FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 maart 2015

Geslaagd World Cup-debuut schansspringer Antonissen

Schansspringer Lars Antonissen heeft zijn debuut-weekeinde in de World Cup met een goed gevoel afgesloten. De 19-jarige Nederlander sprong in Oslo voor het eerst mee met de wereldtop van het schansspringen en wist op zondag de kwalificatie zelfs te overleven. Daardoor werd hij de eerste Nederlander in meer dan elf jaar die zijn optreden mocht maken tijdens een World Cup schansspringen bij de mannen.

Zaterdag werd Antonissen op de Holmenkollen nog 49e tijdens de kwalificatie, waar een plek bij de eerste 40 gevraagd werd om zich voor de wedstrijd te plaatsen. Een dag later ging het aanzienlijk beter. Met een sterke sprong - en ondanks een mindere juryscore voor de landing - kwam hij op de 35e plek terecht, voor vaste World Cup-klanten als Taku Takeuchi, Andreas Wank, Dimitry Vassiliev en oud-Vierschansentourneewinnaar Thomas Diethart.

Even later op zondag ging het in de wedstrijd zelf wat minder. In plaats van de 116,5 meter uit de kwalificatie kwam Antonissen dit keer slechts tot 93 meter, waarmee hij als 51e en laatste eindigde. "Ik was veel te laat bij die sprong, waardoor de hele sprong voor geen meter meer lukte", zegt de Nederlander tegenover FOK!Sport"Daar heb ik nog erg veel problemen mee. Het komt nog vaak voor, maar gelukkig gebeurde dat niet in de kwalificatie", zo toonde hij zich toch tevreden. Het doel vooraf was om de kwalificatie te overleven en dat is de jonge Nederlander gelukt. Waar hij volgend seizoen te zien zal zijn is nog niet helemaal bekend, maar Antonissen is positief over eventuele deelname aan de Zomer Grand Prix en de World Cup komende winter. "De plannen zijn nog niet concreet, maar de kans is groot dat ik volgende winter ook World Cups ga springen." 

De wedstrijd zondag werd gewonnen door de Duitser Severin Freund, die daarmee zijn vierde opeenvolgende zege pakte. Het was voor het eerst sinds december 2010 dat iemand vier zeges op rij wist te pakken. De 42-jarige Japanner Noriaki Kasai haalde met zijn tweede plek al voor de zesde keer dit seizoen een individueel podium, waarmee hij zijn leeftijdsrecord nog maar eens aanscherpte. Peter Prevc uit Slovenië staat derde, terwijl hij in het World Cup-klassement op de tweede positie staat, achter Freund.

Knegt in alles-of-niets-stijl naar wereldtitel

Hij ging voor niets minder dan de titel. Sjinkie Knegt stapte zondag bij de WK shorttrack in Moskou met maar één doel de afsluitende superfinale in. Alleen de winst zou hem het goud kunnen opleveren. De Fries, vijfde na drie afstanden, slaagde in zijn opzet. Het verschil met de Zuid-Koreaan Park Se Yeong was een kwestie van centimeters maar bezorgde Knegt wel de wereldtitel.

Omdat beiden in punten precies gelijk eindigden bepaalde het resultaat van de slotafstand wie de overalltitel mee naar huis mocht nemen. "Ik moest gewoon winnen, dat was de enige opdracht. Ik heb lang gewacht en mijn krachten gespaard voor de slotronden", legde de man uit Bantega naderhand uit. Knegt, die ook nog zilver pakte op de 1500 meter, werd de tweede Nederlandse shorttracker ooit die een individuele wereldtitel veroverde. Peter van der Velde ging hem in 1988, eveneens als overallwinnaar, voor.

Als team had de huidige generatie vorig jaar al de wereldtitel op de aflossing opgeëist, iets wat in de jaren tachtig met onder anderen Van der Velde en huidig bondscoach Jeroen Otter vaker gebeurde. Ook in die finale ging Knegt, met de individuele titel al op zak, voor een alles-of-niets-tactiek. Die slaagde ditmaal niet. Knegt werd in zijn ultieme aanval opgevangen door de Chinees Han en zag uit balans gebracht zelfs nog een Hongaar voorbij glijden. "Typisch Sjinkie", vond Otter. "Hij had ook kunnen consolideren. Ik zie het liever zo."

Het brons voor Knegt, Daan Breeuwsma, Freek van der Wart en Mark Prinsen werd met weinig enthousiasme onthaald. "Het was alles-of-niets wat Sjinkie probeerde. Het werd niets", treurde Breeuwsma aanvankelijk. "Nou ja, niets. Het is wel brons." En Van der Wart, die individueel een matig toernooi reed: "We kwamen natuurlijk voor het goud." Breeuwsma bereikte individueel de finale op de 1500 meter waarin hij zesde werd, het klassement sloot hij af als twaalfde.

Bij de vrouwen ging de wereldtitel overall naar de Zuid-Koreaanse Choi Minjeong, ook de winnares van de superfinale. In het eindklassement hield ze de Italiaanse Arianna Fontana en de Zuid-Koreaanse Shim Suk Hee achter zich. De Nederlandse vrouwen speelden een bijrol zonder Jorien ter Mors die dit seizoen wegens overtraindheid oversloeg. De onthoofde ploeg was bij de EK nog goed voor zilver op de aflossing, maar mondiaal had het team zich niet gekwalificeerd.

Mollema lonkt naar podium in Tirreno

Bauke Mollema klom zondag dankzij een tweede plek in de zware etappe naar de top van de Terminillo naar de tweede plek in het klassement van de Tirreno-Adriatico. De coureur van Trek moest in de sneeuw alleen zijn meerdere erkennen in de Colombiaan Nairo Quintana. "Ik voel me de hele week al goed en ik keek echt uit naar deze rit. Quintana was de sterkste, maar ik denk dat ik een goede stap naar het podium heb gezet."

Mollema wachtte op het perfecte moment voor zijn aanval. "Ik zag dat de rest na een aantal aanvallen op de limiet reed, dus toen ben ik vol gas gaan geven. Toen ik een gaatje had, ben ik door blijven gaan. De tegenwind maakte het wel zwaar, dus ik heb echt de kilometers af moeten tellen."

De voormalig Belkin-renner denkt dat hij een goede kans maakt op een plek op het podium. Dinsdag is de slotrit, een tijdrit van tien kilometer. "Eerst moeten we maandag nog overleven, maar ik heb vertrouwen in mijn tijdrit. Mijn proloog was goed en ik heb veel op de tijdritfiets getraind. Hopelijk kan ik dit vasthouden."

Van de Pol weer vierde met paard Spartacus

Henk van de Pol is met zijn paard Spartacus TN opnieuw vierde geworden in de Grote Prijs van Vejer de la Frontera, onderdeel van de Spaanse Sunshine Tour. Vorige maand landde de springruiter uit Waalre op dezelfde plek ook al net naast het podium.

Van de Pol was in de barrage opnieuw foutloos maar zijn eindtijd van 40,51 leverde 'slechts' een dikke 6000 euro op. De hoofdprijs van bijna 28 mille werd eerlijk gedeeld door de Brit Robert Bevis (Courtney Z) en de Ier Dermott Lennon (Loughview Lou Lou). Beiden snelden precies na 37,83 seconden door de finishlijn.

Cocu voor de helft tevreden

De thuiswedstrijd van PSV tegen FC Groningen had voor trainer Phillip Cocu twee gezichten. "De eerste helft was erg moeizaam, met veel balverlies. Toen haalden we zeker niet ons normale niveau. Na rust schakelden we een tandje bij en waren we scherper in de duels", aldus Cocu, die zijn ploeg met 2-1 zag winnen. "Dit was misschien niet onze wedstrijd, maar als we genoeg strijd en inzet tonen, zijn we ook in staat om zulke duels te winnen. Dat moet eigenlijk iedere week de basis zijn."

Cocu bekende dat hij vooraf een makkelijker middag had verwacht. "Zeker omdat we afgelopen week zo goed getraind hebben. Ik had niet verwacht dat het zo moeizaam zou gaan. Maar goed, we zijn weer een stapje dichter bij waar we graag naartoe willen. Nu gaan we naar Feyenoord toewerken." De koploper van de eredivisie gaat naar De Kuip in de wetenschap dat het elf punten voorstaat op naaste achtervolger Ajax.

Doelman Vermeer wil ook wel eens scoren

Doelman Kenneth Vermeer van Feyenoord verrichtte zondag in de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht (1-2) een aantal prima reddingen. Zijn belangrijkste ingreep deed hij diep in de extra tijd, op een zeldzame doelpoging van zijn collega Filip Kurto. De Poolse keeper kopte uit een hoekschop fraai in waarna Vermeer met een sierlijke zweefduik de niet onverdiende gelijkmaker voorkwam.

"Hij kopte goed in", gaf de oud-Ajacied bij FOX Sports toe. "Ik moest volledig gestrekt naar de hoek. De kopbal was net niet hard genoeg. Daardoor kom ik hem toch nog uit de hoek tikken. Gelukkig maar. Zo'n moeilijke redding was het echter nu ook weer niet."

Voor Vermeer was het naar eigen zeggen de eerste keer in zijn loopbaan dat hij een serieuze doelpoging van zijn collega bij de tegenpartij moest verijdelen. "Eigenlijk zou ik wel eens keer op zo'n manier willen scoren."

Springruiter Deusser wint GP Den Bosch

Daniel Deusser heeft op de slotdag van Indoor Brabant de Grote Prijs van Den Bosch gewonnen met de ruin Cornet d'Amour. De Duitse springruiter, die in het verleden voor Stal Tops reed in Valkenswaard, was als laatste starter in de barrage de snelste en tevens foutloos. Met een eindtijd van 33,69 griste hij de Brit Michael Whitaker, met zijn in Nederland gefokte paard Viking, alsnog de hoofdprijs uit handen. Die was dit jaar 87.500 euro.

Gerco Schröder vormde met de schimmel Glock's Cognac Champblanc de beste Nederlandse combinatie. De Twentse routinier gooide ook in de beslissende omloop geen enkele balk af maar reed niet hard genoeg door voor een ereplaats. Hij werd achtste, nog altijd goed voor ruim 10 mille.

Higler fluit Depay terug

De opvallendste actie van de competitiewedstrijd zondag tussen PSV en FC Groningen (2-1) kwam op naam van Dennis Higler. De scheidsrechter besloot halverwege de eerste helft een doelpunt van Memphis Depay af te keuren, nadat die de rebound had ingetikt van een gemiste strafschop van ploeggenoot Luuk de Jong. "Depay kwam veel te vroeg inlopen, hij stond al bijna naast mij toen de strafschop werd genomen", zei Higler. "Een overtreding, daarom heb ik een indirecte vrije trap aan Groningen gegeven."

Higler zag na afloop op de tv-beelden dat niet alleen Depay, maar ook enkele spelers van Groningen te vroeg kwamen inlopen. "Als ik precies de spelregels had gevolgd, had deze strafschop moeten worden overgenomen. Maar ik denk dan dat alle penalty's over zouden moeten. Als je de laatste twintig penalty's bekijkt, zie je dat overal al wel spelers een stapje in de zestien stonden. Depay stond bijna vijf meter verder en was echt veel te vroeg."

Sinkgraven schittert tegen oude club

In het shirt van Ajax schitterde Daley Sinkgraven zondag in het voor hem zo bekende Abe Lenstra-stadion van zijn oude club Heerenveen. "Een andere kleedkamer, een ander tenue, het was wel even raar", besefte de middenvelder. "Maar toen ik eenmaal op het veld stond, ben ik maar gaan voetballen. Het ging wel aardig geloof ik."

Sinkgraven bereidde twee van de vier doelpunten (4-1) voor. Hij zocht voortdurend de diepte, waardoor het middenveld van Ajax eindelijk weer eens goed functioneerde. "De trainer wilde dat ik vaak diep ging", zei hij. "Na afloop vertelde hij dat ik goed had gespeeld. Dat was natuurlijk leuk om te horen."

De negentienjarige Sinkgraven is een voetballer die de bal bijna altijd naar voren speelt. "Dat vind ik het leukste spelen", zegt hij. "De laatste duels stond ik niet in de basis, maar ik moet gewoon zorgen dat de trainer me nodig heeft. Ik vond de reactie van het publiek van Heerenveen ook goed. Een paar fans floten me uit, maar er klonk ook applaus. Ik heb mijn assists ook niet uitbundig gevierd."

Mulder klaar voor finale op Olympic Oval

Schaatser Ronald Mulder is klaar voor de Olympic Oval Finals komend weekeinde in Calgary. De sprinter van Team beslist.nl reed tijdens de Winter Classic Grand Prix in het afgelopen weekeinde twee keer een prima tijd op de 500 meter. De 29-jarige Zwollenaar eindigde eerst in 34,59 seconden en kwam in zijn tweede race uit op 34,49. Daarmee was hij de snelste Nederlander dit seizoen op de 500 meter. Ploeggenoot Kai Verbij reed met 35,12 een persoonlijk record.

Ronald Mulder miste een groot deel van het seizoen door een liesblessure. Tijdens de jaarlijkse 'recordwedstrijden' op de Olympic Oval wil hij komend weekeinde in Canada toch nog met vuurwerk afsluiten.

Teleurstelling over optreden Kelderman

De ploegleiding van LottoNL-Jumbo is teleurgesteld over het optreden van Wilco Kelderman in Parijs-Nice. De jonge kopman (23) kon de verwachtingen in de Franse wielerkoers niet waarmaken en eindigde na een moeizame week op de vijftiende plaats in het klassement, op meer dan vijf minuten van winnaar Richie Porte.

