Halo 4: Crimson DLC

Zonder twijfel is de multiplayer van Halo 4 een tijdverdrijf waar je 'u' tegen zegt. Naast de bijna wekelijkse episodetoevoegingen van de Spartan Ops is er verder veel te beleven in de War Games. Ongeveer vijf weken na de release geeft 343 Studios geen zesde episode uit in de Spartan Ops, maar wordt het downloadable content-pack Crimson gelanceerd. Kan het pakket worden aanschouwd als een waardevolle toevoeging van War Games of kun je de drie maps beter laten schieten?

Het Crimson DLC bestaat uit drie maps en acht achievements, waarvan hieronder een kort overzicht staat hoe deze gehaald kunnen worden. Laten we eerst kijken naar de nieuwe locaties waar je tekeer kan gaan.

Maps

Wreckage
De eerste map is Wreckage. Het is niet anders te omschrijven dan pure chaos in Big Team Infinity Slayer, je weet niet waar je moet kijken. Wreckage is een groots opgezette buitenlocatie met veel gangen door, over en onder brokstukken. Door de wirwar van gangen en zogenaamde 'man cannons', menselijke katapulten, is het een ideale map voor gametypes zoals Capture The Flag en King Of The Hill. De map is niet de grootste van dit pakket, maar wel groot genoeg dat het prettig kan zijn om met voertuigen naar de andere kant van de map te reizen. Hiervoor kan je met Ghosts en Warthogs rondscheuren tussen de stukken ruimteschip en brokken steen.

Ook de scherpschutters kunnen hun geluk niet op, er zijn veel plaatsen om een goed overzicht te hebben en het is mogelijk om je rap te verplaatsen van de ene naar de andere schuilplaats. Dit gaat natuurlijk ook op voor de spelers met assault rifles die de snipers uit de zelfverklaarde bunkers kunnen knallen.
Een nadeel van Wreckage is dat de voertuigen zorgen voor een absolute chaos van splatters en gatlingguns-geratel. Na het spawnen is het zaak om zo snel mogelijk op hoger terrein te komen, aangezien het complete lagere terrein wordt gedomineerd door de Ghosts en Warthogs. Blijf uit de buurt van de aardse grond als je niet platgereden wilt worden. Het andere probleem waar Wreckage tegenaan loopt is de snelheid van het spel. Als je met twee spelers door de map loopt ervaar je enige vertraging of hapering, online met zestien spelers is dit helemaal huiveringwekkend. DMR-schoten hebben vertraging, springen gaat niet synchroon, enfin, je snapt het probleem.

Wreckage kan 16 spelers tegelijkertijd aan in Infinity Slayer en tot 12 spelers in modi zoals Capture The Flag, King of the Hill en Oddball.

Wreckage
Wreckage

Harvest
De tweede map in het Crimson-pakket heet Harvest. De middelgrote map bestaat uit een zeer groot gebouw met twee symmetrisch opgebouwde kanten. Rondom het complex zijn twee lange stroken land met rotsen en hoogteverschillen in de grond, waar het een genot voor voertuigbestuurders als scherpschutters is. De echte close combat vindt echter plaats in de gebouwen. Deze bestaan uit kronkelige gangen, steile passages en in hoogte verschillende plateaus die op meerdere manieren doorkruist kunnen worden.

In het midden is een open strook waar voertuigen langs kunnen en de personen van de ene naar de andere basis kunnen rennen en springen. De voertuigen die tot de beschikking zijn gesteld zijn Mongooses, Ghosts en Warthogs. Hiermee kan je met name door de steile rosten aan de weerzijden van het gebouw mooie sprongen maken, maar ook gemakkelijk van A naar B crossen.

Hoewel de complete map prettig is om in te spelen, is de kans groot dat het grootste gevecht constant plaats gaat vinden in het midden van de map. De open gang biedt namelijk voor de bestuurders als 'voetgangers' mogelijkheid om alles te gebruiken wat ze maar in de handen hebben. Van beide kanten liggen natuurlijk scherpschutters op de loer, maar dat maakt het gevecht natuurlijk een stuk interessanter. 

Harvest kan voor maximaal 12 mensen gebruikt worden in de gamemodi Capture The Flag, Infinity Slayer, King Of The Hill, SWAT en Slayer Pro.

Harvest
Harvest

Shatter
De map Shatter is een bijzondere plaats. Het gebied dat vol groene kristallen staat heeft veel open terrein met aan weerszijden een klein gebouw waar op en in gelopen kan worden. Deze grootste map van het Crimson-pakket is de enige waar de Mantis te besturen is. Het is natuurlijk prachtig om met de lopende robot lekker te maaien op rennende Spartans, maar dit blijkt nog lastiger dan in eerste instantie het geval is. Bijna continu scheuren er Ghosts en Warthogs door de map die het vuur vrijwel direct op de oorlogsmachine richten.

