FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 maart 2011

Doden bij gevangenisrellen Pakistan

Bij rellen in een Pakistaanse gevangenis zijn zeven gevangenen om het leven gekomen. De rellen ontstonden dinsdag toen cipiers cellen doorzochten op zoek naar mobiele telefoons. Dat hebben gevangenisbewaarders bekendgemaakt. Gevangenen mogen geen mobiele telefoons hebben.

De gevangenen, van wie sommigen gewapend waren, verzetten zich tegen de zoektocht en de politie moest worden ingezet, aldus gevangenisbewaarder Aftab Soomro. Woensdag was de rust weergekeerd. Er is een onderzoek ingesteld naar de doodsoorzaak van de gevangenen.

Pakistaanse gevangenissen zijn overvol en berucht vanwege de slechte omstandigheden waaronder de gevangenen leven.

Libië stelt inwoners Benghazi ultimatum

De inwoners van de Libische stad Benghazi hebben tot middernacht (plaatselijke tijd) om schuilplaatsen van rebellen en wapendepots te verlaten. Dat heeft het Libische leger woensdag laten weten via de staatstelevisie. De strijdkrachten zeggen Benghazi te willen 'zuiveren van gewapende bendes'.

Benghazi is de feitelijke hoofdstad van de opstand tegen de Libische leider Moammar Gadhafi. Zijn troepen zijn de afgelopen dagen snel opgerukt naar Benghazi en zouden de stad woensdag hebben omsingeld.

Libië stelt inwoners Benghazi ultimatum
Libië stelt inwoners Benghazi ultimatum (Foto: ANP)

Doden bij mislukte gevangenisuitbraak Iran

Bij een ontsnappingspoging uit een Iraanse gevangenis zijn negen gedetineerden om het leven gekomen. Zeker 33 mensen raakten gewond. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie woensdag gemeld.

De gedetineerden raakten dinsdag slaags met gevangenisbewaarders. Zij sloegen ramen in en stichtten brand in de Ghezel Hesar-gevangenis, 30 kilometer ten westen van de hoofdstad Teheran. Geen van de gedetineerden wist te ontsnappen.

De meeste gevangenen die deelnamen aan de mislukte uitbraak zijn veroordeeld voor drugssmokkel en zijn ter dood veroordeeld.

'Leukemiepatiënt krijgt te hoge dosis chemo'

Leukemiepatiënten krijgen al twintig jaar een tien keer hogere dosis van het giftige medicijn cytarabine dan noodzakelijk. Dat hebben Nederlandse onderzoekers ontdekt, meldt het Erasmus MC. Door de dosering te verminderen krijgen patiënten een stuk minder last van ernstige bijwerkingen, denken de onderzoekers.

Een team onderzoekers van onder meer het Erasmus MC onderzocht 860 volwassenen met leukemie. Een groep kreeg chemokuren met een hoge dosering cytarabine en een andere groep kreeg een bijna tien keer lagere dosering.

De werking van het medicijn dat groeiende cellen doodt, bleek bij beide doseringen gelijk. Patiënten met een lagere dosering zijn volgens de onderzoekers echter veel beter af, omdat bijwerkingen als neurologische klachten, ontstekingen en darmklachten substantieel afnemen. Ook hoeven patiënten met een lagere dosering minder vaak een bloedtransfusie te ondergaan en liggen ze minder lang in het ziekenhuis.

De onderzoekers denken dat hun bevindingen leiden tot een wereldwijde aanpassing van de dosering van het medicijn. "De lagere dosis zal de standaard worden", verwacht Bob Löwenberg, hoogleraar hematologie bij het Erasmus MC.

Het medicijn wordt sinds de jaren zestig op grote schaal gebruikt bij leukemiepatiënten. Sinds twintig jaar krijgen patiënten wereldwijd een ruim dertig keer hogere dosis dan in de beginperiode gebruikelijk was.

De bevindingen van de onderzoekers worden woensdag gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Onduidelijkheid over staat reactor 4

Er bestaat grote onduidelijkheid over de staat van reactor 4 van de Fukushima Daiichi-kerncentrale. De chef van de Amerikaanse commissie die toeziet op het gebruik van nucleair materiaal (NRC) beweert dat al het water is verdampt bij het opslagbad van de reactor. Japan spreekt dit echter tegen.

Als NRC-chef Gregory Jaczko gelijk heeft, dan betekent dat dat de splijtstofstaven niet langer gekoeld kunnen worden en de temperatuur blijft stijgen. Uiteindelijk kan dit leiden tot een kernsmelting. De buitenste mantel, die de splijtstofstaven beschermt, kan door de enorme temperatuur eveneens smelten waardoor radioactief materiaal vrij kan komen.

Jaczko wilde niet zeggen hoe hij aan de informatie over de reactor is gekomen. Het is echter bekend dat de NRC en het Amerikaanse ministerie van Energie deskundigen ter plaatse hebben.

Het Japanse agentschap voor nucleaire veiligheid ontkende dat al het water is verdwenen uit het opslagbad van reactor 4 en zei dat de situatie 'stabiel' is.

[CL] Deelnemersveld kwartfinales

De achtste finales van de Champions League zijn achter de rug en daardoor zijn de acht ploegen bekend die de kwartfinales zullen gaan spelen. Komende vrijdag wordt er in het Zwitserse Nyon geloot voor deze wedstrijden.

Maar liefst drie ploegen uit Engeland zitten bij de laatste acht van de Champions League. De eerste kwartfinales vinden plaats op 5 en 6 april. Een week later, op 12 en 13 april, worden de returns afgewerkt.

Kwartfinalisten Champions League

Club Land
Real Madrid Spanje
FC Barcelona Spanje
Manchester United Engeland
Chelsea Engeland
Tottenham Hotspur Engeland
Sjachtar Donetsk Oekraïne
Schalke 04 Duitsland
Internazionale Italië

De Boer heeft vertrouwen in zege bij Spartak

Ajax heeft volgens Frank de Boer een goede kans om de kwartfinale van de Europa League te bereiken ten koste van Spartak Moskou.

"Ik heb er vertrouwen in dat als we, net als vorige week, veel kansen afdwingen en kans maken om door te gaan", zegt De Boer op de clubsite van Ajax. In Amsterdam won Spartak Moskou met 0-1 ondanks het overwicht van de Ajacieden. "Er zal ook niet veel veranderen aan ons spel. Wij willen weer domineren."

"Als we maar de helft van het aantal kansen krijgen dat we in de ArenA afdwongen…. Dan geloof ik er zeker in. Al hebben zij natuurlijk het voordeel van de 1-0. Wij moéten daarom ook wel. Maar we zijn gefocust. Ik verwacht een zelfde match als vorige week. Enig nadeel van dit veld is dat Spartak er bijna wekelijks op speelt en wij minder. Maar ik wil daarin geen excuus zoeken."

"Dit veld kan ons spel ook ten goede komen. Alleen spelen wij minder op kunstgras. Al ligt volgens mij eenzelfde kunstgrasmat bij ons op de Toekomst. Maar als je te vaak wisselt van ondergrond loop je kans op blessures", besluit De Boer.

"Het is zeker geen slecht veld"
, aldus Demy de Zeeuw. "Maar zo’n ondergrond zorgt er wel voor dat je iets anders moet voetballen. Ik had het hier in Moskou overigens ook een stuk kouder verwacht. Het is goed weer om te voetballen. Deze kou zijn we in Nederland wel gewend. En we weten dat we goed tegen Spartak kunnen spelen. Als we kansen krijgen, moeten er nu wel één of twee invliegen."

Opvolger Veh ziet het zitten in Van Nistelrooy

Ruud van Nistelrooy kan vrijdag weer in de basis beginnen bij Hamburger SV. Michael Oenning is gecharmeerd van de spits.

Van Nistelrooy verloor onder Armin Veh zijn basisplaats vanwege de teleurstellende resultaten. Na de 6-0 nederlaag bij Bayern München werd Veh echter de laan uitgestuurd, waarna Michael Oenning werd aangesteld als interim-trainer. Oenning biedt Van Nistelrooy weer speelminuten.

Volgens de Hamburger Morgenpost keert de Oranje-international tegen 1. FC Köln terug in de basis bij HSV. De 34-jarige Van Nistelrooy kan vrijdag voor het eerst sinds 16 februari vanaf de aftrap op het veld staan. De spits zag in de winterstop een transfer naar Real Madrid afketsen.

Van Nistelrooy moest daardoor het vizier weer op HSV richten, maar na een aardige start belandde hij op een zijspoor. Afgelopen zaterdag kwam hij helemaal niet in actie voor HSV bij de monsternederlaag tegen Bayern. Van Nistelrooy heeft aangegeven na dit seizoen te vertrekken.

Aanwinst Ibrahim kijkt uit naar debuut voor PSV

Rabiu Ibrahim moet nog wachten op zijn werkvergunning, maar de aanwinst van PSV kijkt uit naar zijn eerste speelminuten. De 20-jarige Nigeriaan is klaar voor zijn eerste optreden.

"Ik ben topfit en het is aan de coach (Fred Rutten, red.) om daar gebruik van te maken", zegt Ibrahim tegen Voetbal International. "Als hij me nodig heeft, dan zal ik er staan." Ibrahim was onlangs nog op proef bij Telstar, maar de Jupiler League-club had niet de financiële middelen om oud-wereldkampioen vast te leggen.

Met Nigeria -17 werd hij in 2007 wereldkampioen. "Als PSV dan interesse toont, dan kijk je even vreemd op. PSV is de club van onder anderen Ronaldo, Romario en Ruud van Nistelrooij", aldus Ibrahim. "Maar een schok was het niet want ik weet dat ik het niveau heb om voor PSV te spelen. Ik moest alleen een kans krijgen en die kans krijg ik nu, omdat God het zo wil."

Ibrahim stond eerder onder contract bij Sporting Portugal, maar daar wist hij zijn belofte nooit waar te maken. "De voorzitter van Sporting die mij na het WK in 2007 had gekocht, vertrok afgelopen zomer. Omdat mijn concurrent vervolgens aanvoerder werd, was het verhaal voor mij over. Ik mocht transfervrij vertrekken en moest op zoek naar een nieuwe club."

Alles is toeval!

Stel, je bent om een of andere reden in Doetinchem, een stad waar je normaal nooit komt. Stomtoevallig (jazeker, stomtoevallig!) loop je er een oude vriend tegen het lijf die je jaren niet gezien had. Logische eerste gedachte, die vriend is zeker naar Doetinchem verhuisd, wat moet hij hier anders? Maar dat blijkt niet het geval te zijn, die oude vriend was er net als jij (toevallig) alleen die ene dag. Maakt niet uit, je gaat samen koffiedrinken, je praat bij en spreekt af om contact te houden. Een oude vriendschap is hersteld. Van het een komt het ander en ...

Oudste gebrandschilderde ramen gevonden

Archeologen hebben in de binnenstad van Roermond ruim 1200 kilo eeuwenoud glas gevonden. Dat meldt SOB Research uit Heinenoord. Volgens het archeologisch bureau bevat de vondst de oudste resten van gebrandschilderde ramen die ooit in Nederland zijn aangetroffen.

Een woordvoerder spreekt van een 'unieke vondst'. Het gaat om een partij glas uit de periode 1200 tot 1600. Het grootste deel is ongekleurd, maar er zitten ook 8400 fragmenten van gebrandschilderde ramen tussen. Deze zijn afkomstig uit kerken, woonhuizen en raadhuizen. De archeologen vonden afbeeldingen van heiligen, maar ook van huisvrouwen en teksten ter ere van jubilea.

Het glas werd gevonden in de restanten van een kelder die tot in de zeventiende eeuw werd gebruikt als opslagplaats. Het vormde de werkvoorraad voor een atelier dat het oude glas omsmolt tot nieuw glas. Het atelier is in 1665 afgebrand. De voorraad glas bleef zo eeuwenlang bewaard.

De vondst werd in het najaar gedaan, maar omdat eerst onderzoek nodig was, is die nu pas wereldkundig gemaakt. De glasvondst ligt opgeslagen in het depot van het archeologisch bureau in Heinenoord en wordt binnenkort aan de provincie Limburg overgedragen.


Oudste gebrandschilderde ramen gevonden (Foto: Novum)

Doden bij vliegtuigongeluk Californië

Een tweemotorig vliegtuigje is woensdag kort na de start geëxplodeerd. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven en raakte een persoon zwaargewond. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten gezegd.

Het vliegtuigje, een Beechcraft King Air, was opgestegen vanaf het vliegveld in Long Beach, maar begon kort daarna te draaien. Het vliegtuigje explodeerde vervolgens. Het is niet duidelijk waarom het toestel de draai inzette. De voorkant van het toestel en de vleugels kwamen op een grasveld tussen twee landingsbanen terecht.

Wat de oorzaak van de explosie is, is vooralsnog niet bekend.


Doden bij vliegtuigongeluk Californië (Foto: Novum)

[CL] Uitslagen achtste finales (16/03/2011)

Ook woensdagavond vonden er twee returns uit de achtste finales van de Champions League plaats. Chelsea trad in het eigen Stamford Bridge aan tegen FC Kopenhagen. Olympique Lyon nam het in het Bernabéu-stadion op tegen Real Madrid. Hieronder de verslagen en karakteristieken.

Real Madrid - Olympique Lyon
Vooraf leek het een moeilijke wedstrijd voor Real Madrid te worden. De Spaanse grootmacht had in de zeven eerdere ontmoetingen met Olympique Lyon nog nooit weten te winnen.

Toch had Real het niet moeilijk met Lyon en was het vooral aan Lyon-doelman Lloris te danken dat de score niet vroeg werd geopend. Op een schot van Marcelo had de keeper echter geen antwoord en zodoende ging De Koninklijke met een voorsprong van 1-0 de rust in. Na de pauze verdubbelde voormalig Lyon-speler Benzema de score en besliste Di María een kwartier voor tijd met een mooi stiftje definitief het duel.

Real Madrid*

3 - 0
(1-1)

Olympique Lyon

 37' Marcelo
66' Benzema
76' Di María
 
 
 Gele kaart: Pepe, Carvalho, (Real Madrid), Gourcuff, Cissokho (Olympique Lyon)
 
Stadion: Santiago Bernabéu, Madrid
Toeschouwers: 65.000
Arbiter: Skomina (Slo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Casillas
Ramos
Pepe
Carvalho
Marcelo
Di María (Granero/79)
Xabi Alonso
Özil
Khedira
Ronaldo (Adebayor/74)
Benzema
  Lloris
Réveillère
Cris
Lovren
Cissokho
Gourcuff (Pied/69)
Toulalan
Källström
Briand (Gomis/46)
López
Delgado (Pjanic/80)
Chelsea - FC Kopenhagen

In Kopenhagen won chelsea nog met 2-0, maar in het eigen Stamford Bridge kwamen beide ploegen niet tot scoren. De thuisploeg had de betere kansen, maar onder meer Lampard, Cole en Zhirkov stuitten telkens op Kopenhagen-doelman Wyland. Toch was Kopenhagen dicht bij een treffer. De vrije trap van N'Doye belandde echter op de paal.

Na rust was het wedstrijdbeeld hetzelfde als in de eerste helft. Chelsea kreeg grote kansen, maar wist ook na rust niet te scoren. Mikel was het dichtst bij een doelpunt. De kopbal van de middenvelder raakte echter de lat.

Chelsea*

0 - 0
(2-0)

FC Kopenhagen

 
 Gele kaart: Drogba, (Chelsea), Claudemir, Bolaños, (FC Kopenhagen)
 
Stadion: Stamford Bridge, Londen
Toeschouwers: 36.454
Arbiter: Oddvar Moen (Noo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cech
Bosingwa
Ivanovic
Terry
A. Cole
Ramires
Mikel (Essien/86)
Lampard
Zhirkov (Malouda/77)
Anelka (Torres/70)
Drogba
  Wiland
Wendt
Jørgensen
Antonsson
Bengtsson (Zohore/63)
Bolaños (Kristensen/90 2)
Claudemir
Kvist
Vingaard (Santín/76)
N'Doye
Grønkjaer


Evenement: Pinkpop Persconferentie 2011

Eén keer per jaar verschuift het Limburgse Pinkpopgevoel van Landgraaf naar onze hoofdstad Amsterdam. Naar de poptempel Paradiso om precies te zijn. De woensdag voor het beginnen van de kaartverkoop maakt de organisatie een groot deel van de line-up bekend op de Pinkpop Persconferentie. Pers en prijswinaars voegen zich bijeen en wachten op al het moois (of niet) dat Mister Pinkpop Jan Smeets voor hen in petto heeft.

Programma Pinkpop krijgt vorm

Vandaag kreeg het programma van het Limburgse festival Pinkpop al meer vorm. Op de jaarlijkse persconferentie in de Amsterdamse Paradiso werden er vele namen bekendgemaakt. Naast het al bekende Coldplay, Kings of Leon en Foo Fighters werden daar onder andere nog White Lies en Kaiser Chiefs aan toegevoegd.

Festivalorganisator Jan Smeets maakte de namen bekend en maakte voor de zekerheid duidelijk dat dit nog niet de complete line-up is. Er zijn nog een vijftal plaatsen in te vullen. "Maar dit zijn openingsplaatsen en de bands zijn daar moeilijk voor te vinden. Een hele hoop bands willen niet openen", aldus Smeets.

Het tot nu toe bevestigde programma:

Lees hier het volledige verslag van de persconferentie.

Mannen geven guller aan werksters

Mannen betalen hun werksters een hoger uurloon dan vrouwen. Dat blijkt uit een enquête van consumententijdschrift Kassa Magazine onder negenhonderd lezers. Gemiddeld verdient een huishoudelijke hulp tussen de 11 en 13 euro per uur.

Werksters zijn beter af in de stad. Zij verdienen meer dan hun collega's op het platteland. Het merendeel van de schoonmaaksters werkt zwart.

Werkgevers zijn over het algemeen tevreden over hun werksters. 40 procent zegt altijd tevreden te zijn, 45 procent meestal.

Katy Perry krijgt koekje van eigen deeg

Katy Perry nam haar publiek dinsdagavond mee in een zoete droom tijdens haar uitverkochte concert in Amsterdam. De wulpse brunette kreeg een koekje van eigen deeg toen ze de mannen uitdaagde zo snel mogelijk hun shirt uit te trekken.

Een half ontblote man zag zijn kans schoon en nodigde zichzelf uit op het podium bij de 26-jarige zangeres. Als hij iets te aanhankelijk wordt, blijkt Katy toch preuts en schopt ze haar bewonderaar zonder pardon van de planken (videobeelden). "Mijn echtgenoot komt je opzoeken", grapte Perry, die in oktober trouwde met de Britse komiek Russell Brand.

Zoals veel artiesten geniet ook Katy in Amsterdam van een bezoekje aan een coffeeshop. "Ik hou van Amsterdam, maar ik kan het me nooit herinneren", zegt de zangeres met een knipoog. "Ik vraag me af hoe dat komt." Dat Perry het zich laat smaken, blijkt wanneer ze na het nummer You're So Gay haar tanden in een magische brownie zet.

De kleurrijke trip die volgt, wordt versterkt door het mierzoete decor. Tussen reusachtige lolly's, cupcakes en regenbogen trakteert Perry haar fans op de ene na de andere hit. Hoewel de sexy zangeres niet bekendstaat om haar zangkwaliteiten, krijgt ze het ietwat tamme publiek toch los op nummers als Firework en Hot n Cold. Met een spetterende toegift van haar zomerhit California Gurls gaat het publiek helemaal op in Katy's California Dream.


Katy Perry krijgt koekje van eigen deeg (Foto: Novum)

Van Houts vrijgesproken in clenbuterolzaak

Mountainbiker Rudi van Houts mag met onmiddelijke ingang weer fietsen. Zijn advocaat Cor Hellingman heeft vandaag bekendgemaakt dat de Nederlander vrij is gesproken van het bewust gebruik van clenbuterol.

Een minieme hoeveelheid van 30 picogram werd bij Van Houts gevonden tijdens een dopingcontrole. Tegenover het ISR heeft de mountainbiker kunnen bewijzen dat het mogelijk te maken heeft met zijn verblijf in Mexico. Tourwinnaar Alberto Contador beweert dat hij hetzelfde mee heeft gemaakt. Clenbuterol wordt in sommige landen aangewend om de productie van mager vlees te bevorderen.

Leeuwen in Roemeense achtertuin naar dierentuin

Twee leeuwen die vorige week in de achtertuin van een Roemeen werden aangetroffen krijgen een nieuw leven. De twee dieren verhuizen naar een dierentuin.

De leeuwen, een mannetje en een vrouwtje, werden vorige week door de politie weggehaald uit een tuin in de stad Turnu Severin, in het zuidwesten van Roemenië. De 45-jarige eigenaar had de dieren in 2010 in Boekarest gekocht, maar had geen vergunning voor de dieren. De buren zeiden geen last te hebben gehad van de roofdieren.

De leeuwen zitten nog in quarantaine en zijn volgens een woordvoerder van de dierentuin in 'uitstekende conditie'. De dieren zullen volgende week te bezichtigen zijn voor bezoekers.


Leeuwen in Roemeense achtertuin naar dierentuin (Foto: Novum)

NPD komt met digitale cijfers

De Amerikaanse organisatie NPD gaat zeer waarschijnlijk hun rapporten uitbreiden met cijfers uit de digitale markt. Ze zijn momenteel namelijk bezig met het uitbreiden van de aantal digitale distribiteurs die al bij de organisatie aangesloten zijn. Daarnaast zijn er al plannen om de cijfers maandelijks te gaan presenteren.

Volgens de NPD is het gewoon voor de markt nu nodig dat er ook digitale cijfers bekendgemaakt gaan worden. Ze hopen dat de digitale distribiteurs ook meer inzicht gaan tonen in hun cijfers. De digitale cijfers zijn zeer belangrijk omdat dit volgens velen de nieuwe manier van games kopen en verkopen is.

Letten eren strijders Waffen-SS

Meer dan duizend mensen hebben woensdag in Letland hun landgenoten geëerd die in de Tweede Wereldoorlog voor de Duitse Waffen-SS vochten.

Geflankeerd door vaandeldragers zongen de deelnemers aan de jaarlijkse mars patriottische liederen en legden ze bloemen bij een monument voor gesneuvelde SS-strijders.

De deelnemers werden lastiggevallen door een kleine groep etnische Russen die vindt dat de herdenking het fascisme verheerlijkt en het enorme offer van de soldaten van de Sovjet-Unie in de oorlog negeert. Sommigen schreeuwden: 'Schande!' en 'Nee tegen fascisme'. Eén demonstrant hield een protestbord in de lucht met de tekst 'Fascist, onthoud Neurenberg'. Een aanzienlijke politiemacht was op de been om de twee partijen uit elkaar te houden.

De deelnemers aan de mars leken zich weinig aan te trekken van de protesten. "Ik ben een Let en ik wil de mensen eren die voor de vrijheid van ons land gestreden hebben", aldus Inga Branka. Volgens haar waren de Letten die in de oorlog vochten geen fascisten of communisten, maar hebben ze gestreden om de onafhankelijkheid van Letland te heroveren.

