CD: Mintzkov - Sky Hits Ground

Drie jaar na Rising Sun, Setting Sun keert de uit Lier in België afkomstige band Mintzkov terug met een nieuw album. De band, die zo'n veertien jaar geleden werd opgericht als Mintzkov Luna, is met Sky Hits Ground aan haar vierde album toe. Een album waarmee de sympathieke Vlamingen ons zeker weten te verrassen.

Mintzkov - Sky Hits Ground

Mintzkov is een band die zich duidelijk heeft laten inspireren door muziek uit de tachtiger en negentiger jaren en die dat vervolgens in een hedendaags jasje weet te steken. Hierdoor ademt de muziek ook eerder de sfeer van die tijd uit dan dat we daadwerkelijk liedjes in bepaalde hokjes kunnen stoppen. Ja, de stem van zanger Philip Bosschaerts doet nogal eens denken aan die van Tom Barman van dEUS, maar ook muzikaal doet Mintzkov niet onder voor de populaire vijftal uit Antwerpen.

Op Sky Hits Ground treffen we een elftal liedjes op, die in de Motormusic studio in Mechelen op de gevoelige band werden vastgelegd. Machteloosheid, verlies en menselijke tekortkomingen zijn thema's die vaak terugkomen in de liedjes op Sky Hits Ground, maar dat is ook niet zo vreemd als je nagaat dat de groep nogal wat voor de kiezen heeft gehad sinds hun vorige album. Zo overleed Bert Van Den Roye, gitarist van het eerste uur, aan een overdosis en kreeg een andere vriend een levensbedreigende ziekte. Je kan dan nog zo op het succes van de groep in een soort van hemel zweven, op zulke momenten sta je weer met beide benen op de grond.

Mintzkov - Sky Hits Ground 2

Als er één ding is dat Mintzkov zeker aantoont, dan is het wel dat ze zelfs uit de grootste ellende nog iets positiefs weten te halen. Met liedjes als 'Word of Mouth', 'Slow Motion, Full Ahead', 'Arena', 'Runner’s High' en 'Day One' laat de groep in elk geval duidelijk horen dat ze tot de top van de Belgische muziekwereld behoren. Met Sky Hits Ground hebben ze in elk geval een album afgeleverd dat bij elke luisterbeurt beter wordt. Liefhebbers van bands zoals R.E.M. en Live zullen dit album ook zeker weten te waarderen.