"Wilco kwam gewoon tekort", zei ploegleider Jan Boven zondag op de website van de ploeg. "Hij kon het tempo in de klimtijdrit van vandaag niet volhouden. Dat is geen goed teken. We moeten nu de tijd nemen om te kijken waar dat aan ligt. Het heeft geen zin om te snel conclusies te trekken. Het is voor Wilco zelf uiteindelijk ook het meest vervelend. Hij heeft er alles aan gedaan om op tijd fit te zijn. Hij is drie weken op hoogtestage geweest en heeft zich perfect voorbereid. Dat het er dan niet uit komt, is heel erg vervelend."

Sportblog: Balotelli bang & ex Ricksen haalt keihard uit

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen. Vandaag is er een extra editie om het vele leuks met jullie te kunnen delen.

Honkbalmiljonair woont in oude camper
Toronto Blue Jays-honkballer Daniel Norris is niet naast zijn schoenen gaan lopen toen hij twee miljoen dollar per jaar ging verdienen. Sterker nog, de 21-jarige werper woont buiten het seizoen in een 37 jaar oude Volkswagen Camper die op een parkeerplaats bij een supermarkt staat. Van zijn miljoenen laat hij in die periode slechts 800 dollar per maand uitkeren om van te leven. De rest laat hij beheren door een financieel adviseur.

Voor Norris is deze levensstijl de gewoonste zaak van de wereld, zo laat hij aan ESPN weten. "Het is zoals yin en yang voor mij. In mijn bestelwagen probeer ik te ontsnappen aan de druk die met een honkbalcarrière gepaard gaat. Wonen in een bestelwagen kan ongebruikelijk overkomen, maar ik ga mijn leven niet veranderen omdat mensen het vreemd vinden. De enige manier voor mij om een goed seizoen door te maken, is een evenwichtig en gelukkig bestaan. Als ik maar mezelf kan zijn, dáár gaat het om. Ook wanneer het er op het eerste gezicht niét zo uitziet, vind ik mijn leven zeer luxueus. Ik kan reizen naar waar ik wil of ergens op een strand ontwaken, het lukt mij allemaal."

Trainer zorgt eigenhandig voor ommekeer
Wat te doen als je met 2-1 achter staat en de wedstrijd toch wilt winnen? Jezelf inbrengen, zodat de score mogelijk omgedraaid kan worden, zo dacht Mark Bentley, speler-trainer van Grays Athletic dat uitkomt in de Isthmian League, het zevende niveau in Engeland. In het duel tegen Hampton & Richmond Borough bleek de wissel van Bentley een gouden wissel. Niet alleen scoorde de trainer de 2-2, maar daarna was hij ook in het doel belangrijk nadat zijn goalie geblesseerd naar de kant moest. Bentley stopte tien minuten voor tijd een strafschop, waarna zijn club het duel uiteindelijk nog met 3-2 wist te winnen.


Zo doe je dat dus (Bron: YouTube)

Ex Ricksen haalt keihard uit in boek
Graciela l'Ami, de ex-vrouw van oud-voetballer Fernando Ricksen heeft in een boek keihard uitgehaald naar haar ex-man. In 'Graciela, het extreme levensverhaal van een voetbalvrouw' doet l'Ami een boekje open over de Ricksen. De Telegraaf onthulde de eerste details uit het boek. De ochtendkrant citeert een aantal schokkende alinea's uit het boek waaruit blijkt dat de voetballer een duistere kant had. "Ik hoefde maar een beetje mee te geven en ik zou twaalf verdiepingen naar beneden kletteren. Op de stoep, naast de Clyde River in Glasgow. 'Laat me los!' schreeuwde ik, maar dat deed hij niet. Sterker nog, hij tierde terug: 'Ik gooi je in de rivier!''', vertelt de voormalige voetbalvrouw in haar boek.

"Fernando ging volledig door het lint. En pakte wat voorhanden was. In dit geval een riem. Hij sloeg me er zonder pardon zo hard mee dat de gesp recht in mijn hoofd stak. Toen ik hem eruit trok, begon het zo heftig te bloeden dat mijn lichtblonde haar rood kleurde van het bloed", vervolgde ze het verhaal over Ricksen zijn gewelddadigheid. Het geweld haalde het slechtste bij l'Ami naar boven: "Maar moordneigingen had ik nog nooit eerder gehad. Ik kon Fernando wel een kogel door zijn hoofd jagen. Hij schreeuwde: 'Wat sta je daar nou dom te kijken?!' Meer dan dit drupje had ik niet nodig om de emmer te doen overlopen."

Ricksen en l'Ami liggen al jaren in een vechtscheiding. "Dit mens heeft alle rekeningen geplunderd en weggesluisd naar haar eigen geheime rekening. Zelfs de kluis met gezamenlijke juwelen was leeg", schreef de voormalige voetballer laatst op zijn eigen site. Zijn ex-vrouw spreekt de beschuldigingen tegen dat ze misbruik zou maken van een zieke man, Ricksen lijdt aan ALS. "Dat speelt al van ver voor de diagnose. Hij had alles, toen hij nog gezond was, allang kunnen regelen. Hoe verschrikkelijk die ziekte ook is."

Ricksen op zijn beurt ontkent gewelddadig te zijn. "Dit doet ze alleen maar om haar gelogen boek te promoten en ons nog meer stress te bezorgen. Ik heb die vrouw nooit aangeraakt, zoals ze beweert. Ook heb ik onlangs geen auto van 100.000 euro voor mijn vrouw gekocht. En de miljoenen die ik volgens haar zou hebben, heb ik ook niet. Want die zijn gestolen door deze verschrikkelijke vrouw." We zijn bang dat deze onsmakelijke soap nog een vervolg zal gaan krijgen.

Balotelli bang in de boksschool
Mario Balotelli heeft al veel vreemde zaken op zijn kerfstok. Zo zette hij al eens zijn keuken in lichterlaaie, gooide hij met dartpijltjes naar jeugdspelers en worstelde hij veelvuldig met een hesje. De Italiaan speelt bij Liverpool en ging in die stad op bezoek in een boksschool. Niet de krachtpatsers joegen het enfant terrible schrik aan, maar een doodgewone viervoeter....

Duiker haalt golfclub van McIlroy terug
Uit pure frustratie had Rory McIlroy zijn golfclub ver het Doralmeer ingegooid tijdens het Cadillac Championship. De volgende dag dacht een duiker de club even te gaan opzoeken en wonder boven wonder wist hij 3-iron te vinden en boven water te halen.


En daar is de golfclub weer (Bron: YouTube/PGA TOUR)

Golfbaan krijgt bezoek van krokodil
Sta je rustig een balletje te slaan, krijg je ineens een krokodil op de baan. Het zal je maar gebeuren. Nou, het gebeurde golfers op de Myakka Pines Golf Club in Florida. Daar kwam doodgemoedereerd een krokodil bij de hole liggen op baan zeven. Blijkbaar was het reptiel ook nog vermoeid want na de hole nam hij ook nog even een rustpauze. We hoeven ook niet bang te zijn dat de foto getruct is. "De man die de foto's gemaakt heeft, is een tachtiger. Hij heeft nog nooit van Photoshop gehoord", aldus de manager van de golfclub.

Van Gaal: "Dit zou de klik kunnen zijn"

"Dit zou wel eens de klik kunnen zijn", zei manager Louis van Gaal van Manchester United na de zege op Tottenham Hotspur (3-0). "Dit was een goede overwinning, met een goede uitvoering. Maar zondag wacht weer Liverpool-uit. Volgens mij heeft Manchester United daar nog niet zo vaak gewonnen. Ik denk wel dat deze zege ons een boost gaat geven."

Van Gaal kreeg na de uitschakeling in de FA Cup tegen Arsenal eerder in de week behoorlijk wat kritiek. "Het is jammer dat we niet verder zijn gegaan in de FA Cup, maar binnen de club is het rustig gebleven. We hebben voor het seizoen ons ten doel gesteld ons te plaatsen voor de Champions League. Volgens mij zijn we goed op weg."

Prima weekeinde voor skiër Hirscher

Marcel Hirscher heeft, nu het slot van het World Cup-seizoen voor de alpineskiërs aanstaande is, een uitstekend weekeinde achter de rug. De Oostenrijker, met ook een Nederlands paspoort, stelde zaterdag in Kranjska Gora de kristallen trofee op de reuzenslalom veilig. Een dag later kreeg hij op de Sloveense piste ondanks een 'mispeer' beter zicht op de slalomeindzege. Bovendien leidt Hirscher overall nu nog comfortabeler. Er staan nog vier wedstrijden op de agenda.

Hirscher kon op de reuzenslalom alleen nog worden bedreigd door Ted Ligety. De Amerikaan stond in deze wintersportplaats al zes keer op de hoogste trede van het erepodium. Ditmaal kwam hij niet eens in de buurt, zesde. De Oostenrijkse favoriet had derhalve ruim voldoende aan de tweede plaats achter de Fransman Alexis Pinturault.

Hirscher pakte in 2012 al eens de titel op de reuzenslalom, daarna domineerde olympisch - en wereldkampioen Ligety. "Het was toen onmogelijk op dit onderdeel te winnen", keek de zoon van een Oostenrijker skileraar en een Haagse skiliefhebster terug. "Ted gaf ons niet eens de kans te dromen van het kristal. Je kon alleen hopen dat hij een keer de mist in zou gaan. Maar ik wilde heel graag de beker terug en heb dit seizoen hard gewerkt aan de reuzenslalom. Dat ging wel enigszins ten koste van de slalom."

Dat laatste bleek zondag. De Noor Henrik Kristoffersen won de slalom vóór de Italiaan Giuliano Razzoli en de Zweed Mattias Hargin. Hirscher kon de schade slechts beperken. Hij vergaloppeerde zich in de eerste run (negentiende), maar was in de tweede de snelste. Met de zesde plek in de eindrangschikking liep hij zelfs nog iets in op de Duitse klassementsleider Felix Neureuther.

"Er was iets met mijn skischoen", lichtte Hirscher zijn martelgang in de eerste race toe. "Zoiets overkomt je één keer in de twintig jaar. Het was al te gek dat ik de finish überhaupt haalde, maar het leek nergens op."

De Amerikaanse Mikaela Shiffrin was ook in Zweden (Are) weer de beste op de slalom. De wereldkampioene had op de finish een ruime voorsprong (1,41 seconden) op de Slowaakse Veronika Velez-Zuzulova. De Tsjechische Sarka Strachova werd derde.

Boilesen blesseert beide enkels

Nicolai Boilesen heeft zondag beide enkels geblesseerd in de uitwedstrijd van Ajax tegen sc Heerenveen. De Deen moest zich in de tweede helft laten vervangen. Hij hoopt maandag meer duidelijkheid te krijgen over de ernst van zijn kwetsuren.

Boilesen blesseerde in de eerste helft zijn linkerenkel, maar probeerde het nog even. Hij strompelde in de tweede helft van het veld toen hij ook last kreeg van zijn rechterenkel.

Ajax speelt donderdag tegen Dnipro in de achtste finales van de Europa League. De formatie wil een achterstand van 1-0 ongedaan maken. Het is onduidelijk of Niklas Moisander op tijd fit is voor dat duel. De Fin kreeg tijdens de warming-up van het duel met Heerenveen last van zijn linkerenkel. Nick Viergever is donderdag wel weer beschikbaar. Hij was geschorst voor het duel met Heerenveen.

Genk verspeelt play-offplek aan Charleroi

Op de slotdag van de reguliere competitie in België heeft Charleroi zich zondag ten koste van Racing Genk geplaatst voor de play-offs om het landskampioenschap. Charleroi won thuis met 2-0 van Mouscron-Péruwelz en nam op doelsaldo de zesde plaats over van Genk, dat met 1-0 verloor bij Standard Luik door een goal van Julien De Sart. Kalifa Coulibaly en Enes Saglik scoorden voor Charleroi.

Cercle Brugge leek te ontsnappen aan play-offs om degradatie, maar verspeelde in de laatste paar minuten een 2-0-voorsprong in de thuiswedstrijd tegen KV Mechelen: 2-3. Cercle gaat met hekkensluiter Lierse SK, dat thuis 0-0 speelde tegen KV Kortrijk, uitmaken wie van de twee ploegen afzakt naar de tweede klasse.

Stephen Buyl had Cercle met twee goals op voorsprong gezet, maar in de slotfase werd het via Rafal Wolski (twee) en Dalibor Veselinovic (strafschop) in vier minuten 2-3.

Blatter: "Werkomstandigheden Qatar moeten beter"

FIFA-president Sepp Blatter heeft de Qatarese emir zondag op het hart gedrukt dat het land meer moet doen om de werkomstandigheden te verbeteren voor arbeiders die werken aan stadions en infrastructuur voor het WK voetbal in 2022. "Er is al veel gedaan, maar er moet nog meer gebeuren om te zorgen voor eerlijke arbeidsomstandigheden voor iedereen", zei Blatter bij zijn bezoek aan de golfstaat.

"Verbetering is alleen mogelijk als alle betrokkenen hun verantwoordelijkheid nemen, van de bouwbedrijven tot de autoriteiten", zei Blatter, overigens zonder de FIFA te noemen. "Het is duidelijk dat Qatar zijn verantwoordelijkheid serieus neemt. Het land ziet het WK als katalysator voor positieve sociale veranderingen."

Qatar krijgt veel kritiek voor de behandeling van gastarbeiders uit met name Nepal en India. Het land kondigde in mei hervormingen aan, maar volgens onder meer mensenrechtenorganisatie Amnesty International gaan die niet ver genoeg. Ook de FIFA kreeg veel kritiek omdat het weinig zou doen voor de arbeiders.

Darter Wade wint Player Championship in Barnsley

James Wade heeft na een verloren finale zaterdag zondag wel de Player Championship in Barnsley op zijn naam weten te schrijven. In de finale was hij met 6-5 te sterk voor Peter Wright.

The Machine trof op weg naar de finale James Forster (6-3), Jay FOreman (6-3), Mensur Suljovic (6-4), Kevin Thomas (6-5), Gerwyn Price (6-2) en in de halve finale Michael Smith met 6-4. Wright won op weg naar de finale van Alan Norris (6-5), Jonny Clayton (6-3), Mark Webster (6-5), Jelle Klaasen (6-1), Robert Thornton (6-5) en Andrew Gilding (6-4).