Letland werd in 1940 geannexeerd door de Sovjet-Unie, en vervolgens binnengevallen door nazi-Duitsland in 1941. De Sovjet-Unie nam het land weer over in 1944. Letland heroverde zijn onafhankelijkheid in 1991 na de val van de Sovjet-Unie.


Letten eren strijders Waffen-SS (Foto: Novum)

Man aangehouden voor fatale schietpartij hotel A4

Een 24-jarige Amsterdammer is dinsdagmiddag aangehouden in verband met een schietpartij langs de A4 op 20 februari. Toen werd een 25-jarige vrouw doodgeschoten in de lobby van het Van der Valkhotel in Hoofddorp. Dat meldt de politie woensdag.

Een groot team heeft de afgelopen weken onderzoek gedaan naar de omstandigheden van de schietpartij en wie verantwoordelijk is voor de dood van het slachtoffer.

Volgens De Telegraaf had het schietincident te maken met een vete tussen twee Turkse families. De schietpartij zou zijn ontstaan na een heftige woordenwisseling tussen twee Turkse echtparen in een internetcafé dat grenst aan de lobby van het hotel. De ruzie escaleerde toen een man de lobby binnenliep en het vuur opende.

Del Potro naar kwartfinale Indian Wells

Juan Martin del Potro heeft de kwartfinale van het Masterstoernooi in Indian Wells bereikt. De Argentijnse tennisser, in januari 2010 nog nummer vier van de wereld, klopte Philipp Kohlschreiber (32): 7-6 (3), 7-6 (7). Del Potro staat momenteel negentigste op de wereldranglijst nadat hij het grootste deel van vorig jaar met een polsblessure kampte.

In de eerste set bleven Del Potro en Kohlschreiber op hun eigen opslag gemakkelijk overeind, waardoor een tiebreak nodig was. Daarin was 'Delpo' met agressief spel wel direct succesvol en de Argentijn trok met 7-3 aan het langste eind.

Gedreven door zijn succes brak Del Potro Kohlschreiber ook direct in de tweede set, maar vanaf 4-1 stokte de voortgang van de Argentijn. Kohlschreiber brak terug en ook de tweede set ging opnieuw op een tiebreak af. Daarin leek de Duitser de stand gelijk te trekken. Vanaf 6-3 liet hij echter drie setpunten onbenut en moest op het tweede matchpunt van Del Potro capituleren: 9-7.

In de kwartfinale vindt Del Potro Tommy Robredo aan de andere kant van het net. De als 25e geplaatste Spanjaard had geen enkele moeite met Sam Querrey. De Amerikaan (21) won maar vier games: 6-1, 6-3.


Del Potro naar kwartfinale Indian Wells (Foto: Novum)

'Cancellara fietst met revolutionair trapsysteem'

Net als vorig seizoen lijkt er opnieuw opschudding te ontstaan over de fiets van Fabian Cancellara. Nadat de Zwitser vorig jaar de voorjaarsklassiekers domineerde werd er gezegd dat hij een motortje in zijn frame zou hebben, nu gaat het over een revolutionair trapsysteem.

Cancellara's vriend en mechanicien Denis Migani zou aan de Belgische krant La Dernière Heure nu het mysterie hebben ontrafeld. "Fabian rijdt niet met een motortje, maar wel met een revolutionair trapsysteem, en dat al sinds 2007." het systeem zou destijds zijn goedgekeurd door de UCI.

"Het 'Gold Race'-systeem is geproduceerd door een ingenieur en zorgt ervoor dat Fabian tot 2,5 seconde sneller kan rijden per kilometer. Er wordt ook een geheime vloeistof ingespoten zodat de wrijving voor 95 procent wordt teruggedrongen. Dat is uit de tests gebleken." Cancellara is de enige die van het systeem gebruikt maakt. Enige uitzondering is Andy Schleck, die er vorig jaar bij de Tour de France in de bergritten gebruik van maakte.

De prijs zou 1.100 euro zijn.

"Dit mag een club als Bayern niet overkomen"

Bayern München speelt een verloren seizoen na de uitschakeling in de Champions League tegen Internazionale. Danijel Pranjic is verslagen na de uitschakeling. Bayern heeft uitzicht op de laatste prijs verloren. De landstitel en de DFB Pokal waren eerder al onhaalbaar.

"Het is enorm teleurstellend hoe het dit seizoen gaat", zei Pranjic tegen Duitse media. "Dit mag een club als Bayern niet overkomen."

Bayern gaf in de tweede helft een voorsprong uit handen tegen Inter (2-3). "De tweede helft was echt Bayern-onwaardig. Ik weet gewoon niet meer, wat ik erover moet zeggen", aldus Pranjic, die bezig is aan zijn tweede seizoen in München. Daarvoor speelde de Kroaat voor sc Heerenveen.

"Het wordt nu enorm moeilijk voor ons." Bayern moet zich richten op een Champions League-ticket. "Het wordt nog moeilijk voor ons om gemotiveerd te blijven. Dit seizoen moeten we zo snel mogelijk vergeten. We moeten proberen te redden, wat er nog te redden valt", besluit Pranjic.

Grieken schrappen luchthavenbelasting

Het Griekse ministerie van Transport heeft woensdag besloten de luchthavenbelasting de komende negen maanden te schrappen. De maatregel geldt voor alle luchthavens, behalve voor de luchthaven van Athene.

De maatregel is ingesteld om het toerisme een impuls te geven. De toerismesector is een van de belangrijkste sectoren van de Griekse economie. In het verleden heeft het land ook al eens de luchthavenbelasting geschrapt.

Griekenland verkeert in grote economische problemen en heeft een beroep moeten doen op noodleningen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

Stekelenburg langer uitgeschakeld

Maarten Stekelenburg zal de rest van dit seizoen mogelijk niet meer in actie komen. De doelman van Ajax en Oranje brak afgelopen zaterdag tijdens de training zijn rechterduim en werd hieraan vandaag geopereerd. Hij kreeg in het ziekenhuis te horen dat hij zeven tot negen weken uitgeschakeld zal zijn.

"Misschien dat ik er de laatste twee competitiewedstrijden weer bij kan zijn. En de bekerfinale mee kan maken. Daar richt ik me in elk geval op," zei Stekelenburg eerder toen de eerste diagnose vier tot zes weken luidde. Het lijkt nu niet meer waarschijnlijk dat hij er in de bekerfinale op 8 mei tegen FC Twente bij kan zijn.

Dinosaurusfossiel ontdekt in Angola

Wetenschappers hebben in Angola een fossiel van een dinosaurus gevonden. Het gaat om een deel van het skelet van een nieuwe soort en de ontdekking ervan betekent een nieuwe impuls voor de wetenschap in Angola, dat jarenlang door oorlog werd verscheurd. Dat staat in een studie die woensdag verscheen.

In de studie schrijven de onderzoekers dat er een bot van de voorpoot van een nog onbekende dinosaurussoort is aangetroffen. Waarschijnlijk was het beest een planteneter met een lange nek en een van de grootste dieren die ooit op de aarde heeft rondgelopen. Het dier heeft de naam Angolatitan adamastor gekregen. Angolatitan betekent 'reus van Angola' en adamastor verwijst naar een mythisch zeedier uit oude Portugese verhalen.

Bij het fossiel werden ook vissen- en haaientanden aangetroffen. De vindplaats was zo'n 90 miljoen jaar geleden de bodem van een zee. Het vermoeden bestaat dat de dinosaurus in zee is gespoeld en daar in stukken is gescheurd door prehistorische haaien.

Het onderzoeksproject, project PaleoAngola, is in 2005 opgestart nadat het prehistorische bot werd gevonden. Het is de eerste systematische paleontologische expeditie in Angola sinds de vroege jaren zestig. "Angola heeft zijn portie burgeroorlog wel gehad", aldus de Nederlandse Anne Schulp die namens het Natuurhistorisch Museum Maastricht bij het project betrokken is. Volgens hem had de wetenschap nooit prioriteit in het land, maar is Angola 'bezig met een inhaalslag'.

In de jaren zestig brak in Angola een anti-koloniale oorlog uit. Nadat het land in 1975 onafhankelijk werd van Portugal, brak er een burgeroorlog uit. De strijd kwam in 2002 ten einde toen het Angolese leger rebellenleider Jonas Savimbi ombracht. Het land was na de jarenlange strijd bezaaid met landmijnen en de bevolking verkeerde in grote armoede.

Volgens een lid van het onderzoeksteam is geld dan ook de grootste barrière voor het doen van onderzoek. "We hebben geen problemen met de landmijnen en we hebben geen problemen met de veiligheid", aldus Octavio Mateus uit Portugal.

Advies: Zaak verdachte Piranhazaak moet over

De zaak tegen een vrouw die in oktober 2008 werd veroordeeld tot vier jaar cel omdat ze lid was van een terroristische organisatie moet over. Dat concludeert de advocaat-generaal bij de Hoge Raad.

Soumaya S. is een van de verdachten in de zogenoemde Piranhazaak. In de zaak legde het gerechtshof in Den Haag de verdachten in 2008 straffen tot negen jaar cel op.

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad stelt nu dat S. twee keer is veroordeeld voor vuurwapenbezit, door de rechtbank in Rotterdam en het gerechtshof in Den Haag. Het is bij wet verboden om twee keer voor hetzelfde misdrijf te worden veroordeeld. Daarom moet het arrest van het hof in Den Haag volgens de advocaat-generaal vernietigd worden en moet de zaak overgedaan worden.

Het hof in Den Haag achtte destijds bewezen dat de vrouw met Samir A. en Nouriddin el F. een terroristische organisatie vormde en een aanslag voorbereidde op het hoofdkantoor van de inlichtingendienst AIVD. De verdachten hebben volgens het hof misdrijven gepleegd die behoren tot 'een van de ernstigste misdrijven die de staat, de samenleving en de democratische staatsinrichting bedreigen'.

De conclusie van de advocaat-generaal gaat naar de Hoge Raad. Die doet naar verwachting op 17 mei uitspraak.

Russen vrezen straling Japan

Wijdverspreide angst dat een wolk met radioactieve deeltjes vanuit Japan richting Russisch grondgebied wordt geblazen, zorgt voor hoofdbrekens bij de Russische autoriteiten. Voor verkopers van mondkapjes, jodium en wodka zijn het echter gouden tijden.

Inwoners van het verre oosten van Rusland slaan onder meer jodium, zeewier en wodka in, producten waarvan zij denken dat het de effecten van straling kan tegengaan. Ook worden veel stralingsmeters verkocht, apparaten waarmee de totale opgenomen hoeveelheid straling kan worden gemeten. Gezondheidsdeskundigen waarschuwen intussen dat overmatige inname van jodium niet alleen nutteloos is, maar ook schadelijk kan zijn.

Er is vooralsnog geen verhoogde straling gemeten en er is weinig gevaar voor het oostelijk deel van Rusland, aldus de autoriteiten. Maar veel Russen vertrouwen de regering op dit gebied niet meer na de kernramp in Tsjernobyl in 1986.

Luchtvaartmaatschappijen zeggen geen tickets meer te hebben voor Russen die naar Moskou of het westen willen reizen. "Sommige mensen gaan over de rooie", zegt Piotr Ladoezjin, een inwoner van Vladivostok. "Het is de oude Sovjetangst voor een nucleaire aanslag." Hij kocht zelf een meter in 2007, kort nadat Noord-Korea zijn nucleaire wapens testte. "Ik voel me veiliger als ik met mijn eigen ogen zie dat de straling normaal is."

Bedrijven proberen een slaatje uit de situatie te slaan, zegt Olga Sjechovtseva, woordvoerster van het ministerie van Noodsituaties. Volgens haar jagen ze mensen opzettelijk angst aan om meer producten te kunnen verkopen.

Slachtoffer steekpartij misbruikte tieners

De 42-jarige man uit Eindhoven die op 16 januari in Dinxperlo zwaargewond raakte bij een steekpartij, heeft zich vermoedelijk schuldig gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarige jongens. Dat meldt de politie woensdag.

De verdachte deed aangifte tegen een 17-jarige jongen uit Dinxperlo, die hem had neergestoken. De verklaring die hij daarbij aflegde bleek onjuist te zijn. Later bekende de man de minderjarige tot seksueel contact te hebben bewogen. Wat dat precies inhield, en in hoeverre dit onder dwang is gebeurd, is niet bekendgemaakt. De jongen zit overigens nog in de cel.

Politieonderzoek doet vermoeden dat de man bij meerdere gevallen van misbruik is betrokken. Inmiddels heeft nog een andere tiener uit het Gelderse Dinxperlo een aanklacht tegen hem ingediend

De verdachte is op 21 februari aangehouden op verdenking van misbruik van minderjarigen. De rechtbank verlengde zijn voorarrest op 4 maart met negentig dagen. Het onderzoek naar het misbruik is nog in volle gang. De politie sluit niet uit dat de Eindhovenaar nog meer slachtoffers heeft gemaakt. Eventuele slachtoffers worden opgeroepen contact op te nemen met de politie.

Cel voor veroorzaker explosie Amsterdam

Een 28-jarige Amsterdammer die vorig jaar zomer een explosie in een flat in Amsterdam-Noord veroorzaakte, gaat zeven maanden de cel in. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had tweeënhalf jaar geëist.

De man blies in juli zijn woning in de Viermasterstraat op in een poging zichzelf van het leven te beroven. Hij werd met gevel en al naar buiten geblazen en raakte zwaargewond.

De explosie vond plaats op de eerste verdieping. Een aantal omstanders raakte lichtgewond. Brokstukken van de flat werden 50 meter weggeslingerd en 32 woningen moesten worden ontruimd na de vondst van asbest. De bewoners konden pas een paar dagen later weer naar huis.

Volgens de rechtbank moet er 'van geluk gesproken worden dat omstanders geen ernstiger letsel hebben opgelopen'. De straf valt lager uit dan de eis omdat de man volgens deskundigen depressief, oververmoeid en verward was. Hij kon daardoor de gevolgen van zijn handelingen niet goed overzien.

Executies in VS uitgesteld

De Amerikaanse staat Georgia heeft alle geplande executies geannuleerd na de inbeslagname van een voorraad verdovend middel dat gebruikt wordt bij het toedienen van dodelijke injecties.

De Amerikaanse narcoticadienst DEA wil niet zeggen waarom de voorraad in beslag is genomen. Een woordvoerder zei alleen dat 'we vragen hadden over hoe het middel geïmporteerd was'. Critici beweren dat het middel, natriumthiopental, is gekocht van een verdachte leverancier in Groot-Brittannië en zeggen dat het mogelijk om een vervalst product gaat.

Natriumthiopental is een van de ingrediënten van een dodelijke cocktail die gebruikt wordt voor executies in de VS. Er is een tekort sinds de enige Amerikaanse producent van het middel de productie heeft stopgezet.

Een woordvoerder van het gevangeniswezen in Georgia zei dat de staat zich geen zorgen maakt over de kwaliteit van het middel, maar alleen zeker wil weten dat het zich met de import uit Groot-Brittannië aan de wet heeft gehouden.

William Montross, een advocaat van het Zuidelijk Centrum voor Mensenrechten, is blij met de actie van de DEA. "We prijzen de DEA omdat ze het gevangeniswezen gedwongen hebben niet langer een executiemiddel van de zwarte markt te gebruiken", aldus Montross.

In de staat Texas zal een voorraad natriumthiopental vervangen worden door een ander verdovend middel. De Texaanse voorraad verloopt eind deze maand en kan er dan toe leiden dat een ter dood veroordeelde niet volledig buiten bewustzijn is op het moment dat de dodelijke middelen worden toegediend. Dit zou kunnen leiden tot een extreem pijnlijke dood.


Executies in VS uitgesteld (Foto: Novum)

Anderhalf miljoen mensen wil Star-Wars-bèta

Momenteel hebben zo'n anderhalf miljoen mensen zich aangemeld voor de bèta van Star Wars: The Old Republic. Eric Brown van EA heeft aangegeven dat het aantal een goede indicatie is van het aantal geïnteresseerde mensen. De MMORPG staat gepland voor ergens dit jaar.

Brown zei dat ze niet bezorgd waren over de interesse in het spel bij de release maar meer gericht op de ervaring voor mensen bekend en onbekend met MMORPGs. Brown gaf aan dat het nog een hele klus ging worden om de bekende spelers en de onbekende spelers te balanceren en blij te houden.

Als het ze lukt kan de game een markt van zo'n twaalf miljoen mensen aanspreken aldus Brown. Star Wars: The Old Republic zal een maandelijkse bijdrage nodig hebben om te spelen, momenteel wordt er nog gekeken naar een micro-transactie-model.

Todt: "Vaste startnummers in de F1"

FIA-president Jean Todt heeft een proefballonnetje gelanceerd om de herkenbaarheid van de rijders in de Formule 1 te vergroten. De Fransman denkt er aan om coureurs te laten racen met een vast startnummer en met hun naam op de bolides.

"Net als in NASCAR zou een nieuwkomer een bepaald nummer krijgen en dat de rest van zijn carrière houden. Zo is een coureur makkelijk te herkennen aan zijn nummer. Op dit moment zijn het nummer en de naam nauwelijks zichtbaar," zei Todt tegen de Australische krant The Age.

De Fransman weet echter ook dat hij weinig zeggenschap heeft over de livery van de auto's. De teams zetten liever de naam van sponsoren op de auto's en om dat iets in te perken moeten er regels veranderd worden. "Je hebt veel draagvlak nodig om een dergelijke verandering door te voeren. Tot dusver is er weinig animo. De teams zijn tevreden met zoals het is. Maar ik denk dat ze nog wel over te halen zijn."

Er zijn een aantal raceklasses waarin het hebben van een vast startnummer een feit is. Zo bezitten in de NASCAR Series en de IndyCars de teams een startnummer en schrijven hiervoor een coureur in. In de motorsport bepalen vaak de rijders het startnummer. Zo rijdt Valentino Rossi al vrijwel zijn hele carrière met nummer 46 rond. In de Formule 1 wordt echter iedere jaar de startnummervolgorde veranderd, omdat deze gebaseerd is op de eindstand in het constructeurskampioenschap. De startnummers 1 en 2 behoren echter toe aan het team waar de regerend wereldkampioen voor rijdt.

Boekenprijsvragenweek op FOK!

Van 16 t/m 26 maart vindt dit jaar de 76e Boekenweek plaats. Dit jaar is het thema 'Curriculum Vitae - Geschreven portretten'.

Ook FOK! laat de Boekenweek niet ongemerkt voorbijgaan. Dit jaar is de Boekenweek daarom Boekenprijsvragenweek! In samenwerking met Orlando uitgevers en Signatuur geven we tien keer een prijzenpakket weg, bestaande uit de volgende boeken:

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween
Geschreven door: Jonas Jonasson

Allan wordt honderd en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken.

Allan is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen, maar ad hoc handelt en het avontuur op zijn hoogbejaarde leeftijd niet schuwt. Met alle gevolgen van dien. De vaart houdt hij er in elk geval in, want vanaf het moment dat hij het bejaardentehuis verlaat, wordt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt  zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in, maar er blijkt enorm veel (maffia)geld in te zitten, hetgeen woeste achtervolgingen tot gevolg heeft -, ook verzamelt Allan een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aaneffect. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap. Lees ook de review van dit boek.

Sangrita en tequila 
Geschreven door: F.G. Haghenbeck

Een aantekenboekje van de wereldberoemde Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo zou voor het eerst worden tentoongesteld in Mexico-Stad ter gelegenheid van haar honderdste geboortedag, samen met haar schilderijen en persoonlijke spullen die enkele jaren daarvoor waren ontdekt. Op de dag dat de tentoonstelling voor het publiek werd opengesteld verdween het boekje spoorloos... De Mexicaanse schrijver F.G. Haghenbeck gebruikte dit gegeven voor een roman gebaseerd op het leven van Frida Kahlo, waarin bij elk hoofdstuk de recepten van gerechten uit Frida's aantekenboekje zijn opgenomen.

Wanneer Frida gewond raakt bij een busongeluk en voor het eerst overlijdt, maakt ze met haar peetmoeder De Dood een afspraak: zij zal haar laten leven, maar als tegenprestatie moet Frida elk jaar een offerande voor haar bereiden ter herinnering aan hun overeenkomst. Vanaf dat moment noteert Frida het recept voor elk feestmaal op de dag van Allerzielen in een aantekenboekje. Terwijl het ritueel elke keer punctueel wordt uitgevoerd, ontrolt haar onstuimige leven zich. Ze leert de man kennen met wie ze haar leven zal delen  de wereldberoemde kunstenaar Diego Rivera -, wat het begin markeert van haar tweede dood. Samen zullen ze de passie voor de kunst delen en de smaak van het verraad proeven.

Frida bemint en begeert hartstochtelijk, maar ze leeft in geleende tijd: vanwege haar pijnlijke en gehavende lichaam zal ze nooit kunnen vergeten dat haar peetmoeder stukje bij beetje haar ziel uitrukt en dat zij steeds naderbij komt in afwachting van de laatste ontmoeting.

Winnen
Om de dag starten we een nieuwe prijsvraag. Per prijsvraag worden uit de goede inzendingen twee winnaars geloot. De prijsvragen en informatie over hoe je mee kunt doen, vind je in dit topic in Theater, Taal & Kunst, waar je natuurlijk ook kunt meepraten over deze actie.

Megan Fox in nieuwe Apatow-comedy

Megan Fox is in onderhandelingen voor een rol in de nieuwe Judd Apatow-comedy. Apatow, die de afgelopen jaren scoorde met Knocked Up, The 40-year Old Virgin en Superbad, overweegt Fox in een rol naast Paul Rudd en Leslie Mann.

Over het project is nog niet veel bekend, behalve dat Rudd en Mann hun rollen uit Knocked Up opnieuw zullen vertolken. Volgens Variety is de nog titelloze film hier echter geen vervolg op. Details over het personage van Megan Fox zijn ook nog niet bekend.

De film, de eerste regieklus voor Apatow sinds Funny People uit 2009, moet uitkomen in juni 2012.


Megan Fox misschien in nieuwe film van Apatow

'Nederlanders moeten Bahrein verlaten'

Alle Nederlanders die in Bahrein verblijven is geadviseerd het land te verlaten. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft met deze oproep het reisadvies voor het koninkrijk in de Perzische Golf aangescherpt. In Bahrein wonen vijfhonderd Nederlanders, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken woensdag.

Het ministerie had dinsdag alle reizen naar het Arabische land al ontraden. In Bahrein heerst grote onrust door botsingen tussen opstandelingen en politie.

Van de vijfhonderd Nederlanders die er wonen en werken, hebben zich er driehonderd geregistreerd bij de Nederlandse ambassade in Koeweit. Het ministerie roept de overige tweehonderd landgenoten op dit ook te doen. In Bahrein is geen diplomatieke vertegenwoordiging.

'Nederlanders moeten Bahrein verlaten'
'Nederlanders moeten Bahrein verlaten' (Foto: ANP)

NFL-speler Ochocinco wordt voetballer

American footballspeler Chad Ochocinco wil de overstap maken van de ovale naar de ronde bal. De wide receiver van Cincinnati Bengals gaat op proef bij voetbalploeg Sporting Kansas City uit de Amerikaanse Major League Soccer. Als de vierdaagse stage een succes is, denkt Kansas City na over een verlenging.

