Evenement: Pinkpop Persconferentie 2011

DE VRAGENRONDE

De vragen zijn gesteld aan en beantwoord door festivalorganisator Jan Smeets.

Zijn de laatste vijf namen van het niveau Queens of the Stone Age?

Jan: "Nee nee nee, dat zijn openingsacts. Dat is altijd het moeilijkste te regelen, ook op Lowlands. Een hoop bands willen niet beginnen, dus dat is best nog een moeilijke klus. We hebben ook niet echt de plaats meer voor een echte grote stadionact. Na Foo Fighters, Coldplay en Kings of Leon is de beurs al vrij leeg."

Hoe zit het met de prijzen van de tickets en de consumpties?

Jan: "We hebben een hele tijd geleden al bekendgemaakt dat we de prijzen niet verhogen, omdat ook de BTW niet verhoogd is. Pinkpop valt voor 1 juli, zodat de tickets nog niet onder de nieuwe regeling vallen. Dus voor iedereen blijft een dagkaart gewoon 75 euro. Dit is exclusief servicekosten, maar ook die hebben we op 5 euro afgemaakt. Meestal is het 10 euro, maar wij doen 5 euro. De weekendkaarten zijn met veel pijn en moeite blijven steken op 150 euro en dat vinden we zelf voor die drie topacts een hartstikke mooie prijs. Op het gebied van consumpties is niets veranderd. We gaan niet mee verhogen met de stijging van de bierinkoopprijzen, dus eten en drinken zal niet gewijzigd worden."

Gaat er nog iets veranderen op het festivalterrein?

Jan: "We gaan sowieso nog een boel veranderen. Op een popfestival is het meest besproken onderwerp het plassen en poepen. We gaan op het terrein, naast het hoofdpodium, een riool aanleggen. De chemische toiletten gaan daar weg. Op camping C wordt het groene aspect belangrijk. Door onze Green and Clean Award gaan we zonnecellen aanleggen, die zorgen voor electriciteit. We moeten het ook niet overdrijven, omdat het best ingewikkeld is. Maar het gaat wel gebeuren. Natuurlijk is het Limburgs water, zoals gewoonlijk, helemaal gratis."

Waar kijk je zelf het meest naar uit?

Jan: "Ik kijk zelf het meest uit naar de samenwerking met de nieuwe burgemeester van Landgraaf. Door zijn ervaring in het organiseren hopen wij op hem te kunnen vertrouwen op het gebied van openbare veiligheid. Maar op het gebied van muziek kijk ik vooral uit naar de drie headliners, die langer gaan spelen dan normaal. Van de Foo Fighters ben ik zelf fan, maar ook van de tussendoortjes als Elbow. Eigenlijk ben ik fan van het hele programma."

Komen er ook halve liters bier?

Jan: "Wij zijn zelf meer van het matigen. We worden met zijn allen toch een beetje te dik. Daarom is bier drinken gewoon één voor één. Als je er twee op hebt, dan is dat net zoveel als een halve liter."

Komt er ook meer schaduw op het terrein?

Jan: "Er komt heel veel meer schaduw op het terrein. We zijn er vorig jaar al mee begonnen met veel tenten. Daar gaan we dit jaar nog meer van krijgen. Leuk om te vermelden dat er op camping C een enorm dak met zonnecellen wordt gebouwd door een Limburgs bedrijf. Daar heb je dus veel schaduw, maar wekt het tegelijkertijd ook electriciteit op. Ook worden de douches van de artiesten opgewarmd door de zonnecellen."

Hoe zit het met Kensington?

Jan: "Het programma is nog niet helemaal compleet. Er moeten nog vijf namen komen, dus misschien zit Kensington er wel bij."

Waarom moeten we voor camping A soms heel ver omlopen, terwijl de ingang vlak na de uitgang van het festivalterrein zit?

Jan: "Dat heeft met veiligheid te maken, daar wordt heel veel om vergaderd. Vooral na het gebeuren in Duisburg (Love Parade, red.) wordt daar heel streng op gelet. Ik snap wel dat jullie zo snel mogelijk op de camping willen zijn, maar het gaat hem niet worden."

Waarom wordt de persconferentie gehouden in Amsterdam en niet in Landgraaf?

Jan: "Op de eerste plaats kunnen wij de artiesten vertellen dat wij het programma bekend maken in de beroemdste poptempel van de wereld. Als je in New York bent, of in Los Angeles of in Tokyo, al is dat laatste een moeilijk voorbeeld. Iedereen weet wat Paradiso in Amsterdam is. Aan de andere kant is de Nederlandse pers toch een beetje lui om helemaal naar Limburg te rijden."

Wat is er voor de festivalgangers op de campings om te chillen?

Jan: "Het woord chillen gebruiken wij niet bij Pinkpop. Wij gebruiken altijd de Kalm-aan-Laan. Chillen is voor dancefestivals. We hebben een prachtig programma in de sporthal op camping A en we hebben een prachtig programma in de gigantische tent op camping B. De programma's worden geregeld door de programmeur van de Melkweg, dus dat zit wel goed. Camping C is een beetje de ecocamping voor het duurzaamheidsgedoe, daar is heel veel belangstelling voor. Camping D is voor de ouderen, die niet zo ver willen lopen. Daar doen we ook speciaal geen programma voor. We hebben ook slechte ervaringen met een programma op camping D."