking vroeg, stuurde zijn vriendin een screenshot van het bericht. Maar wat bleek, het was een screenshot van Football Manager. Hazel snapte niet dat de afbeelding afkomstig was uit een spelletje.

Townsend zal niet op haar hersenen gevallen zijn maar op een paar andere punten denken we:

Even plassen op het veld van het Maracanã-stadion
Sommige voetbalvelden in de wereld hebben een soort van heilige status. Zoals bijvoorbeeld Wembley in London, Camp Nou in Barcelona en Maracanã in Rio de Janeiro. Die laatste is alleen iets minder heilig sinds de bekerwedstrijd tussen Fluminese en Gremio. Bij Gremio-speler Douglas was de nood hoog, zo hoog dat hij een wc niet meer zou halen. Dan blijft er geen andere optie over dan maar op het veld plassen...... Te midden van zijn ploeggenoten.


De veldplasser (Bron: YouTube/HQFootball24)

Kasai houdt van tomaten
Schansspringlegende Noriaki Kasai is in voorbereiding op het nieuwe seizoen en om krachten te sparen sloeg de Japanner de Zomer Grand Prix over. Daarentegen gaf de grootheid, die inmiddels toch zeker een jaar of 150 oud moet zijn, een les op een basisschool in Tokyo. Het onderwerp? Tomaten! "Ik ben gek op tomaten! In de gerechten die men vrouw kookt zit bijna 100% tomaat." Kasai zegt het liefst soep te eten en het is niet lastig raden wat zijn lievelingssoep is.

Als hij geen schansspringer was geworden zag, Kasai het wel zitten om leraar te worden. "Als mijn loopbaan erop zit, wil ik junioren trainen en ze zo snel mogelijk naar de wereldtop brengen", aldus de Japanner, die zichzelf "een 5 of een 6" gaf voor zijn les, waarin de kinderen uiteraard zijn olympische medaille van Sochi 2014 te zien kregen. Overigens moeten wij nog maar zien of hij ooit junioren gaat trainen, want voor de in werkelijkheid 43-jarige Kasai lijkt een afscheid nog absoluut niet in de plannen voor te komen.

Opruimen doe je zo, met Kimi Räikkönen
Na de Grand Prix van Singapore moest Kimi Räikkönen van zijn handdoek af. Je kan hem wegleggen, maar zo werkt dat blijkbaar niet in Finland. Nee dat gaat zo:

Ex van Balotelli wil alsnog profiteren van breuk
Ze zijn hier al vaker voorbij gekomen, het Belgische model Fanny Neguesha en voetballer Mario Balotelli. In september van 2014 ging het stel uit elkaar, maar later doken er weer geruchten op dat de twee elkaar weer gevonden hadden. Op dit moment is er echter geen liefde tussen de twee. Sterker nog, Neguesha heeft een liedje geschreven over de breuk met de voetballer, zo schrijft de Daily Star.

De Belgische staat onder contract bij platenlabel Def Jam, die het nummer later dit jaar uit willen laten komen. In het nummer zou Neguesha haar hart luchten over haar relatie met Super Mario en het einde van die relatie. Als het nummer uitgekomen is, vertellen we jullie dat natuurlijk meteen hier in het Sportblog.

Neguesha maakt liedje over Balloteli (Pro Shots/Insidefoto)
Neguesha maakt liedje over Balloteli (Pro Shots/Insidefoto)

Speler deelt zelf gele kaart uit na overtreding
Tijdens het duel tussen Steaua Boekarest en Concordia Chiajna in de Roemeense competitie gebeurde er iets opmerkelijks. Steaua-verdediger Alin Tosca werd getackeld door Concordia-speler Marian Constantinescu en dat kwam de dader op een gele kaart te staan. Althans, geen officiële. Het was namelijk Tosca zelf die de kaart liet zien aan de dader van de tackel. Hoe de speler uit Boekarest aan de kaarten van de scheidsrechter was gekomen, is een raadsel. Hij gaf ze na de actie dan ook meteen terug aan de scheidsrechter, die het overigens bij een waarschuwing in plaats van een gele kaart liet.


Tosca, de doe het zelf speler (Bron: YouTube)

Futuristische slechterik in Battleborn

De makers van Borderlands, 2K Games en Gearbox Software, hebben een trailer van Battleborn uitgegeven waarin Rendain, de Lord Commander uitgelicht wordt. De slechterik stelt zich voor en laat zien tegen wie je het opneemt.

Het verhaal van Battleborn draait om het einde van het universum. Er is nog één overgebleven ster, waar uiteraard iedereen die nog leeft naartoe trekt. Op die ster, Solis, barst een gevecht uit tussen vijf overgebleven facties. De game het best te beschrijven als een soort first-person-MOBA. Je hebt de keuze uit 25 verschillende personages uit vijf facties, waarbij er geen een hetzelfde is. Het varieert van brute dommekrachten met loeigrote geweren tot snipers tot zelfs een levende paddenstoel. Elk personage vraagt ook om een heel eigen speelstijl.

Battleborn komt 9 februari uit op pc, Xbox One en PlayStation 4.

Makkelie: "Ik vroeg Bosz tot drie keer toe te vertrekken"

Vitesse, Peter Bosz en Danny Makkelie. Ze zijn de gehele dag al in het nieuws, vanwege de bekerwedstrijd van gisteren. De Arnhemmers gingen met 4-1 onderuit tegen Heracles Almelo, nadat de scheidsrechter drie keer rood aan een speler van Vitesse had getoond.

"Hij werd weggestuurd wegens herhaaldelijk commentaar op de leiding, ook op de vierde official", liet Makkelie aan Tubantia weten. "Dat deed hij in de eerste helft al steeds. Ik ben naar hem toegegaan en heb gezegd: 'Peter, doe nou niet. Hou je met je team bezig, dan doe ik mijn werk'."

In de eerste 45 minuten maakte Bosz ook nog een keer een wegwerpgebaar, waar Makkelie verder niet op inging. In de tweede helft veranderde er echter niets aan het gedrag van Bosz. Ook toen werd het arbitrale kwartet voortdurend door de trainer van Vitesse bekritiseerd. Uiteindelijk was voor Makkelie de maat vol.

De scheidsrechter vroeg Bosz tot drie keer toe om te vertrekken, maar de oefenmeester weigerde dat. "Toen zei ik: dan gaan we er even af, om af te koelen", aldus Makkelie, die de wedstrijd vervolgens stil legde. Daarnaast zei hij ook zwaar rapport op te maken inzake het gedrag van Bosz. En dat is inmiddels gebeurt, getuige het voorstel van de aanklager: Vier duels schorsing, die Vitesse en Bosz overigens niet accepteerden.

Zweten, passen en dunken in NBA 2K16

De Momentous-trailer van NBA 2K16 is uit, kortom, we kunnen ons vanaf morgen vermaken met de basketbalsimulator, tenminste, als je al een pre-order hebt staan, anders moet je nog een paar dagen wachten tot 29 september.

Het nieuwste deel van de beste basketbalfranchise heeft volgens de makers een betere AI bij teamleden, tegenpartij en coaches, beter voetenwerk en natuurlijk weer een graadje meer realisme in de graphics. De muziek wordt dit jaar verzorgd door DJ Mustard, DJ Khaled en DJ Premier. De verhaalmodus wordt geregisseerd door Spike Lee.

NBA 2K16 komt uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

DNB: niet alle 'foute' bankiers waren bereidwillig

Niet alle financiële instellingen die De Nederlandsche Bank (DNB) afgelopen jaren aansprak op fout gedrag of een verkeerde cultuur, waren onmiddellijk bereid om verbeteringen door te voeren. In enkele gevallen was zelfs juridische druk nodig om partijen tot inkeer te brengen en ervoor te zorgen dat aan wettelijke vereisten werd voldaan.

Daarover deed Wijnand Nuijts, hoofd van het expertisecentrum over cultuur en integriteit bij DNB, donderdag op een congres in Amsterdam een boekje open. DNB heeft op dit terrein sinds 2011 in totaal 54 onderzoeken gedaan bij banken, pensioenfondsen, verzekeraars en trustkantoren. In 34 gevallen werden "fundamentele risico's met betrekking tot gedrag en cultuur" geconstateerd.

Instellingen waar DNB aanmerkingen op had, gingen vaak direct tot actie over. Maar niet iedere bankdirecteur was zo makkelijk te overtuigen.

'Niet iedere bankdirecteur was zo overtuigd'
'Niet iedere bankdirecteur was zo overtuigd' (Foto: ANP)

OM eist 4 jaar cel voor aanrijder Moszkowicz

De dertigjarige Spencer A. moet als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt vier jaar de cel in, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Ze houdt hem verantwoordelijk voor onder meer een poging tot het doodrijden van meerdere mensen, onder wie voormalig advocaat Bram Moszkowicz en zijn dochter.

Nadat twee agenten hem op 8 maart 2014 wilden aanhouden in een onderzoek naar creditcardfraude ging A. er in zijn auto vandoor. Hij sleurde hierbij een van de agenten mee, die hem aan zijn linkerpols al had geboeid en zeker twintig meter werd meegetrokken. Wat volgde was "een dodemansrit over de grachten van Amsterdam", omschreef de officier van justitie de actie. Hij zou meerdere fietsers hebben geraakt, voetgangers moesten wegspringen en uiteindelijk botste hij tegen de auto van Moszkowicz, die hierin met zijn dochter zat.

OM eist 4 jaar cel voor aanrijder Moszkowicz
OM eist 4 jaar cel voor aanrijder Moszkowicz (Foto: ANP)

PSV verwacht flinke boete van UEFA

PSV houdt rekening met een boete van enkele tienduizenden euro's nadat de Europese voetbalbond UEFA de club officieel in staat van beschuldiging heeft gesteld omdat supporters de tribunetrappen blokkeerden, vorige week tijdens de wedstrijd tegen Manchester United (2-1) in de Champions League. Eerder kreeg PSV al voor in totaal 38.000 euro boetes voor dezelfde overtreding na Europese thuiswedstrijden tegen Zulte Waregem (2013), Sjachtjor Soligorsk en Panathinaikos (beide 2014).

PSV is vanwege de dreigende boete van plan om harder op te treden tegen supporters die op de trappen blijven staan. De club dreigt met boetes of zelfs stadionverboden voor fans die zich niet houden aan de regels, kondigde directeur Toon Gerbrands donderdag aan.