Ochocinco is een van de sterren van de NFL. In de American football-competitie staan de clubeigenaren en spelers echter recht tegenover elkaar in een conflict over geld. Door de zogeheten 'lockout' heeft Ochocinco tijd voor zijn andere hobby. "Ik vind het geweldig dat ik nu mijn jeugddroom kan volgen en voor een MLS-team kan spelen."

De 33-jarige Ochocinco speelt al sinds zijn vierde voetbal. Op de middelbare school besloot hij zich op American football te richten. Hij gebruikt nog altijd een voetbal als hij een warming up doet voor een training of wedstrijd.

Overigens werd de Amerikaan geboren als Chad Johnson. Hij veranderde in 2008 zijn naam zodat die overeenkwam met zijn rugnummer 85.

Regisseur bekend voor nieuwe Daredevil

David Slade gaat de nieuwe film over comic-held Daredevil regisseren. De nog titelloze film wordt, in tegenstelling tot eerdere berichten over een reboot, een vervolg op Daredevil uit 2003, waarin Ben Affleck de titelrol speelde.

Hoewel de film niet 'from scratch' begint, zal niet dezelfde cast als in het eerste deel worden gebruikt. Dat betekent dat naast Affleck ook Jennifer Garner, die Elektra speelde, niet op een uitnodiging hoeft te rekenen. Entertainment Weekly meldt bovendien dat er nog geen scenarist is aangesteld.


Regisseur bekend voor nieuwe Daredevil

Oprichter blanke gemeenschap Zuid-Afrika overleden

De oprichter van een geheel blanke separatistische gemeenschap in Zuid-Afrika, Carel Boshoff, is overleden. Hij is 83 jaar geworden. Dat heeft een woordvoerder van de gemeenschap Orania woensdag bekendgemaakt. Boshoff overleed aan kanker.

Ondanks de rechtse idealen van Orania werd de gemeenschap bezocht door Nelson Mandela, de huidige president Jacob Zuma en andere politieke leiders van het overwegend zwarte Zuid-Afrika.

Boshoff richtte de private gemeenschap van negenhonderd mensen in 1991 op toen Zuid-Afrika de overstap maakte van een blank apartheidsregime naar een democratische regering.


Carel Boshoff (Foto: Novum)

Faithless stopt ermee

De Britse band Faithless houdt ermee op. Dat heeft zanger Maxi Jazz woensdag bekendgemaakt op zijn website.

"Na vijftien jaar (!) en zes albums (!!) hebben we ons punt wel gemaakt. Het is tijd om dit boek te sluiten", legt hij uit. De zanger en rapper bedankt zijn fans meerdere malen in de afscheidsbrief.

Maxi Jazz, dj Sister Bliss en producer Rollo Armstrong zijn deze maand wel nog in Nederland te zien. Op 24 maart staan ze in het Martiniplaza in Groningen. Een dag later is het Klokgebouw in Eindhoven aan de beurt.

De dancesensatie was met name populair in de jaren negentig. De band scoorde onder meer de hits Insomnia, Salva Mea en God is a DJ.

Faithless stopt ermee
Faithless stopt ermee (Foto: ANP)

Gerritsen blijft bij Eagles

Patrick Gerritsen blijft bij Go Ahead Eagles. De rechtsbuiten wordt dit seizoen gehuurd van FC Twente, waar zijn contract afloopt. In Enschede ligt geen nieuwe verbintenis klaar voor de aanvaller, waarna Go Ahead hem tot medio 2012 vastlegde.

"Wij zijn blij dat we Patrick erbij kunnen houden", zegt Go Ahead-trainer Andries Ulderink. "Een echte teamspeler die voor ons van grote waarde is." Gerritsen speelt al sinds de zomer van 2009 op huurbasis in Deventer. Tot nu toe speelde de 24-jarige vleugelspits veertig duels in de Jupiler League voor de Eagles. Hij scoorde daarin acht keer.

De Riddler is beter dan Batman in Arkham City

De laatste tijd horen we veel over Rocksteady's pareltje in wording: Batman: Arkham City. De actie-game moet eind dit jaar gaan verschijnen voor de Xbox 360 en PlayStation 3 en introduceert nieuwe omgevingen, nieuwe vijanden en meer content dan de vorige game. Kijk vlug de nieuwste trailer van de game.

In een interview met VG247 laat game manager Dax Ginn een hoop los over Batman Arkham City. Er is een dynamische oorlog gaande tussen de Joker en zijn troepen en Twoface en zijn troepen. Ieder bezit verschillende delen van de stad, maar de grenzen zijn vaag. Rocksteady heeft hard gewerkt om elk gebied de juiste sfeer mee te geven: "So our art team has really put a lot of effort in making that sort of transition between one turf zone to another – really helping the player feel like they’re making a physical transition into another emotional space."

De detective-modus uit Arkham Asylum biedt spelers de mogelijkheid om verder te kijken dan de neus van Batman lang is zonder gadgets. Ginn en zijn team ondervonden dat deze modus te veel van het goede was en zijn op zoek gegaan naar een balans in het gebruik van de modus: "we’ve addressed those concerns and adjusted that balance of what detective mode gives you, so that if there’s a situation requiring it, you use it for that. You don’t just leave it on." 

VG247 heeft tevens een korte trailer mogen zien waarin de terugkeer van de Riddler een feit is geworden. Hij is ditmaal aanwezig in fysieke vorm om Batman te bedreigen. In de trailer houdt hij een vrouw gevangen en spreekt hij de woorden "You will know that the Riddler is better than you." Hieronder hebben we een eerste screenshot van de Riddler. Wil je meer lezen over Arkham City? Lees dan het gehele interview hier.

16-jarig meisje is 'lekker stuk vlees'

Een tienermeisje uit Wales heeft een opmerkelijke tatoeage laten zetten. De 16-jarige Levi Brady gaat met de tekst '100% Welsh Lamb' door het leven, tot groot verdriet van haar 38-jarige moeder Renee.

Levi werd onlangs uitgedaagd om de opmerkelijk tattoo te zetten, telde 30 pond neer voor de tekst op haar kont en hield het geheim voor haar familie. Helaas voor het meisje ontdekte haar moeder de tatoeage nadat Levi bij een val van haar paard gewond raakte aan haar heup.

Renee ontstak in woede en belde direct de politie. In Groot-Brittannië is het namelijk verboden zonder toestemming iemand onder de achttien te tatoeëren. "De tatoeëerder heeft een kind voor de rest van haar leven gebrandmerkt als een stuk vlees", vertelt de vrouw. "Het is het walgelijkste voor een jong meisje en de locatie van de tattoo is zeer ongepast. Ze is nog maar zestien!"

Levi was met vrienden en liet zich overhalen om bij een tatoeëerder in Riverside de tekst op haar bil te laten vereeuwigen. Direct hierna kreeg ze spijt en gaf toe dat het zeer dom van haar was. "Ik kon het niet geloven dat ze zoiets doms zou doen. De wet is ervoor om jonge mensen tegen zichzelf in bescherming te laten nemen."

De 67-jarige tatoeëerder is zich echter van geen kwaad bewust. Het meisje gaf namelijk een valse geboortedatum op. Desondanks heeft de politie de zaak in onderzoek.

Voor een foto van het meisje en haar tattoo, check de bron

Onderzoek onderstreept 3D-waarschuwing Nintendo

Onderzoek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam bevestigt de waarschuwingen van Nintendo voor het spelen op de Nintendo 3DS. Door 3D-games te spelen, kan het evenwicht verstoord raken en kan de ontwikkeling van de bewegingswaarneming bij kinderen verstoord raken. Dat stelt hoogleraar Jelte Bos van de Faculteit Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam in zijn oratie.

De waarnemingen van de ogen en het evenwichtsorgaan zijn bepalend voor de manier waarop eens mens denkt te bewegen. Hierdoor worden sommige mensen misselijk door alleen al naar bewegende beelden te kijken. Beweging wordt wel waargenomen, maar niet gevoeld.

Nintendo adviseert ouders om jonge kinderen niet met 3D-beelden te laten gamen op de Nintendo 3DS. Via de instellingen van het apparaat kunnen ouders de 3D-beelden uitschakelen. Bovendien adviseert de gamegigant na elk half uur gamen met 3D-beeld tien tot vijftien minuten pauze te nemen.


 

Belgen wijzen degradatieregeling af

De omstreden Belgische degradatieregeling is van de baan. De Jupiler Pro League heeft de regel, waarbij de degradant van de Belgische Eerste Klasse zou worden bepaald naar aanleiding van de resultaten over de laatste drie jaar, afgewezen. Dat gebeurde na een negatief advies van de Raad voor Mededinging, meldt de Pro League op zijn website.

De Raad voor Mededinging had aangegeven "dat de degradatieregeling zoals door de Pro League voorgesteld tot doel heeft het risico op degradatie voor de meerderheid van de Eerste Klasse-clubs te beperken". De Raad meldde eveneens dat het in dat geval voor tweedeklassers moeilijk zou zijn zich te handhaven in de hoogste klasse.

De voorgestelde degradatieregeling leidde tot groot verzet bij de ploegen die dit jaar in de Tweede Klasse uitkomen. Zij vonden de regel oneerlijk.

Sulejmani urenlang vast op vliegveld Moskou

Miralem Sulejmani heeft vandaag grote problemen ondervonden om Rusland in te komen. De Serviër van Ajax strandde na de teamvlucht op vliegveld Sjeremetjevo bij de Russische hoofdstad, meldt Ajax. Sulejmani beschikte volgens de douane niet over de juiste papieren. Ajax was in Nederland verteld dat personen met een Servisch paspoort geen visum nodig hadden om Rusland binnen te komen.

Sulejmani zat urenlang met teammanager Dave Endt vast op het vliegveld. De aanvaller miste daardoor de training in de aanloop naar het tweede duel met Spartak Moskou morgen voor de Europa League. De Amsterdammers verloren vorige week het eerste duel in eigen stadion met 0-1.

Bargas aan eind van seizoen weg bij De Graafschap

Hugo Bargas is bezig aan zijn laatste maanden bij De Graafschap. De Franse aanvaller heeft besloten om niet in te gaan op de contractaanbieding van de Superboeren. Dat laat De Graafschap weten op de clubsite.

"We hebben Hugo een hele goede aanbieding gedaan", zegt directeur voetbalzaken Leen Looijen. "Echter, Hugo heeft laten weten hier geen gebruik van te maken. Wij hebben onze aanbieding dan ook ingetrokken." Bargas, die in bezit is van een aflopend contract, wordt door Belgische media in verband gebracht met Lokeren.

Bargas, die ook de Argentijnse nationaliteit heeft, kwam in 2008 over van All Boys uit Argentinië. De 24-jarige aanvaller begon als basisspeler aan het seizoen. De laatste weken wordt Bargas echter vooral als invaller gebruikt door de eveneens vertrekkende trainer Darije Kalezic.

De Graafschap gaat wel langer door met Muslu Nalbantoglu. De verdediger, die in november geblesseerd raakte aan zijn knie en aan het revalideren is in Zeist, verlengde zijn aflopende contract met een jaar. "Muslu was voor zijn blessure een vaste waarde in ons team. Wij hebben er alle vertrouwen in dat hij weer volledig hersteld", aldus Looijen.

Gisteren verlengde de nummer veertien van de Eredivisie al de verbintenis van Sjoerd Overgoor. De 22-jarige middenvelder staat nu in ieder geval tot de zomer van 2012 onder contract in Doetinchem.

PlayStation Home-ondersteuning voor NGP

Ruim twee jaar geleden kwam Sony met PlayStation Home, een interactieve wereld waarin spelers rond kunnen lopen en kunnen deelnemen in een tal van activiteiten. Dit jaar zal Sony een gigantische update rondom PlayStation Home lanceren met een tal van vernieuwingen.

"While PlayStation Home users might not notice any immediate changes on the release of version 1.50, you can look forward to playing first-person shooters, racing games and more, all in the connected online world that you are familiar with," aldus Sony. Famitsu is al uitgebreid aan de slag gegaan met 1.5 en weet ons te melden dat er Home-ondersteuning voor de NGP, de next gen handheld van Sony, aan zit te komen.

In welke vorm deze ondersteuning precies zal zijn is nog niet bekend. Het lijkt er in ieder geval op dat Sony nog lang niet uitgekeken is op het ondersteunen van PlayStation Home.

Berg: "Ik weet zeker dat we scoren op Ibrox"

Marcus Berg is zelf niet in goeden doen, maar de Zweed denkt dat PSV een goede kans maakt om door te gaan in Europa. Berg werd zondag tegen NEC geslachtofferd voor zijn matige optreden in de heenwedstrijd tegen Glasgow Rangers. De spits kreeg een aantal goede kansen om het duel te beslissen, maar kwam niet tot scoren. Berg denkt dat PSV in Glasgow wel gaat scoren.

"Ik weet zeker dat wij in Glasgow gaan scoren. Eén doelpunt is dan misschien wel genoeg. Ik ben niet in mijn beste vorm. Was ik dat wel geweest, dan had ik drie keer gescoord", verklaart Berg tegenover het ANP. Trainer Fred Rutten gaf Género Zeefuik een basisplaats tegen NEC (2-2).

Het is nog niet duidelijk of Zeefuik ook gaat beginnen tegen Rangers. De kans is groot dat Berg opnieuw vanaf de bank start. Tegen NEC viel hij in de slotfase in voor jongeling Zeefuik. Na zijn invalbeurt viel Berg alleen op door een gele kaart na een fopduik van doelman Jasper Cillessen.

NASA-robot onthuld in ISS

De eerste mensachtige robot die ooit de ruimte in is gestuurd is eindelijk vrij. Astronauten aan boord van het internationale ruimtestation ISS hebben de robot dinsdag uitgepakt, tweeënhalve week nadat hij door het ruimteveer Discovery was bezorgd.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zond de geestige onthulling woensdag uit. Amerikaans astronaut Catherine Coleman en Italiaan Paolo Nespoli haalden het deksel van de doos af waar Robonaut, ook wel R2 genoemd, in zat. Op de beelden was een hoop verpakkingsmateriaal te zien, maar geen robot.

Enkele seconden later toonden de camera's Robonaut met zijn armen over elkaar achter een van de werkplekken aan boord van het ISS. Het testen van de robot zal in mei beginnen. De robot bestaat op het moment alleen uit een torso. Volgend jaar moet er een paar benen geleverd worden.


NASA-robot onthuld in ISS (Foto: Novum)

Meesterwerk op veiling erfenis Juliana

Het Rijksmuseum heeft op een veiling van voorwerpen uit de nalatenschap van koningin Juliana bij veilinghuis Sotheby's een meesterwerk ontdekt. Het blijkt na onderzoek te gaan om een terracottasculptuur van hofbeeldhouwer Jean-Louis van Geel. Dat laat het museum woensdag weten.

Van Geel (1787-1852) is volgens het museum een van de belangrijkste neoclassicistische Nederlandse beeldhouwers van wie Nederlandse musea nog geen werken in hun collectie hebben. Hij werd in 1816 benoemd tot hofbeeldhouwer van Prins Willem, de latere koning Willem II. Van Geel kreeg vanaf 1821 grote koninklijke opdrachten, waaronder de monumentale leeuw op het monument van Waterloo.

Het kunstwerk is een sculptuur van twee vrouwen in antieke kleding die elkaars hand vasthouden met in het midden de Nederlandse leeuw. De rechtervrouw stelt volgens het museum de Noordelijke Nederlanden voor en de linker de Zuidelijke. De vrouwen houden elkaar vast als teken van eenwording.

Het Rijksmuseum gaat de sculptuur tentoonstellen in de Waterloozaal.

Pools restaurant verkoopt 'bunga-bunga-pizza'

Het seksschandaal rond de Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft een Pools restaurant op een idee gebracht. De pizzeria verkoopt sinds kort een 'bunga-bunga-pizza', een verwijzing naar de wilde seksfeesten die Berlusconi zou hebben gegeven. De pizza is belegd met ansjovis, vijgen, ham en veel zwarte peper. Vijgen en zwarte peper zijn woorden die in het Italiaans en Pools een seksuele connotatie hebben.

Sinds de introductie van de pittige pizza loopt het storm. Volgens de pizzabakker van het restaurant is de pizza bedoeld 'om te lachen over de situatie in Italië'. De 74-jarige Berlusconi staat terecht voor seks met een minderjarige en machtsmisbruik. Hij ontkent de aantijgingen en heeft verklaard dat de feesten op een waardige manier plaatsvonden.

Belg Steegmans wint Nokere Koerse

Gert Steegmans heeft de 66e editie van Nokere Koerse op zijn naam geschreven. De Belgische renner van Quick Step was de Nederlander Stefan van Dijk (Veranda's Willems) en de Australische Raborenner Graeme Brown te snel af in de sprint.

Lange tijd leek de 196 kilometer van Ronse naar Nokere uit te monden in een massasprint, maar er bleef een select groepje over. Steegmans ging vroeg aan met Van Dijk in het wiel. De Belg behield zijn voorsprong en pakte met een fietslengte voorsprong zijn eerste zege van het seizoen.

De Belg Jens Keukeleire kon de titel in eigen land niet prolongeren en werd vierde. Yauheni Hutarovich uit Wit-Rusland eindigde op de vijfde plek.

'PS4 zal traditionele controller krijgen'

Door het grote succes van motion controllers lijkt het aannemelijk dat alle toekomstige consoles ze als uitgangspunt zullen nemen. Dr. Richard Marks, hoofd van R&D van Sony Computer Entertainment America, vindt het onverstandig om de traditionele controller te dumpen ten faveure van een motion-controller als het Japanse bedrijf besluit om de PS3-opvolger uit te brengen.

"I don't think that makes sense," zei hij in een interview met Gamasutra. "I said that pretty much from the beginning that we're not trying to get rid of the gamepad. The gamepad is a really good abstract device. It can map to so many different things. It doesn't map one-to-one to those things, but it doesn't need to for a lot of game experiences."

Marks gaf wel toe dat de standaard gamecontrollers een deel van het publiek afschrikken, "It is still intimidating to some audiences, some people. And so, those people might like Move better. So, I think having both offered to people that want to play is the right choice right now."

Het kan per spel verschillen, "I think the DualShock, it's just better for some experiences, but the Move is better for other ones. There's just no way to combine them and just say one is the right thing to have. I don't mean there's no way to combine them. I mean just throwing one of them away is not the right choice."

Hoe zie jij de toekomst van controllers?

move

'Onwillige arts bij euthanasie passeren'

Patiënten die een gerechtvaardigde euthanasiewens hebben maar niet door hun arts worden geholpen, moeten rechtstreeks toegang krijgen tot gespecialiseerde euthanasieartsen. Daarvoor heeft vooraanstaand emeritus hoogleraar en kankeronderzoeker Piet Borst woensdag gepleit bij de presentatie van het boek Uit Vrije Wil in Den Haag.

Het komt volgens hem regelmatig voor dat artsen 'treuzelen' bij een verzoek tot euthanasie of het afwijzen. Mensen komen daardoor in de kou te staan, terwijl ze volgens de wet in aanmerking komen voor euthanasie. Dat recht geldt in Nederland bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden.

'Onwillige arts bij euthanasie passeren'
'Onwillige arts bij euthanasie passeren' (Foto: ANP)

'Kerncentrale niet meer onder controle'

Een catastrofe in Japan kan niet worden uitgesloten de komende uren omdat de situatie op de kerncentrale niet meer onder controle is, zegt de energiechef van de Europese Unie woensdag.

"De centrale is in feite niet meer onder controle", aldus Günther Oettinger, eurocommissaris voor Energie, tegen een commissie van het Europees Parlement. "In de komende uren kunnen er verdere catastrofale gebeurtenissen plaatsvinden die een bedreiging kunnen vormen voor de mensen op het eiland."

Oettinger zei ook dat de verklaringen van het bedrijf dat de kerncentrale beheert en van de Japanse overheid beginnen te verschillen.

Foto's: Finale Nu Of Nooit 2011

FOK!fotograaf Serena Cloodt was afgelopen maandagavond bij de muziekcompetitie 'Nu Of Nooit 2011'. Nu of Nooit is dé Limburgse bandwedstrijd, waarbij de deelnemende bands strijden om de hoofdprijs: een plek op Pinkpop. Voor de 2011-editie schreven zich 85 bands in, waarvan er 25 geselecteerd zijn om in voorrondes te bewijzen dat zij op Pinkpop horen te staan. In de Limburgzaal van het Parkstad Limburg Theater in Heerlen streden de 5 finalisten om de hoofdprijs, een optreden op Pinkpop. Serena maakte een fotoverslag van de optredens en uitreiking van de prijs.

Mogelijk geen WK kunstrijden

De schaatsfederatie ISU is mogelijk van plan het WK kunstrijden in Tokio te verplaatsen naar oktober. Het WK zou 21 maart van start gaan, maar wegens de verschillende rampen die zich in Japan hebben voorgedaan is het evenement voor onbepaalde tijd uitgesteld. Als er geen andere datum kan worden gekozen zal het evenement worden afgelast.

"Je moet Japan de tijd geven om te rouwen en dan misschien in oktober naar Tokio gaan, wanneer het stralingsgevaar is geweken", aldus Ottavia Cinquanta, voorzitter van de ISU. Een definitief besluit hopen ze aanstaande vrijdag of maandag te hebben.

Pedrosa vol vertrouwen voor eerste race

Coureur Dani Pedrosa denkt een goed resultaat te kunnen behalen tijdens de eerste Grand Prix van de MotoGP dit seizoen. Tijdens de testsessies op Losail was de Spanjaard tweemaal de snelste.

"De verwachtingen zijn bij ons hooggespannen na de laatste wintertest", aldus Pedrosa. "We hebben het erg goed gedaan tijdens de tests en zullen het seizoen met een competitieve motor beginnen. De RCV212V is niet heel erg anders dan de motor van vorig jaar, waardoor ik mij gelijk comfortabel voelde. De omstandigheden zullen komend weekend niet gemakkelijk zijn, maar de motor en ik verkeren allebei in goede vorm, dus ik ben vol goede hoop dat we sterk aan het seizoen kunnen beginnen."

Qatar wil WK atletiek 2017 organiseren

Qatar heeft zich kandidaat gesteld voor het WK atletiek van 2017. Het staatje is bezig zich steeds meer als sportland op de kaart te zetten en heeft dit jaar al het WK indooratletiek gehouden. Ook is aan het land het WK voetbal van 2022 toegewezen.

Overigens krijgt Qatar in de race voor de organisatie van het WK van 2017 concurrentie van Londen. De Britse hoofdstad diende een week geleden een bid in. De sluitingstermijn voor het kandidaatstellen is 1 september.

Dit jaar wordt het WK atletiek gehouden in het Zuid-Koreaanse Daegu, in 2013 in Moskou en in 2015 is de Chinese hoofdstad Beijing de plaats van handeling.

Xavi onder de indruk van Abidal

Xavi is onder de indruk van de manier waarop Eric Abidal zich voorbereidt op de operatie aan zijn lever. Bij de Fransman is een tumor ontdekt.

Abidal moet donderdag worden geopereerd. Pas daarna zal duidelijk worden of de tumor kwaadaardig is. "Eric is heel sterk, in mentaal opzicht is hij één van de sterkste personen die ik ken. Hij is een voorbeeld voor al zijn ploeggenoten", reageert ploeggenoot Xavi volgens Sky Sports.