In de finale boog Wade met finishes van 65, 81 en 82 een 2-4 achterstand om in een 5-4 voorsprong. Wright dwong een beslissende leg af die via dubbel tien naar Wade ging.

De beste Nederlanders waren Raymond van Barneveld en Christian Kist. Beide darters haalden de kwartfinale. Barney verloor 6-2 van Michael Smith en Kist ging er met 6-4 af tegen Gilding. Michael van Gerwen deed niet mee vandaag, hij meldde zich vanmorgen af met griep. Gary Anderson, de winnaar van zaterdag, verloor vandaag in de tweede ronde van Brian Woods (6-3). 

Er werden zondag ook twee negendarters gegooid. Jeffrey de Zwaan gooide in de derde ronde een perfecte leg tegen Ian White, hij verloor echter de partij wel met 6-3. Ook Christo Reyes gooide een negendarter. In de achtste finales in de 6-2 verloren partij tegen Thornton was het raak.

Dit was de tweede Player Championship van de Pro Tour van de PDC. Per toernooi valt er 60.000 Britse pond te verdelen. De winnaar gaat naar huis met 10.000 pond (14.000 euro), de verliezend finalist krijgt de helft. De volgende Player Championships zijn op 10, 11 en 12 april. Volgende week komen de darters in actie in Girbaltar voor de Gibraltar Darts Trophy. 

Uitslagen Player Championship 2

Laatste zestien
Christian Kist 6-3 Stephen Bunting
Andrew Gilding 6-3 Brendan Dolan
Robert Thornton 6-2 Cristo Reyes 
Peter Wright 6-1 Jelle Klaasen
Michael Smith 6-1 Paul Nicholson
Raymond van Barneveld 6-3 Ian White
Gerwyn Price 6-1 Mark Dudbridge
James Wade 6-5 Kevin Thomas

Kwartfinales
Andrew Gilding 6-4 Christian Kist
Peter Wright 6-5 Robert Thornton
Michael Smith 6-2 Raymond van Barneveld
James Wade 6-2 Gerwyn Price

Halve finales
Peter Wright 6-4 Andrew Gilding
James Wade 6-4 Michael Smith

Final
James Wade 6-5 Peter Wright

Alle uitslagen zijn hier te vinden. 

'Chinezen azen op led-onderdelen Philips'

Een Aziatisch consortium heeft zich gemeld als mogelijke koper voor de twee verlichtingsonderdelen die Philips medio vorig jaar in de etalage zette. Dat meldde persbureau Reuters zondag op gezag van bronnen rond het veilingsproces.

Het zou gaan om de Chinese led-producent Lattice Power, dat samen optrekt met de eveneens Chinese investeringsmaatschappij GSR Ventures en het Singaporese staatsinvesteringsfonds Temasek. Hoe groot de kansen van het consortium zijn, is volgens de ingewijden onduidelijk.

Philips laat zich bij de verkoop van de onderdelen Lumileds en Automotive Lighting bijstaan door zakenbank Morgan Stanley. Die zou volgende week een bieder willen selecteren waarmee exclusieve gesprekken gevoerd zullen worden. De opbrengst wordt geschat op zo'n 2,5 miljard euro.

Justin Bieber viert verjaardag in Las Vegas

Justin Bieber blijft zijn 21e verjaardag gewoon lekker vieren. Nadat hij was 'geroast' tijdens opnames van Comedy Central, vloog hij door naar Las Vegas. Op TMZ staan beelden van Justin die op het podium 'happy birthday' voor zichzelf zingt.

Op foto's is te zien dat ook Kris Jenner op het feest in OMNIA aanwezig was. Zelf postte Justin een foto van zijn outfit op Instagram. In het komische programma The Roast had Justin eerder op de dag nog zijn excuses aangeboden voor de vele negatieve berichten die over hem verschenen. Hij noemde zijn 21e verjaardag een keerpunt in zijn leven.

Tientallen doden bij busongeluk Brazilië

Een ongeluk met een bus in het zuiden van Brazilië heeft aan zeker 54 mensen het leven gekost. De bus rolde zaterdag bijna vierhonderd meter van een berghelling af nadat hij bij Joinville in de deelstaat Santa Catarina van de weg was geraakt.

Tien inzittenden werden met ernstige verwondingen naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. De autoriteiten vrezen dat onder het wrak van de bus en in het bos waar het voertuig terecht is gekomen nog meer slachtoffers gevonden zullen worden.

President Dilma Rousseff betuigde in een verklaring haar medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers.

De oorzaak van het ongeluk wordt onderzocht. De autoriteiten vermoeden dat de chauffeur in een bocht de macht over het voertuig kwijt is geraakt.

Bijna 12,8 miljoen mensen mogen naar stembus

Bijna 12.790.000 mensen mogen woensdag hun stem uitbrengen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat blijkt uit gegevens die de 393 Nederlandse gemeenten aan de Verkiezingsdienst van het ANP hebben doorgegeven. Het aantal mensen dat mee mag doen aan de waterschapsverkiezingen is nog wat groter: het is voldoende als iemand in Nederland woont, de Nederlandse nationaliteit is geen vereiste.

In totaal doen er 53 partijen mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. De ruimste keus hebben inwoners van Gelderland en Groningen, waar negentien partijen op het stembiljet staan. De twaalf provincies hebben opgeteld 570 zetels in de Staten te verdelen.

De meeste gemeenten zetten extra mensen in om de biljetten uit de twee, soms drie stembussen (in sommige stemlokalen kan voor twee waterschappen worden gestemd) te tellen.

De combinatie van de twee verkiezingen moet ervoor zorgen dat opkomst hoger uitvalt. Vier jaar geleden was de opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen 56 procent. Dat was wel wat meer dan bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar (53,9 procent), maar veel minder dan de opkomst bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2012: 74,5 procent.

Manchester United wervelt langs Tottenham Hotspur

Manchester United heeft een nieuwe stap in de richting van Champions League-voetbal gezet door concurrent Tottenham Hotspur makkelijk opzij te zetten. Het werd 3-0.

Zo ziet Louis van Gaal zijn wedstrijden het liefst: veel druk, kritiek op zijn spelers en dan met een huzarenstukje zijn gelijk halen. De wedstrijd tegen Tottenham Hotspur was een schoolvoorbeeld. Voor de rust legde Manchester United al de basis voor een ruime overwinning op Tottenham.

De tandem Michael Carrick en Marouane Fellaini was de spil in het succes van Van Gaal. Na negen minuten spelen stuurde Carrick zijn Belgische ploeggenoot de diepte in. Die twijfelde niet en schoot vanaf links in één keer de openingstreffer binnen voor United.

Nog geen tien minuten later waren de rollen omgedraaid. Fellaini bezorgde de bal bij Carrick, die met een knap geplaatste kopbal de score verdubbelde. Bij de goal van de verdedigende middenvelder stonden er pas negentien minuten spelen op de klok.

De bekritiseerde Wayne Rooney maakte na ruim een half uur een einde aan geruchten rondom zijn persoon. Met een briljante individuele actie, waarbij hij drie spelers van Tottenham het bos in stuurde, manoeuvreerde hij zich richting de vijandelijke goal. In de linkerhoek liet hij Hugo Lloris kansloos.

Winnaars SXSW Gaming Awards bekend

Het was de 29e keer dat het South by Southwest (vaak afgekort tot SXSW)-festival werd gehouden in Austin, Texas. Normaal ligt het accent muziek en film, maar dit was ook het tweede jaar op rij dat de SXSW Gaming Awards werden uitgereikt. Dragon Age: Inquisition werd gekroond tot Game of the Year, terwijl Middle Earth: Shadow of Mordor de meeste prijzen binnenhaalde, namelijk drie.

Hieronder een overzicht van alle winnaars:

Beste DLC:

The last of Us: Left Behind (Naughty Dog/Sony Entertainment)

Beste personage:

Ellie (The Last of Us: Left Behind)

Beste Crowdfunding-game

Star Citizen (Cloud Imperium Games)

Matthew Crump Award voor culturele innovatie:

This War of Mine (11 Bit Studios)

Beste e-sportsteam:

Cloud9

Beste samenvloeiing:

South Park: The Stick of Truth (Obsidian Entertainment/Ubisoft)

Beste gameplay:

Middle Earth: Shadow of Mordor (Monolith Productions/Warner Bros. Interactive)

Beste design en regie:

Middle Earth: Shadow of Mordor (Monolith Productions/Warner Bros. Interactive)

Beste animatie:

Middle Earth: Shadow of Mordor (Monolith Productions/Warner Bros. Interactive)

Beste multiplayer:

Super Smash Bros. for Wii U (Nintendo)

Beste soundtrack:

Transistor (Supergiant Games)

Beste artstijl:

Child of Light (Ubisoft Montreal/Ubisoft)

Beste verhaal:

The Wolf Among Us (Telltale Games)

Beste geluidseffecten:

Alien: Isolation (The Creative Assembly/Sega)

Beste techniek:

Destiny (Bungie/Activision)

Beste graphics:

Far Cry 4 (Ubisoft Montreal/Ubisoft)

Beste online videokanaal:

Rooster Teeth

Tabletop Game of the Year:

Star Realms (White Wizard Games)

Game of the Year voor mobiel:

Hearthstone: Heroes of Warcraft (Blizzard Entertainment)

Game of the Year:

Dragon Age: Inquisition (Bioware/EA)

Assepoester weer hot in de bioscoop

De remake van het wereldberoemde sprookje Assepoester, Cinderella, heeft het goed gedaan dit weekend wat betreft box-office resultaat. Dit meldt BoxOfficeMojo.

Cinderella, geregisseerd door Kenneth Branagh (ja, Gilderoy Lockhart uit de tweede Harry Potter-film), wist zijn budget binnen een weekend terug te verdienen. Ook Run All Night, met Liam Neeson en Ed Harris, ging dit weekend in Amerika in première en eindigde op de tweede plaats.

Hieronder de top 5 met hun opbrengsten in miljoenen $:

Titel Opbrengst
Cinderella $70M ($132M)
Run All Night $11M ($11M)
Kingsman: The Secret Service $6,2M ($257,7M)
Focus $5,8M ($81M)
Chappie $5,8M ($37M)

Miljardenovername Deutsche Bank in Australië

Deutsche Bank heeft een grote slag geslagen in Australië. Samen met de investeerders KKR en Värde neemt de bank de kredietactiviteiten van General Electric in dat land over. De overnameprijs bedraagt omgerekend zo'n 6 miljard euro.

Dat maakten de betrokken partijen zondag bekend. Het is een van de grootste met durfkapitaal gefinancierde overnames ooit in de regio. Deutsche Bank krijgt er door de transactie in één klap meer dan drie miljoen klanten bij in Australië en Nieuw-Zeeland.

De Amerikaanse droom in Battlefield Hardline

In de opkomende Battlefield-titel, Battlefield Hardline, krijg je de mogelijkheid om op een bankstel rond te rijden. Je kunt het 'voertuig' vinden in de Dustbowl-map in de Hotwire-gamemodus.

Je kunt de bank met vier personen 'bezitten' en het meubelstuk is het snelste voertuig in de game. Zodra je iemand overrijdt komt er 'Merica' te staan in de kill feed. 

Battlefield staat bekend om opmerkelijke easter eggs. In Battlefield 4 zagen we een gigantische megalodon die pas maanden na release werd ontdekt.

Agent probeert hond te arresteren

In Snowflake in de Amerikaanse staat Arizona heeft een politieagent geprobeerd een hond te arresteren. De bazin van de Pitbull-terriër wist dit dankzij haar videoopname te voorkomen.

De hond zat veilig in de auto, maar gromde naar een voorbijganger. Die vrouw werd zo bang van de in de auto opgesloten hond dat zij de politie belde. Agent Whipple (:')) arriveerde al snel op de plek des onheils.

De eigenaresse bood haar verontschuldigingen aan aan de geschrokken vrouw en vertelde haar dat de hond erg lief is, maar wel - zoals bijna alle honden - erg beschermend. Whipple (:')) vertelde hierop dat de hond gearresteerd was omdat hij gevaarlijk, wild en vrij was. De eigenaresse was op dat moment al aan het filmen en beargumenteerde dat de hond veilig in de auto had gezeten waar hij niemand kwaad kon doen.

Op dat moment droop agent Whipple (:')) met zijn staart tussen zijn benen af naar zijn dienstauto.

Acteur Nicholas Brendon weer opgepakt

Acteur Nicholas Brendon is vrijdag voor de derde keer in vijf maanden tijd opgepakt. Hij zou een flinke ravage aangericht hebben aan een hotelkamer in Tallahassee.

De 34-jarige acteur, bekend van zijn rol als FBI-techneut Kevin Lynch in de serie Criminal Minds, beging een maand geleden precies dezelfde fout in een hotel in Fort Lauderdale. En in oktober vorig jaar was het ook al raak. Toen schopte hij stennis in de lobby van een hotel in Idaho. Hij bood niet lang daarna via Facebook zijn excuses aan. "Het spijt me verschrikkelijk dat ik mijn familie, mijn fans en mezelf heb teleurgesteld", schreef Brendon op zijn Facebook-profiel. Hij zou toen pijnstillers geslikt hebben vanwege een operatie aan zijn knie en dit gecombineerd hebben met alcohol, wat slecht gevallen was.

Dit keer wordt hij ervan beschuldigd dat hij tussen de 200 en 1000 dollar aan schade heeft aangericht aan een hotelkamer in Tallahassee, Florida, waar hij een conventie over popcultuur bij zou wonen. Hij is momenteel op borgtocht vrij. Volgens de politie had Brendon, die ook jarenlang in Buffy The Vampire Slayer speelde, de manager van het hotel gevraagd de politie te bellen omdat zijn portemonnee en mobiele telefoon gestolen waren.