PSV verwacht flinke boete van UEFA
PSV verwacht flinke boete van UEFA (Foto: ANP)

[eSports] Call of Duty: World League aangekondigd

Activision heeft een nieuwe globale competitie aangekondigd voor Call of Duty: de Call of Duty: World League. De competitie gaat in januari 2016 van start en kent een prijzenpot van in totaal drie miljoen dollar, een verdrievoudiging van wat het eerst was.

De World League bestaat uit twee verschillende divisies: de Pro League en de Challenge Division. De Pro League is voor professionele teams, die zich in twee seizoenen dienen te plaatsen voor de Call of Duty Championship in de herfst van 2016. De Challenge Division is er voor amateur teams. Via officiele LAN-wedstrijden kunnen zij zich ook plaatsen voor de Championship, om op die manier een gooi te doen naar de trofee.

Uiteraard zal dit alles tegen die tijd live worden gestreamed. Activision belooft de komende tijd meer informatie vrij te geven.

Call of Duty: World League 

Vechten tegen onderdrukking in Assassin's Creed

In onderstaande trailer van Assassin's Creed Syndicate wordt uitgelegd wat we te doen hebben in Londen als Assssins. Er zijn zeven doelwitten, één Master Templar en twee Assassins om Londen te bevrijden van de tempeliers.

Meesterbrein Crawford Starrick is de crimineel in Assassin's Creed Syndicate. Assassins Jacob en Evie gaan tegen hem en zijn handlangers strijden om zo Londen weer een betere plaats te maken. Je moet bendes overtuigen om voor jou te werken e natuurlijk trek je zelf vaak genoeg een wapen om te laten zien wie de baas is.

Assassin's Creed Syndicate is verkrijgbaar voor PS4 & Xbox One op 23 oktober. Op pc is het spel pas vanaf 19 november te krijgen.

Trainer Bosz weigert vier duels schorsing

Trainer Peter Bosz van Vitesse weigert om vier duels op de tribune plaats te nemen naar aanleiding van zijn aanvaring met scheidsrechter Danny Makkelie tijdens het bekerduel tegen Heracles woensdagavond. De KNVB laat donderdag weten dat de zaak daarom wordt voorgelegd aan de tuchtcommissie. Er wordt naar gestreefd om de tuchtzaak nog voor het weekend te behandelen zodat snel duidelijk is of Bosz zaterdag op de bank mag zitten bij de competitiewedstrijd van Vitesse tegen sc Heerenveen in Friesland.

Het akkefietje tussen Makkelie en Bosz ontstond woensdagavond toen Vitesse met negen man kwam te staan, toen Marvelous Nakamba zijn tweede gele kaart kreeg. Eerder was Renato Ibarra ook al naar de kant gestuurd. Bosz beklaagde zich daarover en mocht ook vertrekken.

De aanklager betaald voetbal meent dat Bosz het voetbal in diskrediet heeft gebracht door zich te beklagen over de beslissingen van de scheidsrechter, door zijn weigering om het speelveld te verlaten en door zich nogmaals te beklagen in interviews na afloop van de wedstrijd.

Acht man

Makkelie legde de verhitte wedstrijd stil omdat Bosz weigerde naar de tribune te vertrekken. Vitesse eindigde het duel uiteindelijk met acht man door nog een rode kaart voor Guram Kashia. De club uit Arnhem verloor in Almelo door drie doelpunten in de verlenging: 4-1.

Peter Bosz en Vitesse hebben de KNVB laten weten niet akkoord te gaan met het schikkingsvoorstel van de aanklager. Bosz liet woensdagavond al weten dat hij geen idee had waarom hij werd weggestuurd. De directie van de club laat donderdag in een reactie weten dat de wedstrijd en de gang van zaken uitvoerig zijn geanalyseerd en dat er "zeer steekhoudende argumenten"zijn om een schikking af te wijzen.

De tuchtcommissie van de KNVB behandelt vanavond de zaak in Zeist. De tuchtcommissie zal vrijdag uitspraak doen. 

Trainer Bosz weigert vier duels schorsing
Trainer Bosz weigert vier duels schorsing (Foto: ANP)

Jochie (13) overvalt benzinestation

De politie heeft woensdag een 13-jarige jongen uit Delft aangehouden vanwege een overval op een benzinestation in die plaats. Dat meldt de politie donderdag.

Agenten kregen afgelopen maandag om 10.15 uur een melding van een overval bij het Shell-station aan de Westlandseweg in Delft. De overvaller bedreigde het personeel met een wapen, nam enkele goederen weg en verliet vervolgens het benzinestation.

De recherche startte onmiddellijk een onderzoek, waarbij onder meer een politiehelikopter werd ingezet. De rechercheurs hoorden verschillende getuigen en hielden een buurtonderzoek. Dat leverde informatie op over de identiteit van de overvaller.

Woensdag zagen agenten de jongen op de Papsouwselaan. Hij is aangehouden. De recherche onderzoekt zijn betrokkenheid bij de overval.

The Walking Dead in Xbox Games with Gold voor oktober

Microsoft heeft de games bekendgemaakt die eigenaren van een Xbox Live Gold-abonnement in oktober gratis kunnen aanschaffen. Voor Xbox One zijn de games Valiant Hearts: The Great War en The Walking Dead: Season 1. Voor Xbox 360 zijn dit ook The Walking Dead: Season 1 en daarnaast Metal Gear Solid V: Ground Zeroes.

Valiant Hearts is de hele maand oktober beschikbaar als gratis download. Metal Gear Solid enkel van 1 tot en met 15 oktober, terwijl The Walking Dead voor beide consoles enkel in de tweede helft van oktober, dus 16 tot en met 31 oktober, gratis te krijgen is. Let dus goed op en zorg dat je ze toevoegt aan je account!

Games with Gold oktober 2015

Zonderland beslist in weekeinde over WK

Epke Zonderland beslist dit weekeinde of hij volgende maand meedoet aan de WK turnen in Glasgow. De olympisch kampioen is herstellende van een hersenschudding. Volgens zijn coach Daniël Knibbeler zit Zonderland op dit moment op zestig procent. "Ik heb er wel alle vertrouwen in dat hij in Glasgow kan starten", zei Knibbeler tegen de NOS.

Zonderland wil vanaf 23 oktober in Schotland zijn wereldtitel op de rekstok verdedigen. Zijn voorbereidingen op de WK liepen enkele weken geleden flinke vertraging op, toen Zonderland bij een training op zijn hoofd terecht kwam en een hersenschudding opliep. "Het is niet de eerste keer dat we tegenslag ervaren tijdens de voorbereiding", zei Knibbeler. "Het is ook zo dat Epke één brok ervaring is, en fysiek in orde is op de hoofdpijn na."

Zonderland beslist in weekeinde over WK
Zonderland beslist in weekeinde over WK (Foto: ANP)

Rechter verbiedt UberPOP in Brussel

Taxidienst UberPOP moet stoppen in Brussel. De rechtbank in de Belgische hoofdstad stelde donderdag het reguliere taxibedrijf Taxis Verts in het gelijk.

Uber is "erg teleurgesteld" dat het binnen drie weken moet stoppen. Gebeurt dat niet, dan volgt er een dwangsom van 10.000 euro per dag met een maximum van een miljoen euro. Uber gaat tegen de uitspraak in beroep. De onlangs gelanceerde luxueuzere taxidienst UberX mag wel blijven rondrijden.

Bij UberPOP vervoeren particulieren in hun eigen auto mensen tegen betaling. Taxis Verts stelt dat de goedkope variant van Uber illegaal is en zorgt voor concurrentievervalsing, onder meer omdat er geen sociale premies worden afgedragen.

Het van oorsprong Amerikaanse Uber biedt wereldwijd via internet personenvervoer aan in meer dan 270 steden. In Duitsland werd UberPOP eerder dit jaar verboden.

Rechter verbiedt UberPOP in Brussel
Rechter verbiedt UberPOP in Brussel (Foto: ANP)

Stonehenge-formatie gevonden op Mars

Men heeft nu eindelijk het beste bewijs voor intelligent, buitenaards leven op Mars geleverd. Op de rode planeet is namelijk een op Stonehenge lijkende rotsformatie gevonden.

Waarschijnlijk heeft een stel aliens eeuwen geleden daar in een cirkel een stel rotsen neergezet. Om er vervolgens goden te gaan vereren of zo.

"Dit is aboluut opmerkelijk", laat Scott C. Waring van Ufo Sightings Daily weten. "Het bestaat uit twee cirkels met stenen en een vierkant in het midden."

Overigens gaat het hier om oude opnamen. Ze werden onlangs ontdekt in het geheugen van een Marssonde uit de jaren '70.


Yep, de alu hoedjes kunnen weer op!

'Duitsland betaalt 4,1 miljard voor opvang'

De Duitse regering heeft 4,1 miljard euro toegezegd om landen in het Midden-Oosten te helpen bij de enorme toestroom van vluchtelingen. Dat heeft een anonieme bron bij een van de Duitse bondsstaten donderdag tegen persbureau Reuters gezegd.

Bondskanselier Angela Merkel ontmoet donderdag de premiers van de bondsstaten om te praten over de hulp die zij nodig hebben bij de opvang van vluchtelingen in Duitsland. Het land krijgt dit jaar naar verwachting in totaal 800.000 asielzoekers binnen.

'Duitsland betaalt 4,1 miljard voor opvang'
'Duitsland betaalt 4,1 miljard voor opvang' (Foto: ANP)

Minister bezegelt aanleg Blankenburgtunnel

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) heeft donderdag de plannen voor de aanleg van de veelbesproken Blankenburgtunnel ten westen van Rotterdam bezegeld. De verbinding onder de Nieuwe Waterweg is van groot belang voor de zuidelijke Randstad, aldus de bewindsvrouw.

De autosnelweg tussen de A20 bij Vlaardingen en de A15 bij Rozenburg wordt 4,2 kilometer lang. Behalve de Blankenburgtunnel onder de Nieuwe Waterweg krijgt de verbinding op de noordzijde ook een landtunnel van ruim 500 meter. Er komen drie rijstroken in elke richting.

Het bedrijfsleven hamert al jaren op de noodzaak van de weg, maar bewoners vrezen geluidsoverlast en milieuvervuiling.

Het project is begroot op zo'n 1,1 miljard euro. Iets minder dan een derde daarvan wordt door het heffen van tol betaald. De opening van de verbinding is gepland voor de jaren 2022-'24.

Minister bezegelt aanleg Blankenburgtunnel
Minister bezegelt aanleg Blankenburgtunnel (Foto: ANP)

'Niet tegen geheime schikkingen woekerpolis'

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is niet tegen geheime schikkingen om een einde te maken aan woekerpolissen. Hij zei dat donderdag in de Tweede Kamer in een debat over de verzekeringssector.