De middenvelder van Barcelona weet ook te vertellen dat Abidal zeer optimistisch is. "We waren verrast toen we zagen in wat voor staat hij nu nog is. Hij zei ons dat zulke gebeurtenissen nu eenmaal bij het leven horen." Abidal (31) staat sinds 2007 onder contract bij Barcelona. Hij is dit seizoen uitgegroeid tot een onmisbare speler.

Volgens Xavi is het nieuws over zijn teammaat één van de moeilijkste momenten uit zijn carrière. "We moeten ervoor zorgen dat we hierdoor een nóg sterker team worden. Het moet zo min mogelijk effect hebben op de resultaten. Het leven gaat door", besluit de spelmaker van Barça.

Dissidia [012] duodecim Prologus krijgt releasedatum

Nog maar eens: Dissidia [012] duodecim Prologus. De betaalde demo van de Square-Enix vechtgame is vanaf 23 maart in Europa verkrijgbaar. Je zult er €2.99 moeten betalen om hem te kopen van de Playstation Store. De volledige game verschijnt op 25 maart.

'Waarom zou je voor een demo betalen?' hoor ik je al denken. Square-Enix heeft een slimme list verzonnen om je over te halen. Prologus is namelijk de enige manier om Aerith uit Final Fantasy VII als 'assist character' voor de volledige game te krijgen. Je neemt ook al je verdiende in-game items mee.

Terpstra neemt deel aan Milaan - San Remo

QuickStep heeft Niki Terpstra  opgenomen in zijn selectie voor Milaan - San Remo. Speerpunt in de ploeg is Tom Boonen. De Belg won de Primavera nog nooit. “Ik ben nog geen honderd procent, maar de vorm is groeiende”, zegt de Belg.

De andere zes coureurs die namens QuickStep van start gaan zijn Marco Bandiera, Sylvain Chavanel, David Malacarne, Jérôme Pineau, Francesco Reda en Kevin Van Impe.

Alle Nederlanders Japan terecht

Alle Nederlanders van wie de verblijfplaats niet bekend was sinds de ramp in Japan zijn terecht. Dat deelde het Ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag mee.

Drie Nederlanders van wie niet bekend was waar ze waren maar die in Japan zouden zijn, zijn volgens het departement terecht. De laatste Nederlander die daadwerkelijk werd vermist in het rampgebied meldde zich in de nacht van maandag op dinsdag al.

Alle Nederlanders Japan terecht
Alle Nederlanders Japan terecht (Foto: ANP)

Concertfilm The Prodigy in Nederlandse bioscopen

The Prodigy's concertfilm World's on Fire wordt op 14 april in vijf Nederlandse bioscopen vertoond. De film is eenmalig te zien in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen en Tilburg, laat Pathé woensdag weten.

De Britse dance-act gaf vorig jaar op 21 juli, op het Warrior's Dance Festival, hun grootste show ooit. Het spektakelstuk in een uitverkochte National Bowl in Milton Keynes werd bijgewoond door 65.000 fans en vastgelegd door twintig camera's. Tijdens het concert bracht The Prodigy al zijn hits ten gehore en nummers van hun recentste album Invaders Must Die.

The Prodigy is bekend van de hits Firestarter en Smack My Bitch Up. Wereldwijd verkocht de driekoppige formatie meer dan 25 miljoen platen.


Concertfilm The Prodigy in Nederlandse bioscopen (Foto: Novum)

WipeOut Kinect zal ons deze zomer verblijden

Dit bericht gaat helaas over de Amerikaanse spelshow Wipeout en niet over de futuristische racegame Wipeout. De eerstgenoemde wordt ook een game, het zal deze zomer nog uitkomen voor Kinect. Wipeout In de Zone, zoals de game heet, geeft je de mogelijkheid om over onzichtbare obstakels in je huiskamer te springen.

Wees klaar om te rennen, duiken, ontwijken en andere gekkigheid. De game zal meer dan 30 obstakels bevatten die steeds extravaganter zullen worden en de limieten van de spelers zal testen, aldus het persbericht. “The ABC hit show Wipeout continues to thrill a growing fan base of viewers with hilarious new obstacles. Everyone who watches the show wishes they could try the obstacle course – and now this is their chance!” zei David Oxford van Activision Publishing. “The show is all about absurd movement and well-timed balance, so it’s a perfect fit for a Kinect game".

Gelukkig komt Child of Eden er ook aan.

wipeout

Iwema: "Start seizoen met achterstand"

Jasper Iwema is blij dat hij zich op kan gaan maken voor een derde seizoen in de 125cc-klasse. De coureur uit Hooghalen begint het seizoen in Qatar naar eigen zeggen echter wel met een achterstand. Hij heeft met de Aprilia maar twee dagen kunnen testen.

"Ik heb 400 tot 500 trainingskilometers te weinig gereden," zei Iwema. Hij tekende deze winter eerst een contract bij Arie Molenaar Racing, maar nadat de stekker uit het Nederlandse team werd getrokken kon hij terecht bij CBC Corse en Fontana Racing die er samen voor zorgden dat hij alsnog op de grid kwam te staan.

Toen de problemen bij Molenaar aan het licht kwamen bleef Iwema rustig. "Omdat mijn inbreng in orde was. Molenaar kwam geld te kort, niet ik. Het is bepaald niet gelopen zoals de bedoeling was. Twee weken voor de eerste officiële test kreeg ik te horen dat het team financiële problemen had. Daar reken je niet echt op. Ik vermoedde ook niets. Ja, ik zag wel dat sommige zaken niet geregeld werden of uitgesteld, maar had er geen idee van dat het zo slecht gesteld was met het team."

Iwema kon echter al snel weer bij een ander team terecht. "Ik kon eigenlijk heel makkelijk weer terecht bij de Italianen. Ik ging daar vorig jaar al met gemengde gevoelens weg, want ik had het daar goed naar mijn zin. Maar het commerciële plaatje bij Molenaar was te mooi. Ook mijn sponsors waren erg gecharmeerd van het idee om alles onder de Nederlandse vlag te brengen."

"Ik heb eigenlijk alles nog mooi voor elkaar gekregen, want ook de mensen die ik het liefst om me heen heb, zitten in mijn team. Bovendien heb ik de beschikking over de Aprilia waarmee Simone Corsi in 2009 tweede werd in het WK. Ik heb alleen erg weinig testkilometers kunnen maken," zei de coureur uit Hooghalen die vorig jaar enkele keren in de top tien eindigde.

Iwema had grotere ambities voor dit seizoen, maar door een gebrek aan kilometers heeft hij deze naar beneden bijgesteld. "Top vijf zit er niet in in de eerste seizoenshelft, dat is een illusie. Laat ik maar gewoon rustig beginnen en kijken hoe het gaat. Ik neem mijn ervaring van twee seizoenen mee, want ik ken nu alle circuits. Ik ben tevreden."

'NGP-prijs van beide modellen onthuld'

Een enquête van onderzoeksfirma Toluna in opdracht van uitgever Ubisoft heeft mogelijk de prijs van de NGP verraden. De enquête suggereert dat er, zoals al eerder was bevestigd, twee NGP SKU's zullen zijn. Allebei met wi-fi, maar ook een 'premium' model met 3G. Ze zullen respectievelijk $250 en $350 kosten.

De enquête, met als titel "Ubisoft- NGP concept- US Adults" vroeg aan de consument of hij de hoge prijs zou betalen voor Sony's nieuwe handheld, "The retail price of the Sony NGP [premium model] is expected to be around $350. How likely would you be to purchase the Sony NGP now that you know this retail price?". De volgende vraag zegt dat de versie zonder 3G een stuk minder zal kosten: $250. Sony heeft in interviews aangegeven dat de prijs van de NGP 'betaalbaar' zal zijn.

Treinslaapster schrikt wakker bij Brussel

Een 19-jarige vrouw uit Den Haag die na een middagje shoppen in Amsterdam een dutje deed in de trein, keek vreemd op toen ze weer wakker werd. Ze was zo moe dat ze pas ontwaakte toen zij het land al uit was en zich vlak bij Brussel bevond.

Toen de vrouw vervolgens voor de tweede keer richting Den Haag vertrok, dommelde ze opnieuw in. Ditmaal werd ze wakker op een rangeerterrein in Voorburg, meldt de politie. Het treinstel was al verlaten en afgesloten, waarna de vrouw in paniek de politie opbelde.

De Haagse werd vervolgens bevrijd door schoonmakers. Agenten hebben haar omstreeks 02.00 uur thuisgebracht met het advies om vrij te nemen en uit te slapen.

Yes-R geen spijt van afslaan Op Volle Toeren

Yes-R heeft er geen spijt van dat hij het aanbod om Op Volle Toeren samen met zijn neef Ali B te presenteren heeft afgeslagen. Het programma, waarin oude en jonge artiesten elkaars hits in een nieuw jasje steken, werd een groot succes.

"Ik ken niks van voor de jaren tachtig. Ali is toch ouder en kende sommige muzikanten die meededen", licht de 24-jarige rapper zijn besluit woensdag toe in Metro. "Ik sta nog steeds achter mijn besluit en vind het fantastisch voor Ali dat het een succes is geworden."

Yes-R nam wel deel aan het programma. Hij nam Dennie Christians hit Rosamunde onder handen, wat ook hem een hit opleverde.


Yes-R geen spijt van afslaan Op Volle Toeren (Foto: Novum)

Messi: "Nog niet in rijtje beste spelers ooit"

Lionel Messi blijft de voetbalwereld iedere wedstrijd weer verbazen, maar volgens de kleine dribbelaar hoort hij nog niet in het rijtje Pelé, Diego Maradona en Johan Cruijff.

"Ik ben nog zeer jong en heb nog een hele loopbaan voor me", vertelt Messi volgens Voetbal International. "Misschien kunnen we na mijn carrière zeggen of ik tot de beste voetballers van de wereld behoor." Door zijn twee goals tegen Arsenal is Messi sinds vorige week Europees topscorer bij Barcelona.

Zowel in 2009 als 2010 veroverde de 23-jarige speler de Gouden Bal en in beide jaren sleepte hij de ene na de andere prijs in de wacht met Barça. Messi debuteerde ooit onder Frank Rijkaard. "Hij hielp me zodoende bij het realiseren van mijn droom."

"Ik heb het geluk gehad met twee technici als trainers te hebben gewerkt", gaat Messi verder, verwijzend naar Rijkaard en de huidige coach van Barcelona, Pep Guardiola. "'Hij heeft mijn spel verbeterd. In mijn optiek is Pep de beste trainer ter wereld en laat hij dat iedere dag weer zien."

Mogelijk meer hypotheek bij koop 'groen' huis

Mensen die een woning kopen met een hoog energielabel, ofwel een huis dat relatief energiezuinig is, kunnen in de toekomst mogelijk meer hypotheek krijgen. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) wil een voorstel hierover van de PvdA gaan bespreken met minister Jan Kees de Jager van Financiën.

Donner zei dat woensdag tijdens een Kamerdebat over energiebesparing in woningen. PvdA-Tweede Kamerlid Jacques Monasch bracht in dat aan mensen die een 'groen' huis kopen meer hypotheek gegeven kan worden, omdat ze geld overhouden wegens de lagere energierekening. Monasch wil de hogere hypotheeksom laten samenvallen met een verruiming van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Donner was terughoudend over de koppeling met de NHG, maar noemde de gedachte van een ruimere hypotheeksom bij een zuinig huis 'plausibel'.

'Universiteit moet kans op werk tonen'

Universiteiten en hbo-instellingen moeten verplicht worden nieuwe studenten te laten zien hoeveel van hun voorgangers daadwerkelijk een baan hebben gevonden die aansluit op hun studie en ook hoeveel geld ze met die baan verdienen. Dat stelde de VVD woensdag.

Volgens VVD-fractievoorzitter Stef Blok beginnen studenten te vaak een studie zonder dat ze kunnen inschatten of ze er op de arbeidsmarkt goed mee terechtkunnen. "Het is natuurlijk doodzonde als je een studie hebt afgerond in de veronderstelling dat je er een goede boterham mee kunt verdienen, maar in de praktijk blijkt dat je er niet mee aan de bak komt of slecht betaald wordt", aldus de liberaal.

Blok wil af van studenten die denken een waardevolle studie te volgen 'terwijl de cijfers uitwijzen dat veel van hun voorgangers helaas werkloos thuis zitten'.

China bevriest plannen voor kerncentrales

Het bewind in China heeft woensdag besloten voorlopig geen vergunningen af te geven voor de bouw van nieuwe kerncentrales. De bestaande complexen voor de opwekking van nucleaire energie krijgen te maken met extra veiligheidsinspecties.

De maatregelen zijn genomen in verband met de crisis die in Japan is ontstaan in een kerncentrale na de verwoestende aardbeving en de daaropvolgende tsunami van afgelopen vrijdag. China beschikt nu over 13 kerncentrales. Het land is bezig met de bouw van 28. In de afgelopen twee jaar werd een reeks vergunningen afgegeven om het aantal kerncentrales snel uit te breiden.

De bestaande kerncentrales in China hebben een capaciteit van 10,8 gigawatt. In 2020 moet dat 40 gigawatt zijn, op basis van plannen uit 2007.

Leers oogst lof en weerstand in Europa

Gerd Leers (CDA), minister van Immigratie en Asiel, ontmoet bij zijn Europese collega's steun en weerstand voor zijn plannen om de immigratie- en asielregels te verscherpen. Er bestaat 'respect en waardering' voor zijn voorstellen, maar of die allemaal uitvoerbaar zullen blijken is nog maar zeer de vraag.

Onder meer het afsnijden van de zogeheten Europa-route kan wel eens moeilijk worden, legde de Leers woensdag uit. Het kabinet wil dat gezinsmigranten van buiten de EU niet langer de toelatingseisen van lidstaten kunnen omzeilen. Dit vereist aanpassing van Europese wetgeving.

Leers heeft de afgelopen weken met veel collega-ministers gesproken om duidelijk te maken welke kant Nederland op wil met het immigratiebeleid. Het initiatief om hier de discussie over aan te gaan werd positief ontvangen. Maar, zo merkt hij hierbij op, dat betekent niet dat de andere lidstaten alle Nederlandse voorstellen op voorhand onderschrijven.

Nederland is de voorloper van de discussie over een stringenter immigratie- en asielbeleid in Europa. "Ik wil het vuur aanwakkeren in Europa", onderstreepte Leers. Een termijn waarop de eerste successen moeten zijn geboekt kon hij niet geven. "Het is een heel moeizaam en langzaam proces, waar lang, goed en gedegen over gepraat moet worden."

De minister informeert woensdag de Kamer over de voortgang op zijn portefeuille. In het regeerakkoord is afgesproken om de regels voor nieuwkomers aan te scherpen, om zo hun kansen in de Nederlandse samenleving te vergroten en tegelijkertijd de instroom te verkleinen. Dat laatste punt is belangrijk voor gedoogpartner PVV, die een einde wil maken aan wat Geert Wilders 'massa-immigratie' noemt.

Zeldzame Rietveldstoelen onder de hamer

Bij veilinghuis Christie's in Amsterdam komen volgende week zeldzame Rietveldstoelen onder de hamer. De meubels komen uit de collectie van architecte Han Schröder, de persoonlijk assistent van Gerrit Rietveld. Dat meldt Chistie's woensdag.

In de collectie die wordt geveild, zitten onder meer zes zogenoemde zigzagstoelen. Rietveld ontwierp deze stoel in 1932 speciaal voor het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht. Christie's verwacht dat deze stoelen tussen de 8000 en 12.000 euro opbrengen.

Ook een exemplaar van de beroemde rood-blauwe stoel gaat onder de hamer, eentje die begin jaren zestig speciaal werd gemaakt voor Schröder. Behalve de stoelen worden ook brieven en foto's te koop aangeboden.

De in 1998 overleden Han Schröder groeide op in het beroemde Rietveld-Schröderhuis in Utrecht, dat haar moeder door de architect en meubelmaker had laten ontwerpen. Later werd Schröder Rietvelds assistent op zijn ontwerpbureau.

De kijkdagen zijn van 18 tot en met 21 maart, de veiling 22 en 23 maart.


Zeldzame Rietveldstoelen onder de hamer (Foto: Novum)

Doodstraf voor kopstuk Al Qaida in Irak

Een rechtbank in Irak heeft een leider van Al Qaida in het land, Munaf al-Rawi, en vijf van zijn luitenanten ter dood veroordeeld. De zes zijn schuldig bevonden aan enkele van de dodelijkste aanslagen in Bagdad, zei een woordvoerder van de rechtbank.

Al-Rawi werd onder andere veroordeeld voor een aanval op een Iraaks ministerie, waarbij meer dan honderd mensen het leven lieten. Na zijn arrestatie vorig jaar leidde Al-Rawi de autoriteiten naar twee kopstukken van Al Qaida in Irak. De twee werden in april 2010 gedood bij een gezamenlijke operatie van Amerikaanse en Iraakse troepen.

De terdoodveroordeling was geen verrassing. Al-Rawi zei vorig jaar in een interview al de doodstraf te verwachten.

Johnny Knoxville toch niet in The Three Stooges

Johnny Knoxville is toch niet te zien in de nieuwe film over The Three Stooges. Vorige maand werd bekend dat de filmmakers de Jackass-frontman in beeld hadden als een van de drie malloten, vooral bekend van hun slapsticksketches van het begin en midden van de vorige eeuw. Bronnen beweren nu tegenover The Hollywood Reporter dat Knoxville nooit is gevraagd.

De vorige week 40 geworden Knoxville zit echter niet stil. Zo gaat hij met zijn Jackass-buddy's Bam Margera en Ryan Dunn de komische western Mustache Riders maken. Daarnaast is hij bezig met de komedie First Man, over een man, gespeeld door Knoxville, wiens echtgenote de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten wil worden.

Met het verdwijnen van Knoxville, zijn producenten Twentieth Century Fox en filmmakers Peter en Bobby Farrelly weer terug bij af. Vorig jaar zegden Sean Penn en Jim Carrey al af voor twee van de drie Stooges. Het is niet bekend of Benicio del Toro nog in de race is voor de derde hoofdrol en wanneer The Three Stooges in de bioscoop moet verschijnen.


Johnny Knoxville (Foto: Novum)

Kamer pissig vanwege wc-besluit treinen

De weigering van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) om alle nieuwe stoptreinen van een toilet te voorzien is haar op fikse kritiek in de Kamer komen te staan. SP-Kamerlid Farshid Bashir dreigde met een motie van afkeuring, terwijl Ineke van Gent (GroenLinks), geheel in lijn met het onderwerp, een motie van pissigheid voorstelde.

Schultz maakte maandag bekend dat de 131 Sprinters geen toilet krijgen. Hiermee sloeg ze een motie van de Tweede Kamer in de wind, die haar daartoe had opgeroepen. Bashir, die de motie had ingediend, wees de bewindsvrouw erop dat de Kamer 'niet een of ander lullig adviesraadje is, maar de volksvertegenwoordiging'. Daar heeft de minister moties uit te voeren, beet hij haar toe.

Volens Schultz kost de plaatsing van de toiletten 90 miljoen euro. De Kamer betwijfelt of dit echt wel zo veel moet kosten. Van Gent zei gekscherend dat er zeker 'gouden wc-brillen' op de potten zouden zitten. PVV-Kamerlid Léon de Jong liet weten dat de kosten zo hoog zijn omdat Europese regels voorschijven dat uitwerpselen niet langer op het spoor terecht mogen komen. "Ik stel voor dat de minister lak heeft aan Brussel, en gewoon wc's met een ouderwets gat plaatst."

Eerste kievitsei Friesland op zelfde datum als 2010

Het eerste officiële kievitsei in Friesland is woensdag gevonden in Hurdegaryp. Een man uit Earnewâld vond het ei om 13.30 uur aan de Simmerdyk. Dat heeft de provincie bekendgemaakt. Vorig jaar werd het eerste ei in Friesland ook op 16 maart gevonden.

Vorige week werd al een kievitsei gevonden in een weiland in het Zuid-Hollandse Maasland. Het rapen van de eieren is daar echter verboden. De zoektocht staat symbool voor het begin van het voorjaar en is van oorsprong een Friese traditie.

Traditiegetrouw wordt het gespikkelde eitje aangeboden aan de Friese commissaris van de koningin. Dat is John Jorritsma, die het ei op versheid en gaafheid gaat testen. De gelukkige vinder krijgt 15 euro vindersloon en de Sulveren Ljip, een zilveren beeldje van een kievit, met bijbehorende oorkonde.

Japan stelt technici bloot aan meer straling

Japan heeft de maximaal toegestane hoeveelheid straling voor technici die werkzaam zijn bij kerncentrales verhoogd. De regering zei woensdag dat de maatregel nodig is om een verergering van de crisis bij de getroffen kerncentrales te voorkomen.

Ondanks de verhoging van 100 milliSievert (mSv) naar 250 mSv moesten de technici van de Fukushima Daiichi-kerncentrale zich woensdag terugtrekken na een plotselinge verhoging van de hoeveelheid straling in het gebied. Ter vergelijking, de hoeveelheid natuurlijke straling waar een mens jaarlijks aan wordt blootgesteld bedraagt 2,4 mSv.

Het Japanse Ministerie van Volksgezondheid en Welzijn noemde de maatregel 'onvermijdelijk gezien de omstandigheden'.


Japan stelt technici bloot aan meer straling (Foto: Novum)

Miljoenenclaims rondom bouw Stedelijk Museum

Midreth, de failliete hoofdaannemer van het Stedelijk Museum, en de gemeente Amsterdam claimen een bedrag van rond de 10 miljoen euro van elkaar. Midreth heeft een vordering voor meerwerk uitstaan terwijl de gemeente zegt een miljoenenschade te hebben geleden door de fouten die het bedrijf maakte. Dat schrijft NRC Handelsblad woensdag.

De gemeente is bereid om zich terug te trekken als schuldeiser als Midreth dat ook doet. Wel wil het een bankgarantie van 5 miljoen euro uitgekeerd krijgen, die het bedrijf van de Rabobank kreeg.

Woensdag praat de gemeenteraad over de gevolgen van het faillissement van Midreth en hoe het bouwproject te hervatten. Mogelijk maakt VolkerWessels de klus als onderaannemer af. Het bedrijf, dat de voorkeur heeft boven andere opties, heeft daar echter 12,5 miljoen euro voor nodig. Dat is 4,5 miljoen meer dan Midreth had begroot. Ook stelt de gemeente volgens de krant een prestatiebeloning in het vooruitzicht als VolkerWessels het museum op tijd afkrijgt.

De verbouwing en nieuwbouw ligt sinds half februari stil na het faillissement van hoofdaannemer Midreth. De totale kosten als gevolg van het faillissement van Midreth vallen naar verwachting nog aanzienlijk hoger uit, onder meer vanwege de uitloopkosten, omdat het werk een tijd is gestaakt. Onduidelijk is wanneer het museum in volle glorie opengaat.

Weer gorilla geboren in Apenheul

In Apenheul is afgelopen weekend de derde gorillababy van dit jaar geboren. De verwekker van de gorillababy, zilverrug Jambo, wordt hiermee voor de vijfde keer vader, meldt de Apeldoornse dierentuin woensdag.