De manager belde en vertelde dat de acteur pillen had geslikt en verdwaasd door het hotel liep met bloed op zijn gescheurde kleding. Ook had hij de wc in zijn hotelkamer laten overstromen en was hij kletsnat. Toen de politie arriveerde en hem vroeg wat er aan de hand was, zei hij: "Niets bijzonders, ik hang wat rond. Ik ben in de stad om handtekeningen uit de delen."

Later bleek zijn portemonnee gewoon op een tafeltje in zijn hotelkamer te liggen, zijn telefoon was wel spoorloos. "Hij had tandpasta op zijn hele gezicht en T-shirt, zijn pyjamabroek was gescheurd en hij zat onder de ontlasting", schreef de agent in het politierapport.

De acteur werd opgepakt in de bar van het hotel. Hij moet zich op 30 maart voor de rechter verantwoorden, weet de lokale krant Tallahassee Democrat. Brendon laat aan de krant weten dat hij een 'blackout' had nadat hij negen slaappillen had geslikt tegen depressieve klachten.

Koeman: goed resultaat tegen Chelsea

Het punt dat Southampton bij Chelsea (1-1) pakte, stemde trainer Ronald Koeman erg tevreden. "Dit is een goed resultaat voor ons. Chelsea was zeker in de tweede helft de betere en misschien hadden we ook wat geluk. Dat heb je nodig als je hier een punt wil pakken."

Southampton staat zesde en is nog altijd in de running voor plek vier, wat deelname aan de voorrondes van de Champions League zou betekenen. "De vierde plek is gewoon heel moeilijk", bleef Koeman realistisch. "Maar als we aan het eind van het seizoen Europees voetbal behalen, dan is dit gewoon een fantastisch seizoen voor ons geweest."

Killing Floor 2 showt gruwelijkheid in dev-diary

In een developer diary-filmpje worden enkele sappige details onthuld van de opkomende shooter Killing Floor 2. Wat vooral indrukwekkend is, is het detail van de reload-animaties binnen de game, die op 200 frames per seconde worden afgespeeld.

Naast veel ontploffende zombiehoofden wordt er veel nadruk gelegd op de Zed Time, een soort bullet time-ability die je in de game hebt. Gedurende deze Zed Time is te zien waarom reload-animaties van 200 frames per seconde iets toevoegen. Verder krijgen we een kijkje in het perk-systeem en andere features van de verschillende classes.

Killing Floor 2 komt ergens dit jaar uit voor Windows, Linux en PlayStation 4.

Duitse renner Geschke breekt sleutelbeen

Het is nog onzeker of Giant-Alpecin volgende maand bij de Ardenner klassiekers een beroep kan doen op Simon Geschke. De Duitse wielrenner heeft zondag tijdens de vijfde etappe van de Tirreno-Adriatico zijn rechter sleutelbeen gebroken, nadat hij met lage snelheid op de ploegleiderswagen was gebotst.

Later wordt bekeken of Geschke een operatie moet ondergaan. "Soms kom je er bij een valpartij op lage snelheid vervelender vanaf, dan bij één op hoge snelheid. Simon voelde meteen dat het fout zat", aldus ploegleider Rudi Kemna.

Geschke is tijdens koersen als de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik normaal gesproken één van de kopmannen bij de Duitse ploeg van Nederlandse origine. Die heuvelklassiekers worden van 19 tot en met 26 april verreden.

Dnipro met zege naar Amsterdam

FC Dnipro Dnipropetrovsk reist met een goed gevoel af naar Amsterdam, waar de Oekraïense ploeg donderdag in de Europa Leaguewedstrijd tegen Ajax een voorsprong van 1-0 verdedigt. De ploeg won in de eigen competitie thuis met 1-0 van FC Metalurh Zaporizhya en blijft daarmee derde in de stand. Verdediger Valeriy Luchkevych maakte een kwartier voor tijd het doelpunt.

De basisploeg van zondag leek in niets op het team dat afgelopen donderdag nog met 1-0 van Ajax won. Coach Myron Markevych had onder anderen sterspeler Yevhen Konoplyanka, doelman Denys Boyko en de sterke verdediger Artem Fedetskyi op de bank gezet.

De Braziliaanse stopper Douglas, die donderdag veel Ajax-aanvallen onschadelijk maakte, zat zelfs niet bij de selectie. Konoplyanka viel na een krap uur spelen nog wel in.

Celtic wint Schotse League Cup

Celtic heeft zondag de eerste prijs van het seizoen gewonnen. Met Virgil van Dijk in de basis won het op Hampden Park de League Cup ten koste van Dundee United: 2-0. Het was de vijftiende keer dat Celtic beslag legde op de tweede beker van Schotland. Aan de League Cup doen alleen de 42 profclubs uit de hoogste vier divisies mee.

Celtic kwam na een half uur op voorsprong via Kris Commons en zag de tegenstander vlak na rust gereduceerd worden tot tien man na rood voor Sean Dillon. Invaller James Forrest maakte tien minuten voor tijd 2-0 en miste even later een strafschop, nadat hij zelf was neergehaald. Oud-Spartaan Mario Bilate speelde een uur voor Dundee.

Celtic maakt als koploper in de competitie nog kans op de triple. In de replay van de kwartfinale van de Schotse beker wacht een thuisduel tegen eveneens Dundee United, na de 1-1 van vorige week op Tannadice Park.

Uitslagen Eredivisie (15/03/2015)

Een beetje later dan gebruikelijk, maar vanmiddag werden nog drie wedstrijden gespeeld. Twee duels begonnen om 14.30 uur en het laatste duel van speelronde 27 begon om 16.45 uur. Hieronder vind je de statistieken van deze wedstrijden.

PSV

2 - 1

FC Groningen

 11' Wijnaldum
 66' Isimat-Mirin
   43' Botteghin 
 
 Gele kaart: Brenet, Hendrix (PSV), Kappelhof, Lindgren, Kieftenbeld (FC Groningen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.000
Arbiter: Higler
Bijzonderheden: de Jong mist penalty (27)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Brenet
Bruma
Isimat-Mirin
Willems
Wijnaldum
Hendrix (Maher/83)
Guardado
Narsingh
de Jong
Depay
 

Padt
Kappelhof
Botteghin
Lindgren
Burnet
Mahi (Antonia/67)
Tibbling
Chery
Kieftenbeld (Islamovic/86)
Rusnák
van de Velden (Bacuna/78)

sc Heerenveen

1 - 4

AFC Ajax

 35' Veltman (e.d.)    6' Milik
 11' Klaassen
 38' Veltman
 67' Milik 
 
 Gele kaart: van Aken, Veerman (sc Heerenveen)
 Rode kaart: van Anholt (78) (sc Heerenveen)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 27.224
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Marzo
Otigba
van Aken
van Anholt
de Roon (Veerman/75)
van den Berg
Bikel
Slagveer
Uth (St. Juste/80)
Larsson (Namli/73)
  Cillessen
van Rhijn
Veltman
Riedewald
Boilesen (van der Hoorn/51)
Bazoer
Klaassen
Sinkgraven
El Ghazi
Milik (Zivkovic/81)
Andersen (Menig/72)

FC Dordrecht

1 - 2

Feyenoord

 62' J. Fortes    19' Manu
 90+2' Achabar 
 
 Gele kaart: van Deelen, Lima (FC Dordrecht), Clasie, Boulahrouz, Kongolo (Feyenoord)
 
Stadion: Riwal Hoogwerkers Stadion, Dordrecht
Toeschouwers: 4.088
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
van Deelen (Slory/49)
Haddad
Lima
Gosens
Steenvoorden
van Overeem
J. Fortes
Klaiber (Alisic/80)
Lieder (Biekman/56)
Korte
  Vermeer
Karsdorp
Boulahrouz
Kongolo
Nelom
El Ahmadi
Immers
Clasie
Toornstra (Basacikoglu/64)
Te Vrede (Achahbar/79)

'Meer kennis over antibiotica nodig'

Er is meer kennis over antibiotica nodig. Mensen moeten beter weten wanneer deze geneesmiddelen, die bacteriën bestrijden, wel of niet helpen, hoe het gebruik ervan kan worden voorkomen en hoe resistentie kan worden tegengegaan.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) deed die oproep zondag op de openingsdag van een internationaal gezondheidscongres in Amsterdam. Steeds meer bacteriesoorten worden ongevoelig voor antibiotica door slordig en overmatig gebruik ervan. Daardoor kunnen ziektes die nu nog makkelijk zijn te genezen, zoals blaas- of longontsteking, weer levensbedreigend worden.

Antibioticaresistentie staat hoog op de agenda van de Europese Unie als Nederland in de eerste helft van 2016 EU-voorzitter is, aldus Schippers. Ze dringt aan op ambitieuze doelstellingen om onder meer het gebruik van antibiotica terug te dringen. Ook moeten er alternatieven voor antibiotica komen. Volgens de minister vallen in Europa elk jaar ongeveer 25.000 doden door antibioticaresistentie en is er sprake van 1,5 miljard euro aan vermijdbare zorgkosten, die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door extra ligdagen en maatregelen om patiënten in isolatie te verplegen.

Bij het congres in Amsterdam zijn de komende week ongeveer 750 deelnemers. Schippers vroeg hen om de bevolking en beroepskrachten in hun landen ervan te doordringen hoe urgent het probleem is. De minister liet een in het Engels vertaalde speciale uitgave van Suske en Wiske (Auntie Biotica) zien, die daarbij kan helpen. Het congres gaat over de wereldwijde samenwerking op het gebied van gezondheidszorg, veterinaire (dieren) zorg en milieu.

Screenshots spirituele Banjo-Kazooie-opvolger uitgegeven

Ontwikkelaar Playtonic is al enige tijd bezig met een spirituele opvolger van de klassieker Banjo-Kazooie. Er wordt binnenkort een Kickstarter-project voor opgestart.

Tijdens het EGX Rezzed-evenement in Londen heeft Gavin Price van Playtonic bekendgemaakt dat er een crowdfunding-project gestart wordt vanwege de enthousiaste respons die kwam op het idee. "We hadden niet zoveel positieve reacties verwacht. We hebben tonnen e-mails ontvangen en zijn daar erg blij mee. Tot voor een paar weken geleden was Kickstarter niet eens ter sprake gekomen. Maar nu blijkt dat er zoveel animo voor is, zijn we ook een stuk ambitieuzer geworden", aldus Price, veteraan van ontwikkelstudio Rare.

De game, die momenteel nog Project Ukulele als working title heeft, moet nog een officiële naam krijgen. Dit vanwege het feit dat de game waarschijnlijk vernoemd gaat worden naar de twee hoofdrolspelers, net zoals in Banjo-Kazooie. Het ontwikkelteam van Playtonic bestaat uit mensen die aan de wieg stonden van de populaire Nintendo 64-platformgame. Het doelbedrag voor Project Ukulele is vierhonderdduizend pond.

Het is momenteel nog niet bekend voor welke platforms de game wordt ontwikkeld. Er wordt gewerkt met de Unity-engine, een game-engine die ook door WiiU wordt ondersteund. Price zegt nog niet te kunnen verklappen wat de doelplatforms zijn, maar geeft wel te kennen dat ze 'niemand uit willen sluiten'.

Britse tieners op weg naar Syrië opgepakt

Turkije heeft drie Britse tieners die vermoedelijk op weg waren om zich aan te sluiten bij extremisten in Syrië onderschept en naar hun land teruggestuurd. Daar zijn ze aangehouden op verdenking van het beramen van terreurdaden.

De drie zitten vast op een politiebureau in Londen. Hun namen zijn niet vrijgegeven. Twee zijn 17 jaar, de derde is 19, zegt de politie.

De drie jonge mannen werden vrijdag aangehouden toen ze met een vlucht uit Barcelona op de luchthaven van Istanbul aankwamen. Over de twee 17-jarigen waren de Turkse autoriteiten getipt door de Britse autoriteiten, de 19-jarige werd op basis van eigen screening eruit gepikt, zei een hooggeplaatste Turkse bron. "Turkije doet alles wat het kan om passage naar Syrië te stoppen, maar er moet samenwerking zijn", zei de Turkse zegsman. "Deze operatie laat zien wat er kan worden bereikt als er wordt samengewerkt."

De Britse politie schat dat zevenhonderd Britten naar Syrië zijn gereisd om zich aan te sluiten bij de extremisten die in delen van Syrië en Irak een kalifaat hebben uitgeroepen. Onder hen zijn opvallend veel jonge vrouwen, die 'jihadbruiden' willen worden.

Poetin overwoog kernwapens in Krim-crisis

De Russische president Vladimir Poetin heeft een jaar geleden overwogen kernwapens in staat van paraatheid te brengen vanwege de crisis op de Krim. Dat heeft hij gezegd in een documentaire die de Russische staats-tv zondag uitzond, zo meldde de Moscow Times. "We waren er klaar voor om dat te doen", refereerde Poetin over die eventuele stap. "Het gebied is ons terrein, er leven Russen en zij waren in gevaar. We kunnen ze niet alleen laten."

Uiteindelijk hoefde Rusland zijn nucleaire kracht niet te mobiliseren, omdat de Krim zich via een omstreden referendum liet annexeren door de Russen. Dat gebeurde een jaar geleden. Een maand eerder ontvluchtte zittend president Viktor Janoekovitsj Oekraïne. Poetin gaf aan dat hij dat mede door de hulp van Rusland heeft kunnen doen. "Wij hebben hem naar Russisch grondgebied gebracht", aldus Poetin.

Poetin overwoog kernwapens in Krim-crisis
Poetin overwoog kernwapens in Krim-crisis (Foto: ANP)

13-jarige Capelse gangbangt er op los

Een inmiddels 15-jarig bakvisje uit Capelle aan den IJssel heeft twee jaar geleden zeven jongens afgewerkt. Het Openbaar Ministerie(OM) wilde er eerst niet aan dat het toen 13-jarige wicht er vrijwillig voor had gekozen om haar genotsgrot een paar maten te laten oprekken door zeven genotsknotsjes.