Kamerleden hadden de minister een reactie gevraagd op berichtgeving bij EenVandaag, waaruit bleek dat verzekeraar ASR tientallen gedupeerden met een woekerpolis veel meer compensatie zou hebben betaald dan tienduizenden andere klanten met dezelfde verzekering. Voorwaarde was dat ze de schikking geheim zouden houden. De Consumentenbond en claimorganisatie Wakkerpolis zijn daar boos over.

Dijsselbloem zei dat een schikking onder het privaatrecht valt en dat geheimhouding dan gewoon geoorloofd is. Hij wees er ook op dat er onder de noemer 'woekerpolis' zoveel verschillende producten vallen dat het onmogelijk is voor al die polissen een en dezelfde regeling af te spreken.

'Niet tegen geheime schikkingen woekerpolis'
'Niet tegen geheime schikkingen woekerpolis' (Foto: ANP)

5,6 miljoen vingerafdrukken gestolen bij hack

Bij de cyberinbraak in de systemen van het Amerikaanse bureau voor rijksambtenaren blijken 5,6 miljoen vingerafdrukken te zijn gestolen. Toen de hack afgelopen zomer bekend werd, was nog sprake van 1,1 miljoen ontvreemde vingerafdrukken.

Het Office of Personnel Management beheert de gegevens van 21 miljoen huidige en voormalige ambtenaren. Ook hun burgerservicenummers en adressen werden gestolen. Veiligheidsexperts zijn vooral bezorgd over de vingerafdrukken, omdat die niet veranderen. Gestolen nummers kunnen worden vervangen, maar vingerafdrukken niet.

Vingerafdrukken worden steeds vaker gebruikt in plaats van wachtwoorden, bijvoorbeeld om een telefoon of zelfs een woning te ontgrendelen. Experts geloven dat hackers nu nog niet zoveel kwaad kunnen met de gestolen afdrukken, maar dat kan in de toekomst veranderen "als de technologie zich verder ontwikkelt", zeiden ze tegen de Britse krant The Independent.

5,6 miljoen vingerafdrukken gestolen bij hack
5,6 miljoen vingerafdrukken gestolen bij hack (Foto: ANP)

Halloween DLC komt naar The Sims 4

Halloween komt er aan en dus kunnen The Sims 4 niet achterblijven. Het spel komt met een DLC speciaal voor deze feestelijkheid. De DLC met de naam: Spooky Stuff. In de DLC zitten twee nieuwe objecten namelijk, Spooky Candy Bowl en Pumpkin Carving Station. Daarnaast kun je nu ook op je Halloween feestje Eyeball Cheese Plate, Zombie Cake en Spooky Cookies serveren. Ook zullen er verschillende kledingstukken beschikbaar zijn. De DLC is 29 september beschikbaar.

Salaris dj Gregor Salto naar vluchtelingen

Dj Gregor Salto gaat in november aan de slag voor vluchtelingen en slachtoffers van oorlogen. De dj maakt zijn netto-inkomsten van die maand over naar Artsen Zonder Grenzen, maakte hij donderdag bekend.

"De beelden van de vluchtelingen zijn mij niet in de koude kleren gaan zitten", licht Gregor zijn actie toe. "Ik mag, net als zo velen om mij heen, mijn handjes dichtknijpen voor het goede leven wat ik leid. Met dit initiatief wil ik laten zien dat je op je eigen manier een bijdrage kan leveren en hoop ik ieder ander te motiveren dit ook te doen. Dit is wel het minste wat ik kan doen."

De dj verwacht minstens 20.000 euro op te kunnen halen. Door de aandacht voor zijn actie hoopt Gregor extra boekingen te krijgen en zo het bedrag misschien wel te verdubbelen.

Salaris dj Gregor Salto naar vluchtelingen
Salaris dj Gregor Salto naar vluchtelingen (Foto: BuzzE)

Dodental Mekka opgelopen tot 717

In Saudi-Arabië zijn donderdag ruim honderd doden gevallen in het gedrang bij de bedevaart in Mina, vlak bij Mekka. Er zouden 390 gewonden zijn. Dat meldt de Arabische nieuwszender al-Arabiya.

Update 12.07 uur:
Het dodental is inmiddels opgelopen tot 310 doden, het aantal gewonden zou op minstens 450 liggen. De chaos ontstond in de zogenaamde 'Straat 204', een weg vanuit het tentenkamp bij Mina richting Jamarat. Op die plaats gooien pelgrims ritueel stenen naar drie pilaren om zo de duivel te verdrijven.

Dergelijke ongelukken gebeuren vaker bij de jaarlijkse hadj pelgrimstocht. In 2006 lieten meer dan 360 mensen het leven toen ze vertrapt werden in de menigte. 1990 was een echt rampjaar, dat jaar vielen er ruim 1.400 slachtoffers nadat er paniek uitbrak in een tunnel.

Update 15.13 uur
Het aantal bedevaartgangers dat in Mina, bij Mekka, is doodgedrukt in het gedrang is donderdag opgelopen tot 717. Ten minste 805 mensen zijn gewond geraakt. Dat hebben de Saudische autoriteiten gemeld. De slachtoffers komen uit verschillende landen.

Ze werden onder de voet gelopen op de hoofdroute van Mina naar Jamarat, toen twee grote groepen gelovigen tegelijk aankwamen op een kruispunt. Jamarat is een zuilenrij waar de pelgrims het ritueel van de steniging van de duivel uitvoeren door steentjes naar de zuilen te gooien.

In en rond Mekka zijn miljoenen moslims samengekomen voor de hadj, de jaarlijkse bedevaart. Honderdduizenden van hen zijn in Mina ondergebracht in enorme tentenkampen.

1990

Door het massale karakter zijn er in het verleden al vaker doden gevallen tijdens de hadj, de jaarlijkse bedevaart. Het tot nu toe dodelijkste jaar was 1990, toen 1426 pelgrims overleden bij paniek in een voetgangerstunnel tussen Mekka en Mina. Sindsdien zijn allerlei maatregelen genomen om de mensenmassa in goede banen te leiden.

Nog geen twee weken geleden kwamen in Mekka 107 mensen om het leven toen een bouwkraan omviel op de grote moskee in het bedevaartsoord. In die moskee staat het centrale heiligdom van de islam, de Ka'aba, waar moslims tijdens de bedevaart zeven keer omheen lopen. 

Ruim 100 doden bij bedevaart Mekka
Ruim 100 doden bij bedevaart Mekka (Foto: ANP)

Ash vs Evil Dead-featurette introduceert de cast

Nu de herfst begonnen is, is ook Halloween op komst. En dat betekent dat het vervolg op de derde Evil Dead-film, Army of Darkness, bijna begint.

Voor wie het gemist had, dat vervolg is een tv-serie van negen afleveringen met de titel Ash vs. Evil Dead. Hierin wordt de rol van Ash Williams wederom gespeeld door Bruce Campbell, al zijn Bruce én Ash wel een stukje ouder geworden in de tussentijd. Deze week gaf Starz, de tv-zender waar de serie wordt uitgezonden, een nieuwe video vrij waarin cast en crew een toelichting geven op Ash en de andere personages.

Ash vs. Evil Dead is vanaf 31 oktober te zien op het Amerikaanse Starz. Een Nederlandse aanbieder is nog niet bekend.

NZa: minder voordeel collectieve verzekering

Een collectieve zorgverzekering wordt steeds minder voordelig in vergelijking met een individuele verzekering. Het prijsverschil nam dit jaar met ruim 20 procent af, concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de Marktscan Zorgverzekeringsmarkt 2015.

De NZa constateert in de Marktscan dat er een grote variatie aan polissen is, mensen hebben dus voldoende te kiezen. Maar het nadeel van dit brede aanbod is dat het voor consumenten moeilijk wordt om zorgpolissen met elkaar te vergelijken. De NZa wil daarom dat zorgverzekeraars meer doen om de vergelijkbaarheid en inzichtelijkheid van hun aanbod duidelijk te maken.

NZa: minder voordeel collectieve verzekering
NZa: minder voordeel collectieve verzekering (Foto: ANP)

Dodental bosbranden CaliforniŽ naar zes

Het dodental door hevige bosbranden in het noorden van de Amerikaanse staat Californië is opgelopen naar zes. In het zwaar getroffen dorp Cobb is een lichaam gevonden, waarschijnlijk van een 66-jarige man. De autoriteiten zoeken nu nog naar een vermiste, werd woensdag gemeld.

Door de branden ten noorden van San Francisco kwamen nog drie mensen om, onder wie een oudere, invalide vrouw die opgesloten was in haar huis. Ruim 28.000 hectare natuur is daar al verloren gegaan. In een ander gebied in Californië, in de buurt van de stad Sacramento, is bijna 29.000 hectare verwoest door brand. Daar kwamen twee mensen om. In beide gebieden zijn de branden voor het grootste deel onder controle.

De bosbranden hebben al meer dan duizend panden verwoest en 23.000 bewoners verdreven. De brandweer in Californië is er de afgelopen maanden erg druk mee. De staat heeft voor het vierde jaar op rij te maken met ernstige droogte.

Dodental bosbranden Californië naar zes
Dodental bosbranden Californië naar zes (Foto: ANP)

Zussen Holleeder gehoord in liquidatieproces

De zussen en ex-vriendin van Willem Holleeder zullen nog dit jaar als getuigen worden gehoord in het hoger beroep van het grote liquidatieproces. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam donderdag besloten.

Het gaat om Astrid en Sonja Holleeder en Sandra den Hartog (ook weduwe van de geliquideerde crimineel Sam Klepper). De verhoren zijn op 30 november en 1 december.

De vrouwen hebben belastende verklaringen afgelegd over de betrokkenheid van Holleeder bij een aantal liquidaties in het criminele milieu. De zaak tegen Holleeder bij de rechtbank is echter gescheiden van het liquidatieproces bij het gerechtshof.

Holleeder zou met onder anderen Dino Soerel, Fred Ros, Jesse R. en de inmiddels geliquideerde Ali Akgün hebben samengewerkt, die centraal staan in het liquidatieproces.

Zussen Holleeder gehoord in liquidatieproces
Zussen Holleeder gehoord in liquidatieproces (Foto: ANP)

Muse geeft derde concert in Nederland

Muse heeft donderdag nog een concert in Amsterdam toegevoegd aan zijn Drones World Tour. Behalve op woensdag 9 en donderdag 10 zal het Britse trio ook op maandag 7 maart spelen in de Ziggo Dome. Dat maakte concertorganisator Mojo bekend.