De kleine gorilla is eerder geboren dan werd verwacht, moeder Lobo was pas in april uitgerekend. Haar baby is dan ook nog erg klein. De eerste twee gorillameisjes hebben deze week de namen Iriki en Tayari gekregen. De laatste naam betekent 'bijdehandje' in het Swahili.

Van de jongste aanwinst, het negende kind van Lobo, is het geslacht nog niet bekend. De dierentuin roept mensen op om Afrikaanse namen voor het kind te bedenken en in te zenden. De winnaar krijgt de gorilla in levende lijve te zien en mag in gesprek met een gorillaverzorger.

De dierentuin lijkt te maken te hebben met een heuse babyboom, want er zijn nog twee gorilla's zwanger. Hun baby's worden in de zomer verwacht.


Weer gorilla geboren in Apenheul (Foto: Novum)

Veenendaler wil man in brand steken

Een man uit Veenendaal is dinsdagavond aangehouden omdat hij in zijn woonplaats een andere man in brand wilde steken. Hij gooide benzine naar het slachtoffer en probeerde die aan te steken. Dat meldt de politie woensdag.

De 32-jarige verdachte had eerder op de dag een aanvaring gehad met drie mannen, onder wie het latere slachtoffer, een 20-jarige Veenendaler. De drie zaten rond 16.30 uur op een bank in de buurt van de Achterkerkstraat. Toen de verdachte voorbij fietste, riep een van de drie iets vervelends naar hem. De fietser kwam terug en er ontstond een woordenwisseling.

Om 19.15 uur was de 20-jarige man alleen in de Achterkerkstraat. De 32-jarige man kwam aangefietst, gooide benzine naar de man en probeerde die aan te steken. De aangevallen man rende weg en waarschuwde de politie. Zijn belager verzette zich hevig bij zijn aanhouding.

De politie onderzoekt de zaak.

Greenpeace wil sluiting kerncentrale Borssele

Greenpeace roept minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) op om het Duitse voorbeeld te volgen en de 37 jaar oude kerncentrale bij Borssele voorlopig te sluiten. De milieuorganisatie wil eerst duidelijkheid hebben over de veiligheid van de centrale.

Volgens Greenpeace zouden de gebeurtenissen in Japan laten zien dat veiligheidsclaims over kerncentrales relatief zijn. Ondanks dat de centrales bestand zouden zijn tegen aardbevingen en tsunami's, ontstonden diverse problemen waardoor nu een nucleaire ramp dreigt. De organisatie is bang dat wanneer in Nederland de stroom uitvalt en de noodgeneratoren niet werken eenzelfde situatie kan ontstaan.

"Verhagen doet alsof er niets aan de hand is. Hij wil nog steeds een nieuwe centrale, terwijl het verstandiger zou zijn om het Duitse voorbeeld te volgen", stelt Greenpeace woensdag. "Verhagen moet het zekere voor het onzekere nemen en Borssele stilleggen in afwachting van de stresstesten."

Kernenergie speelt in Nederland een relatief kleine rol, waardoor een sluiting geen problemen zou opleveren op de energiemarkt. Greenpeace denkt bovendien dat er genoeg andere manieren zijn om energie te winnen.


Greenpeace wil sluiting kerncentrale Borssele (Foto: Novum)

Sean Bean in 3D-vervolg op Silent Hill

De Britse acteur Sean Bean heeft getekend voor een rol in de actiehorrorfilm Silent Hill: Revelation 3D. Ook Radha Mitchell en Deborah Kara Unger zijn weer te zien in het vervolg op Silent Hill uit 2006, schrijft Empire. Regisseur Michael Bassett is vorige week begonnen met de opnames.

De eerste film is gebaseerd op de gelijknamige game en gaat over een meisje dat vermist raakt in het mysterieuze spookdorp Silent Hill. In die film speelden Michell en Bean de ouders van het vermiste meisje en Unger het horrorpersonage Dahlia Gillespie uit Silent Hill. Welke rollen ze nu hebben, is nog onduidelijk.

Het vervolg gaat over een jonge vrouw, gespeeld door nieuwkomer Adelaide Clemens, die met haar vader op de vlucht is voor bovennatuurlijke krachten. Als ze 18 wordt, begint ze nachtmerries te krijgen en verdwijnt haar vader. Haar zoektocht leidt haar naar het duistere Silent Hill. Wanneer de film in de bioscopen verschijnt, is nog onbekend.


Sean Bean (Foto: Novum)

Gehoofddoekt VVD-raadslid tegen partijstandpunt

Het Amsterdamse VVD-raadslid Werner Toonk verscheen woensdag met een hoofddoek in de gemeenteraad. De ludieke actie was bedoeld als protest tegen de uitspraken van VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert. Zij pleitte er eerder deze week voor om hoofddoeken te bannen uit onder meer het stadhuis.

Het VVD-raadslid laat weten zo te willen tonen dat wat hem betreft alle Amsterdamse ambtenaren, met of zonder hoofddoek, welkom zijn om in Nederland hun werk te verrichten. Hij is van mening dat 'mensen beoordeeld horen te worden op de resultaten die ze leveren, niet op de kleren die ze dragen'. Toonk wil zich ervoor inzetten om mensen niet op voorhand uit te sluiten vanwege hun geloof.

Verder is Toonk fel gekant tegen het voorstel van zijn partijgenoot en kan er naar eigen zeggen niet bij dat het juist liberalen zijn die dit standpunt innemen. "Natuurlijk hoort een overheid neutraal te zijn", steekt het raadslid van wal. "Als een moslim een paspoort komt halen, wordt hij net zo behandeld als een christen of jood, net als een zwarte of witte, een blonde of een donkere, een kansrijke of een kansarme en ga maar door."

Volgens Toonk gaat het erom dat het werk zo goed en zo snel mogelijk, en met een glimlach moet worden gedaan. "En of dat nu een glimlach van een homo, een bejaarde of moslimmeid of een ander is, dat is mij om het even", eindigt Toonk zijn relaas.

Hennis-Plasschaert kreeg wel bijval van de Amsterdamse fractievoorzitter Robert Flos, maar stuitte op hevige kritiek van CDA-Kamerlid Mirjam Sterk, fractievoorzitter in de Tweede Kamer André Rouvoet (ChristenUnie) en Kamerlid Gerard Schouw (D66).

Ook Kamerleden Martijn van Dam (PvdA) en Tofik Dibi (GroenLinks) lieten weten zich te 'verheugen' op een debat over godsdienstvrijheid en de scheiding tussen kerk en staat. Wanneer de Kamer dit debat houdt, is nog niet duidelijk.

De Boer wil Anita langer in Amsterdam houden

Frank de Boer hoopt dat Ajax het contract met Vurnon Anita snel openbreekt en verlengt. Dat meldt Voetbal International. De 21-jarige linksback is onder De Boer een belangrijke schakel. De trainer van Ajax heeft Anita omgevormd tot middenvelder en geeft de drievoudig international de voorkeur boven Eyong Enoh.

"Ik denk dat Anita een echte Ajax-speler is, dus we gaan echt heel snel met hem praten", zegt De Boer. Het huidige contract van Anita loopt na dit seizoen nog een jaar door. De Ajacied staat eveneens in de belangstelling van Olympique Marseille. De Fransen zien in Anita de opvolger van linksback Taye Taiwo, die wil vertrekken uit de havenstad.

Naast Anita wil De Boer ook verder met André Ooijer en Lorenzo Ebecilio. Het tweetal is tot een mondeling akkoord gekomen over contractverlenging, weet Voetbal International. Routinier Ooijer (36) verlengde zijn contract, onder dezelfde voorwaarden als het huidige, met een seizoen. De 19-jarige Ebecilio tekent tot medio 2014.


De Boer wil Anita langer in Amsterdam houden (Foto: Novum)

Karthikeyan: "Geen last van 107%-regel"

Hispania Racing-coureur Narain Karthikeyan zegt geen zorgen te maken over de terugkeer van de 107%-regel in de Formule 1. Deze houdt in dat alle rijders in het eerste deel van een kwalificatie een tijd moeten rijden die binnen 107% van de snelste tijd van Q1 ligt.

Het team dat naar verwachting de meeste tijd over een rondje nodig heeft is HRT. De Spaanse renstal heeft als enige nog geen meter getest met de 2011-auto, maar zelfs dat verontrust Karthikeyan niet. "Op basis van de 107 procent-regel dienen we in Melbourne binnen 5,8 seconden van de beste tijd in Q1 te zitten, en daar acht ik ons toe in staat," zei de Indiër in de Hindustan Times.

Hushovd: "Poggio maakt alles duidelijk"

Aankomende zaterdag is Milaan - Sanremo. Thor Hushovd geldt als één van de favorieten voor de overwinning.

De afgelopen dagen liet de Noor in de Tirreno-Adriatico zien dat het met zijn vorm wel goed zit. "Het ging verrassend goed, ook al ging het wat moeizamer in de zware ritten van de laatste dagen. Maar ik kan zeker niet klagen," zegt de Noor tegen media in zijn land.

Garmin heeft naast Hushovd ook Haussler en Farrar als kandidaten voor de overwinning komende zaterdag. "We hebben allemaal een vrije rol en we zullen knopen doorhakken in de finale. De beklimming van de Poggio zal alles duidelijk maken."

Polen verzuimen letters gejatte lesauto's te wissen

De politie heeft dinsdag op de A1 bij Barneveld drie Polen aangehouden die in drie gestolen lesauto's reden. Voor het herkennen van de auto's was geen uitvoerig recherchewerk nodig. De belettering van de rijschool stond er nog op.

De wagens waren in de nacht van zaterdag op zondag gestolen bij een rijschool in Ede. Agenten hadden net foto's van de auto's gezien bij een briefing toen ze twee auto's herkenden op de snelweg. Die zetten ze aan de kant op de parkeerplaats Tolnegen, waarna al snel een derde Pool zich met een lesauto meldde.

De Polen, twee van 29 en een van 41 jaar, zouden de auto's in Amsterdam hebben gekocht. Ze zijn in verband met het onderzoek in een cel gezet.

Van de vijftig auto's van verkeersschool J. Dam waren er vijf gestolen. Twee Opel Corsa's worden nog vermist.


Polen verzuimen letters gejatte lesauto's te wissen (Foto: Novum)

Bijna tweehonderd leden pedonetwerk opgepakt

Wereldwijd zijn 184 leden opgepakt van een internationaal pedofielennetwerk dat werd gerund vanuit Krommenie. De Europese politiedienst Europol heeft in totaal 670 verdachten op het oog. Tot nu toe zijn 230 misbruikte kinderen opgespoord. Dat heeft Europol-topman Rob Wainwright woensdag gezegd op een persconferentie in Den Haag.

De verdachten waren lid van het zogeheten Boylover-forum. Het forum was niet bedoeld voor illegale doeleinden, maar een deel van de gebruikers heeft het daar wel voor gebruikt. Het onderzoek loopt al enkele jaren en is nog niet afgerond. Het aantal arrestaties kan daarom nog oplopen.

Ecclestone: "Race in Australië erg belangrijk"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone vindt dat Australië er alles aan moet doen om de Formule 1-race te behouden. De Brit zegt er niet aan te moeten denken dat de wedstrijd van de kalender gehaald zou moeten worden.

"Australië is net zo belangrijk als Monaco," zei Ecclestone tegen Reuters. "Het is onderdeel van het wereldkampioenschap en dat al zeer lange tijd. We moeten er niet aan denken om Australië kwijt te verliezen."

"In het geval van Melbourne begrijpen we het als het product te duur voor hen is en dat wanneer het contract afloopt het niet verlengd zal gaan worden. We willen niemand dwingen om iets te kopen wat ze niet willen of wat te duur voor hen is. We krijgen wereldwijd massale televisieaandacht  en als dat niet belangrijk is dan moet je het product niet willen kopen," zei de Brit.

De race in Australië draait al jaren met verlies en daarom gaan er stemmen op om het aflopende contract niet te verlengen. Dit jaar zal de wedstrijd van 27 maart de seizoensopener in de Formule 1 zijn.

VS gebruikt drones in drugsoorlog Mexico

De Amerikaanse regering heeft onbemande vliegtuigjes, zogenoemde 'drones', boven Mexico laten vliegen om informatie te verzamelen in de strijd tegen de drugshandel. Dat heeft een bron binnen de regering woensdag gezegd.

De verkenningsvluchten worden uitgevoerd door de Amerikaanse ministeries van Defensie en Binnenlandse Veiligheid.

De Verenigde Staten spelen klaarblijkelijk een grotere rol in de drugsoorlog dan voorheen werd gedacht. Wat al langer bekend was, is dat de Amerikanen Mexicaanse soldaten en agenten trainen en meewerken op andere gebieden van inlichtingenvergaring.

De strijd van de Mexicaanse president Felipe Calderon tegen de machtige Mexicaanse drugskartels begon in 2006 en heeft al aan zo'n 35.000 mensen het leven gekost.


VS gebruikt drones in drugsoorlog Mexico (Foto: Novum)

Abidal donderdag al onder het mes

Eric Abidal wordt morgen al geopereerd. Bij de verdediger van FC Barcelona moet een levertumor verwijderd worden. Aanvankelijk zou Abidal vrijdag onder het mes gaan, maar de operatie is een dag naar voren geschoven.

Bij de 31-jarige Abidal werd gisteren een tumor in de lever gevonden. Barcelona weet nog niet hoelang de Fransman buitenspel staat. Het is nog niet bekend of de tumor goed- of kwaadaardig is.

Abidal is een vaste kracht in het elftal van trainer Pep Guardiola. De verdediger kwam dit seizoen al tot 33 optredens en maakte zijn eerste doelpunt voor de Catalanen. Abidal speelt sinds 2007 voor Barcelona en won acht prijzen bij de Spaanse koploper, waaronder de Champions League in 2009.

Wietplantage naast Fries politiebureau

De politie heeft woensdag in Leeuwarden een wietplantage opgerold naast een pand dat wordt verbouwd tot politiebureau. Dat heeft een woordvoerder van de Friese politie gezegd.

De plantage met zeshonderd rijpe plantjes zat op de bovenverdieping van een verfwinkel aan het Heer Ivostraatje. Bouwvakkers die aan het werk waren in het politiebureau, roken een wietlucht.

Volgens de politiewoordvoerder hadden mensen in de omgeving al vaker een wietgeur geroken. Toen de politie op het dak stroomdraden zag, namen agenten een kijkje. De 50-jarige eigenaar en zijn vrouw zijn aangehouden, evenals de 34-jarige huurder.

Wietplantage naast Fries politiebureau
Wietplantage naast Fries politiebureau (Foto: ANP)

Demonstratie tegen kernenergie trekt 250 mensen

De demonstratie die woensdag in Middelburg wordt gehouden tegen kernenergie heeft ongeveer 250 betogers getrokken. "Het is fantastisch, we waren al tevreden geweest met vijftig mensen", zegt directeur van milieuorganisatie WISE, Peer de Rijk. De politie en de gemeente konden nog geen schatting geven.

Het protest van woensdag is een actie van WISE en Borssele 2 Nee. De betogers hebben zich verzameld bij het treinstation van Middelburg. Na een wandeltocht door de stad wordt een petitie bij energiebedrijf Delta aangeboden, dat net als de Duitse energiegigant RWE van plan is een tweede kerncentrale in Borssele te bouwen.

De actie is georganiseerd naar aanleiding van de problemen met kernreactoren in Japan. Sinds een aardbeving en een tsunami wordt sinds vrijdag met man en macht gewerkt om de gevolgen van de problemen bij de centrale Fukushima Daiichi te beperken.

Een demonstratie tegen kernenergie in Duitsland trok zaterdag tienduizenden demonstranten. De demonstratie stond al langer gepland. De regering daar besloot, met de verkiezingen in het vooruitzicht, zeven oude kerncentrales direct voor drie maanden te sluiten.

Schumacher: "Kan voor topklasseringen gaan"

Michael Schumacher is er van overtuigd dat de Mercedes Grand Prix W02 mee kan gaan doen om de hoogste plaatsen in de Formule 1. De zevenvoudig wereldkampioen sprak dit vertrouwen uit nadat de laatste wintertest in Barcelona voor het team zeer goed verlopen is.

Schumacher zette met de Mercedes de snelste tijd tijdens de wintertest in Barcelona neer, maar blijft desondanks nog wat terughoudend. "We gaan de goede kant op. We zijn in een goede positie dit jaar. Maar of we ook een winnende auto hebben, moet ik de eerste races afwachten. We kunnen in ieder geval meedoen om de topklasseringen en dat is goed nieuws. Het team heeft geweldig werk verzet," zei de Duitser tegen persbureau SID.

Volgens de zevenvoudig wereldkampioen zal de regerend kampioen Sebastian Vettel de man zijn waar iedereen naar kijkt in 2011. "Red Bull lijkt ontzettend sterk. Daarom is Sebastian voor mij nu de favoriet."

Kinderen krijgen les van jolig gamepersonage

De platformgame LittleBigPlanet 2 wordt door Sony verheven tot lesmateriaal. Een speciaal te downloaden pakket biedt educatieve levels voor de game. Dat schrijft het Britse gamevakblad MCV. Docenten hebben spelwerelden gemaakt waarin kinderen iets kunnen leren over bijvoorbeeld natuurkunde of biologie.

"We hopen dat de ontwikkelaars van Media Molecule het pakket in mei afgerond hebben", laat een woordvoerder van Sony weten. "Dat zou precies op tijd zijn voor de zomerse bijlessen." Naar verwachting zijn de LittleBigPlanet 2-levels bedoeld voor leerlingen in de hogere klassen van de basisschool.

LittleBigPlanet 2 werd begin januari op de markt gebracht. In de game speelt Sackboy, een schattig knuffeltje dat de speler zelf kan aankleden, de hoofdrol. Een centraal onderdeel van de game is de mogelijkheid zelf spelletjes binnen verschillende genres te maken. Deze creaties kunnen gedeeld worden via internet.

Sony probeert al langer om zijn gameproducten breder in de markt te zetten. Onder de naam ConnectEd, een contaminatie van de woorden connectie en educatie, wil Sony zijn producten in het klaslokaal krijgen ten behoeve van educatie.

Het bedrijf biedt onder andere cursussen aan, aan docenten voor bijvoorbeeld de Playstation Move. De bewegingsbesturing voor de Playstation 3 zou geschikt zijn voor bijvoorbeeld natuurkundige berekeningen met bewegingen en afstanden. In het Verenigd Koninkrijk worden in enkele scholen PSP-spelcomputers gebruikt om bijvoorbeeld presentatiesheets te volgen.


(Foto: Novum)

Explosieve oplossingen in BF3 gameplay trailer

Vandaag is de tweede episode van Battlefield 3-gameplay verschenen, genaamd Fault Line Episode 2: Good Effect On Target. Het team ligt onder vuur van een sluipschutter - die niet echt heel accuraat is - en moet dit natuurlijk lekker creatief oplossen. We kunnen weer genieten van wat Frostbite 2-geweld.

Battlefield 3 moet in de herfst uitkomen op PC, Xbox 360 en PlayStation 3. De volgende episode van Fault Line kunnen we verwachten op 30 maart 2011. We kijken er nu al naar uit.

Verheijen leidt olympische jeugddelegatie

Carl Verheijen wordt chef de mission van het Nederlands Jeugd Olympisch Team. Dat heeft sportkoepel NOCNSF vandaag bekendgemaakt. De voormalig langebaanschaatser treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader. Eddy Verheijen was chef de mission van Nederland bij de Olympische Spelen van 2006 in Turijn, waar Carl als sporter actief was.

In januari wordt de eerste editie van de Jeugd Olympisch Spelen in het Oostenrijkse Innsbruck gehouden. De Jeugd Olympische Winterspelen, voor sporters tussen de 14 en 18 jaar, volgen op de zomereditie van Singapore 2010, waar een Nederlands team deelnam.

"Ik heb er veel zin in", zegt de 35-jarige Verheijen, die vorig jaar na de Olympische Spelen van Vancouver stopte. "Na het afsluiten van mijn actieve topsportcarrière heb ik me gestort op mijn gezin en op het afronden van mijn studie. Nu wil ik graag mijn ervaring en kennis als topsporter en als organisator delen met de topsportwereld."

NOCNSF streeft er naar om steeds meer oud-topsporters in te zetten. "Zij weten als geen ander waar het in de topsport om draait", licht technisch directeur Maurits Hendriks toe. "De inzet van Carl als chef de mission van het Nederlands Jeugd Olympisch Team is hier ook een goed voorbeeld van."


Verheijen leidt olympische jeugddelegatie (Foto: Novum)

Berlusconi: Ik ben te oud voor veel seks

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is te oud voor alle seks waarvan hij beschuldigd wordt door zijn aanklagers. Dat zei hij woensdag tegen de linkse krant La Repubblica.

De 74-jarige Berlusconi staat terecht voor seks met een minderjarige en machtsmisbruik. Volgens rechtbankdocumenten zijn er 33 vrouwen, onder wie het Marokkaanse meisje Ruby Rubacuori (Ruby de Hartendief), aanwezig geweest bij feesten in de villa van Berlusconi.

"Ook al ben ik een ondeugende jongen, 33 meisjes in twee maanden lijkt me zelfs wat te veel voor een 30-jarige", zei Berlusconi tegen de krant - die naar aanleiding van het schandaal direct om zijn aftreden vroeg.

De premier heeft aangegeven bij alle hoorzittingen aanwezig te zijn. Zijn zaak vangt aan op 6 april.


Berlusconi is te oud voor veel seks (Foto: Novum)

Dragon Quest Heroes: Rocket Slime naar 3DS

Dragon Quest Heroes: Rocket Slime verschijnt eind dit jaar voor de Nintendo 3DS. Het actieavontuur is de derde soortgelijke spin-off van de populaire rollenspelserie Dragon Quest. Dat heeft game-uitgever Square Enix bekendgemaakt via een speciaal voor de game ontworpen website.

In het actieavontuur wordt gespeeld met een Slime, een bolletje slijm met een gezichtje. In dit nieuwe avontuur bestuurt de speler boten met Slimes en vinden er zeegevechten plaats tegen piraten. In de Dragon Quest-hoofdreeks zijn Slimes de simpelste vijanden die door de speler opgedronken kunnen worden om bijvoorbeeld levenskracht of magische krachten aan te vullen.

In 2003 verscheen Slime Mori Mori Dragon Quest: Shōgeki no Shippo Dan, de Japanse versie van Dragon Quest Heroes: Rocket Slime, voor de Gameboy Advance. Het tweede deel van de serie verscheen in 2006 voor de Nintendo DS. Dit betekende het debuut van de serie in Europa en de Verenigde Staten. Naar schatting heeft Square Enix een half miljoen exemplaren van de game verkocht.

Dragon Quest Heroes 3: Rocket Slime verschijnt komende winter op de Japanse markt met de naam Slime Mori Mori Dragon Quest 3: Daikaizoku to Shippodan. Gezien de positieve ontvangst van het tweede deel op de Nintendo DS is een release in de Verenigde Staten en Europa aannemelijk.


(Foto: Novum)

Mijn geheime idool

Ik durf mezelf een geëngageerd columnist te noemen. Niet meteen een goede, maar geëngageerd. Ik schrijf een wekelijkse column op FOK Frontpage, waarin ik me doorgaans opwerp voor goede smaak en sociale betrokkenheid. Waarin ik me doorgaans verzet tegen de adoratie van middelmatigheid. Columns waarin ik van tijd tot tijd de draak steek met alles wat zich Volendams en muzikant noemt. Een links bal met smaak, zou je kunnen zeggen.