Het OM fantaseerde er lustig op los hoe een en ander gegaan moest zijn en zag in hun fantasie hoe de zeven knullen haar spartelend op bed trokken, haar benen spreiden, hoofd vast hielden en haar één voor één geil besprongen en uitwoonde. Het kón niet anders of zij was slachtoffer, aldus het OM.

Tijdens de rechtszaak bleken de feiten toch net wat anders op de knieën te zitten en op de rug te liggen. De zevenvoudige penetratie was juist uitermate gewenst door de bakvis. Dat bleek uit onder andere haar appjes waarin ze vertelde ontzettend genoten te hebben van het samenzijn.

De gemeente is geschokt door het feit dat kleine meisjes al tot zulke grote seksuele prestaties instaat zijn en dat giebelen en met moeders make-up spelen al weer zeer ouderwets is vandaag de dag.

Om deze ongewenste seksuele revolutie een fatsoenlijk halt toe te roepen heeft de gemeente besloten om een andere populaire hobby van de pubertjes te promoten en mogen ze voortaan gesubsidieerd muzikaal hippen en hoppen.

Jachtluipaarden Beekse Bergen zelf op safari

Twee jachtluipaarden in safaripark De Beekse Bergen in Hilvarenbeek zijn zondagmiddag zelf op safari gegaan. Ze wisten de wildroosters om hun terrein te omzeilen en kwamen zo terecht op de neushoornvlakte. Dat bevestigde een woordvoerder na berichtgeving van NU.nl.

De bezoekers die op dat moment op de neushoornvlakte reden, werden daar weg gedirigeerd. Verzorgers wisten de jachtluipaarden weer terug naar hun eigen verblijf te krijgen. De roosters en afrasteringen om hun terrein worden grondig onderzocht, om een nieuw uitstapje te voorkomen, aldus de woordvoerder. Volgens hem was er op geen enkel moment gevaar.

Ontevreden wietrokers fietsen naar Den Haag

Met een fietstocht van de hoofdstad naar de hofstad hebben circa tachtig ontevreden wietrokers zich ingezet voor regulering van cannabis en een beter cannabisbeleid. De groep vertrok zondagmorgen uit Amsterdam en arriveerde rond 15.00 uur op het Spuiplein in Den Haag.

De tocht was een initiatief van een aantal organisaties die pleiten voor een beter cannabis- en coffeeshopbeleid.

Met de zogenoemde Tour de Achterdeur wilden de organisaties het publiek en cannabisgenieters oproepen komende woensdag bij de Provinciale Statenverkiezingen te stemmen op een partij die 'cannabisvriendelijk' is.

Disneyfilm Cinderella stijlvol in première

Met een stijlvol prinsessenbal in Rotterdam ging zondagmiddag de Disneyfilm Cinderella in première. Olcay Gulsen gaf er een modeshow van de gelimiteerde Cinderella-collectie van haar kinderlabel SuperTrash Girls.

Op de Nederlandse première kwamen uiteraard veel bekende Nederlanders af, onder wie de acteurs en actrices die in de Nederlandse versie van Cinderella te horen zijn. Cabaretière Sanne Wallis de Vries speelt de boze stiefmoeder. Andere BN'ers die hun stem lenen aan de personages zijn Caro Lenssen, Kevin Hassing, Murth Mossel, Pip Pellens en Abbey Hoes. De live action-versie is gebaseerd op de klassieke Disney-tekenfilm over Assepoester.

Naast de voice-cast stonden nog meer BN'ers aanwezig op de gastenlijst, onder wie Willemijn Verkaik, Martijn Krabbé, Chazia Mourali, Lodewijk Hoekstra, Marjon de Hond, Robert Schoemacher, May-Britt Mobach, Levi van Kempen, Leontien van Moorsel en Fred van Leer. Disney had de gasten gevraagd in hun meest feestelijke bal-outfit te komen.

Cinderella draait vanaf woensdag in de Nederlandse bioscopen. De film wordt voorafgegaan door de animatie Frozen Fever, gebaseerd op de Disney-film Frozen.

Gewonde bij steekpartij in winkelcentrum Houten

In het winkelcentrum Castellum in Houten is zondagmiddag een man neergestoken. De verdachte van die steekpartij reed daarna weg op een scooter. Die werd aangetikt door een politieauto, waarna de man er te voet vandoor ging. Hij werd korte tijd later aangehouden, meldt de politie.

Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie kan nog niet zeggen wie de twee mannen zijn of wat de aanleiding voor de steekpartij was.

Boekenweektreinen trekken 240.000 reizigers

Gratis met de trein op vertoon van het Boekenweekgeschenk: rond de 240.000 Nederlanders maakten daar zondag, op de laatste dag van de Boekenweek, gretig gebruik van. Het waren er evenveel als vorig jaar, heeft de NS gemeld.

De schrijver van het boekje 'De zomer hou je ook niet tegen', de Vlaamse auteur Dimitri Verhulst, reisde zelf met de trein vanuit Amsterdam via Den Bosch en Roosendaal terug naar België. Hij las via de intercom uit het boek voor, maar greep de gelegenheid ook aan om de veelgeplaagde conducteurs een hart onder de riem te steken. "Een spontane, hartverwarmende actie die hem applaus van de reizigers opleverde", aldus een woordvoerder van de NS.

Dieven halen tientallen airbags uit auto's

Op een terrein in het Gelderse dorp Haaften hebben onbekenden ingebroken in 38 auto's. Het was ze te doen om de airbags, meldde de politie zondag.

De dieven werden zaterdagavond op een opslagterrein aan de Hertog Karelweg betrapt door beveiligers, maar ze slaagden erin weg te komen. De politie is op zoek naar twee mannen op een scooter. "Het zijn vermoedelijk de daders, maar het kunnen ook getuigen zijn. We willen ze hoe dan ook spreken", aldus een woordvoerder.

Als het om de daders gaat, wil de politie ook graag weten hoe twee mannen op één scooter wisten te ontkomen met de 38 airbags.

Brons voor aflossingsploeg op WK shorttrack

De Nederlandse shorttrackers zijn er op het wereldkampioenschap niet in geslaagd hun titel te prolongeren. In Moskou moest het Nederlandse kwartet ditmaal genoegen nemen met brons.

De Nederlandse ploeg bestond naast de kersverse wereldkampioen Sjinkie Knegt uit Daan Breeuwsma, Freek van der Wart en Mark Prinsen. In de halve finale werden grote concurrenten als Canada en Rusland al uitgeschakeld, waardoor de kansen groeiden. En medaille was helemaal een zekerheid toen met nog zeventien rondes te gaan Zuid-Korea onderuit ging.

De strijd ging vervolgens tussen China, Nederland en Hongarije. Nederland reed lang op de tweede plaats en in de laatste bocht deed Knegt een ultieme poging China te passeren. Hij waaide echter te ver naar buiten waardoor ook de Hongaar hem nog passeerde. "Jammer", zei Breeuwsma. "Ik had echt het gevoel dat we konden gaan winnen."

Scarface-villa te koop voor 35 miljoen dollar

Het landgoed waar de film Scarface is opgenomen, wacht op een koper. Aan het herenhuis in het zuiden van Californië hangt een prijskaartje van 35 miljoen euro of een maandelijks hypotheekbedrag van bijna 129.000 dollar.

De Russische bankier zette El Fureidis, wat tropisch paradijs betekent, te koop, omdat de familie niet genoeg gebruikmaakt van het stulpje met uitzicht op de Stille Oceaan. Hoewel de filmklassieker met Al Pacino en Michelle Pfeiffer zich afspeelt in Florida, diende het landgoed uit 1906 als achtergrond van onder meer de huwelijksscène van hun personages Tony Montana en Elvira Hancock.

Het herenhuis heeft volgens de krant altijd al de rich and famous aangetrokken. Charlie Chaplin, John F. Kennedy, Albert Einstein, Winston Churchill en Thomas Mann waren door de jaren heen bezoekers of huurders. Het pand onderging voor de verkoop een grondige renovatie die miljoenen heeft gekost.

Het onroerend goed wisselde in 2009 voor het laatst van eigenaar voor 6,2 miljoen dollar. In 2012 stond het pand te huur voor 30.000 dollar per maand.

Dubbelslag Quintana in Tirreno, Mollema tweede

Nairo Quintana heeft een dubbelslag geslagen in de Tirreno-Adriatico. De Colombiaan van Movistar was op de besneeuwde flanken van de Terminillo de snelste en nam de leiderstrui over van Wout Poels. Bauke Mollema werd tweede in de etappe en staat ook in die plaats in het klassement.

Uit een vroege kopgroep bleven Michele Scarponi, Alessandro Di Marchi en Maxime Monfort als koplopers over op de slotklim. Vanuit de groep met leider Poels was het Roman Kreuziger die op zeven kilometer van het einde als eerste een aanval plaatste, maar hij wist niet ver te komen. Een aanval twee kilometer later van Nairo Quintana had meer succes, temeer omdat het groepje met Thibaut Pinot, Alberto Contador en Bauke Mollema erachter aan het twijfelen waren.

Op 3,5 kilometer van de finish pakte Quintana de laatste vroege vluchter terug sloeg uiteindelijk een dubbelslag. Mollema ging nog alleen in de achtervolging en finishte op veertig seconden van de Colombiaan en pakte de tweede plaats in het klassement. In het klassement staat Mollema 39 seconden achter en er volgt dinsdag nog een tijdrit.

Kerry bereid te onderhandelen met Assad

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sluit onderhandelingen met de Syrische president Bashar Assad niet uit om het geweld in Syrië te doen ophouden.

In een interview met CBS News zei Kerry zondag dat de Verenigde Staten proberen Assad te bewegen tot een gesprek over een overgangsstrategie. "Uiteindelijk moeten we onderhandelen", zei Kerry. Tot dusver wilde Assad zich niet vastleggen op een concreet plan, maar de VS proberen hem nu wel zo ver te krijgen. Daarvoor is mogelijk nog meer druk vereist op de Syrische regering, zei Kerry.

Sjinkie Knegt wereldkampioen shorttrack

Sjinkie Knegt is in Moskou gekroond tot wereldkampioen shorttrack. De 25-jarige Nederlander schreef de superfinale over 3000 meter op zijn naam en verzekerde zich daarmee van de wereldtitel. Het is pas de tweede Nederlandse wereldtitel in de geschiedenis, nadat Peter van de Velde in 1988 het goud pakte in St Louis.

In de superfinale moest Knegt afrekenen met de Zuid-Koreaan Park Se-Yeong, de leider in de tussenstand na drie afstanden. Naarmate de race vorderde werd duidelijk dat het daadwerkelijk een duel tussen de twee zou worden, waarna Knegt in een zinderend slot de snelste was. Hij gooide zijn schaats een fractie van een seconde voor die van Park over de streep: Met slechts 0,023 seconden won Knegt de superfinale en dus de wereldtitel. 

Tijdens het toernooi pakte de Nederlander al zilver op de 1500 meter en een vierde plek op de 500 meter. Zondag werd hij op de 1000 meter uitgeschakeld in de halve finales, waardoor zijn WK-kansen ernstig aangetast leken. Doordat veel andere toppers ook niet konden domineren had Knegt toch nog een kans. In de eindstand kwam Knegt net als Park, die de 1000 meter won, op 63 punten uit, maar de uitslag van de superfinale bezorgde Knegt het goud. Brons ging naar de Chinees Wu Dajing.

Sjinkie Knegt is de nieuwe wereldkampioen shorttrack (PROSHOTS/Erwin Spek)
Sjinkie Knegt is de nieuwe wereldkampioen shorttrack (PROSHOTS/Erwin Spek)

Superfan zegt gedwongen te zijn door RTL

Afgelopen vrijdag liet ik jullie wat fragmenten zien van Superfans: Mijn Idool Is Mijn Leven waarin twee One Direction fans gevolgd werden. In een van de fragmenten is bijvoorbeeld te zien dat de twee gekkies de wassenbeelden van One Direction aflikken en tongzoenen. Ook worden er foto's gemaakt en op een BH gezet. Twitter ging los met haattweets en mensen die niet bijkwamen van het lachen door deze twee vreemde vogels.

Een van de meisjes heeft nu een filmpje geüpload waarin ze zegt dat ze gedwongen, ja ja je leest het goed, gedwongen is door RTL om deze rare dingen te doen, anders mocht ze niet naar het concert. Oke, we weten allemaal dat de meeste dingen bij RTL gescript zijn. Maar iemand dwingen om dingen te doen anders mag ze niet naar het concert? Dat gaat zelfs voor RTL te ver, denk ik. En ookal hebben de programmamakers dit gezegd, dan is het alsnog haar eigen keus/schuld geweest om deze dingen te doen.

Zie hier het jankfilmpje van deze superfan:

Superfan

Uitslag ADO Den Haag - Heracles Almelo

Heracles Almelo heeft onderin de Eredivisie een belangrijke zege geboekt. Net als vorig jaar werd ADO Den Haag in de Hofstad met 1-3 verslagen. De Heraclieden klimmen hierdoor op de ranglijst naar plaats vijftien, twee punten voor nummer zestien Go Ahead Eagles en drie punten achter ADO dat veertiende staat.

ADO Den Haag

1 - 3

Heracles Almelo

 42' Van Duinen    4' Weghorst
 55' Avdic
 67' Bel Hassani
 
 Gele kaart: Alberg, Kramer, Wormgoor (ADO Den Haag), Veldmate (Heracles Almelo)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.964
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Zuiverloon (Iakovenko/64)
Wormgoor
Derijck
Meijers
Malone
Alberg
Kristensen
Eduardo (Gehrt/77)
Kramer
Van Duinen
  Castro
Breukers
Zomer
Veldmate
Fledderus (Aktaou/83)
Vujicevic
Avdic (Bel Hassani/66)
Cziommer
Bruns
Weghorst
Darri (Navratil/87)

Porte eindwinnaar Parijs - Nice

Richie Porte heeft voor de tweede keer in zijn carrière de rittenkoers Parijs - Nice gewonnen. De wielrenner van Team Sky was in de slottijdrit op de flanken van de Col d'Èze de snelste en maakte meer dan genoeg tijd goed op de Fransman Ton Gallopin, die het klassement leidde na zijn etappezege van gisteren.