De kaarten voor het eerste concert dat Muse volgend jaar in Amsterdam geeft, op 9 maart, waren dinsdag in een mum van tijd weg. Ook de tweede show van Matt Bellamy en co is inmiddels uitverkocht. Kaarten voor het tweede extra concert zijn vanaf vrijdag 12.00 uur te koop.

Muse gaat op tournee met de meest recente plaat Drones, die in juni verscheen. Het album stond in 23 landen op nummer een, waaronder in de Verenigde Staten, Engeland, Australië en Nederland. Tijdens de Drones World Tour speelt Muse 'in the round'; het podium staat midden in de zaal. De band, die bekendstaat om grensverleggende podiumproducties, belooft wederom een bijzondere belevenis.

Muse geeft derde concert in Nederland
Muse geeft derde concert in Nederland (Foto: BuzzE)

MotŲrhead komt met eigen whisky

Frontman Lemmy mag dan om 'gezondheidsredenen' overgestapt zijn op de wodka-jus, dat weerhoudt Motörhead niet om een eigen whisky te lanceren. Op 1 oktober komt in nauwe samenwerking met de Zweedse destilleerderij Mackmyra en het drankbedrijf Brands For Fans de Motörhead Whisky op de markt. Directe aanleiding is het veertigjarig bestaan van de van oorsprong Britse oermetalband.

"Het leven wordt wat minder pijnlijk met Motörhead Whisky", zegt bassist en zanger Lemmy bij de aankondiging van het nieuwe product. "Ik zal er zelf zo nu en dan ook wel een slokje van nemen."

Volgens drummer Mikkey Dee is het een buitengewoon goede whisky. "Een vol karakter en met een buitengewone bourbonsmaak, omdat het gerijpt is in vaten van Amerikaans eikenhout. De hele band is betrokken geweest bij het productieproces en we zijn heel trots op het resultaat."

De whisky wordt gepresenteerd kort nadat de rockgroep wederom veelvuldig in het nieuws is geweest wegens de kwakkelende gezondheid van Lemmy. Afgelopen maand moest weer een handvol concerten afgelast of onderbroken worden omdat de zanger ademhalingsproblemen had. Lemmy Kilmister tobt al sinds 2013 met zijn gezondheid - het gevolg van tientallen jaren bovenmatige drank- en drugsconsumptie. Eind augustus verscheen het tweeëntwintigste studioalbum van de groep, Bad Magic, dat ook in Nederland de hitlijsten haalde.

Motörhead komt met eigen whisky
Motörhead komt met eigen whisky (Foto: BuzzE)

MŠxima: nog 2 miljard mensen te gaan

Voor koningin Máxima is het werk nog lang niet gedaan, om mensen wereldwijd toegang te geven tot financiële diensten als een betaalrekening, een lening of een spaarrekening. "De afgelopen drie jaar zijn 700 miljoen mensen erop vooruit gegaan. Maar we hebben nog 2 miljard volwassen mensen te gaan."

Tijdens een zeldzame persbriefing vertelde de koningin donderdag over haar werk voor de VN. Sinds 2009 is ze voor de internationale organisatie actief als 'speciale pleitbezorger' om financiële diensten voor iedereen mogelijk te maken. Over enkele dagen reist ze naar New York voor de VN-top, waar dit onderwerp op de agenda staat.

Volgens Máxima, voor wie het werk "soms meer is dan een fulltimebaan", is er al veel bereikt. "Vijf jaar geleden zag de Wereldbank het niet als prioriteit."

Máxima: nog 2 miljard mensen te gaan
Máxima: nog 2 miljard mensen te gaan (Foto: ANP)

'Ook BMW liegt over milieunormen'

Ook BMW verkoopt dieselauto's waarvan de uitstoot van schadelijke gassen de Europese milieunormen ver overschrijdt. Dat meldde donderdag het autotijdschrift Auto Bild op gezag van de milieuorganisatie International Council on Clean Transportation (ICCT), die al eerder de publiciteit zocht met aantijgingen aan het adres van Duitse autofabrikanten.

De BMW X3 xDrive zou volgens metingen van ICCT elf keer zoveel stikstofoxide uitstoten als toegestaan. Of het bedrijf net als Volkswagen software heeft gebruikt om de auto's in laboratoriumproeven milieuvriendelijker te laten lijken, is volgens Auto Bild niet duidelijk. Een woordvoerder van de in München gevestigde fabrikant van luxewagens liet aan het blad weten dat dit niet het geval is.

'Ook BMW overschrijdt milieunormen'
'Ook BMW overschrijdt milieunormen' (Foto: ANP)

EU sleept drie lidstaten voor gerecht

Duitsland, Malta en Litouwen worden gedaagd voor het Hof van Justitie van de Europese Unie omdat ze Europese regelgeving niet of niet volledig in nationale wetten hebben omgezet. Dat maakte de Europese Commissie donderdag bekend.

Duitsland heeft de veiligheid van de havens in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen onvoldoende op orde. Voorstellen om dit te verbeteren zijn nog altijd niet aangenomen, terwijl de Europese regels al in 2007 van kracht hadden moeten zijn.

Litouwen moet zich verantwoorden voor het onjuist invullen van Europese regels over veiligheid op het spoor. De instantie die treinongelukken onderzoekt is onvoldoende onafhankelijk, aldus Brussel. Dit had al in 2006 geregeld moeten zijn.

Malta wordt voor de rechter gesleept omdat het land toestaat dat zeven soorten vinken mogen worden gevangen. Dat is verboden in de EU.

EU sleept drie lidstaten voor gerecht
EU sleept drie lidstaten voor gerecht (Foto: ANP)

Bosz: "Makkelie zei niet waarom ik weg moest"

Peter Bosz had woensdagavond geen idee waarom hij door arbiter Danny Makkelie naar de tribune werd verwezen. Bosz weigerde dat dan in eerste instantie ook te doen, waarna het duel korte tijd werd stilgelegd. De coach van Vitesse hield zich na afloop van het verloren bekerduel met Heracles Almelo (4-1) in. "Hij wilde niet zeggen waarom ik weg moest", aldus Bosz voor de camera van FOX Sports.

Het akkefietje tussen Makkelie en Bosz ontstond toen Vitesse met negen man kwam te staan, nadat Marvelous Nakamba zijn tweede gele kaart kreeg. Eerder was Renato Ibarra ook al naar de kant gestuurd. Bosz beklaagde zich daarover en mocht ook vertrekken. "Toen ben ik rustig mijn boekje en bril gaan pakken en weggelopen en ineens zag ik dat hij achter mij aan kwam."

Na een paar minuten werd het duel weer hervat, waarna ook Guram Kashia nog rood kreeg. Met acht man hield Vitesse geen stand. Dat leidde er niet toe dat Bosz na afloop verhaal ging halen bij Makkelie over waarom hij nou naar de tribune moest. "Ik ga nu niks meer aan hem vragen, dat lijkt me niet verstandig."

Bosz: Makkelie zei niet waarom ik weg moest
Bosz: Makkelie zei niet waarom ik weg moest (Foto: ANP)

'EU-geld tegen doodstraf gerichter besteden'

Het geld dat de Europese Unie wereldwijd uitgeeft aan het uitbannen van marteling en de doodstraf moet gerichter worden besteed. Dat oordeelt de Europese Rekenkamer in een donderdag verschenen rapport.

De landenunie gaf hier tussen 2007 en 2013 ruim 100 miljoen euro aan uit, dat werd verdeeld over niet-gouvernementele organisaties. Projecten die Europese steun krijgen hebben invloed, maar missen nog te vaak een heldere doelstelling en hebben een te beperkte reikwijdte, aldus de rekenkamer.

De onderzoekers analyseerden 31 projecten en stelden vast dat coördinatie met ander EU-beleid zoals ontwikkelingshulp te vaak ontbrak. Ook ging de actie te weinig hand in hand met politieke dialoog, is het oordeel. Verder zou beter moeten worden gemeten wat de invloed van een project is.

De doodstraf bestaat nog in 58 landen.

'EU-geld tegen doodstraf gerichter besteden'
'EU-geld tegen doodstraf gerichter besteden' (Foto: ANP)

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van Japan

header

Na een knotsgekke race in Singapore, waar Sebastian Vettel zijn derde overwinning van het seizoen behaalde en er voor de tweede keer geen Mercedes-coureur op het podium te vinden was, is het Formule 1-circus neergestreken op het Japanse Suzuka. Het circuit is sinds 1987 slechts twee keer - zijnde 2007 en 2008, toen het circuit grondig werd verbouwd - niet gastheer geweest van de Grand Prix van Japan. Het zes kilometer lange circuit is het enige Formule 1-circuit ter wereld dat een acht-vorm heeft. Het is door haar snelle bochtencombinaties tevens een geliefd circuit onder de coureurs.

De afgelopen jaren was het Red Bull dat het weekend domineerde. Met een reeks pole-positions van 2009 tot 2013 is enkel Ferrari succesvoller geweest met zeven opeenvolgende pole-positions. Vorig jaar werd dit succes doorbroken door Nico Rosberg, die in de natte omstandigheden teamgenoot Lewis Hamilton voor wist te blijven. De tweede startrij werd gevuld door beide Williams-coureurs, die dankbaar gebruik maakten van hun Mercedes-krachtbron. De race vond plaats in zeiknatte omstandigheden, waardoor Williams de strijd om het podium al vroeg moest opgeven. Op papier een echt krachtcircuit dus, maar met opnieuw regen op komst zal het weekend onvoorspelbaar kunnen verlopen. Het is dus de moeite waard om vroeg op te staan, want met een aanvangstijd van 7.00u is deze race de vroegste sinds de seizoensopener in Australië.

kop

cir

FIA Grand Prix van Japan informatie

kopje

Ronde Datum Grand Prix Plaats Winnaar
1 15 maart Grand Prix van Australië Melbourne Lewis Hamilton
2 29 maart Grand Prix van Maleisië Kuala Lumpur Sebastian Vettel
3 12 april Grand Prix van China Shanghai Lewis Hamilton
4 19 april Grand Prix van Bahrain Shakhir Lewis Hamilton
5 10 mei Grand Prix van Spanje Barcelona Nico Rosberg
6 24 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo Nico Rosberg
7 7 juni Grand Prix van Canada Montreal Lewis Hamilton
8 21 juni Grand Prix van Oostenrijk Spielberg Nico Rosberg
9 5 juli Grand Prix van Groot Brittannië Silverstone Lewis Hamilton
10 26 juli Grand Prix van Hongarije Budapest Sebastian Vettel
11 23 augustus Grand Prix van België Spa-Francorshamps Lewis Hamilton
12 6 september Grand Prix van Italië Monza Lewis Hamilton
13 20 september Grand Prix van Singapore Singapore Sebastian Vettel
14 27 september Grand Prix van Japan Suzuka -
15 11 oktober Grand Prix van Rusland Sochi -
16 25 oktober Grand Prix van Amerika Austin -
17 1 november Grand Prix van Mexico Mexico City -
18 15 november Grand Prix van Brazilië Sao Paulo -
19 29 november Grand Prix van Abu Dhabi Abu Dhabi -


stand

Coureurs:

Pos Coureur Land Punten
1 Lewis Hamilton Groot Brittannië 252
2 Nico Rosberg Duitsland 211
3 Sebastian Vettel Duitsland 203
4 Kimi Raikkonen Finland 107
5 Valtteri Bottas Finland 101
6 Felipe Massa Brazilië 97
7 Daniel Ricciardo Australië 73
8 Daniil Kvyat Rusland 66
9 Sergio Perez Mexico 39
10 Romain Grosjean Frankrijk 38
11 Max Verstappen Nederland 30
12 Nico Hulkenberg Duitsland 30
13 Felipe Nasr Brazilië 17
14 Pastor Maldonado Venezuela 12
15 Fernando Alonso Spanje 11
16 Carlos Sainz Jr. Spanje 11
17 Marcus Ericsson Zweden 9
18 Jenson Button Groot Brittannië 6
19 Roberto Merhi Muntan Spanje 0
20 Will Stevens Groot Brittannië 0
21 Alexander Rossi Verenigde Staten 0
22 Kevin Magnussen Denemarken 0

Constructeurs:

Pos Constructeur Punten
1 Mercedes AMG Petronas F1 Team 463
2 Scuderia Ferrari 310
3 Williams Martini Racing 198
4 Infiniti Red Bull Racing 139
5 Sahara Force India F1 Team 69
6 Lotus F1 Team 50
7 Scuderia Toro Rosso 41
8 Sauber F1 Team 26
9 McLaren Honda 17
10 Manor Marussia F1 Team 0

tijd

Tijd Training/race
Vrijdag 25 September  
03:00 - 04:30 Vrije Training 1
07:00 - 08:30 Vrije Training 2
Zaterdag 25 September  
05:00 - 06:00 Vrije Training 3
08:00 - 09:00 Kwalificatie
Zondag 27 September  
07:00 Race

tv

Tijd Training/race   TV station
Vrijdag 25 September      
03:00 - 04:30 Vrije Training 1   Sport1 - BBC2
07:00 - 08:30 Vrije Training 2   Sport1 - BBC2
Zaterdag 26 September      
05:00 - 06:00 Vrije Training 3   Sport1 - BBC2
08:00 - 09:00 Kwalificatie   Sport1 - BBC1 - RTL+
Zondag 27 September      
7:00 Race   Sport1 - BBC1 - RTL+

weer

Actueel weer

Starcraft II: Legacy of the Void beta

Hoewel de campaign een belangrijk onderdeel is van Starcraft II, is de belangrijkste pijler toch altijd de multiplayer geweest. Starcraft II is specifiek ontworpen met de e-sportscommunity in het achterhoofd met onder andere een ladder-systeem en matchmaking. Nu we tegen de release van Legacy of the Void aanzitten, zijn er veel goed uitgedokterde technieken met onder andere volgordes voor het neerzetten van gebouwen en welke technieken het best werken tegen welk ras. Wat gaat Legacy of the Void veranderen aan een game die al zo veel voeten in de aarde heeft?

Gevogeld geweld in eerste Angry Birds-trailer

Het feit dat je vogels niet kunt melken is de enige biologische bescherming die de Finse producent Rovio heeft tegen de beschuldiging dat ze proberen absoluut alles uit hun Angry Birds-merk te halen. Want Universal Pictures gaf deze week de eerste trailer vrij van de Angry Birds-bioscoopfilm.

Het spreekt voor zich dat de film vertelt over verschillende vogels, met verschillende kleuren en verschillende eigenschappen, die, ehm, boos zijn. En er zijn groene varkens. De trailer zet de toon voor de film en licht enigszins het verhaal toe, als dat er is.

The Angry Birds Movie is geschreven door Simpsons-schrijver Jon Vitti en zal het regiedebuut zijn van Clay Kaytis en Fergal Reilly, die animatie-ervaring hebben met onder andere Frozen, Wreck-it Ralph en Space Jam. De stemmen in de film worden ingesproken door onder andere Peter Dinklage, Bill Hader, Jason Sudeikis, Maya Rudolph en Kate McKinnon. De film verschijnt in mei volgend jaar in de bioscopen.

Jos Verstappen maakt zich geen zorgen over doemscenario

Motorsportadviseur Helmut Marko herhaalde eerder deze week het dreigement dat het Oostenrijkse team uit de sport stapt als het volgend seizoen niet over een competitieve motor beschikt, wat ook betekent dat de toekomst Toro Rosso in gevaar komt. Volgens Jos Verstappen brengt dat scenario de toekomst van zoon Max niet in gevaar.

"Max rijdt ook volgend jaar Formule 1. Zeker weten," zei Verstappen met een zichbaar genoegen en een voorzichtige glimlach. Hij laat er geen misverstand over bestaan: zoon Max rijdt volgend jaar in de Formule 1, met of zonder Red Bull. "Ik vind alle berichten dat ze er misschien mee stoppen natuurlijk niet fijn om te lezen. Voor Max maakt het niet uit. Ik weet dat hij ook volgend jaar in de Formule 1 rijdt."


Jos Verstappen maakt zich geen zorgen over doemscenario (Foto: GettyImages)

Ook Perez blijft bij Force India

In navolging van Nico Hülkenberg rijdt ook Sergio Perez volgend jaar opnieuw voor het Formule 1-team van Force India. De 25-jarige Mexicaan had nog een doorlopend contract bij de renstal, maar er waren speculaties dat hij zou overstappen naar Lotus, mocht dat team door Renault worden overgenomen.

Hülkenberg maakte begin deze maand al bekend ook volgend jaar voor Force India te rijden. Daardoor blijft het huidige rijdersduo intact. Perez scoorde dit seizoen 39 punten en staat daarmee negende in de WK-stand. Bij de constructeurs is Force India vijfde.

Ook Perez blijft bij Force India
Ook Perez blijft bij Force India (Foto: ANP)

Heerlijke hulpjuf (30) doet jochie

Het 'Geile Juffen'-bericht van de dag neemt ons heden mee naar Crumpsal, een plaats in de buurt van Manchester. Daar moest gisteren ene Caroline Berriman voor de rechter verschijnen wegens seks met een jongen van nog geen 16 jaar. De rechter legde de 30-jarige onderwijsassistente 'slechts' een taakstraf af.

De mooie blondine was enige tijd werkzaam op Abraham Moss Community School in het Engelse Crumpsal. Vorig jaar sloeg de vonk over naar een jongen die 'half zo oud is als zijzelf'. De bronstige puber vond het maar wat fijn, al die aandacht, en reeg de geile hulpjuf meerdere keren aan zijn wiskundeknobbel.

Toen de seksrelatie eerder dit jaar uitlekte, moest Berriman noodgedwongen ontslag nemen. In juli had ze al op het strafbankje moeten plaatsnemen, maar net op die dag was zij ziek.

De rechter toonde zich gelukkig opvallend mild. De jongedame heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen. Wel mag zij waarschijnlijk 250 uur onbetaald gaan schoffelen en moet ze het 'slachtoffer' 100 pond schadevergoeding betalen.

Kleine gemeenschap worstelt met asielverzoek

De komst van asielzoekers maakt in kleine gemeenschappen veel los. Zo ook in de Brabantse gemeente Halderberge, waar de gemeenteraad donderdagavond een knoop doorhakt over de principiële vraag: komt hier een asielzoekerscentrum (azc)? Vooral tegenstanders laten zich luid en duidelijk horen. Voorafgaand aan de raadsvergadering in hoofdplaats Oudenbosch gaan ze demonstreren.

Actiegroep 'Red Oudenbosch' organiseert het verzet. De Facebookpagina van de groep heeft binnen enkele dagen ruim 1100 'vind-ik-leuks' gekregen en 650 mensen ondertekenden een petitie. Honderden burgers kwamen naar een vergadering van de lokale VVD. Die wil het verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) afwijzen.

Vooral de beoogde omvang leidt tot onbegrip bij een deel van de circa 30.000 inwoners, die zich zorgen maken over de leefbaarheid en veiligheid. Het COA vraagt om opvang van 600 tot 750 mensen voor een periode van tien jaar.

De raad werd vorige week ingelicht over het verzoek. Dat was al op 24 juni door het COA verstuurd, maar raakte kwijt op het gemeentehuis. Pas op 4 september dook de brief op.

Kleine gemeenschap worstelt met asielverzoek
Kleine gemeenschap worstelt met asielverzoek (Foto: ANP)

Zenders noemen telefoonnummer Franse premier

De Franse premier Manuel Valls kan zich donderdag schrap zetten voor een stortvloed aan telefoontjes. Verschillende Franse radiozenders gaan zijn telefoonnummer bekendmaken en roepen hun luisteraars op hem massaal te bellen. De reden is een wetswijziging waarmee een bovengrens wordt gesteld aan het aantal Franstalige nummers dat mag worden gedraaid.

De zenders willen dat luisteraars Valls de boodschap geven: ,,Ik bepaal zelf wel waarnaar ik luister op de radio".

Aan de actie doen populaire commerciële zenders mee van de concerns NRJ en RTL.

Zenders noemen telefoonnummer Franse premier
Zenders noemen telefoonnummer Franse premier (Foto: ANP)

Weer nieuwe chemokuur voor Hans Breukhoven

Hans Breukhoven moet toch weer een nieuwe chemokuur ondergaan. "Hij heeft maandag weer een PET-scan gehad en ze hebben toch weer kankercellen gevonden", vertelde Breukhovens vriend en voormalig zakenpartner Juan da Silva aan Shownieuws.

Breukhoven, bij wie in 2014 alvleesklierkanker werd geconstateerd, is volgens Da Silva vastberaden de ziekte te overwinnen. "Hij zei vanmiddag nog: ik ga niet dood, ik ga gewoon verder." De behandeling vreet energie. "Hij gaf aan dat hij wel vijftien uur per dag slaapt, dat is natuurlijk niet leuk."

De laatste tijd leek het beter te gaan met Breukhoven. Hoewel de nieuwe chemokuur een klap is, is er volgens Da Silva ook goed nieuws. "Het is niet uitgezaaid, dat is wel zeker."