[WB] Vonn neemt leiding Riesch over

In de strijd om de wereldbeker algemeen is het bij de skiesters nog altijd spannend. Lyndsey Vonn werd vandaag in Lenzerheide vierde op de afdaling. Maria Riesch, tot vandaag leidster in de wereldbeker algemeen, werd slechts zeventiende, waardoor Vonn de achterstand op Riesch meer dan goed wist te maken.

De laatste afdaling van dit seizoen werd gewonnen door de Amerikaanse Julia Manusco. Ze bleef de plaatselijke favoriete Lara Gut driekwart seconde voor.

Vonn heeft nu in het klassement om de algemene wereldbeker 27 punten voorsprong op Riesch. Er staan nog drie wereldbekerwedstrijden op het programma: de Super G, de slalom en de reuzenslalom.

Drew Barrymore regisseert romantische film

Actrice Drew Barrymore gaat de film How To Be Single regisseren. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter. Het is de tweede keer dat Barrymore op de regisseursstoel plaatsneemt.

De romantische film How To Be Single volgt een groep New Yorkers en hun liefdesleven over een periode van tien jaar. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Liz Tuccillo, die ook He's Just Not That Into You schreef. In de verfilming hiervan speelde Barrymore ook mee.

De 36-jarige Barrymore debuteerde in 2009 als regisseur met het drama Whip It, waarin ze ook een rol had. Het is op dit moment onbekend of ze ook meespeelt in How To Be Single. Barrymore's laatste acteerbaantje is in de film Everybody Loves Whales, waarin de hoofdrolspelers proberen drie grijze walvissen te redden. Die film komt volgend jaar uit.


Drew Barrymore (Foto: Novum)

Anonieme e-mail met soa-alarm

Hoe vertel je je voormalige bedpartners dat je een soa hebt? Veel mensen durven dit uit schaamte, angst voor reputatieschade of uit religieus oogpunt niet persoonlijk te vertellen. Via de website SoaAlarm.nl is het vanaf woensdag mogelijk om anoniem e-mails aan exen te versturen. Hierin staat de mededeling dat iemand in de omgeving een seksueel overdraagbare aandoening heeft en wordt de ontvanger aangeraden zich ook te laten testen.

"Op soa’s heerst nog steeds een taboe. Natuurlijk is het beter als iedereen het open durft te vertellen, maar dat is helaas niet zo", zegt initiatiefnemer David van Driel. Hij verwacht dat dit jaar meer dan tienduizend mensen gebruik gaan maken van de website.

Elk jaar lopen zo’n honderdduizend mensen in Nederland een soa op.

Anonieme e-mail met soa-alarm
Meld soa anoniem (Foto: ANP)

Ubisoft beschuldigd van piraterij eigen muziek

Ubisoft zou zich schuldig maken aan het downloaden van hun eigen Assassins Creed: Brotherhood soundtrack, en deze doorverkopen als onderdeel van de Digital Deluxe Edition van de PC-game. De beschuldiging wordt gemaakt door een Reddit-gebruiker, die iets raars ontdekte bij het afspelen van zijn (volgens hem gekochte) soundtrack.

Zoals via de link te zien is zou de muziek 'encoded by arsa13' zijn, die in verband wordt gebracht met het beschikbaar maken van de illegale versie van deze soundtrack. De kans is klein dat er zo'n 'handtekening' in de officiële versie van de soundtrack zou zitten. Net als Eurogamer vragen we ons nu af: Maakt Ubisoft zich schuldig aan muziekpiraterij, of is het een gehaaide poging tot smaad?

Slang sterft door siliconenvergiftiging

Een boa constrictor heeft een beet in de met siliconen gevulde borsten van fotomodel Orit Fox met de dood moeten bekopen. Fox heeft het voorval wel overleefd.

De slang was met het model op een fotoshoot. De shoot ging prima en Fox deed haar best om erotisch over te komen. Toen ze de kop van het beest in de buurt van haar borsten hield, besloot deze een duit in het zakje te doen en hapte toe.

Fox werd direct naar het ziekenhuis gebracht waar ze een tetanusprik kreeg. Ze maakt het weer goed, de slang heeft echter een siliconenvergiftiging opgelopen en is overleden.


Dodelijke siliconen

FIA denkt over proef met achtervleugels

Autosportfederatie FIA denkt er over na om een deel van de vrije trainingen in Australië te reserveren om het concept van de beweegbare achtervleugel uit te testen. Tot nu toe is het systeem onbeperkt gebruikt, maar nog niet onder raceomstandigheden getest.

In races mag de beweegbare achtervleugel alleen worden gebruikt op 600 meter van het rechte stuk om zo het inhalen te kunnen bevorderen. De rijder die het systeem kan activeren moet minder dan een seconde achter zijn voorligger rijden. In theorie werkt het systeem, maar een praktijktest is er nog niet geweest.

"We hebben het hierover gehad, maar er is nog geen beslissing genomen. Op de donderdag voor de race gaan we bepalen of een deel van de vrije trainingen kan worden besteed aan het uitproberen van de verstelbare achtervleugel, en de bijbehorende tijdwaarneming," zei FIA-directeur Charlie Whiting.

Hij verwacht niet dat de toeschouwers door het systeem in verwarring zullen worden gebracht. "Daar is geen enkele reden toe Op de baan worden de zone waarin het verschil wordt gemeten en het punt waarop de vleugel mag worden versteld duidelijk aangegeven. Bovendien krijgen de televisiekijkers in beeld te zien wanneer het systeem wordt geactiveerd."

Mourinho: "Ik ben deel van Champions League-historie"

José Mourinho stelt in aanloop naar de wedstrijd tegen Olympique Lyon dat hij deel uitmaakt van de geschiedenis van de Champions League. Mourinho hoopt ook dit seizoen de Champions League te winnen. Eerder won hij de kampioenenstrijd met FC Porto en vorig jaar met Internazionale.

"Je moet de Champions League gewonnen hebben voordat je onderdeel uitmaakt van de historie", zegt de trainer volgens Voetbal International. "Ik heb de Cup met de grote oren al twee keer gewonnen en maak onderhand deel uit van de geschiedenis van de Champions League. Als het aan mij ligt blijft het hier niet bij en win ik hem voor de derde keer, maar er is nog een lange weg te gaan", vervolgt hij.

Vanavond speelt Real Madrid de return tegen Olympique Lyon. De heenwedstrijd in Frankrijk eindigde in 1-1. "Ik weet precies wat ik wil en heb al een tactisch plan opgesteld. Het enige dat telt is het resultaat. We moeten zorgen dat we een ronde verder komen. Het maakt mij niet uit hoe dat gebeurt. Het wordt een open duel, maar we hebben wel een klein voordeel. Het is zaak dat we optimaal van de uitgoal profiteren."

Lerares (27) afgeperst na seks met leerling

De politie van Morgan County, in de Amerikaanse staat Georgia, heeft deze week een 27-jarige lerares gearresteerd omdat zij de liefde heeft bedreven met een leerling uit de tweede klas van de Morgan County Middle School in Madison. Naast de jonge juf is ook de voogd van de scholier opgepakt. Twanna Clay uit Madison heeft namelijk de lerares gechanteerd met de verboden vrijpartij.

Laura Dyar uit Watkinsville, lerares en trainster van cheerleaders op de bewuste middelbare school, wordt beschuldigd van verleiding en seksueel misbruik van een kind. Toen de 21-jarige voogd van het slachtoffer lucht kreeg van de zaak, stapte zij echter niet naar de politie. In plaats daarvan besloot zij geld te eisen van Dyar met de toezegging dat zij dan haar mond zou houden.

Het is helaas niet bekend wat de chantage Clay heeft opgeleverd. Zij wordt nu aangeklaagd wegens diefstal door afpersing.

Laura Dyer
Laura Dyar

Politie haalt 1,8 kilometer visnet uit IJsselmeer

De politie heeft maandag en dinsdag zestien illegale visnetten uit het IJsselmeer gehaald. De totale lengte van de zogenoemde staande netten bedroeg 1860 meter. De eigenaar van tien van de netten bleek een visser uit Urk, die een proces-verbaal krijgt. Alle netten zijn in beslag genomen.

Vergunninghouders mogen nog tot vrijdag met staande netten vissen. Tijdens controles trof de waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten echter tien staande netten aan, waarvan alleen de twee netten aan de uiteinden voorzien waren van het verplichte merkteken.

De zes netten in het midden waren echter niet voorzien van dit teken en dus illegaal. Bovendien waren alle netten 140 meter lang terwijl maximaal 100 meter is toegestaan.

Dinsdag trof de waterpolitie vier staande netten aan die ook niet waren voorzien van een merkteken. Een net had een lengte van 160 meter. De politie stelt een onderzoek in om de eigenaar van deze netten te achterhalen.

Janet Jackson gaat film produceren

Janet Jackson heeft een overeenkomst met filmmaatschappij Lionsgate gesloten om een film te selecteren, ontwikkelen en uiteindelijk te produceren. Het zal voor haar de eerste keer zijn dat ze een film produceert.

Janet is benaderd door Lionsgate, omdat de filmmaatschappij vindt dat ze heel krachtig en met veel energie op het witte doek aanwezig is. Ze denken dat ze deze kracht en energie ook achter de schermen zal tonen. Janet speelde al eerder in films van Lionsgate. Zo speelde ze in drie films van Tyler Perry, namelijk Why Did I Get Married, Why Did I Get Married Too en For Colored Girls.

Maar Janet is vooral bekend van haar muziek. Op dit moment is ze nog bezig met haar Number Ones: Up Close and Personal-wereldtournee. Ondanks dat Janets muziekcarrière heel succesvol is, zijn films altijd haar eerste liefde geweest.

Welke film Janet gaat produceren is nog niet bekend. Ze is door diverse mensen benaderd, maar zegt dat haar voorkeur vooral uitgaat naar een film noir.

IJssel geblokkeerd door vastgelopen schip

Het vaarverkeer op de IJssel is bij Zwolle woensdag uren gestremd geweest door een binnenvaartschip dat dwars op de rivier was komen te liggen. Een sleepboot heeft het 110 meter lange schip om 10.30 uur vlotgetrokken. Dat meldt Rijkswaterstaat.

De Vlieland, geladen met zand en grind, blokkeerde vanaf 03.30 uur de rivier. Volgens Rijkswaterstaat dacht de schipper dat er iets tegen zijn roer aankwam. Hij voer daarom een stukje achteruit. Bij die manoeuvre is de stuurinstallatie buiten bedrijf geraakt, waarna het schip vast kwam te liggen op de bodem van de rivier.

Volgens Rijkswaterstaat kwamen 'enkele' andere schepen stil te liggen vanwege de geblokkeerde IJssel.

Koblenko maakt kans op hoofdrol in Russische film

Victoria Koblenko maakt een goede kans op de hoofdrol in een Russische film. De 30-jarige actrice van Oekraïense afkomst verbleef de afgelopen dagen in Moskou, waar ze op uitnodiging van twee vooraanstaande filmmakers audities deed.

De film is een liefdestragedie die zich afspeelt tijdens de Russische bankcrisis eind jaren negentig en de aanslagen in New York drie jaar later, schrijft het AD woensdag. "Meer zeg ik niet, want ik ben behoorlijk bijgelovig. Als ik in dit stadium te veel prijsgeef, gaat het misschien niet door", zegt Koblenko tegen de krant.

Koblenko werd in Nederland bekend door Goede Tijden, Slechte Tijden, waarin ze van 2000 tot 2005 een vaste rol vertolkte. Vorig jaar keerde ze tijdelijk terug in de soap.


Koblenko mogelijk in Russische film (Foto: Novum)

Pirelli wil De la Rosa nog één keer laten testen

Bandenfabrikant Pirelli wil coureur Pedro de la Rosa nog één keer met de Formule 1-banden voor het seizoen laten testen voordat er een opvolger voor de Spanjaard aangewezen wordt. Onlangs werd bekend dat De la Rosa terugkeert bij McLaren om daar de MP4-26 verder te ontwikkelen.

Pirelli heeft naar nu blijkt toch gekozen om enkele tests met een geüpdate Toyota uit te gaan voeren. De eerste bandentest staat in april in Istanbul op het programma. Dat het Italiaanse bedrijf wil dat De la Rosa daar rijdt heeft te maken met continuïteit. De Spanjaard kan zo de nieuwe auto vergelijken met de oude, waardoor de testdata in de toekomst betrouwbaar zal blijven.

Pirelli motorsportbaas Paul Hembery ziet in het aantrekken van een nieuwe testrijder nog wel een probleem, omdat er nauwelijks ervaren coureurs in de markt zijn. Hij hoopt hier binnenkort een oplossing voor te hebben.

Bony: "Vitesse speelt later tegen Real Madrid"

Wilfried Bony is vastberaden om er bij Vitesse alles uit te halen wat erin zit. Hij ziet zichzelf in de toekomst met de Arnhemmers wel tegen Real Madrid spelen.

Wilfried Bony kwam deze winter voor 3,5 miljoen euro over van Sparta Praag naar Vitesse. Hij vertelt in gesprek met De Pers welke aanbiedingen er nog meer voor hem waren. "Sunderland, Hoffenheim, Stade Rennes, Bursaspor. En ik dacht ook Galatasaray." Dat het vervolgens de club uit Arnhem werd, kan hij wel verklaren. "Zij boden Sparta Praag het meeste hè. Dus nu ga ik er hier alles uit halen wat erin zit."

Hij kan de situatie bij Vitesse niet vergelijken met Sparta Praag, een club die in de Europa League speelt. "En soms zelfs een voorronde van de Champions League. Maar toen Vitesse zijn plannen voor de toekomst had uitgelegd, heb ik me aan hen verbonden. In de toekomst kan ik hier alsnog tegen Real Madrid en Manchester United spelen. Dat is het doel en daar geloof ik in."

Bony doelt op de plannen van Jordania, die Vitesse over drie jaar als landskampioen wil zien. De ambities van Bony zijn nog heviger. "Waarom kunnen we niet volgend seizoen al meedoen om het kampioenschap? Ik vecht altijd om de beste te worden", zegt hij. Die motivatie heeft hij altijd gehad.

Toen hij zijn vader vertelde dat hij voetballer wilde worden, kreeg hij een boze reactie. "Hij betaalde veel geld voor mijn school. Iedereen wil voetballer worden, maar dat is zó moeilijk. Het merendeel slaagt niet. M’n moeder zei dat ik ervoor moest gaan. Dat heb ik gedaan. Ik heb keihard gewerkt. En inmiddels is mijn vader ook blij."

Magath ontslagen bij Schalke 04

Schalke 04 heeft trainer Felix Magath de laan uitgestuurd. Eerder leek het er nog op dat Magath de club pas in de zomer zou verlaten, maar het huwelijk tussen de trainer en de club viel niet meer te redden. Schalke 04 heeft inmiddels op de clubwebsite bekend gemaakt dat Magath per direct vertrekt.

"Vanuit de club gezien zijn er zeer goede redenen voor dit besluit", zegt voorzitter Clemens Tönnies. "Deze maken we niet bekend, maar het mag duidelijk zijn dat wat we hebben besloten in het belang van Schalke 04 is." Magath maakte ook deel uit van de raad van commissarissen van de Duitse club.

In de Duitse media gingen deze week al de geruchten dat het ontslag van Magath woensdag op de raadsvergadering van Schalke bekend zou worden gemaakt. Schalke kent een slecht seizoen in de Bundesliga en staat nu tiende. In de Champions League werd echter de kwartfinale bereikt door Valencia te verslaan en de ploeg staat ook in de finale van de Duitse beker.

Fans lieten vorige week weten het niet eens te zijn met het mogelijke vertrek van de trainer en wilden een speciale vergadering beleggen, waarin een nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen gekozen zou worden. Op dit moment is Clemens Tönnies nog de voorzitter.

Vijf jaar cel voor schot op straatmuzikant

Een 44-jarige man uit Nijmegen moet vijf jaar de cel in omdat hij heeft geprobeerd een Bulgaarse straatmuzikant te doden door op een slaapkamerdeur te schieten. De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat hij vorig jaar op 12 april in de woning van de straatmuzikant opzettelijk heeft geschoten.

De kogel doorboorde de deur en verwondde het slachtoffer licht aan een hand. De rechtbank stelt dat de Gelderlander ondanks dat hij ruim de tijd had om zich te bedenken toch gericht heeft geschoten. De man heeft ook enkele andere Bulgaren in de woning bedreigd met zijn vuurwapen. Verder is hij veroordeeld voor het bezit van een schietpen en bijbehorende munitie.

De officier van justitie had zeven jaar celstraf geëist. De rechtbank legde woensdag een lagere straf op, mede vanwege de 'moeilijke' persoonlijke situatie van de man. Die omstandigheid is mogelijk ook het motief van de Nijmegenaar geweest.

[WB] Cuche pakt wereldbeker afdaling

Didier Cuche heeft de wereldbeker op de afdaling gewonnen. In de laatste wereldbekerwedstrijd op de afdaling van dit seizoen, in Lenzerheide, stootte Cuche Michael Walchhofer van de troon.

Walchhofer eindigde vandaag als elfde. Cuche, die na hem van start ging, moest zesde worden om de wereldbeker voor zich op te eisen. Hij eindigde als vierde.

De overwinning ging verrassend naar de Fransman Adrien Theaux die de Oostenrijker Joachim Puchner en Aksel Lund Svindal voor wist te blijven.

Treinverkeer ontregeld door koperdiefstal

Het treinverkeer tussen Eindhoven en Maastricht was woensdagochtend ontregeld doordat koperen leidingen waren gestolen. Het ging om leidingen die slagbomen aansturen, meldt ProRail.

Als er iets schort in de apparatuur van slagbomen, gaan deze automatisch dicht. Zo moet worden voorkomen dat ze bij een storing openstaan terwijl een trein nadert.

Door de diefstal bij Susteren bleven de slagbomen urenlang dicht. Het euvel kwam rond 06.00 uur aan het licht. "Het risico bestaat dat mensen dan langs de slagboom lopen. Daarom moesten onze treinen stapvoets rijden."

Sommige treinen vielen uit. Andere liepen tot twintig minuten vertraging op. Rond 10.00 uur waren de gestolen leidingen vervangen en kon het treinverkeer weer op gang komen.

Bemanning ISS met Sojoez veilig geland

Een Amerikaanse astronaut en twee Russische kosmonauten zijn na een verblijf van vijf maanden in het Internationale Ruimtestation (ISS) veilig op aarde teruggekeerd. Hun Sojoez-capsule landde woensdagochtend volgens schema op de besneeuwde steppen van Kazachstan.

Kosmonauten Aleksandr Kaleri en Oleg Skripotsjka en astronaut Scott Kelly verkeren in goede gezondheid. Kelly's tweelingbroer Mark vertrekt in april met het ruimteveer Endeavour naar het ISS. Dat wordt de laatste missie van de shuttle.

In het ISS zijn achtergebleven de Russische kosmonaut Dmitri Kondratjev, de Italiaanse astronaut Paolo Nespoli en de Amerikaanse Catherine Coleman. Dat drietal komt over ongeveer drie maanden terug naar aarde.


Bemanning ISS met Sojoez veilig geland (Foto: Novum)

Asfalt gesmolten door brandende Ferrari

Door een brandende Ferrari op de A29 ter hoogte van Westmaas is dinsdag een oppervlakte van 4 vierkante meter asfalt gesmolten. De vlammen ontstonden door een nog onbekende oorzaak, meldt de politie woensdag.

De 51-jarige bestuurder hoorde wat getik dat werd gevolgd door een knal. De vlammen sloegen vervolgens via het dashboard de auto in. De man kon op tijd uitstappen. Door de hevige rookontwikkeling werd de rijksweg korte tijd in beide richtingen afgesloten. De Ferrari is total loss.

DVD: Louis Malle Collection

De Franse regisseur Louis Malle (1932-1995) is niet zo gemakkelijk in een hokje te stoppen. Hij maakte zowel in de VS als in Frankrijk films en beperkte zich niet tot één genre. Hij hoort niet tot de harde kern van de Nouvelle Vague, maar bepaalde kenmerken van deze stroming uit de jaren '50 en '60 (zoals bijvoorbeeld het filmen op locatie in plaats van in de studio) keren wel terug in zijn werk. Vier Franse films (te weten het wat afstandelijke doch intrigerende Ascenseur pour l'échafaud, het meesterwerk Au revoir les enfants, het onthutsende Lacombe Lucien en het danig gedateerde Les Amants) uit zijn tientallen titels tellende oeuvre zijn nu samengebracht op de Louis Malle Collection.

Cover

 

Wilders wijst OM terecht in zitting

PVV-leider Geert Wilders heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag terechtgewezen tijdens een zitting. De officier van justitie had beweerd dat in zijn film Fitna een pagina uit de koran wordt gescheurd.

Wilders wees er tijdens de zitting op dat dit niet het geval is. In de film wordt alleen een pagina van de koran beetgepakt, waarna een scheurgeluid is te horen. Dan wordt duidelijk gemaakt dat het om een pagina uit een telefoongids gaat. Wilders vroeg zich in de rechtszaal af of het OM vooruitloopt op een vervolg van zijn eerste film. De officier bood haar excuses aan.

In een eerdere zitting had advocaat Bram Moszkowicz gesteld dat het OM Wilders niet mag vervolgen. Woensdag verdedigde het OM zich daartegen. De rechtbank van Amsterdam bepaalt 30 maart of het proces door kan gaan of niet.


Het gesteggel rond Geert duurt voort (Foto: Novum)

Wozniacki naar kwartfinale Indian Wells

Caroline Wozniacki heeft de kwartfinale van het tennistoernooi van Indian Wells bereikt. De als eerste geplaatste Deense was met 2-6, 6-3, 6-1 te sterk voor Alisa Kleybanova uit Rusland. De Wit-Russiche Victoria Azarenka (8), die Agnieszka Radwanska naar huis stuurde, is haar volgende opponente.

Wozniacki weet zich ook volgende week nog verzekerd van de eerste plaats op de wereldranglijst. Kim Clijsters, haar concurrente in de strijd om de toppositie, gaf geblesseerd op. Naast Wozniacki en Azarenka behoren ook Maria Sharapova, Shuai Peng, Shahar Peer, Yanina Wickmayer, Ana Ivanovic en Marion Bartoli tot de laatste acht.

Fors meer auto's verkocht

De autobranche herstelt zich van de economische crisis. De verkoop van nieuwe personenauto's steeg vorig jaar met bijna een kwart naar ruim 480 duizend. In totaal werd bijna 9 procent meer omzet gedraaid dan in 2009. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Na een lange periode van krimp, groeide de verkoop van auto's voor het eerst in het tweede kwartaal van 2010. In het vierde kwartaal was dat opgelopen tot bijna 12 procent. Toen werden bijna 93.000 auto's verkocht, 30 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Door de opkrabbelende economie gingen bovendien minder autobedrijven failliet. Het aantal faillissementen halveerde ten opzichte van 2009.