Op de 9,6 kilometer lange klim zette Porte een tijd van 20.23 neer en moest vervolgens even afwachten op wat Gallopin zou neerzetten. De Fransman van Lotto-Soudal was onderweg al bijna een minuut langzamer en was op de finish zelfs anderhalve minuut verloren. Hij verloor zelfs een podiumpositie en eindigde op plaats zes in het eindklassement. Wereldkampioen Michal Kwiatkowski werd tweede in het klassement op 30 seconden van Porte. Ook Simon Spilak (derde) en Rui Costa (vierde) eindigden op die achterstand, maar wereld op basis van honderdsten lager geklasseerd. 

Wilco Kelderman sloot een teleurstellende ronde ook af met een teleurstellende tijdrit. De rijder van Lotto-Jumbo eindigde buiten de top 60 in de rit en was daarmee zelfs langzamer dan bijvoorbeeld Sebastian Langeveld. Kelderman behield wel zijn vijftiende plaats in het klassement.

Buma: Nederland heeft opvoedingsprobleem

Nederland heeft volgens CDA-leider Sybrand Buma een opvoedingsprobleem. Jongeren moet weer worden bijgebracht dat ze plichten hebben. Daarom willen de christendemocraten dat er een maatschappelijke dienstplicht komt.

Buma pleit daarvoor in het televisieprogramma WNL op Zondag, dat normaal in de ochtend wordt uitgezonden maar door een storing pas zondagavond is te zien. Jongeren zouden volgens hem na de middelbare school enkele maanden tot een half jaar aan de slag moeten gaan bij een vrijwilligersorganisatie, bij Defensie of bij een zorginstelling. Ze kunnen dan laten zien dat ze iets voor Nederland doen en de werkgever kan zien dat de jongere tot iets in staat is, aldus Buma.

Meer huishoudens met totaalpakket telecom

Het aantal Nederlanders met één pakket voor vaste telefonie, internet en televisie groeit nog altijd. In het vierde kwartaal van 2014 had 59 procent van de huishoudens een alles-in-eenpakket. Dat was anderhalf jaar geleden nog de helft, meldde marktonderzoeker Telecompaper zondag.

Kabelexploitant Ziggo is sinds de fusie met branchegenoot UPC met afstand de grootste aanbieder van alles-ineenpakketten, met een marktaandeel van 57 procent. Daarmee hebben de twee fusiepartners het afgelopen jaar wel licht terrein verloren op KPN en zijn dochterbedrijf Telfort, die nu samen 21 procent van de markt in handen hebben.

PETA vraagt Tim Burton om bevrijding Dumbo

In een open brief aan Tim Burton, die de 'live action remake' van de film Dumbo zal regisseren, vraagt PETA om een aanpassing van het levensverhaal van het olifantje. In de nieuwe film zou PETA graag zien dat Dumbo ontsnapt aan het gevangenschap van de entertainmentindustrie, zodat hij een vredig leven kan leiden in een olifantenreservaat. Dit zou een waar gelukkig einde zijn voor het circusolifantje. 

PETA benadrukt in haar brief dat zij het het originele verhaal waardeert, omdat het laat zien hoe circusdieren behandeld worden. In het originele verhaal ontsnapt Dumbo aan het sombere leven als circusolifant, om uiteindelijk te belanden in de filmindustrie. In de entertainmentindustrie komt dierenmishandeling echter nog regelmatig voor, en PETA ziet dit niet als een bevredigend einde.

Eerder maakten de producers van de Disney remake al bekend dat er voor deze nieuwe productie CGI zal worden gebruikt, zodat Dumbo's soortgenoten met rust kunnen worden gelaten. Gezien de kwaliteit van de huidige CGI, zoals we bijvoorbeeld in Dawn of the Planet of the Apes hebben mogen aanschouwen, komt deze beslissing wellicht niet als een verrassing. Een aangepast einde zou mooi aansluiten bij deze ontwikkeling in de filmindustrie.

Het zou niet de eerste keer zijn dat dierenwelzijn het script van een film beinvloedt. De setting van de film Finding Dory, de spin-off van Finding Nemo die in 2016 uit zal komen, werd aangepast nadat de makers de documentaire Blackfish te zien hadden gekregen. In deze documentaire wordt de mishandeling van zeedieren in 'abusement'parken als Seaworld aan het licht gebracht. Finding Dory zou zich initieel afspelen in een dergelijk waterpark, na het zien van de documentaire werd dit veranderd in een zeebiologisch instituut. 

 

Timmermans sluit Grexit niet uit

Een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone is niet uit te sluiten. "Dat kan de ultieme consequentie zijn van de opstelling van de Griekse regering", zei de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans zondag in televisieprogramma Buitenhof. Hij vulde aan dat hij er niet van uit gaat dat het gebeurt.

Een vertrek van Griekenland uit de Europese gemeenschappelijke munt, ook wel Grexit genoemd, "zou een enorm drama zijn voor Griekenland", aldus Timmermans. Ook voor de eurozone, met in totaal negentien landen, zou een vertrek van één van de landen niet goed zijn. "De onvoorspelbaarheid is enorm."

Volgens Timmermans zijn alle andere eurolanden het er over eens dat leningen terugbetaald moeten worden en dat afspraken moeten worden nagekomen.

Schippers: ik beschuldig niemand

VVD-minister Edith Schippers zegt niemand te beschuldigen met haar suggestie dat de vijftien jaar oude zaak rond een drugscrimineel opnieuw in verkiezingstijd is opgerakeld om haar partij te beschadigen. Ze heeft ook geen bewijzen voor wie of wat daar achter zou zitten.

Dat moet volgens haar juist onderzocht worden door de onafhankelijke commissie die onderzoek gaat doen naar de miljoenendeal die toenmalig officier van justitie Fred Teeven destijds met Cees H. sloot. "Het is niet aan mij om te speculeren", zei Schippers zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Ze benadrukte dat ze alleen maar feiten constateert. Zo herhaalde ze dat de zaak-Cees H., die vorige week tot het vertrek van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Teeven leidde, vorig jaar vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen opspeelde en nu weer vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Knegt uitgeschakeld op 1000 meter

Voor de Nederlandse vrouwen zitten de wereldkampioenschappen shorttrack in Moskou er op. Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof strandden zondag op de 1000 meter in de kwartfinales. Van Ruijven werd derde in haar heat, Van Kerkhof kreeg een straf opgelegd.

Voor de superfinale over 3000 meter komen beiden bij lange na niet in aanmerking. De Nederlandse vrouwen namen in Moskou niet deel aan de aflossing. Bij het mannentoernooi wist Sjinkie Knegt zich wel te plaatsen voor de halve finale. Daan Breeuwsma werd uitgeschakeld. Hij komt later nog wel in actie in de finale op de aflossing waar de Nederlanders hun titel verdedigen.

Update 14.03 uur

Sjinkie Knegt is er niet in geslaagd om de finale te bereiken van de 1000 meter. In de halve finale kreeg Knegt een penalty, toen hij de Chinees  Jingnan Shi hinderde en samen met hem onderuit ging. Knegt komt nog wel in actie in de superfinale over 3000 meter, maar zijn kans op een algehele wereldtitel lijkt klein te zijn geworden.  

Nickelodeon bant choquerend fragment

Nickelodeon is gedwongen om een aflevering van Oggy and the Cockroaches van zijn website af te halen. De reden hiervoor is een klacht van bezorgde ouders over een fragment uit de aflevering, waarbij -zeer kort- een setje borsten te bewonderen is.

Hierdoor waren de ouders genoodzaakt om hun getraumatiseerde 8-jarige oogappeltje, dat de aflevering gezien had, eerder in te lichten over de bloemetjes en de bijtjes dan de bedoeling was. Dat de kat en kakkerlakken elkaar doorgaans bij elke aflevering de hersens inslaan, was schijnbaar een veel kleiner probleem.

Oggy and the Cockroaches gaat over kat Oggy, die dagelijks het leven zuur gemaakt wordt door een paar vervelende kakkerlakken. De memmen, compleet met oversized tepels, zijn waarschijnlijk ingetekend door een stoute Franse tekenaar.

Hieronder is het gewraakte fragment te zien. Goed kijken, want de tietjes zijn ongeveer anderhalve seconde te bezichtigen.


Tieteh!

Vierde ritzege Guardini in Langkawi

 De Italiaan Andrea Guardini grossierde afgelopen week in ritzeges in de Ronde van Langkawi. De renner van Astana zegevierde in de Maleisische rittenkoers in vier etappes, inclusief de achtste op zondag van Kubu Bahru naar Kuala Lumpur.

De sprinter won niet het eindklassement. De leiderstrui bleef ook na de laatste etappe om de schouders van de Algerijn Youcef Reguigui. De renner van MTN-Qhubeka hield 9 seconden voorsprong op de Italiaan Valerio Agnoli (Astana) en 10 seconden op de Colombiaan Sebastian Heano Gomez (Sky).

Gestolen auto's gevonden bij transporteur

Op een bedrijfsterrein in Veen heeft de politie na een tip negen gestolen auto's teruggevonden. De auto's stonden bij een transportbedrijf dat auto's distribueert, zo meldt de politie zondag.

Een 73-jarige man is gearresteerd op verdenking van heling. De bedrijfsadministratie is in beslag genomen.

Het onderzoek is nog niet klaar. De politie houdt rekening met meerdere arrestaties.

Esmée Denters is weer een nobody

Esmée Denters, de ooit wereldberoemde YouTube-ster die werd ontdekt door Justin Timberlake, is door will.i.am het programma The Voice UK uitgebonjourd. Dit na een behoorlijk onplezierige vertolking van Stevie Wonders hit 'As'.

Haar coach koos na het zenuwachtige optreden van de YouTube-ster-met-de-scheve-kaak toch voor de andere kandidaten en geen geile gebreide liplees-cameltoe-hotpantsoutfit kon daar nog wat van maken.

Hieronder het optreden in kwestie. Goed bewaren, want het kon weleens de laatste keer zijn dat we haar op een podium terugzien. Esmée werkt tegenwoordig namelijk in een Frozen Yoghurtshop in Londen.

Nasr brengt vreugde bij geplaagd Sauber

Felipe Nasr sierde zijn debuut in de Formule 1 zondag op met de vijfde plaats. De Braziliaan reed in de Grand Prix van Australië in een bolide van de geplaagde renstal Sauber. Het Zwitserse team slaagde er op de valreep in beslaglegging op de auto's te voorkomen door een schikking te treffen met de Nederlandse autocoureur Giedo van der Garde. "Het was bepaald een moeizame start van mijn carrière in de Formule 1, dus deze uitslag is een verrassing én een opluchting", zei Nasr na de race in Melbourne.

De rechtbank van de staat Victoria in Australië stelde Van der Garde afgelopen dagen twee keer in het gelijk; de Amsterdammer had contractueel het recht om te racen in Melbourne. Sauber zag dat niet zitten, want het team presenteerde voor dit seizoen de Zweed Marcus Ericsson en Nasr als vaste rijders. Het geschil nam de vormen aan van een soap, waarin partijen elkaar keer op keer in de rechtszaal troffen en waarbij Van der Garde uiteindelijk zijn recht om te racen in Australië opgaf. "Uit respect voor de belangen van de autosport en de Formule 1 in het bijzonder", zei hij.

Batterij vat vlam in vliegtuig KLM

Op een vlucht van Amsterdam naar Bangkok is vanochtend brand uitgebroken.

Het toestel van de KLM dat vloog met vluchtnummer KL875 was net geland in Bangkok, toen het flink begon te roken in het passagiersgedeelte. De oplettende crew had al snel door dat het om een batterij in de handbagage ging. De brand kon snel geblust worden.

Hoe het kon dat de batterij in brand vloog is nog onbekend.

Een passagier maakte een video en plaatste deze op twitter.

Bonairianen, Statianen en Sabanen stemmen ook

Niet alleen in Nederland kunnen de burgers woensdag naar de stembureaus. Er zijn tegelijk verkiezingen in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De inwoners van de drie Caraïbische eilanden kiezen hun Eilandsraden. Die zijn te vergelijken met de gemeenteraden in Nederland.

Bonaire, Saba en Sint-Eustatius zijn sinds 10 oktober 2010 'bijzondere gemeenten' van Nederland. De band met het 'vasteland in Europa' is het belangrijkste thema deze verkiezingen. Zo willen veel partijen op Bonaire een referendum over de toekomst. Hoe die eruit moet zien, met meer of minder Nederland, daarover verschillen de partijen van mening, maar ze zijn het erover eens dat het niet meer kan zoals het nu gaat.

Een deel van Sint Eustatius wil een nieuw referendum over meer autonomie. In december was daar ook een referendum over. De meeste kiezers wilden toen meer zelfstandigheid, maar het referendum was ongeldig omdat de opkomst te laag was. Later bleek dat ook oud-inwoners en overledenen waren opgeroepen om te stemmen. Op Saba speelt dat alles niet, daar gaat het vooral over de economie.

De stembureaus gaan woensdag open om 7.30 uur plaatselijke tijd (12.30 uur Nederlandse tijd) en sluiten om 21.00 uur plaatselijke tijd (donderdag 02.00 uur Nederlandse tijd). Bonaire heeft tien stembureaus, Saba twee. Op Sint Eustatius moeten alle kiezers naar een jeugdhonk in hoofdplaats Oranjestad.