Weer nieuwe chemokuur voor Hans Breukhoven
Weer nieuwe chemokuur voor Hans Breukhoven (Foto: BuzzE)

Abe's Oddysee vandaag gratis op Steam

Platformklassieker Abe's Oddysee kun je vandaag gratis oppikken op Steam. Het aanbod dient als impuls om de remake van de game te proberen, Oddworld: New 'n Tasty, waar je momenteel 50% korting op krijgt.

Oddworld: Abe's Oddysee kwam in 1997 uit voor pc en PlayStation. De game werd erg positief ontvangen vanwege innovatieve gameplay, keurige graphics voor die tijd, intrigerende cut-scenes en bijzondere personages.

Wees er snel bij, want het aanbod geldt nog tot vanavond 19:00. Klik hier om naar de Steam-pagina te gaan.

PS4 krijgt speciale Call of Duty: Black Ops 3-editie

Sony heeft aankondigt dat het met een speciale PS4 Call of Duty: Black Ops 3-editie komt. De speciale PS4 is zwart met oranje en krijgt de emblemen SOG Skull, Winslow Accord en ‘the mark’. Deze iconen staan voor de verschilleden gamemodi. De controller is grijs met oranje en heeft rechts het romeinse cijfer 3 er op.

De bundel bevat een 1 TB harde schijf en je krijgt ook nog een multiplayer-map genaamd NUK3TOWN. Naast de special edition komt er ook nog een bundel met de normale PS4 met 1 TB harde schijf en het spel. Call of Duty: Black Ops 3 komt op 6 november uit voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc.

PS4 COF3

COD PS4

Kim Kardashian onder de douche!

Het was al weer een poosje rustig rond Kim Kardashian toch zeker een dag dus heeft ze weer eens een kiekje de wereld in geslingerd. Ditmaal staat zij onder de douche.

De foto is gemaakt tijdens een fotoshoot. Deze werd genomen voordat Kims babybuik explosief was gegroeid.

O ja, Kim is ditmaal wel een schijterd. Ze houdt namelijk haar lingerie aan onder de douche. Waarvan akte.

'Migrantencrisis voedingsbodem extreemrechts'

Als de vluchtelingencrisis niet fatsoenlijk wordt opgelost, speelt dat extreemrechts in de kaart. Daarvoor waarschuwt Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie.

,,Als we deze kwestie niet aanpakken en duurzame oplossingen bedenken, dan zul je een golf van rechts extremisme over Europa zien trekken", zei hij tegen de BBC.

Timmermans pleitte verder voor betere bescherming van de buitengrenzen van de Europese Unie. Hij vindt dat de landen waar de vluchtelingen aankomen goed moeten zijn toegerust om vluchtelingen te registreren en degenen die niet voor asiel in aanmerking komen terug te sturen naar het land van herkomst.

'Migrantencrisis voedingsbodem extreemrechts'
'Migrantencrisis voedingsbodem extreemrechts' (Foto: ANP)

Japanse automakers voelen schandaal VW

In Tokio is de aandelenbeurs donderdag met een stevig verlies aan de verkorte handelsweek begonnen. De Japanse automakers kampten in navolging van de koersverliezen in de Europese autosector met het dieselschandaal rond Volkswagen. Daarnaast verwerkten de Japanse beleggers de tegenvallende industriecijfers uit China, die een dag eerder naar buiten kwamen.

De Nikkei, die de afgelopen drie handelsdagen gesloten was vanwege een vakantieperiode in Japan, eindigde 2,8 procent lager op 17.571,83 punten. Nissan, Suzuki en Honda leverden tot 4,1 procent in. Toyota Motor, de grootste concurrent van Volkswagen, daalde 1,9 procent.

De andere belangrijke beursgraadmeters in het Verre Oosten lieten een gemengd beeld zien. De Shanghai Composite noteerde tussentijds 0,4 procent in de plus en in Hongkong stond de Hang Seng-index 0,6 procent lager. De All Ordinaries in Sydney klom 1,2 procent en de Kospi in Seoul won 0,1 procent.

Japanse automakers voelen schandaal VW
Japanse automakers voelen schandaal VW (Foto: ANP)

Grensconflict ServiŽ en KroatiŽ verhardt

Kroatië laat voorlopig geen burgers en auto's uit Servië het land in. Dat heeft de grenspolitie donderdag gezegd. De maatregel volgt nadat de landen ook al over en weer de grenzen hadden gesloten voor vrachtverkeer en goederen.

Kroatië wil Servië dwingen de toestroom van vluchtelingen in te dammen. In een week tijd heeft Servië 45.000 migranten vanuit Macedonië doorgestuurd naar de grens met Kroatië. Servië moet vluchtelingen ook naar Hongarije sturen, vindt de Kroatische minister van Binnenlandse Zaken.

Grensconflict Servië en Kroatië verhardt
Grensconflict Servië en Kroatië verhardt (Foto: ANP)

Robinson inspireerde Sandra van Nieuwland

Sandra van Nieuwland deed op het onbewoonde eiland van Expeditie Robinson inspiratie op voor haar nieuwe plaat. Dat album moet nog dit jaar verschijnen, vertelt de zangeres aan het AD.

"Eigenlijk was het de ultieme detox: geen suiker, geen alcohol, geen koffie, geen telefoon", blikt Van Nieuwland terug op haar deelname aan het overlevingsprogramma van RTL 5. "Je ontwent alles en daar word je erg helder van. Heel 'clean' eigenlijk. Dat gegeven heb ik in een nummer verwerkt."

Van Nieuwland vond het 'heel eng' om mee te doen aan Expeditie Robinson. "Ik heb mijn eigen angst overwonnen. Kan ik dit wel? Kom ik wel goed uit de verf? Maar als je iets eng vindt en je doet het toch, geeft dat heel veel kracht. Dat is eigenlijk een terugkerend thema op mijn album. De grens opzoeken, het leven aangaan."

Door haar deelname aan het programma is de 38-jarige zangeres haar leven in Nederland meer gaan waarderen. "Het klinkt zoet en een cliché, maar door Robinson weet ik ook dat ik met heel weinig dingen toe kan. Al was het natuurlijk ontzettend heftig. Alles doet zeer, je bent niet meer gewend aan normaal eten."

Robinson inspireerde Sandra van Nieuwland
Robinson inspireerde Sandra van Nieuwland (Foto: BuzzE)

Kankermedicijn effectiever met cola

Het veelgebruikte medicijn tegen longkanker (erlotinib) kan beter worden ingenomen met cola dan met water. Met die frisdrank wordt het medicijn beter in het bloed opgenomen, stellen wetenschappers verbonden aan het Erasmus MC.

De pil kan pas in het bloed worden opgenomen, wanneer die eerst uiteen valt en oplost in de maag. "Maar patiënten met kanker gebruiken tegelijkertijd ook vaak zogenoemde maagbeschermers. Helaas is dat niet bevorderlijk voor de opname van erlotinib, omdat de maagbeschermer de zuurgraad van de maag verlaagt waardoor erlotinib slechter wordt opgenomen", zegt internist-oncoloog Ron Mathijssen.

Gewone cola, dus geen light, blijkt de hoogste zuurgraad te hebben en het meest effectief. De opname in het bloed van het betreffende medicijn, bij patiënten die ook een maagbeschermer gebruiken, zou hiermee gemiddeld met bijna 40 procent toenemen.

Kankermedicijn effectiever met cola
Kankermedicijn effectiever met cola (Foto: ANP)

Uitstel galg voor gehandicapte in Pakistan

In Pakistan is een executie uitgesteld omdat de crimineel in een rolstoel zit, en niet kan worden opgehangen. De 42-jarige Abdul Basit is zes jaar geleden wegens moord veroordeeld en zou in Lahore worden opgehangen.

Om een snelle en humane dood te garanderen, moet iemand kunnen staan om met zijn hoofd in de strop te kunnen. Als het luikt openklapt, is diegene zo overleden. Dit is allemaal volgens de regels in Pakistan.

Sinds Basit in de gevangenis ziek werd, is zijn onderlichaam verlamd. Hij kan nu alleen worden opgehangen als de regels worden veranderd. Maar mensenrechtenorganisaties zeggen dat dit slechts tot wreedheid zou leiden.

Uitstel galg voor gehandicapte in Pakistan
Uitstel galg voor gehandicapte in Pakistan (Foto: ANP)

'Kleur van pieten maakt kinderen niet uit'

Zoals we bijna allemaal al wisten, maakt de kleur van Zwarte Piet niks uit voor kinderen. Het gaat ze vooral om de cadeautjes. Dat zegt psycholoog Gerrit Breeuwsma, verbonden aan de Universiteit van Groningen. "Voor kinderen mag Zwarte Piet blauw, geel of groen zijn. Het draait voor hen alleen maar om de cadeaus. De hele discussie over de kleur van Zwarte Piet is vooral een probleem van de volwassenen."

Vanwege alle ophef krijgen onze pieten een ander kleurtje, al zullen sommige pieten dit jaar nog wel gewoon zwart zijn. Volgens Breeuwsma zullen kinderen daar geen probleem van maken. Hij haalt als voorbeeld een verhaal aan van een kleuterjuf die zich in bijzijn van de kinderen verkleedde als Zwarte Piet. De kinderen gingen meteen mee in haar rol en vergaten dat ze de juffrouw was.

"Het is eerder gezond voor de kinderen als volwassen ermee ophouden zich kinderachtig op te stellen. Ze kunnen zich beter afvragen of het niet verwarrend voor kinderen is dat ze zich steeds zo druk maken over een kinderfeestje. Onder kinderen zijn ook nooit discussiegroepjes over de kleur van de pieten ontstaan. Kinderen hebben ook geen probleem met hulpsinterklazen, die vinden ze vaak net zo leuk als de 'echte' sint."

Flexibel
Voor ouderen is het belangrijk om vast te houden aan de herinneringen uit hun kindertijd, stelt Breeuwsma. "De pieten waren toen zwart en dat moet voor hen zo blijven. Maar de kinderen hebben dat beeld niet. Ze zijn heel flexibel als het gaat om het verhaal rond de sint. Ze zijn bereid te geloven in het verhaal. De sint is in de loop der jaren ook voortdurend veranderd. Maar dat is voor kinderen nooit een probleem geweest. Ook de zwarte pieten zijn allang geen boemannen meer en ze nemen niemand meer mee in de zak."

Hij vindt het wel verstandig dat er één lijn wordt getrokken over het uiterlijk van Zwarte Piet om een einde te maken aan al die discussies. "Er zal ongetwijfeld een nieuw soort piet komen en als we het daarover eens worden, kan er weer zonder ophef sinterklaas worden gevierd."