Doodle Jump krijgt nieuw leven met Kinect

Het behendigheidsspel Doodle Jump verschijnt binnenkort voor de iPad en de bewegingsgevoelige Kinect-camera voor de Xbox 360. Dat heeft gamestudio Lima Sky bekendgemaakt toen het bedrijf dinsdag onthulde dat het spel tien miljoen keer is verkocht op de iPhone. Doodle Jump werd in april 2009 op de markt gebracht.

Waar het erg voor de hand ligt dat de iPad-versie lijkt op het iPhone-spelletje, is er onduidelijkheid over de Kinect-versie. In Doodle Jump moet een personage van platform naar platform springen zonder in de afgrond te vallen. Of spelers binnenkort springend voor hun televisie staan, is niet bekend.

Doodle Jump was een van de eerste grote iPhone-hits, maar is naar de achtergrond verdrongen door het tactische Angry Birds. De makers van Doodle Jump brengen binnenkort een update voor het spel uit waarmee de game voorzien wordt van een meerspelerfunctie.

In januari werd bekend dat het populaire spelletje omgebouwd wordt met een thema rond de animatiefilm Hop. In plaats van een springende Doodle moet de paashaas door de levels van Doodle Jump springen. Naast dergelijke collaboraties met filmmaatschappijen wil Lima Sky speelgoed en stripboeken op de markt gaan brengen.

Russische olie steeds belangrijker voor Nederland

Rusland is sinds 2000 uitgegroeid tot de belangrijkste olieleverancier van Nederland. Een derde van de Nederlandse import kwam vorig jaar uit Rusland, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Uit Rusland importeerde Nederland vorig jaar ongeveer 18 miljoen ton olie. Het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen volgden op gepaste afstand met ongeveer 6 miljoen ton.

De enige verandering in de top drie sinds 2000 is de eerste plaats. Toen stond Saudi-Arabië met ongeveer 12 miljoen ton nog op de eerste plaats. Het Verenigd Koninkijk en Noorwegen leverden toen ieder ruim 10 miljoen ton. De hoeveelheid olie uit die landen is sindsdien afgenomen omdat een groter deel uit Rusland wordt gehaald.

In totaal haalt Nederland ongeveer 53 miljoen ton olie per jaar binnen. Dat is de afgelopen tien jaar nauwelijks veranderd.

"De Boer, Bergkamp en Jonk moeten nieuw Ajax vormen"

Johan Cruijff heeft namen genoemd betreft het technisch platform, waar hij voorzitter van is. In de plannen moet het 'supertrio' Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Wim Jonk het nieuwe grote voetbalhart gaan vormen bij Ajax.

Zij worden verantwoordelijk voor de A-selectie van Ajax, opleiding en scouting bij de Amsterdamse club. Cruijff is van mening dat dit trio er voor kan zorgen dat Ajax op termijn weer voor succes kan zorgen, onderscheidend voetbal kan spelen en Europees toptalent kan afleveren.

Ook maakt Cruijff duidelijk dat de functie van hoofd jeugdopleiding komt te vervallen. Deze functie wordt op dit moment ingevuld door Jan Olde Riekerink. Ook is niet helemaal duidelijk welke rol Danny Blind zal invullen in het technisch platform van cruijff. Hij zou wel samen met Hennie Spijkerman hoofdtrainer De Boer kunnen blijven assisteren. Daarnaast zal Blind taken in het technisch management kunnen uitvoeren.

Pokémon nog altijd goudmijn voor Nintendo

Wereldwijd hebben meer dan zeven miljoen gamers de nieuwste editie uit de Pokémon-serie gekocht. Naar schatting heeft Nintendo grofweg 30 miljoen euro opgehaald met de verkoop van Pokémon Black en Pokémon White. In Japan zijn sinds september 5,1 miljoen spellen verkocht. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten zijn de spellen een miljoen keer verkocht. Dat heeft Nintendo bekendgemaakt.

Volgens marktanalyse-website Vgchartz zijn de twee Nintendo DS-games wereldwijd de bestverkochte spellen van de afgelopen week. Ook in Nederland nemen Pokémon Black en Pokémon White de eerste twee plaatsen van de verkoop top tien in.

De Pokémon-serie kende in 1996 zijn doorbraak op de Nintendo Gameboy. Na de release van de eerste game verscheen er al snel een animatieserie en merchandising. In vijftien jaar tijd zijn meer dertig spellen rond de te verzamelen beestjes op de markt gebracht. Gamegigant Nintendo heeft in totaal meer dan 200 miljoen spellen binnen de serie verkocht.

Pokémon Black en Pokémon White worden door Nintendo bestempeld als de nieuwe, vijfde generatie Pokémon-spellen. Met de komst van de Nintendo 3DS zouden de twee games de laatste uit de serie kunnen zijn die voor de Nintendo DS geproduceerd zijn.

Minder ziekteverzuim rond carnaval

Het ziekteverzuim na carnaval is dit jaar in het zuiden van het land lager uitgevallen dan in andere jaren. De gebruikelijke piek in de ziekmeldingen op de maandag na het feest bleef dit jaar achterwege. Er meldden zich zelfs minder mensen ziek dan op een normale maandag.

Dit blijkt uit gegevens van arbodienst ArboNed, die het verzuim rond carnaval sinds 2007 bijhoudt. "Op een normale maandag registreren we 0,6 procent nieuwe verzuimgevallen in Zuid-Nederland. Op de maandag na de carnavalsweek was dit 0,4 procent", aldus een woordvoerster van ArboNed. In 2007 en 2008 lag het aantal meldingen op de maandag na carnaval 0,5 procentpunt hoger dan normaal.

In 2009 en 2010 zag ArboNed al vrijwel geen verschil meer. "Door de nasleep van de recessie zagen we een terughoudendheid in het ziekmelden."

Minder ziekteverzuim rond carnaval
Minder ziekteverzuim rond carnaval (Foto: ANP)

Japanse keizer: Geef niet op

Keizer Akihito van Japan heeft woensdag in een televisietoespraak tot de bevolking zijn medeleven betuigd met de slachtoffers van de aardbeving en tsunami van vrijdag en de Japanners opgeroepen niet op te geven. Het was voor het eerst dat Akihito in het openbaar op de ramp reageerde.

De 77-jarige keizer sprak ook zijn ernstige bezorgdheid uit over de crisis bij de Fukushima Daiichi-kerncentrale. Hij zei dat de gevolgen onvoorspelbaar zijn, maar te hopen dat de mensen die de crisis proberen te beteugelen ervoor kunnen zorgen 'dat het niet erger wordt'.

Akihito dankte allen die betrokken zijn bij het reddingswerk en de hulpverlening, waaronder buitenlandse regeringen, en drong aan op een algehele krachtinspanning om te redden wie en wat er te redden valt. "We kennen het aantal slachtoffers niet, maar ik bid dat iedereen gered kan worden."


Keizer Akihito houdt toespraak (Foto: Novum)

Ferguson blij met samenwerking Rooney en Hernandez

Sir Alex Ferguson was gisteren erg blij met de samenwerking tussen Wayne Rooney en Javier Hernandez. Manchester United versloeg Olympique Marseille en plaatste zich daarmee voor de kwartfinale van de Champions League. Hernandez was dit seizoen al zestien keer trefzeker en Ferguson moet toegeven dat hij daarmee alle verwachtingen heeft overstegen.

"We dachten dat hij een jonge knul was die vooruitgang zou boeken en eerst zou moeten wennen aan onze manier van trainen en aan het Engelse voetbal", zegt Ferguson op de clubwebsite. "Maar hij is een absolute ster gebleken en een echte aanwinst voor ons. Hij is altijd in beweging en zijn timing is perfect."

De combinatie van Hernandez met Wayne Rooney is een ideale volgens de trainer. "Ze zijn een goed team. Hun samenwerking heeft zich goed ontwikkeld. De afgelopen wedstrijden die Wayne speelde, vormde hij een echte bedreiging voor de tegenstander."

De Jong en Wüst ontvangen Ard Schenk Award

Bob de Jong en Ireen Wüst zijn gisteravond verkozen tot Schaatsers van het Jaar. Beide sporters kregen tijdens een galabijeenkomst de Ard Schenk Award uitgereikt.

De Jong liet zich in het afgelopen seizoen op de lange afstanden gelden en was nauwelijks te verslaan. Bovendien bekroonde hij dit seizoen met wereldtitels op de vijf en tien kilometer. Ook Wüst kende een erg sterke jaargang en schreef het WK allround op haar naam. Daarnaast pakte ze in Inzell ook nog goud op de 1.500 en 3.000 meter.

De prijs voor het meest veelbelovende talent in de schaatswereld ging naar Pien Keulstra. Zij pakte op het NK voor junioren de tweede plaats en deed dit tijdens het WK nog een dunnetjes over met een zilveren plak.

Zeefuik: "Ik kan dé spits van PSV worden"

Género Zeefuik krijgt in de laatste weken steeds meer vertrouwen van trainer Fred Rutten. De 20-jarige aanvaller moest het in eerste instantie met invalbeurten doen, maar kreeg afgelopen weekend in het duel tegen N.E.C. Nijmegen een basisplaats.

"Ik had afgelopen zomer weer naar een club uit de Jupiler League kunnen gaan," aldus Zeefuik, die vorig seizoen nog aan FC Dordrecht werd verhuurd, in de papieren versie van het Algemeen Dagblad. "Maar ik wilde voor mijn kans gaan bij PSV. Nu blijkt dat het een goede keuze is geweest. Was ik weer een jaar verhuurd, dan was ik daarna waarschijnlijk definitief vertrokken bij PSV."

PSV neemt het morgenavond in de Europa League op tegen Glasgow Rangers. De Eindhovense formatie moet in Glasgow een doelpuntloos gelijkspel ongedaan maken. De verwachting is dat Rutten dan weer voor Marcus Berg, de spits die al enkele weken uit vorm is, zal kiezen.

"Ik denk dat de trainer voor ervaring kiest. Maar ook als ik moet invallen, zal ik scherp zijn. Ik moet nog veel leren. Maar ik kan dé spits van PSV worden", besloot Zeefuik.

Hiphopartiest Nate Dogg (41) overleden

Hiphopartiest Nate Dogg is dinsdag op 41-jarige leeftijd overleden. De doodsoorzaak is niet bekend.

De familie van Nate Dogg heeft zijn overlijden bekendgemaakt aan de Amerikaanse krant Press Telegram. Hij kampte al enige jaren met gezondheidsproblemen. In 2007 en 2008 werd hij getroffen door een beroerte.

Nate Dogg, die eigenlijk Nathaniel Dwayne Hale heet, is vooral bekend van zijn samenwerkingen met Dr. Dre, Snoop Dogg en Warren G, waaronder The Next Episode uit 2000 en Regulate uit 1994. Hij bracht drie soloalbums uit.


Hiphopartiest Nate Dogg (41) overleden (Foto: Novum)

Verhoeven komt nooit bij McDonald's

Jeroen Verhoeven staat momenteel in het doel van Ajax, omdat Maarten Stekelenburg afgelopen week een gebroken duim opliep. Daarnaast is tweede keus Kenneth Vermeer nog niet wedstrijdfit. Daardoor staat de voormalig keeper van FC Volendam onder de lat.

Verhoeven weet dat hij niet de meest slanke keeper van de Eredivisie is. Toch probeert hij de vooroordelen enigszins in de kiem te smoren. "Tegen vooroordelen vechten heeft geen zin," aldus de sluitpost, die het afgelopen weekend flink moest ontgelden. "Er wordt een beeld gecreëerd alsof ik rechtstreeks van de training naar McDonald’s rijd. Maar ik kan je verzekeren: ik kom daar nóóit. Is ook niet mogelijk trouwens met alle 'social media'."

De derde keeper van Ajax staat traint zeven keer per week, geeft daarbij alles en let ook op zijn voeding. "Ik verzorg mijn lichaam goed, heb alleen mijn hand gebroken, omdat ik zo nodig over een poortje moest springen, struikelde en op mijn arm viel, maar ben verder nooit één dag geblesseerd geweest."

Ajax zou Verhoeven aanvankelijk ook zeven kilo af willen laten vallen. Dit schoot de Naardenaar echter in het verkeerde keelgat. "Als ik zou weten hoe ik gewicht moest verliezen, zou ik heel slank zijn. Er is zelfs één diëtiste geweest die zei dat ik juist meer moest eten. Bij FC Volendam liep ik voor de trainingen drie kwartier rondom het veld en had ik na afloop in de sportschool een personal trainer. Ik doe er alles aan om af te vallen, train extra, maar het werkt gewoon niet."

Toch realiseert Verhoeven zich ook dat hij altijd in verband zal worden gebracht met zijn omvang. "Ik zal altijd commentaar op mijn lichaam krijgen," aldus de doelman, die morgenavond met Ajax tegen Spartak Moskou speelt. "Ik doe er alles aan om het positieve uit mijn 'zwakke punt' te halen. Als Piet Schrijvers uitkwam, ging ook iedereen aan de kant."

Dieven plunderen redactie Gay Krant

Op de redactie van de Gay Krant in het Brabantse Best is dinsdagavond ingebroken. De dieven zijn aan de haal gegaan met diverse computers, meldt de krant woensdag.

De inbrekers wisten een zijdeur met geweld open te breken, waarop zij onder meer de laptop en bureaucomputer van hoofdredacteur Henk Krol buit maakten. De ledenadministratie bleef gespaard. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

N'Kufo alweer weg bij Seattle Sounders

Het avontuur van Blaise N'Kufo bij de Seattle Sounders is ten einde gekomen. Dit heeft de Amerikaanse ploeg op de officiële website laten weten.

N'Kufo maakte afgelopen seizoen de overstap van FC Twente naar de Verenigde Staten. Sindsdien speelde hij zestien wedstrijden en trof daarin vijf keer doel. Het hoge salaris van de Zwitser was de Amerikaanse ploeg echter een doorn in het oog, waardoor het contract nu ontbonden is.

"Deze beslissing toont onze flexibiliteit als het gaat om het salarisplafond," lichtte Adrian Hanauer, manager van de Seattle Sounders, kort toe. "We willen Blaise bedanken voor zijn inzet voor het team. Blaise is een goed persoon en we wensen hem niets minder dan het beste."

Het is nog niet bekend wat N'Kufo nu gaat doen.

'Bedrijf moet verkeersveiligheid in beleid opnemen'

Bedrijven moeten in hun arbobeleid meer aandacht besteden aan het voorkomen van verkeersongevallen. Jaarlijks vallen in Nederland namelijk ongeveer 60 doden en 750 gewonden onder mensen die voor hun werk op weg zijn, concludeert TNO woensdag in een onderzoek.

Van de beroepen op de weg is vrachtwagenchauffeur volgens TNO het gevaarlijkste beroep. Daarna volgen agent en brandweerman op de tweede plaats, gevolgd door postbezorgers. Loodgieters staan op de vierde plaats. Hun bestelauto's zijn betrokken bij bijna één op de vijf verkeersongevallen tijdens het werk.

Innovatiedirecteur Arbeid bij TNO Paulien Bongers wijst erop dat werkgevers in het buitenland al ervaring hebben opgebouwd in het voorkomen van ongelukken. Daar worden de ogen van chauffeurs op kosten van het bedrijf getest, krijgen ze gratis rijcursussen en kunnen ze alleen kiezen uit veilige en degelijke leaseauto's. De vlotte auto's worden van tevoren uit de selectiemogelijkheden geschrapt.

Transportbedrijven zouden er volgens haar ook goed aan doen om 'vermoeidheidsmanagement' in te zetten. Dat houdt in dat een bedrijf een frisse chauffeur inzet als een collega onderweg zegt moe te zijn. "Werkgevers hebben vaak geen idee van de kosten die verkeersongelukken met zich meebrengen. Laat staan de imagoschade als een vrachtwagen met jouw logo erop net een fataal ongeluk heeft veroorzaakt."

Kamermeerderheid wil hardere aanpak bonussen

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) moet banken harder aanpakken bij het geven van bonussen. Dat vindt een Kamermeerderheid van PvdA, PVV, SP en GroenLinks, meldt de NOS woensdag.

De PVV vindt dat banken helemaal geen bonussen meer mogen verstrekken 'zolang Henk en Ingrid de broekriem moeten aanhalen'. Vooral banken die staatssteun hebben gekregen zouden dat niet meer moeten doen en eerdere bonussen moeten terugbetalen.

Vorige week pleitte ook de VVD voor een hardere aanpak van bonussen. De partij wil dat de Nederlandsche Bank de bankvergunning in moet kunnen trekken als bankiers een te hoog salaris dreigen te ontvangen.

Woensdag praat de Kamer praat over de conclusies van het eindrapport van commissie-De Wit over de kredietcrisis.

Japanse voetbalbond schrapt oefenwedstrijd

De oefeninterland Japan - Montenegro, die 25 maart zou worden gespeeld, is door de Japanse voetbalbond afgelast. De wedstrijd zou worden gespeeld in Shizuoka dat ten zuidwesten van Tokyo ligt. De bond acht het, na de natuurramp die Japan vorige week trof, onverantwoord om het duel te laten doorgaan.

Zondag zei de Japanse voetbalbond nog dat de wedstrijd wel zou doorgaan. Nu er echter een nucleaire ramp dreigt in Japan is de voetbalbond van mening veranderd.

Of de oefeninterland tegen Nieuw-Zeeland op 29 maart wel doorgaat is nog onzeker.

Duke Nukem krijgt verrassende rating

Duke Nukem Forever heeft een 18+ rating gekregen van de British Board of Film Classification. Niet geheel verrassend natuurlijk gezien de content van de game. Seks, geweld, drugs en foute taal zorgen ervoor dat de Duke zijn 18+ rating heeft gekregen. Meer goed nieuws is dat er geen dingen uitgeknipt hoeven te worden.

Het kan voorkomen dat een developer bepaalde stukken uit de game moet halen omdat ze te ver gaan of niet geschikt voor een 18+ rating. Duke Nukem hoefde niks te knippen waardoor we de game kunnen spelen zoals die bedoeld was. Rond 6 mei wordt de game in de schappen verwacht. Denken we. Hopen we. We wachten het af.

dukenukem

Tom Hanks in piratenfilm

De kans is groot dat Tom Hanks (Forrest Gump, Saving Private Ryan) de rol van Capt. Richard Philips gaat spelen in een tot op dit moment ongetiteld project. Philips was de kapitein van de MV Maersk Alabama, toen het schip in april 2009 werd gekaapt door Somalische piraten.

Philips is wereldwijd bekend doordat hij zich vrijwillig liet gijzelen, in ruil voor de bescherming van zijn bemanning. Na een drietal dagen in de gevangenis, werd hij gered door een team van de Navy SEALs. Tijdens deze reddingsactie werden drie Somalische piraten gedood.

Het project is gebaseerd op de memoires van Philips, genaamd A Captain's Duty: Somali Pirates, Navy SEALS, and Dangerous Days at Sea. Vorig jaar werd de verfilming al aangekondigd door producenten Michael DeLuca, Kevin Spacey, Dana Brunetti and Scott Rudin, die eerder verantwoordelijk waren voor The Social Network. De regisseur die dit project moet leiden is nog niet bekend. Wel is het duidelijk dat Billy Ray (The Hunger Games, State of Play) inmiddels is ingehuurd om het script te schrijven.

Tom Hanks
Tom Hanks is eerste gegadigde om rol van kapitein te spelen

[NBA] Bulls te sterk voor Wizards

In de Amerikaanse NBA heeft Chicago Bulls de leiding genomen in de Eastern Conference. De Bulls wonnen met 98-79 van Washington Wizards.

Met 23 punten was Derrick Rose topcorer bij Chicago. Luol Deng was goed voor twintig punten voor de Bulls. Door de overwinning nam Chicago de koppositie over van Boston Celtics dat één keer minder heeft gewonnen.

In de Western Conference ging Dallas Mavericks met 104-101 onderuit tegen Portland Trail Blazers. Bij Portland was LaMarcus Aldridge met dertig punten de grote man.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Atlanta Milwaukee 110-85
Indiana New York 119-117
Chicago Washington 98-79
Portland Dallas 104-101

Meer 'verkeershufters' op cursus

De politie heeft vorig jaar een kwart meer automobilisten op een verplichte driedaagse gedragscursus gestuurd dan in het jaar daarvoor. In totaal gingen 1287 automobilisten op cursus, schrijft het AD woensdag.

Ook zijn meer beginnend bestuurders op alcoholcursus gestuurd. Dat aantal steeg van 775 in 2009 naar 830 vorig jaar. Het aantal deelnemers voor de gewone cursus van beschonken bestuurders steeg van 7315 naar 8189.

Weggebruikers kunnen na twee overtredingen naar de bijscholing voor 'verkeershufters' worden gestuurd. Het gaat dan om mensen die bijvoorbeeld bumperkleven, door rood rijden of racen. De kosten, ongeveer 800 euro, moeten ze zelf ophoesten. Bij de cursus moeten automobilisten groepsgesprekken houden en worden ze op de gevaren van hun gedrag gewezen.

De maatregel is in 2008 ingevoerd. Het is volgens het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen onder agenten steeds populairder om automobilisten op cursus te sturen.

Projectleider Rob van Beekum onderscheidt in de krant drie groepen. Zo is er een grote groep met ruime ervaring op de weg die zichzelf verkeerd gedrag heeft aangeleerd, bijvoorbeeld geen richting aangeven. "Ze gaan sommige verkeersregels zelfs bediscussiëren."

Een tweede groep bestaat uit jongeren onder de 25, die nogal eens roekeloos willen rijden. Dan zijn er nog de 'ware verkeershufters', die zich koning op de weg wanen. "Ze nemen daarnaast ook erg veel moeite anderen op hun fouten te wijzen, doorgaans door er dan zelf weer achteraan te scheuren."

De meeste deelnemers vinden het volgens Van Beekum nergens op slaan dat ze op cursus worden gestuurd. Een deel zou na drie dagen toegeven wat geleerd te hebben. Vorig jaar moesten 315 cursisten alsnog hun rijbewijs inleveren. Meestal omdat ze niet kwamen opdagen. Een eerste onderzoek moet over vier jaar uitwijzen of de cursus effect heeft.

GroenLinks en VVD willen anonieme kortingskaart OV

Een anonieme roze OV-chipkaart moet het voor senioren mogelijk maken met korting te reizen zonder dat ze hun identiteit hoeven prijs te geven. Dat vinden GroenLinks en VVD.

Nu kunnen senioren en anderen die in het openbaar vervoer recht hebben op korting alleen met korting reizen als ze zich laten registreren. Hun reisgegevens worden dan aan hun persoon gekoppeld. Degenen die dat niet willen, kunnen door de invoering van de OV-chipkaart geen korting krijgen.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent en VVD-Kamerlid Charlie Aptroot wijzen erop dat bij de introductie van de OV-chipkaart is verzekerd dat voor iedereen de privacy gewaarborgd is. "Privacy is kennelijk alleen gegarandeerd als je daar extra voor wilt betalen."

Een nadeel van een anonieme chipkaart is dat ze gemakkelijk aan jongere familieleden kunnen worden gegeven. Om dat te voorkomen zou de kaart roze moeten worden gemaakt. De strippenkaart voor mensen met korting is ook roze. Zo kan de chauffeur meteen zien of degene die de kaart gebruikt wel oud genoeg is om met korting te mogen reizen.