Bonaire is de grootste van de drie eilanden. De bijzondere gemeente is even groot als de Kop van Overijssel en heeft ongeveer 15.000 inwoners. Grootste partij is de Union Patriotiko Boneriani (Bonairiaanse Patriottische Unie). Die heeft vier van de negen zetels in de Eilandsraad. Twee kopstukken stonden de laatste tijd voor de rechter op verdenking van fraude, maar ze werden vrijdag vrijgesproken. De 3000 Statianen (inwoners van Sint Eustatius) wonen op een eiland dat iets kleiner is dan de gemeente Leiden. De vijf raadszetels zijn nu nog verdeeld over vijf partijen. Saba, het kleinste eiland, is iets groter dan Urk en heeft 2000 inwoners. Vier van de vijf raadszetels zijn in handen van de Windward Islands People's Movement (Volksbeweging van de Bovenwindse Eilanden).

Bonden weigeren gesprek met top Air France

De Franse vakbonden weigeren deel te nemen aan een eerste ronde van gesprekken over een nieuwe herstructurering bij luchtvaartmaatschappij Air France. Dat lieten zij dit weekeinde weten in een gezamenlijke verklaring.

Volgens de bonden wordt de 'sociale dialoog binnen Air France' al op voorhand ondermijnd door recente uitlatingen van topman Alexandre de Juniac van moederbedrijf Air France-KLM in de media. Aan welke uitspraken van De Juniac de bonden prceis aanstoot nemen, werd niet vermeld.

Het Franse zusterbedrijf van KLM liet weten het besluit van de bonden te betreuren. De bijeenkomst, die maandag zou worden gehouden, is tot nader order uitgesteld.

Van Geel wil Van Gastel en Van Bronckhorst

De oud-spelers Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst zijn 'zeer zware kandidaten' om bij Feyenoord hoofdcoach Fred Rutten komende zomer op te volgen. Dat zei technisch directeur Martin van Geel zondagochtend bij het FOX-programma De Tafel van Kees.

"We zitten midden in de gesprekken", liet Van Geel onomwonden weten. "Zij zijn optie nummer één voor Feyenoord. Daar hoef ik niet om heen te draaien. We hebben uiteraard ook nog andere opties, maar we gaan voor de beste kandidaten en dat zijn zij op dit moment voor ons."

Van Gastel en Van Bronckhorst speelden in hun carrière als profvoetballer jarenlang voor Feyenoord. Het duo is de laatste seizoenen werkzaam als assistent-trainer in De Kuip.

Djokovic simpel door in Indian Wells

Tennisser Novak Djokovic is eenvoudig doorgedrongen tot de derde ronde van de masters in Indian Wells. De Servische titelverdediger rekende in het Amerikaanse toernooi resoluut af met de Cyprioot Marcos Baghdatis in twee sets: 6-1 en 6-3. De partij duurde nog geen uur. Djokovic, de nummer één van de wereld, jaagt in Indian Wells op zijn vierde titel.

Ook Andy Murray heeft een vliegende start gemaakt in het masterstoernooi van Indian Wells. De nummer vier van de wereld rekende soepel af met Vasek Pospisil uit Canada: 6-1 en 6-3. Murray, begin dit jaar verliezend finalist op de Australian Open, had een 'bye' in de eerste ronde. De Schot neemt het in de derde ronde op tegen Philipp Kohlschreiber uit Duitsland, die de Amerikaan Tim Smyczek versloeg: 6-3 en 6-1.

In het vrouwentoernooi aast Maria Sharapova op haar derde kroon. De Russin, die in 2006 en 2013 al eens won in Indian Wells, bereikte de derde ronde door een makkelijke zege op de Belgische Yanina Wickmayer: 6-1 en 7-5.

Grote brand in leegstaand hotel in Goedereede

De brandweer is zondag met groot materieel uitgerukt voor een grote brand in een leegstaand hotel in Goedereede (Zuid-Holland).

Het vuur woedt in hotel Koningspleisterplaats. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio was het hotel niet in bedrijf. Het is nog niet duidelijk of zich nog mensen in het pand bevonden.

Justin Bieber zegt sorry op keerpunt in leven

Justin Bieber heeft op Comedy Central zijn excuses aangeboden voor de aanhoudende stroom van gênante krantenkoppen. De Canadese popster zat zaterdagavond in het programma The Roast of Justin Bieber.

''Een heleboel hebben zich van me afgekeerd de afgelopen jaren", sprak Justin op serieuze toon. ''Maar ik weet nog steeds dat ik goede muziek kan maken en alles ten goede kan keren."

"Er bestond geen leerschool voor me. Ik werd op 12-jarige leeftijd in het diepe gegooid'', vervolgde Bieber. "Ik wist niet waar ik aan begon. Er zijn momenten bij waar ik trots op ben. En er zijn momenten waarbij ik mezelf teleurstelde. Maar de dingen die ik heb gedaan definiëren niet wie ik echt ben. Ik ben een vriendelijk persoon die van mensen houdt. En door dit alles ben ik een van mijn beste eigenschappen verloren. Daarvoor zeg ik sorry."

Bieber noemde de roast na zijn 21e verjaardag een keerpunt in zijn leven. ''Ik kijk ernaar uit iemand te zijn waarop jullie allemaal trots kunnen zijn", sprak de zanger. "Iemand zei me ooit: 'het gaat erom hoe je uit het dal kruipt, waardoor je echt kan laten zien dat je een man bent geworden'."

Justin werd uiteraard hard aangepakt door Martha Stewart, rapper Snoop Dogg, Ludacris, Shaquille O'Neal, Jeffrey Ross en 'roastmaster' Kevin Hart. Volgens USA Today had Bieber kennelijk niet door dat zijn microfoon nog aan stond toen hij aan het einde van de tv-show verzuchtte: ''Krankzinnig, ze gingen er hard in." Backstage concludeerde Bieber: "Er waren veel beledigende grappen vanavond. Ik weet niet waarom ik zo bang was. Het viel eigenlijk nog mee, ik had erger verwacht."

The Roast of Justin Bieber is in Nederland op woensdag 1 april te zien bij Comedy Central.

Koning kijkt uit naar staatsbezoek Denemarken

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima worden dinsdag met veel ceremonieel en luister ontvangen in Denemarken. Koningin Margrethe wil een groot succes maken van het staatsbezoek van haar petekind. Een visite moet altijd al perfect zijn, aldus een lid van de Deense hofhouding, maar dit keer moet het nog beter. "Het is heel speciaal", zei Margrethe vorige maand al in een ontmoeting met Nederlandse media.

Op zijn beurt zei Willem-Alexander tegen Deense journalisten die door hem ter voorbereiding op het bezoek op paleis Noordeinde werden ontvangen, dat hij uitkeek naar het weerzien met zijn peettante. Het was bijzonder dat hij als een van de jongste monarchen van Europa op bezoek kon gaan bij één van de langst regerenden. Willem-Alexander dacht dat hij nog wel wat kon leren van de sinds 1972 regerende Deense vorstin.

Homo's woest op modekoningen Dolce & Gabbana

Het iconische modeduo Dolce en Gabbana heeft zichzelf de woede van de internationale homogemeenschap op de hals gehaald. Het tweetal deed vrijdag een aantal uitspraken in een interview met het blad Panorama. Die uitspraken zijn slecht gevallen bij de meeste homo's, lesbiennes en biseksuelen.

Zij stellen in het interview dat alleen heterokoppels kinderen zouden kunnen opvoeden. "Het enige goede gezin is een traditioneel gezin", zegt het duo. "Het leven moet zijn natuurlijke loop hebben. Voortplanting moet een daad van liefde zijn, niet iets met buisjes, zaad uit een catalogus of gehuurde baarmoeders." Eerder spraken de twee Italiaanse ontwerpers zich ook al uit tegen het homohuwelijk. De uitspraken zijn opmerkelijk omdat het tweetal zelf ook homoseksueel is.

De nieuwe uitlatingen leidden zaterdag tot boze reacties van homoseksuelen en lesbiennes over de hele wereld. De hashtag #BoycottDolceGabbana was binnen een paar uur trending op Twitter. Diverse grote homo-organisaties hebben homo's, lesbiennes en biseksuelen opgeroepen geen kleren van het Italiaanse duo meer te kopen. "Wij gaan ons geld niet geven aan grote bedrijven die discriminatie bepleiten", meldde het Italiaanse COC in een verklaring.

Uit talloze grote onderzoeken is gebleken dat er geen enkel bewijs is dat partners van hetzelfde geslacht slechtere ouders zouden zijn de heterostellen. Het onderwerp kwam ter sprake in het interview omdat Dolce en Gabbana hun nieuwe wintercollectie opdragen aan moeders over de hele wereld. Dolmenico Dolce en Stefano Gabbana waren lange tijd behalve zakenpartners ook levenspartners.

Noodtoestand uitgeroepen op Vanuatu

Op de eilandengroep Vanuatu is de noodtoestand uitgeroepen. De archipel in de Stille Oceaan werd vrijdag zwaar getroffen door cycloon Pam. Nog steeds is veel onduidelijk over de schade die de cycloon aanrichtte, omdat telefoonverkeer met de meer afgelegen eilanden niet mogelijk is.

De hulpverlening komt inmiddels op gang. Hulpgoederen van het Rode Kruis arriveerden zondag in Port Vila. Het gehavende vliegveld van de hoofdstad werd deels geopend voor de hulpverlening. Australië en Nieuw-Zeeland hebben geld vrijgemaakt voor noodhulp.

Over de situatie op de meer afgelegen eilanden van Vanuatu, dat uit 65 eilanden bestaat, wordt mogelijk maandag pas meer duidelijk. Gevreesd wordt dat Pam daar nog meer schade aanrichtte dan rond Port Vila. Tot nu toe staat de dood van acht inwoners vast, maar gevreesd wordt dat dat aantal snel oploopt als communicatie met andere eilanden weer mogelijk is.

Tien doden bij aanslagen kerk Pakistan

Zeker tien kerkgangers zijn zondag in de Pakistaanse stad Lahore om het leven gekomen bij bomaanslagen. Bij de twee aanslagen zouden minstens 48 gewonden zijn gevallen. Onder de doden zijn twee agenten die de katholieke kerk bewaakten.

De Pakistaanse tak van de Taliban heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist en gewaarschuwd voor meer soortgelijke aanslagen. Volgens de Taliban ging het om twee zelfmoordaanslagen, maar autoriteiten onderzoeken nog of gebruik is gemaakt van vooraf geplaatste bommen.

Na de explosies keerde de boze menigte zich tegen enkele personen die betrokken zouden zijn geweest bij de aanslagen. Een van hen werd verbrand, de menigte probeerde een ander te lynchen.

'Landelijk platform vuurwapens opgeheven'

Het Landelijk Platform Vuurwapens (LPV), het samenwerkingsverband van politie, justitie, douane en inlichtingendiensten dat de illegale wapenhandel moest bestrijden, is eind januari opgeheven. Dat blijkt uit onderzoek van het KRO-programma Brandpunt Reporter dat zondagavond uitzendt.

Het besluit het samenwerkingsverband na vijftien jaar te stoppen, is genomen onder verantwoordelijkheid van inmiddels oud-minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), aldus Brandpunt. De Tweede Kamer zou niet geïnformeerd zijn over de opheffing. Juist de laatste tijd groeit volgens Brandpunt Reporter de bezorgdheid over het toenemend gebruik van zware automatische wapens bij terreuracties, zoals de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs, en bij afrekeningen in het criminele milieu.

VVD en SP scoren goed in peiling

De VVD blijft het in de peilingen goed doen. Drie dagen voor de Provinciale Statenverkiezingen wint de partij van premier Mark Rutte volgens onderzoeker Maurice de Hond twee zetels.

De VVD zou nu bij verkiezingen uitkomen op 23 zetels. Twee weken terug waren dat er in de peiling van De Hond nog zeventien. Met 23 zetels zou de VVD alleen de PVV nog voor zich moeten dulden. De PVV levert in de nieuwste peiling twee zetels in en komt uit op 24.

Net als de VVD zit de SP in de lift. De partij van Emile Roemer boekt in vergelijking met de vorige peiling drie zetels winst en zou uitkomen op twintig zetels.

Belangstelling voor Boomfeestdag daalt

De interesse voor de nationale Boomfeestdag is tanende. Minder scholen besteden er aandacht aan en een toenemend aantal gemeenten zegt er geen geld meer voor te hebben. "Ik vind dat een zorgelijke ontwikkeling", zegt directeur Peter Derksen van de Stichting Nationale Boomfeestdag aan de vooravond van het grootste natuurevenement van Nederland.

Vorig jaar plantten nog 115.000 kinderen een boom of struik. Dit jaar gaan 100.000 kinderen dat doen. Maar eigenlijk daalt het aantal schoolkinderen dat er aan meedoet al sinds 2008. Toen deden er nog 125.000 kinderen mee. Boomfeestdag werd in 1957 opgezet als reactie op de grootschalige ontbossing in de wereld.

Dit jaar doen 240 van de ruim driehonderd gemeenten in Nederland mee aan Boomfeestdag. Naast de 100.000 kinderen zijn er nog eens 30.000 volwassenen die samen 200.000 bomen en struiken planten. Omgerekend zijn dat tachtig voetbalvelden vol. In bijna zestig jaar zijn in Nederland 11 miljoen bomen geplant op Boomfeestdag.

"Dat laat onverlet dat nu de aandacht voor de natuur op scholen achteruitgaat", stelt Derksen. Hij hoort en merkt dat de aandacht op scholen vooral uitgaat naar taal en rekenen en bijna niet meer naar biologie. "Daar wordt hooguit nog een kwartier per week les over gegeven. Dat is schandalig. Biologie moet op scholen juist een kerntaak zijn."

Volgens een berekening van Derksen doen er dit jaar ongeveer 3300 klassen mee. Dat waren er vorig jaar nog zo'n vierduizend. "In sommige gemeenten, zoals Etten-Leur doen alle basisscholen mee, maar in Tilburg zijn het er jaarlijks maar rond de drie scholen, terwijl daar meer dan 65 basisscholen zijn."