'Kleur van pieten maakt kinderen niet uit'
'Kleur van pieten maakt kinderen niet uit' (Foto: ANP)

Mogelijk claims Vestia tegen ABN AMRO

ABN AMRO houdt rekening met mogelijke claims van Vestia. De woningcorporatie die een paar jaar terug bijna ten onder ging, dreigt met een rechtszaak omdat ze bepaalde correspondentie en documenten wil inzien over door de bank verstrekte risicovolle financiële producten.

Vestia, een van de grootste corporaties van ons land, kwam in 2012 in de problemen door de handel in zogeheten derivaten. Het bedrijf ging voor ruwweg 2 miljard euro het schip in. Vestia zoekt nu naar informatie om eventuele claims te onderbouwen. ABN AMRO weigert de documenten te verstrekken.

Omdat er nog geen claim is ingediend, is niet duidelijk hoeveel schade Vestia op de staatsbank wil verhalen. ABN AMRO was echter verplicht de zaak te melden toen het vorige week nieuw kapitaal ophaalde met de uitgifte van bepaalde beleggingen, bevestigde een woordvoerder van de bank donderdag na berichtgeving van De Telegraaf.

Mogelijk claims Vestia tegen ABN AMRO
Mogelijk claims Vestia tegen ABN AMRO (Foto: ANP)

Douwe Bob wil flirten met circus Songfestival

Douwe Bob heeft zin in het Eurovisie Songfestival, ook in het hele circus daaromheen. "Ik vind het leuk daar een beetje mee te flirten", zegt de singer-songwriter in het AD. "Maar het belangrijkste is: ik ben een liedjesschrijver en het Songfestival biedt me het grootst denkbare podium om die liedjes te laten horen."

Douwe Bob blijft in Zweden dicht bij zichzelf, verzekert zijn manager en toetsenist Matthijs van Duijvenbode. "Ik begrijp dat mensen aan het idee moeten wennen, het Songfestival is toch een andere wereld dan waar wij ons normaal in begeven. Maar hij gaat daar echt niet in een glitterpakje staan zingen met een dancebeat eronder."

Van Duijvenbode schat in dat hij zich als toetsenist een beetje ongemakkelijk zal voelen in Stockholm. "Ik moet nog playbacken ook. Alleen de zang is live bij het Songfestival." Daar ziet Van Duijvenbode de humor wel van in. "Op een bepaalde manier zijn we daar out of place, maar dat vind ik dan ook wel weer rock-'n-roll. We hebben ooit met zijn allen besloten dat het Songfestival fout is. Hoe leuk is het dan om er juist wél heen te gaan? En daarbij: we wilden altijd al een keer naar Zweden."

Douwe Bob wil flirten met circus Songfestival
Douwe Bob wil flirten met circus Songfestival (Foto: BuzzE)

Bestuur Imtech stapt vrijdag op

De raad van bestuur en de raad van commissarissen van het failliete installatiebedrijf Imtech stappen vrijdag op. Dat liet Imtech donderdag weten.

De technisch dienstverlener werd in augustus failliet verklaard. De curatoren hebben het grootste deel van de activiteiten van Imtech weten te verkopen waardoor het merendeel van de werkgelegenheid behouden kan blijven.

Scheidend bestuursvoorzitter Gerard van de Aast en scheidend president-commissaris Frans Cremers gaven in de verklaring aan de curatoren dankbaar te zijn voor het behoud van de meeste werkgelegenheid bij Imtech.

Bestuur Imtech stapt vrijdag op
Bestuur Imtech stapt vrijdag op (Foto: ANP)

Nederlander snelst verslaafd aan Netflixserie

De Nederlandse kijker raakt het snelst verslaafd aan series op Netflix. Wereldwijd vallen kijkers na twee of drie afleveringen als een blok voor een serie, bij Nederlanders is dat een aflevering eerder. Dat heeft Netflix uitgezocht.

De aanbieder van films en series via internet bekeek de 'kijkcijfers' van de eerste seizoenen van hitseries als Breaking Bad, Orange Is The New Black en House Of Cards. Daaruit kwam naar voren dat vrijwel niemand meteen al verkocht was na de pilot-aflevering, maar wel na aflevering twee of drie.

Kijkers in Australië en Nieuw-Zeeland lopen wat achter: bij hen treedt het verslavingspunt pas op na drie of vier afleveringen.

Nederlander snelst verslaafd aan Netflixserie
Nederlander snelst verslaafd aan Netflixserie (Foto: BuzzE)

Inspectie Dierenbescherming helpt meer dieren

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft vorig jaar ruim 30.000 dieren kunnen helpen. Dit zijn er 10.000 meer dan in 2013. Dat heeft de Dierenbescherming donderdag laten weten.

"Het is geweldig om te zien dat onze inspecteurs steeds meer dieren redden. Daar is het ons om te doen. Helaas betekent dit nog niet dat hun werk daarmee klaar is. Het inspectiewerk is en blijft noodzakelijk, er is nog veel zichtbaar en onzichtbaar dierenleed dat aangepakt moet worden", zegt directeur Frank Dales van de Dierenbescherming.

In de periode van 2011 tot en met 2014 groeide het aantal inspecties door de LID al met 45%. Uit de cijfers over de eerste helft van dit jaar blijkt dat deze groei doorzet. De Dierenbescherming vroeg vorig jaar rond Dierendag extra aandacht voor de inspectie met de campagne 'Help dieren in nood'.

Inspectie Dierenbescherming helpt meer dieren
Inspectie Dierenbescherming helpt meer dieren (Foto: ANP)

Chris Brown mag misschien AustraliŽ niet in

Chris Brown heeft een tour in Australië op de planning staan, maar wat de deze week aangetreden regering betreft wordt er een stokje gestoken voor zijn komst. Dat melden Australische media.

Het strafblad van de zanger zou ervoor kunnen zorgen dat hij geen visum krijgt. "Zonder vooruit te lopen op de beslissing van de Minister van Immigratie kan ik je verzekeren dat we hier serieus naar kijken", meldde de kersverse Minister voor Vrouwenzaken Michaelia Cash donderdag.

Eerder werkte Cash als assistent voor de Minister van Immigratie en toen had ze met een soortgelijke zaak te maken, vertelt ze. "We hebben het visum ingetrokken van een heel, heel, heel rijke boxer." Aangenomen wordt dat dat ging om Floyd Mayweather Jr. "We zeiden: nee, we gaan je geen visum geven omdat je niet het type persoon bent die we in Australië willen."

Eerder werd er online een petitie gestart tegen de komst van Brown die door meer dan 10.000 mensen werd gesteund. Vooral de veroordeling voor het aanvallen van zijn ex-vriendin Rihanna wordt als argument opgevoerd om de zanger buiten Australië te houden. De petitie vindt nu gehoor bij Cash: "Mensen moeten begrijpen dat als je huislijk geweld pleegt en dan de wereld over wil reizen er landen zijn die tegen je zeggen dat je niet binnen mag komen."

Chris Brown mag misschien Australië niet in
Chris Brown mag misschien Australië niet in (Foto: BuzzE)

Flinke stijging online aankopen

Steeds meer mensen kopen spullen via internet. In de eerste helft van dit jaar is er sprake van een stijging van 18,4 procent in vergelijking met de eerste zes maanden van 2014. Consumenten gaven online 7,96 miljard euro uit aan producten en diensten, ten opzichte van 6,72 miljard euro in de eerste helft van 2014. Dat blijkt donderdag uit cijfers van Thuiswinkel.org.

De enorme toename is een verrassing voor Gino Thuij van marktonderzoeksbureau GfK. "De onverwacht forse groei heeft geleid tot het bijstellen van onze verwachtingen over 2015", zegt hij. "Naar verwachting zal de groei van de online bestedingen zich in de tweede helft van het jaar doorzetten en zullen de online bestedingen over heel 2015 uitkomen op ongeveer 16,5 miljard euro."

Opvallend in het tweede kwartaal is de sterke groei in de aankoop via internet van sport- en recreatieartikelen. Dat heeft volgens de onderzoekers onder meer te maken met grote sportevenementen in ons land, zoals twee etappes van de Ronde van Frankrijk.

Flinke stijging online aankopen
Flinke stijging online aankopen (Foto: ANP)

Meer aandacht voor lessen, minder voor regels

Scholen moeten meer aandacht kunnen geven aan het onderwijs zelf en minder aan regels en kaders. SGP, D66 en CDA denken donderdag een meerderheid te halen voor een plan om de onderwijsinspectie wat meer op afstand te plaatsen.

Goed onderwijstoezicht is nodig, maar die regels en kaders kunnen wel wat minder en duidelijker, vinden de initiatiefnemers. "Een uitdijende administratie en een groeiende plicht om zich te verantwoorden: scholen zuchten soms onder de inspectie van hun onderwijs. Deels komt dat door onduidelijkheid over de wettelijke kaders van de inspectie", zeggen ze bij de SGP. Fractielid Roelof Bisschop nam het voortouw. Hij wil "heldere eisen, maar geen ongepaste bemoeizucht".

"De uitgebreide controles gaan ten koste van tijd en geld dat de scholen beter kunnen besteden aan de leerlingen. Dat is zonde. Leraren moeten lesgeven, het zijn geen accountants", aldus D66. ,,Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat de verantwoordelijkheid voor de onderwijsvisie en onderwijsinhoud weer komt te liggen waar die hoort: bij schoolleiders en leraren", meent het CDA.

De partijen verwachten positieve geluiden van de coalitiepartijen VVD en PvdA en van GroenLinks, SP en ChristenUnie.

Meer aandacht voor lessen, minder voor regels
Meer aandacht voor lessen, minder voor regels (Foto: ANP)

Doorbraak tijdens gesprekken FARC en Colombia

De Colombiaanse regering en rebellenbeweging FARC hebben een doorbraak bereikt in de vredesonderhandelingen tussen de partijen. Dat is woensdag in een gezamelijke verklaring gemeld. Er komt onder meer amnestie voor strijders van de FARC die geen misdaden hebben gepleegd.

Ook komt er een waarheidscommissie en schadevergoeding voor slachtoffers en komen er speciale rechtbanken om voormalige strijders te berechten die misdaden hebben gepleegd. De Colombiaanse regering en de FARC spraken dat af in de Cubaanse hoofdstad Havana, waar al sinds 2012 wordt onderhandeld over vrede.