Ook hier is er weer veel te beleven voor de verdedigende (snipers) als aanvallende (assault) partij. Naast de tunnels die in het midden en aan de linker en rechter kant van de map te vinden zijn, is er veel open gebied waar de kogels en granaten je om de oren vliegen.

Shatter ziet er buiten het level waarschijnlijk het meest interessant uit, gelet op de 2D- en 3D-art. Er staat net buiten de map een grote, groene vulkaan met daar omheen vele uitstekende rotsen en kristallen. Door dit tafereel dat in de map zelf ook is doorgeplaatst voelt het echt alsof je in een exotische mijnomgeving loopt te huishouden.

Wat spelers als nadelig kunnen ervaren is de zoem op de achtergrond. Om de halve minuut klinkt er een iets hardere zoem die na verloop van tijd tamelijk vervelend begint te worden. De enige oplossing is, naast het geluid uitzetten, gewoon veel schieten en rijden. Maar met de maximaal zestien spelers die in de map rondrennen hoort dit geen enkel probleem te vormen.

Shatter kan in Infinity Slayer voor zestien mensen plaatsmaken, de modi zoals Dominion, Extraction en Capture The Flag kunnen tot twaalf spelers aan.

Shatter
Shatter

Achievements
Crimson brengt naast de drie maps nog acht achievements met zich mee. Hoe kan je deze makkelijk halen? Hieronder de achievements, de te behalen score en uitleg. Let op: ze zijn alleen in de Crimson-maps te scoren.

Now They Fly - 50G
Maak een kill terwijl je met de Warthog vliegt. Deze achievement kan het beste in de map Harvest behaald worden. Aan de zijkanten van de map zijn steile rotsformaties te vinden waar je goede sprongen met de Warthog kan maken. Land het voertuig op een vijand op de grond en de achievement is binnen.

Size is Everything - 20G
Vermoord twintig vijanden met een gedemonteerde turret. Het spreekt voor zich, trek een turret los en begin met schieten. Iedere map heeft deze machinegeweren, dus dit hoort geen probleem te zijn. De score is cumulatief, je hebt dus alle tijd.

ODST - 30G
Vermoord een speller terwijl je vliegt door een Man Cannon. Het is aan te raden om dit in Wreckage te doen. Hier zijn twee flinke Man Cannons te vinden die je aanzienlijke air time geven. Pak een DMR en begin met schieten. Je hebt de grootste kans door in SWAT deze map te spelen, daar is een headshot namelijk met een enkele kogel al voldoende.

Clay Pigeon - 40G
Schiet een speller dood die door een Man Cannon is afgevuurd. Ook in Wreckage te behalen, nu moet je vanaf de grond een speler doodschieten. DMR en SWAT is voor deze achievement het beste.

Special Delivery - 30G
Sla een vijand dood die landt na het gebruik van een Man Cannon. De twee kanonnen in Wreckage komen uit op een verhoogd platform. Blijf er wachten totdat je van een van de twee kanten iemand op je af ziet komen. Schiet eerst een paar keer totdat de shield kapot is en ram de Spartan dan weer hard van de klif af. Ding!

Bigfoot - 20G
Stamp twintig vijanden dood met de Mantis. Dit kan alleen in de map Shatter gehaald worden. De Mantis heeft een speciale 'stampaanval' die met de melee-knop (verschilt per instelling, vaak RB of B) uitgevoerd kan worden. Net zoals bij Size Is Everything: je kan dit over meerdere matches behalen.

David and Goliath - 20G
Kaap een Mantis. Dit spreekt voor zich: start de map Shatter en stap in een reeds bezette Mantis.

Pump yer Brakes - 40G
Geef het genadeshot aan een Mantis.
Pak een rocket launcher, spartan laser of ander wapen dat sterk is tegen voertuigen en blijf op de vijandelijke Mantis schieten. Als jij het laatste schot lost waardoor de robot uiteen knalt krijg je de achievement.

Afgezien van de tamelijk laggy Wreckage is de Crimson DLC een goede toevoeging van het huidige Halo 4-pakket. Crimson kost 800 Microsoft-points, maar kan voor de eigenaren van de Oorlogspas / War Games Map Pass gratis worden gedownload. Mocht je deze pass nog niet hebben, hij is voor 2000 MS te koop via Xbox Live.

Exclusief op Xbox 360.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.