Film: Sanctum

In 2009 liet regisseur James Cameron (Aliens) zien hoe 3D echt bedoeld is in de kaskraker Avatar. Sindsdien volgden vele andere films die met de toevoeging 'ook in 3D' hoopten meer mensen naar de film te trekken. Helaas blijkt maar bij weinig films de 3D een echte toevoeging, dus gaat James Cameron zelf maar weer aan de slag. Dit keer verzorgt hij de productie bij de film Sanctum. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal over grotduikers die in de val komen te zitten.

 

'Half-Life 1-remake zou leuk om te maken zijn'

Gabe Newell, de grote baas van Valve, heeft tijdens een Steamcast aangegeven dat hij het wel leuk zou vinden een HD-remake te maken van Half-Life. Maar hij gaf ook aan dat het bedrijf eigenlijk nooit terugkijkt, maar verder wil met games, dus of het ervan komt?

In de Steamcast werd Newell gevraagd of er een moderne remake van Half-Life inhoud zou bevatten waarop het bedrijf in 1998 heeft moeten bezuinigen. "Nee, ik denk dat we gewoon nieuwe dingen zouden uitvinden", aldus Newell. "Ik bedoel, ik denk dat we veel betere spelontwerpers en ontwikkelaars zijn geworden in de tijd. Het zou leuk zijn om terug te gaan en een remake te maken".

Newell dempt de verwachtingen wel meteen: "Weet je, het is leuk om te denken over die dingen, maar je kunt bijna altijd beter vooruitgaan dan terug te kijken". Een remake zit er dus waarschijnlijk niet in.

Vragen over Half-Life 3 werden natuurlijk niet concreet beantwoord. Hun nieuwste game, Portal 2 voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3 zal volgende maand in de winkels liggen.

Half-Life 1

Film: Get Low

Sociale pijn schijnt dezelfde hersengebieden te activeren als fysieke pijn, waardoor eenzaamheid eigenlijk een verschrikkelijk fenomeen lijkt. Daarom is het vreemd dat kluizenaren dit zichzelf aandoen. Zo ook de kluizenaar die als inspiratie diende voor de film Get Low. Deze kluizenaar hield zich in de jaren '30 van de vorige eeuw voor maar liefst 40 jaar afzijdig van de samenleving. Maar dit is nog niet het vreemdste aan het verhaal. Hij wilde namelijk een feestje organiseren voor zijn begrafenis waar hij zelf aanwezig bij wilde zijn! Get Low heeft een interessant uitgangspunt, maar wordt het ook goed uitgewerkt door regisseur Aaron Schneider?

 

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de roze OV-chipkaart.

GroenLinks gaat vandaag in de Kamercommisie voor Infrastructuur en Milieu voorstellen, voor ouderen een roze OV-chipkaart in te voeren. Nu kunnen mensen die bejaardenkorting willen, dat uitsluitend krijgen met een persoonlijke OV-chipkaart, met pasfoto. Wat GroenLinks betreft, kunnen ze dat straks ook met een anonieme kaart. GroenLinks slaat lelijk de plank mis, al was het maar omdat bejaardenkorting niet meer van deze tijd is: zestigplussers zijn gemiddeld rijker dan zestigminners!

Ubisofts Guitar Hero-alternatief

Gisteren kwam Ubisoft met het nieuws dat ze Rocksmith, een gitaarspel, uit gaan brengen. Nu is er ook een trailer uit om te laten zien wat ze nu eigenlijk aan het maken zijn. Mensen die gitaar willen leren spelen kunnen 45 nummers meespelen in de game, van onder meer de Rolling Stones, David Bowie, The Animals en Nirvana.

Het spel zal inclusief een inputjack verkocht worden, waarmee je een echte gitaar kan inpluggen om te gebruiken in spel. Het schijnt dat Ubisoft aan het onderhandelen is met bedrijven als Gibson om een pakket van 200 dollar samen te kunnen stellen met spel en gitaar.

Rocksmith moet samen met de gitaar zo'n tweehonderd dollar kosten. Het spel komt in september uit voor de Xbox 360 en PlayStation 3.

Rummenigge: "Van Gaal maakt seizoen af"

De dramatische uitschakeling van Bayern München in de achtste finale van de Champions League heeft geen consequenties voor trainer Louis van Gaal. De oefenmeester maakt het seizoen af in Beieren, zo liet bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge weten na de nederlaag tegen Internazionale (2-3).

"Kijk, we zijn allemaal teleurgesteld over het resultaat, maar wat we hebben besloten blijft staan", aldus Rummenigge. Bayern München en Van Gaal kwamen begin vorige week overeen dat de Nederlandse trainer na dit seizoen vertrekt, vanwege een "verschil van opvatting over de strategie". De positie van de 59-jarige Amsterdammer stond op dat moment al onder druk na een reeks teleurstellende resultaten.

Van Gaal moet met Bayern München in de Bundesliga kwalificatie voor de Champions League veiligstellen.

Rummenigge: Van Gaal maakt seizoen af
Rummenigge: Van Gaal maakt seizoen af (Foto: ANP)

Federer verder, Clijsters geeft op

Roger Federer heeft dinsdag een overtuigende 6-0, 6-2 zege geboekt op Juan Antonio Chela. De Zwitser gaf zijn Argentijnse tegenstander in Indian Wells geen moment het gevoel dat hij voor een stunt kon zorgen. Pas nadat Federer de eerste set binnen een half uur naar zich toe had getrokken, won Chela zijn eerste game. Daar zou er nog een bijkomen.

Stanisla Wawrinka won met 7-5, 6-3 van Marin Cilic. De als twaalfde geplaatste Zwitser neemt het in de achtste finale op tegen Tomas Berdych. Viktor Troicki klopte Michaël Llodra met tweemaal 6-3. De Serviër ontmoet zijn landgenoot Novak Djokovic.

Kim Clijsters staakte de strijd. De Belgische had tegen Marion Bartoli te veel last van een schouderblessure. Daar klaagde ze al na haar zege in de derde ronde tegen Sara Errani over. Clijsters had tegen Bartoli de eerste set met 6-3 gewonnen. De Française had een 3-1 voorsprong in het tweede bedrijf. Bartoli neemt het nu op tegen Ana Ivanovic.

Albert Heijn België belooft Hollandse prijzen

Albert Heijn opent woensdag in Brasschaat, bij Antwerpen, zijn eerste Belgische vestiging. Het bedrijf houdt rekening met de wensen van zijn nieuwe klanten, zo kondigt Corné Mulders, manager van Albert Heijn België aan.

Van de 12.000 aangeboden artikelen zijn er 1500 'Belgisch' en niet verkrijgbaar in Nederland. Maar de prijzen zijn wel 'Hollands', verzekert Mulders.

Burgemeester Dirk De Kort van Brasschaat is blij met de komst van de Nederlandse supermarktketen naar zijn gemeente. Hij verwacht dat die een stimulerend effect heeft op de plaatselijke middenstand. De Belgische supermarktketen Delhaize heeft zijn winkel in Brasschaat al vernieuwd. Ook concurrent Colruyt heeft een bouwaanvraag ingediend.

Albert Heijn wil uiteindelijk tweehonderd vestigingen in België openen.

Albert Heijn België belooft Hollandse prijzen
Albert Heijn België belooft Hollandse prijzen (Foto: ANP)

Beurs van Tokio stijgt na twee dagen kaalslag

Na twee dagen van fors verlies onder invloed van een dreigende nucleaire catastrofe, heeft de Japanse Nikkei-index woensdag iets van het verlies goedgemaakt. De index steeg in korte tijd 6 procent.

Dinsdag verloor de beurs bijna 11 procent van zijn waarde, maandag bedroeg het verlies ruim 6 procent, samen het grootste verlies in 24 jaar. Het lijkt erop dat vooral investeringsfondsen aandelen opkopen waarvan de koers erg laag staat na de paniekverkopen van de afgelopen dagen, stelden analisten.

Japan trekt reddingswerkers terug van kerncentrale

Japan heeft de reddingswerkers die probeerden de reactoren van de Fukushima Daiichi-kerncentrale te koelen het bevel gegeven zich terug te trekken. De radioactieve straling werd te sterk, zei een regeringswoordvoerder.

De reddingswerkers probeerden met alle macht de reactoren met zeewater te koelen. De straling werd echter zo gevaarlijk dat de medewerkers woensdagochtend lokale tijd werden teruggetrokken. Later werd de straling minder, maar het was niet direct duidelijk of de reddingswerkers weer aan de slag konden.

El Hamdaoui ook niet in selectie Marokko

Eric Gerets, bondscoach van het Marokkaanse elftal, heeft Mounir El Hamdaoui niet opgeroepen voor het oefenduel met Algerije. De spits is bij Ajax disciplinair geschorst en de mogelijkheid bestaat dat hij daarom niet is opgeroepen.

Oussama Assaidi is de enige speler uit de Eredivisie die wel in de selectie van 23 spelers opgenomen is. Karim El Ahmadi en Ismail Aissati kregen beiden ook geen uitnodiging om mee te doen in de oefeninterland.

Ook het Olympisch elftal van Marokko speelt een wedstrijd. Bondscoach Pim Verbeek heeft verschillende spelers, die in Nederland actief zijn, opgeroepen. Zakaria Labyad (PSV), Sofiane Laghmouchi (AGOVV), Ali Messaoud (AZ), Younes Mokhtar (PSV) en Imad Najah (PSV) maken allen deel uit van de 27-koppige selectie die een kwalificatieduel tegen Mozambique speelt voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Robben: "Dit is te gek voor woorden"

Bayern München kreeg dinsdagavond tegen Internazionale een opdoffer van jewelste te verwerken. Goran Pandev schoot de Champions League-droom van Louis van Gaal in de slotfase van de achtste finale aan duigen.

Ook voor Arjen Robben waren de druiven na afloop meer dan zuur. De Nederlander moest na een uur spelen het veld 'uit voorzorg' verlaten, maar moest vanaf de bank lijdzaam toe zien hoe Inter de score in de slotfase omboog van een 2-1 achterstand naar een 2-3 zege. "De teleurstelling is niet te bevatten", aldus Robben tegenover de camera van NOS.

"We spelen ze helemaal weg. We komen na vier minuten weliswaar achter, maar we reageren heel goed. In de eerste helft speelden we fantastisch", aldus Robben, die tweemaal een aandeel had in een Beiers doelpunt. Mario Gómez en Thomas Müller scoorden voor Bayern. Robben: "Het had wel 4-1 of 5-1 kunnen staan."

"Ook in de tweede helft krijgen we weer veel kansen. En de manier waarop je het vervolgens weggeeft is te gek voor woorden", zegt Robben, die dit seizoen geen prijs meer zal pakken. "Nu moeten we ons maar richten op de Bundesliga, want we moeten verder. We moeten ons immers nog kwalificeren voor de Champions League."

Van Dik Hout geeft single nieuw album gratis weg

Van Dik Hout geeft de eerste single van het nieuwe album Leef! gratis weg. We Gaan Door is tot en met donderdag te downloaden via de website van de band.

"Leef! bruist van de energie", zegt zanger Martin Buitenhuis over de nieuwe plaat, die in mei verschijnt. "We kunnen niet wachten tot iedereen Leef! kan horen." Het vorige album, dat in 2009 uitkwam, was een verzamelaar met nummers uit de afgelopen vijftien jaar.

Van Dik Hout is bekend van nummers als Stil In Mij en Laat Het Los. De band gaat vanaf 13 mei toeren door Nederland.


Van Dik Hout geeft single nieuw album gratis weg (Foto: Novum)

Rusland gaat kerncentrale bouwen in Wit-Rusland

Rusland en Wit-Rusland hebben dinsdag een overeenkomst bereikt over de bouw van een kerncentrale in Wit-Rusland. Rusland leent zijn buurland de 6,7 miljard euro die nodig is voor de centrale. De kerncentrale moet in 2018 in gebruik worden genomen.

De centrale wordt gebouwd in de buurt van de grens tussen Wit-Rusland en Letland. De Russische premier Vladimir Poetin beloofde dat de centrale veiliger zal zijn dan de Japanse Fukushima Daiichi-centrale, die enorme problemen ondervindt als gevolg van een zeebeving en de daaropvolgende tsunami.

Minder corruptie in Griekenland

Het aantal gevallen van corruptie in Griekenland is vorig jaar voor het eerst afgenomen. Corruptie kostte Griekenland in 2010 532 miljoen euro, een jaar eerder was dat nog 787 miljoen euro. Dat heeft corruptiewaakhond Transparency International gezegd.

Ook het percentage corruptiegevallen nam af, van 13,4 procent in 2009 tot 10,4 procent een jaar later. Ziekenhuizen en belastingkantoren zijn de instellingen in de publieke sector waar corruptie het meest voorkomt.

Voor het onderzoek werden 6114 mensen geïnterviewd.

Celstraf Thaise webmaster voor smaad

Een rechtbank in Thailand heeft dinsdag de eigenaar van een anti-regeringswebsite veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf wegens laster tegen het Thaise koningshuis en schending van de wet computercriminaliteit. De veroordeling is de zoveelste aantasting van de vrijheid van meningsuiting op internet in Thailand.

De rechtbank veroordeelde Thanthawut Taweewarodomkul tot tien jaar gevangenis wegens laster tegen de monarchie. Daar bovenop kreeg hij nog drie jaar voor het overtreden van de ruim gedefinieerde wet computercriminaliteit. Thanthawut zegt onschuldig te zijn.

De 38-jarige man leidde een website gelieerd aan de anti-regeringsbeweging 'de roodhemden'. Protesten van de roodhemden werden vorig jaar op brute wijze neergeslagen door het Thaise leger. Bij het geweld kwamen 91 mensen om het leven en raakten 1400 mensen gewond.

De Thaise grondwet garandeert de vrijheid van meningsuiting, maar de overheid heeft duizenden websites geblokkeerd die zij beschouwt als 'subversief'. De regering zegt dat de bescherming van de monarchie de absolute prioriteit heeft.

De in 2007 ingevoerde Wet Computer Criminaliteit is gericht op hacken en andere internetcriminaliteit, maar wordt ook gebruikt om informatie te weren die tot paniek kan leiden of wordt beschouwd als schadelijk voor de binnenlandse veiligheid. De straf voor het overtreden van de wet kan oplopen tot vijf jaar gevangenis en een boete van ruim 2300 euro.

De wet tegen laster tegen het koningshuis schrijft een straf van drie tot vijftien jaar voor voor 'eenieder die de koning, de koningin, de troonopvolger of de regent belastert, beledigt of bedreigt'. Volgens critici wordt de wet vooral gebruikt om politieke tegenstanders te straffen aangezien bijna elke kritische opmerking over het koningshuis gezien kan worden als een aanval op de monarchie.

De gebrekkige gezondheid van de 83-jarige koning Bhumibol Adulyadej en de zorg over zijn opvolging hebben de afgelopen jaren geleid tot een toenemende gevoeligheid voor kritiek op het koningshuis. Aan de andere kant heeft de felle tegenstelling tussen de politieke partijen in het land geleid tot ongekende kritiek op de instituties in het land, waaronder het koningshuis.

Thailands reputatie op het gebied van de vrijheid van meningsuiting heeft de afgelopen jaren een flinke deuk opgelopen. Opeenvolgende regeringen hebben steeds meer geprobeerd politieke oppositie te onderdrukken. In de persvrijheidsindex van de organisatie Verslaggevers zonder Grenzen is Thailand sinds 2002 van de 65e plaats naar de 153e plaats gedaald.

'Gratis software nauwelijks goedkoper'

De overheid kan slechts beperkt besparen door over te stappen van betaalde op opensource-software. Het onderhoud kost nog steeds geld. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een dinsdag verschenen rapport.

De rijksoverheid heeft jaarlijks 2,1 miljard euro aan ICT-kosten. Daarvan kan 88 miljoen euro aanschafkosten worden bespaard door over te stappen op gratis software. Dat is 4 procent. Gratis software heeft net als commerciële software onderhoud nodig, en dat kost geld. Bovendien wordt er al veel gewerkt met betaalde software. Die allemaal vervangen zou kapitaalvernietiging zijn.

Uit een interne notitie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, die vorige week openbaar is gemaakt, blijkt juist dat de overheid tussen 500 miljoen en 1 miljard euro kan bezuinigen op software, onder meer door over te stappen op open source. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) noemt deze notitie echter ondeugdelijk.

Eerste Kamer stemt voor onderzoek privatisering

De Eerste Kamer gaat zich voorbereiden op een parlementaire enquête naar de gevolgen van de privatisering van overheidsdiensten. Een voorstel hiervoor van de ChristenUnie kreeg dinsdag steun van een meerderheid.

Volgens ChristenUnie-senator Egbert Schuurman heeft de privatisering van bijvoorbeeld de postbezorging en het openbaar vervoer grote nadelen gehad. Hij wil daarom dat de Eerste Kamer zelf onderzoek gaat doen naar de besluitvorming uit het verleden. Dat voorstel kreeg behalve van de ChristenUnie steun van de PvdA, D66, GroenLinks, de Partij voor de Dieren, de Onafhankelijke Senaatsfractie en de fractie-Yildirim.

Een commissie van de Eerste Kamer gaat nu het onderzoek voorbereiden. Daarbij draait het onder meer om de precieze vraagstelling. De nieuwe Eerste Kamer, die in mei wordt gekozen, moet beslissen of het onderzoek zelf er ook echt komt.

Dronkenlap rijdt met vier lekke banden

De politie heeft dinsdag rond 08.30 uur een 52-jarige vrouw uit Uden aangehouden omdat ze dronken achter het stuur zat. De vrouw reed bovendien met vier lekke banden.

De politie kreeg een melding dat er een auto met lekke banden over de Land van Ravensteinstraat zwalkte. Omstanders hadden geprobeerd de auto te stoppen, maar dat lukte niet. De vrouw parkeerde uiteindelijk zelf haar auto op het Piusplein en liep vervolgens doodleuk weg.

De vrouw, een bekende van de politie, werd in haar woning aangehouden. Agenten konden vanwege de staat waarin ze verkeerde geen ademtest doen, noch bloed afnemen. Uiteindelijk besloot de politie een urinemonster af te nemen.

Familieleden van de vrouw meldden dat zij haar banden lek hadden gestoken om te voorkomen dat de vrouw onder invloed zou rijden. De vrouw is op het bureau in contact gebracht met een psycholoog.

Alcoholist van 3 behandeld in ziekenhuis

Een ziekenhuis in Groot-Brittannië heeft een 3-jarig kind behandeld voor alcoholisme. Dat heeft het ziekenhuis dinsdag bevestigd, nadat een Britse krant had gevraagd om informatie over drankmisbruik door minderjarigen.

De zaak onderstreept opnieuw dat Groot-Brittannië veel problemen heeft bij het intomen van een cultuur van comazuipen. Door deze cultuur van overmatig drankgebruik is de afgelopen twintig jaar het aantal doden door alcohol verdubbeld.

Aangeslagen Van Gaal: "Elk woord is te veel"

Louis van Gaal heeft ook de laatste kans op een prijs verloren met het verlies tegen Inter in de Champions League. En dat doet pijn. Zijn Bayern-spelers voetbalden vol vuur en passie, maar maakten teveel fouten volgens de oefenmeester.

"We willen te veel. Ze bleven iedere keer maar aanvallen, terwijl je de wedstrijd uit moet spelen. Je weet dat Inter leeft van counters, en als je teveel wilt, geef je ze die ruimte. Aan de andere kant hebben wij het niet afgemaakt, we hebben teveel mogelijkheden laten liggen", vertelde een teleurgestelde Van Gaal aan de NOS.

Op de vraag wat Van Gaal in de kleedkamer heeft gezegd, kan hij kort zijn. "Je kan als coach beter niks zeggen na zo'n nederlaag, want elk woord is te veel. Je mag deze wedstrijd gewoon niet verliezen."

Ondanks alle ellende en zijn aanstaand vertrek kijkt Van Gaal toch vooruit met zijn ploeg. "We moeten ons nog kwalificeren (voor de Champions League) en dat kunnen we ook. Dit is een grote teleurstelling, we moeten de jongens uit de put halen. Dat hebben we na drie nederlagen op rij gekund, dus hopelijk zaterdag ook."

Van Gaal denkt nog wel het seizoen af te kunnen maken met Bayern München. "In principe heb ik deze kracht nog wel. Als je ziet wat deze spelers doen, is dat het belangrijkste criterium."

Veiling spullen Juliana staat op 4,2 miljoen

De tweede dag van de veiling van objecten uit de nalatenschap van koningin Juliana heeft ruim 2,5 miljoen euro opgebracht. Dit heeft veilinghuis Sotheby’s dinsdag bekendgemaakt. Met maandag komt de totale opbrengst na twee dagen op 4,2 miljoen.

Topstuk in het RAI Theater in Amsterdam was dinsdag een Chinees zilveren theeservies uit de tijd van de Qing-dynastie (18e/19e eeuw). Het bracht 204.000 euro op, terwijl de richtprijs 30.000 tot 50.000 euro was.

De veiling duurt tot en met donderdag. In totaal komen ruim tienduizend objecten onder de hamer. De spullen van Juliana zijn bij Sotheby's ter veiling aangeboden door haar dochters, koningin Beatrix, prinses Irene, prinses Margriet en prinses Christina. De opbrengst gaat naar goede doelen.

Veiling spullen Juliana staat op 4,2 miljoen
Veiling spullen Juliana staat op 4,2 miljoen (Foto: ANP)

Speciale infolijn voor hoerenloper

Hoerenlopers moeten zelf nagaan of de prostituee die zij bezoeken wel geregistreerd is. Zij kunnen een speciaal nummer bellen om te informeren of de prostituee legaal werkt. Dat liet minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten de Tweede Kamer dinsdag weten.

Al eerder maakte de minister bekend dat alle prostituees zich moeten registeren. Zo wil hij beter zicht krijgen op de seksbranche en misstanden aanpakken. Het bezoeken van prostituees die illegaal werken of minderjarig zijn wordt strafbaar.

Doordat de zogenoemde peespas, waarmee vrouwen konden aantonen dat ze geregistreerd stonden, uit de plannen van Opstelten geschrapt werd, bleef de vraag hoe mannen erachter konden komen of een prostituee wel legaal werkt. De oplossing hiervoor ligt volgens de minister onder meer in het telefoonnummer dat hoerenlopers kunnen bellen.

Niet alle Kamerfracties vonden dit een verstandig plan. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi stelde dat hij de mininister 'nog nooit zo wereldvreemd had gezien'. "Ik zie de knetterstonede en dronken hordes toeristen in Amsterdam al massaal telefoneren voor ze naarbinnen gaan", merkte hij cynisch op.

Modern Warfare: Frozen Crossing Alpha

Kennen jullie Modern Warfare: Frozen Crossing nog? De fanvideo gebaseerd op Modern Warfare 2, gemaakt door CorridorDigital krijgt na 2 delen nog een soort derde deel: Modern Warfare: Frozen Crossing Alpha.

In dit filmpje reis je als het ware door 'bevroren' scènes om uiteindelijk op het einde vanuit Ghosts kijkpunt te horen dat het nog niet voorbij is. Is dit het of is dit slechts een teaser voor een mogelijk derde deel van Frozen Crossing?

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
©FOK.nl e.a.