Dat gemeenten het laten afweten, vindt hij betreurenswaardig. Op deze manier wordt er volgens hem niet meer geïnvesteerd in de natuurbeleving van kinderen. "Terwijl bomen voor hen emotionele waarde hebben. En een gemeente is maar tussen de 1500 en 2000 euro kwijt als die meedoet aan Boomfeestdag."

Het thema is dit jaar bomen en water. De aftrap is woensdag 18 maart in Almere, in het bijzijn van prinses Laurentien.

Marianne Vos moet rentree uitstellen

Wielrenster Marianne Vos zal voorlopig nog niet terugkeren in het peloton. De 27-jarige renster van Rabo-Liv heeft al sinds de winter last van een hamstringblessure en moest daardoor de start van het wereldbekerseizoen in Drenthe laten schieten. 

"Marianne is altijd heel erg gretig. Maar ze moet een pas op de plaats maken. Qua herstel gaat het vrij goed, maar ze keert pas weer terug in competitie als het echt helemaal over is", aldus ploegleider Koos Moerenhout zaterdag bij de Ronde van Drenthe.

Vos heeft deze winter last hamstringblessure. Na het veldritseizoen laste ze een rustperiode in. De plannen waren om bij de volgende wereldbekerwedstrijd op 29 maart in Italië om weer in te stromen, maar ook die koers laat ze schieten. Ook de Ronde van Vlaanderen op 5 april laat ze schieten. 

"We hebben nog geen concrete datum, maar het zal ergens half april zijn." Moerenhout verwacht dat ze ook de vierde wereldbekerwedstrijd, de Waalse Pijl op 22 april, aan zich voorbij laat gaan. "Dat is wel gelijk een hele zware koers. Dus dat is misschien niet verstandig. Maar haar rentree zal wel ergens rond die tijd zijn."

Verstappen: zesde plaats was mogelijk

Max Verstappen viel zondag in Melbourne uit in zijn debuutrace in de Formule 1. De 17-jarige Nederlander, de jongste coureur ooit in de koningsklasse van de autosport, baalde daar geweldig van. "Ik toon dat niet zo, maar ik vond het vreselijk", zei de Limburger op Sport1. "Het ging heel goed, ik zat lekker in mijn ritme en als ik had kunnen doorrijden, was de zesde plaats mogelijk geweest."

Verstappen viel uit na 35 van de 58 te rijden ronden in de Grand Prix van Australië. Zijn motor begon kort na zijn eerste pitstop te roken. "Het team zoekt nog naar de oorzaak, dus ik weet niet goed wat er aan de hand was. Maar rook uit de motor is niet goed."

"Ik had een vrij goede eerste stint op de mediums. Ik kon het groepje coureurs dat voor me op de zachte band aan het rijden was, goed bijhouden en er was ook geen echte dreiging van achter", zegt Verstappen.  "Tot aan de pitstop ging alles eigenlijk heel erg goed. Maar helaas zag ik vlak na mijn bandenwissel wat rook uit de auto komen. Dat heb ik over de boordradio aan het team gemeld en vervolgens kreeg ik de opdracht om de wagen aan de kant te zetten."

Schwarzenegger huldigt Hamilton

Niet de winnaar van de Grand Prix van Australië kreeg de meeste toejuichingen op het podium, maar de man die Lewis Hamilton moest huldigen. 'Arnie, Arnie, Arnie', riepen de autosportfans op het circuit van Melbourne naar Hollywoodfenomeen Arnold Schwarzenegger. "Ik dacht dat je langer was in de Terminator", zei de verbaasde Hamilton tegen de acteur.

Vervolgens roemde de Brit zijn team van Mercedes, dat hem een 'excellente' auto had gegeven voor de openingsrace van het seizoen. Hamilton boekte zijn 34e grandprixzege.

Zijn Duitse teamgenoot Nico Rosberg werd tweede, de positie die hij vorig jaar meestal ook innam achter Hamilton. "Lewis reed vandaag fantastisch; als een ware wereldkampioen.

Schwarzenegger sloot zijn podiumact af met zijn vermoedelijk beroemdste oneliner. "De volgende race is in Maleisië. Ik gok erop dat je dan zult zeggen: I'll be back!" zei hij tegen Hamilton.

Uitslag Grand Prix van Australië

Wereldkampioen Lewis Hamilton heeft de eerste Grand Prix van het seizoen gewonnen. De Mercedes-coureur bleef in Australië zijn teamgenoot Nico Rosberg voor. Op gepaste afstand werd Sebastian Vettel in zijn Ferrari derde. Max Verstappen kende een teleurstellend debuut. De jongste Formule 1-coureur ooit leek op weg naar zijn eerste punten in de Toro Rosso, maar moest in ronde 34 opgeven met een kapotte motor.

Nog voordat de race begonnen was waren er al drie uitvallers te melden. Valtteri Bottas moest zich afmelden vanwege een tijdens de kwalificaties opgelopen rugblessure en Kevin Magnussen en Daniil Kvyat waren onderweg naar de startopstelling met technische problemen stilgevallen. Bij de Deen begaf de Honda-motor het, terwijl bij de voor Red Bull uitkomende Rus iets mis was met de versnellingsbak.

Met vijftien man op de grid kende de Braziliaan Felipe Nasr de beste start en steeg naar plaats vijf, daarbij raakte hij in de tweede bocht wel Pastor Maldonado, die daardoor in de bandenstapels verdween en een safety-car situatie veroorzaakte. Zijn Lotus-teamgenoot Romain Grosjean kwam in die periode de pits in en moest ook als uitvaller worden genoteerd.

Max Verstappen was de eerste rondes goed doorgekomen en reed, met als een van de weinige op de hardere van de twee banden, op plaats negen vlak achter teamgenoot Carlos Sainz jr. Dit was wel ver achter de Mercedes-koplopers Lewis Hamilton en Nico Rosberg, die al snel aan de horizon verdwenen voor de overige coureurs.

Achterin het veld moest Sergio Perez zich helemaal naar de laatste plaats terugzakken na een inhaalactie onder geel. In zijn gevecht weer naar voren te komen kwam de Mexicaan van Force India Jenson Button tegen. De McLaren-coureur leverde een harde strijd om plaats twaalf, waarbij ze elkaar ook nog raakten en Perez zijn bodemplaat beschadigde.

De eerstvolgende opwinding was te melden bij twee pitstops. Bij zowel Kimi Raikkonen als Sainz waren er problemen met het loskrijgen van de linkerachterband en verloren daarmee tijd. Bij Sainz was duurde het erg lang voordat de band los was en daardoor ging zijn teamgenoot Verstappen hem voorbij. Verstappen zelf kon lang doorrijden op zijn hardere band en lag na enkele pitstops voor hem inmiddels op plaats zes halverwege de race.

Lewis Hamilton wint eenvoudig de Grand Prix van Australië (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Lewis Hamilton wint eenvoudig de Grand Prix van Australië (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Helemaal vooraan consolideerde Hamilton zijn voorsprong op Rosberg, terwijl twaalf seconden daarachter Sebastian Vettel door de pitstops was opgeklommen naar plek drie ten koste van Felipe Massa. In ronde 34 ging Verstappen van plek zes naar binnen voor zijn enige pitstop. In tegenstelling tot bij zijn teamgenoot ging er niks mis bij de pitstop, maar bij het uitkomen van de pitstraat begon er rook uit zijn motor te komen. Aan het eind van de ronde moest de jonge Nederlander zijn wagen aan de kant zetten en finishte zijn eerste race dus niet.

Raikkonen moest nauwelijks tien ronden later hetzelfde ook zijn wagen aan de kant zetten. De Fin van Ferrari was net gestopt voor zijn tweede stop, toen hij vanwege een probleem aan de linkerachterband moest stoppen. Hij bleek te vroeg te zijn weggestuurd en zijn wiel was daardoor nog niet goed bevestigd. Door het uitvallen van de voormalig wereldkampioen waren er nog maar elf coureurs in de race. De enige die buiten de punten reed was Button, die problemen had met schakelen en ver achter de rest van het veld reed.

Sainz vocht ondertussen een duel uit met Marcus Ericsson om plek acht. De Zweed van Sauber was onderweg op de snellere banden, maar had door enkele foutjes drie rondes nodig om de Spaanse teamgenoot van Verstappen te passeren. Bij de koplopers was het nog steeds status quo. Hamilton liet Rosberg tot maximaal anderhalve seconde terugkomen, om vervolgens zelf weer een tandje bij te schakelen. Hamilton reed daardoor naar de eerste zege van het seizoen, voor Rosberg en Vettel, die Massa gemakkelijk achter zich wist te houden.

Plaats vijf ging verrassend naar Sauber-coureur Nasr, die de Red Bull van Daniel Ricciardo voorbleef. De overige punten gingen naar Nico Hülkenberg, Ericsson, Sainz en Perez. Button finishte als elfde en laatste en was daarmee de enige gefinishte coureur zonder punten.

Uitslag Grand Prix van Australië

Pos.  Rijder Team Tijd
1.   L. Hamilton Mercedes 1:31:54.067
2.   N. Rosberg Mercedes +7.640
3.   S. Vettel Ferrari +25.523
4.   F. Massa Williams +29.196
5.   F. Nasr Sauber +1:26.149
6.   D. Ricciardo Red Bull +1 ronde
7.   N. Hulkenberg Force India +1 ronde
8.   M. Ericsson Sauber +1 ronde
9.   C. Sainz Jr. Toro Rosso +1 ronde
10.   S. Perez Force India +1 ronde
11.   J. Button McLaren +2 ronden
12.   K. Raikkonen Ferrari +15 ronden
13.   M. Verstappen Toro Rosso +26 ronden
14.   R. Grosjean Lotus +58 ronden
15.   P. Maldonado Lotus +58 ronden

Jans: onder ons niveau

Trainer Ron Jans van PEC Zwolle was niet bepaald tevreden over het optreden van zijn ploeg bij FC Twente. "Sommige spelers voetbalden onder hun niveau. We hadden tegen dit Twente een resultaat moeten pakken, ook voor Warner Hahn. Hij heeft een aantal cruciale reddingen verricht", zei de coach na de nederlaag (2-0).

Jans nam een deel van de schuld ook op zich. "Ik trek me aan dat ik Steven Pereira heb ingebracht. Normaal is hij lekker agressief, maar vandaag speelde hij zo gespannen dat hij alles verkeerd deed." De ingevallen rechtsback verzuimde bijvoorbeeld Renato Tapia te dekken bij een hoekschop. De middenvelder kopte vervolgens de 1-0 binnen. "Het is jammer dat zij net scoren als je denkt dat het niet meer lukt."

Coach Alfred Schreuder van Twente was uiteraard opgetogen met de zege. "Dit is een mooie avond voor ons. De sfeer was geweldig. Het is mooi om te zien dat de supporters achter de club blijven staan nu het zo slecht gaat."

Een tegenvaller was wel dat Luc Castaignos en Andreas Bjelland uitvielen. "Dat ziet er helaas niet goed uit", aldus Schreuder.

Gratis de trein in met Boekenweekgeschenk

Met het Boekenweekgeschenk op zak kunnen reizigers zondag weer gratis met de trein op pad. Op de laatste dag van de Boekenweek hoef je voor de tweede klasse geen kaartje te kopen als je aan de conducteur het boekje 'De zomer hou je ook niet tegen' van de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst kunt laten zien.

Nieuw dit jaar is dat treinreizigers met de vierkante barcode achterop het Boekenweekgeschenk de poortjes op stations kunnen openen. Gratis reizen kan niet alleen met de papieren versie, maar ook met het geschenk als e-book.

Het is de 14e keer dat hoofdsponsor NS treinreizigers op deze manier de gelegenheid geeft gratis door heel het land te kunnen sporen. Vorig jaar maakten ongeveer 240.000 reizigers gebruik van dit aanbod.

Zondag eindigt de tachtigste editie van de Boekenweek met deze keer 'Waanzin' als thema. Het Boekenweekgeschenk was te krijgen bij aankoop van minstens 12,50 euro aan Nederlandse boeken. Het boekje verscheen in een oplage van 723.000 exemplaren.

Tientallen doden bij groot busongeluk Brazilië

Meer dan dertig mensen zijn zaterdag omgekomen bij een busongeluk in het zuiden van Brazilië. De toeristenbus stortte volgens Braziliaanse media in een ravijn bij de stad Campo Alegre.

De chauffeur verloor waarschijnlijk de macht over het stuur in een scherpe bocht. De bus viel daarna 400 meter naar beneden en is in het bos terechtgekomen. Naast de doden zijn er ook minstens elf mensen gewond geraakt. De nationaliteit van de vijftig passagiers in de bus is niet bekend.

De hulpdiensten kunnen het gebied moeilijk bereiken omdat het donker wordt. De kans dat er meer doden worden gevonden, wordt dan ook niet uitgesloten.

Heemskerk en Kromowidjojo winnen in Milaan

De Nederlandse zwemsters zijn op dreef bij het internationale zwemgala in Milaan. Femke Heemskerk boekte zaterdag al haar derde overwinning, dit keer op de 200 meter wisselslag. Ranomi Kromowidjojo schreef de 50 meter vrije slag op haar naam, de afstand waarop ze olympisch kampioene is.

Heemskerk versloeg vrijdag al de Italiaanse wereldrecordhoudster Federica Pellegrini op de 200 vrij en schreef zaterdag de 100 vrij op haar naam. Met 53,79 seconden bleef ze Kromowidjojo (54,31) en Pellegrini (54,52) voor. Op de 200 wissel tikte Heemskerk aan in een winnende tijd van 2.12,90. Kromowidjojo was in 24,69 de beste op de 50 vrij. Moniek Nijhuis eindigde als derde op zowel de 50 als 100 meter schoolslag, in respectievelijk 31,45 en 1.09,46.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.