Doorbraak tijdens gesprekken FARC en Colombia
Doorbraak tijdens gesprekken FARC en Colombia (Foto: ANP)

Rapper Ismo voor rechter wegens teksten

Rapper Ismo, de artiestennaam van Ismael Houllich, moet zich donderdag voor de rechter in Breda verantwoorden voor beledigende teksten over homo's en joden in zijn nummer Eenmans. Daarin zingt hij 'ik geef flikkers geen hand' en 'ik haat die fokking joden nog veel meer dan de nazi's'.

De politie heeft naar aanleiding van deze rap een aantal aangiftes binnengekregen, waaronder van het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) en een homoseksuele man die zich beledigd voelde door de teksten.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) maakt Ismo zich met de teksten schuldig aan discriminatie. "Als rapper is Ismo toch een publiek persoon die een voorbeeldrol zou moeten vervullen", stelt een OM-woordvoerster.

Rapper Ismo voor rechter wegens zijn teksten
Rapper Ismo voor rechter wegens zijn teksten (Foto: BuzzE)

Auteursrecht op Batmobiel toegekend

Een man die auto's uit films namaakt en verkoopt moet de Batmobiel uit zijn collectie schrappen. Een rechter oordeelde dat er auteursrecht geclaimd kan worden op de herkenbare superheldenauto.

Volgens de rechter heeft de auto van Batman voldoende unieke kenmerken om voor auteursrecht in aanmerking te komen. Larry Zerner, de advocaat van autobouwer Mark Towle, reageert ontzet op de uitspraak en stelt dat de wet duidelijk is over dat er geen auteursrechten kunnen worden geclaimd op auto-ontwerpen, maar alleen op de stripkarakters. "Mijn cliënt verkoopt alleen auto's. De auto is geen karakter, de auto is een auto."

DC Comics klaagde Towle in 2011 aan voor zijn handel in Batmobielen. De rechter heeft wel aangegeven dat de stripproducent nog met bewijs moet komen dat er de auteursrechten ook op de auto zoals die verscheen in de serie uit de jaren 60 en film uit 1989 daadwerkelijk zijn vastgelegd.

Batmobiel mag niet nagebouwd worden
Batmobiel mag niet nagebouwd worden (Foto: BuzzE)

Georgina Verbaan steunt film-app voor blinden

Georgina Verbaan, Raymond Thiry, Sanne Vogel, Derek de Lint en Peter Blok zijn een aantal van de Nederlandse acteurs die een speciale audiodescriptie (AD) voor een Nederlandse film hebben ingesproken. Dit is een nieuwe app waarmee mensen met een visuele beperking toch films kunnen 'zien'. In de pauzes tussen de dialogen beschrijft een voice-over de visuele elementen uit de film.

De bijzondere app werd vorige week gepresenteerd en staat de komende dagen centraal op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Georgina Verbaan heeft de Nederlandse jeugdfilm De Boskampi's 'ingesproken', Derek de Lint heeft Zwartboek van Paul Verhoeven gedaan en Sanne Vogel verzorgde de voice-over voor sf-epos Boy 7.

Dankzij de audiodescriptie horen visueel beperkten tijdens stille scenes wat bepaalde niet-hoorbare gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn zijn. Door deze extra uitleg kunnen mensen met een visuele beperking de film veel beter volgen, zowel thuis als in de bioscoop. Nederland telt zo'n 350.000 blinden en slechtzienden.

Vier bioscopen

Voorafgaand aan de vertoning in de bioscoop downloadt de gebruiker het audiodescriptie-bestand van de film. De app herkent de film aan het originele geluidspoor en speelt op de telefoon automatisch de juiste audiodescriptie af.

Een aantal jaren geleden deed audiodescriptie zijn intrede in Nederland, maar het aanbod van films voorzien met AD stagneerde. Slechts een viertal bioscopen in Nederland was uitgerust om AD te kunnen aanbieden. Dit en de productiekosten weerhield filmproducenten ervan hun films te voorzien van een audiodescriptiespoor. Opvallend is dat in andere landen zoals de Verenigde Staten, maar ook Europese landen als België, Duitsland en Frankrijk wel een groot deel van de films zijn voorzien van audiodescriptie.

De initiatiefnemers van het project zijn de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en Soundfocus (producent van audiodescriptie). Zij dragen samen de investering voor de ontwikkeling van de app, die voor gebruikers gratis te gebruiken zal zijn.

Georgina Verbaan steunt film-app voor blinden
Georgina Verbaan steunt film-app voor blinden (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: eentonig

Gisteren was het een schitterende eerste herfstdag die prachtig begon met een zonnetje. In de middag viel er een flinke bui, maar die was ook zo weer overgewaaid. Vandaag lijkt bijna een kopie te worden van gisteren. 's Ochtends kans op wat mist, en een matige tot krachtige zuidwestenwind.

Ook trekt er vanuit het westen nog wat (mot)regen over het land. Als we de weermodellen van weerplaza mogen geloven, wordt het morgen met 18 graden de warmste dag van de week. Ook vrijdag kan er nog een bui vallen, maar in het weekend blijft het naar alle waarschijnlijkheid droog met hier en daar zon.

Heb jij een mooie foto gemaakt terwijl je die regenbui op je kop kreeg? Of van de eerste zonnestralen die door de mist braken vanochtend vroeg? Deel je foto met ons! Mail ze naar weer@fok.nl o.v.v. je username en waar de foto gemaakt is. Wie weet zie je jouw foto dan hier terug!

Vergeet in ieder geval je paraplu niet
Vergeet in ieder geval je paraplu niet

Dishonored: Definitive Edition

Het is zo zonde als er weer een game wordt aangekondigd die al maanden geleden ’gratis’ was bij Steam, PlayStation Plus of Xbox Games With Gold. Want wat is de meerwaarde om nog eens een flink bedrag neer te leggen voor een game die je recentelijk nog gespeeld hebt? Dan moet je wel flink wat in huis hebben om mij nog eens over de streep te trekken om er uren in te steken. En sommige hebben dat, maar helaas stelt Dishonored: Definitive Edition hierin teleur.

'Nieuwe Muppets te obsceen'

Conservatieve televisiecommissie One Million Moms wil dat The Muppets van de televisie verdwijnt. De nieuwe versie van de beroemde poppenserie zou ongeschikt zijn voor kinderen.

De serie die eerder deze week terugkeerde op de Amerikaanse televisie kon rekenen op verdeelde recensies. Veel kijkers werden verrast door de cynische toon en volwassen humor. Wat One Million Moms betreft is die buitensporig: "De poppen die geliefd werden door kinderen in de jaren zeventig, tachtig en verder hebben het nu over abortus en promiscuïteit", schrijft de groep op hun website waarop wordt opgeroepen de serie van de buis te halen. "Veel ouders zullen hun kinderen onwetend een aflevering laten kijken om er te laat achter te komen dat het een perverse serie is, tenzij ze op tijd worden gewaarschuwd. Hoeveel ouders willen de seksuele grappen aan kun jonge kinderen uitleggen?"

Voorstanders van de nieuwe serie benadrukken juist dat bedenker Jim Henson, die in 1990 overleed, altijd al een mix van volwassen en kinderlijke humor wilde in The Muppets. Dochter Lisa Henson, directrice van productiemaatschappij The Henson Company, vertelt aan Variety dat haar vader blij zou zijn met alle aandacht. "Iedere productie van The Muppets had een wat andere toon dan de voorgaande. Zolang de personages herkenbaar en beminnenswaardig zijn, past de huidige toon perfect. Ik denk dat het natuurlijk en erg grappig is om ze nu in een moderne context te zetten."

'Nieuwe Muppets te obsceen'
'Nieuwe Muppets te obsceen' (Foto: BuzzE)

WK Rugby - AustraliŽ begint met zege aan 'groep des doods'

Op het WK rugby in Engeland is Australië begonnen met een overwinning op Fiji. De wedstrijd werd gespeeld in het Millennium Stadium in Cardiff in groep A, ook wel de groep des doods genoemd door de aanwezigheid van Engeland, Australië en Wales. 

Voor de Wallabies scoorde David Pocock twee tries in vijf minuten tijd en ook Sekope Kopu kwam tot een try. Bernard Foley wist in twee van de drie gevallen de conversie te scoren en trapte ondertussen ook nog drie penalties tussen de palen. Voor Fiji was het Ben Volavola die een try scoorde, Nemani Nadolo zorgde met de conversie en twee penalties voor de overige punten: 28-13. 

In groep D speelde Roemenië hun eerste wedstrijd en tegen vice-wereldkampioen Frankrijk hielden ze het relatief lang vol. In de tweede helft was het verzet toch echt gebroken en dankzij Sofiane Guitone (twee keer), Yannick Nyanga, Wesley Fofana en Gaël Fickou kwamen er vijf tries op het scorebord. Morgan Parra maakte drie conversies, Roro Kockott nam er twee voor zijn rekening en Parra scoorde ook nog een penalty. Voor de Roemenen wist Valentin Ursache in de slotminuten nog een try te scoren, tot grote vreugde van zijn team. Frankrijk won het duel uiteindelijk met 38-11.

Voor alle scores en standen op het WK rugby kun je terecht bij onze speciale toernooigids.

Update Formule 1-motor Renault in Austin

Of Red Bull Racing of Toro Rosso er van gebruik maken of niet, de Formule 1-motor van Renault krijgt voor de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin een grote update. Dit maakte het Franse bedrijf bekend.

Renault Sport-baandirecteur Remi Taffin sprak met Autosport. "Wij waren van plan de vernieuwde motor al voor Sochi in te zetten, maar we missen nog wat testwerk. Voordat de veranderingen geïntroduceerd worden moeten ze nog voor betrouwbaarheidstesten een volledige cyclus op de testbank draaien. Dat kost tijd en die kunnen we niet bekorten. Daarom richten wij ons op Austin."

Renault is waarschijnlijk van plan alle twaalf nog beschikbare tokens in een keer in te gaan zetten. Dat het bedrijf na dit jaar breekt met Red Bull Racing en Toro Rosso maakt niet uit. De breuk is mede tot stand gekomen door de betrouwbaarheidsproblemen die eerder dit jaar veel problemen veroorzaakten. Hierdoor hebben de coureurs meerdere gridstraffen moeten incasseren. Omdat in principe genoeg krachtbronnen voor de rest van het seizoen beschikbaar zijn is het de vraag of Red Bull Racing of Toro Rosso een extra gridstraf wil incasseren om de nieuwe motor in te zetten.

Laatste reviews en specials
review
Omega Labyrinth Life
review
Wolfenstein: Cyberpilot
review
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
special
Au/Ra: 'Ik heb fans, het is gestoord!'
special
San Diego Comic-Con 2019 in beeld
special
Vijf gametips voor de maand augustus
©FOK.nl e.a.