Special: The Hard Times of RJ Berger

Interview met Paul Iocono

RJ Berger


Hoe was jouw tijd op de middelbare school?
Heel erg apart. Ik had echt een hekel aan sommige delen, van andere stukken kon ik weer niet genoeg krijgen. En zoals iedereen had ik ook mijn ‘geeky' fases. Maar vooral op de middelbare school kom je er achter wie je echt bent, je ontwikkelt jezelf.

Hoe heb je jezelf kunnen voorbereiden op de rol van RJ Berger?
Ik heb veel gekeken naar de serie Freaks and Geeks. Het personage Sam Weirr is zo lekker rauw, maar toch kwetsbaar. De acteur die hem speelt (John Francis Daley) speelt geen nerd, hij ís een nerd. En om kwetsbaar te spelen, daarvoor moet je gewoon eerlijk spelen. RJ is in de serie dan ook een goede jongen waar iedereen (uiteindelijk) over praat, met het hart op de goede plaats.

De rol van RJ Berger wordt niet zomaar in de schoot geworpen. Heb je auditie moeten doen of zit er een leuker verhaal achter?
Eigenlijk niet, hartstikke saai hoe ik het kreeg. Langs gegaan, gelachen om het script en ik besloot er voor te gaan. Op woensdag heb ik auditie gedaan en twee dagen later kreeg ik de rol. Maar ik was wel een van de laatste acteurs die werd gecast. Ze konden dat hele RJ-plaatje nog niet rond krijgen.

Voor de rol van RJ (Richard James) moet je een 15-jarige spelen. Je bent nu 21 jaar oud, is het niet lastig om zes jaar terug te gaan?
Totaal niet. Ik beschrijf mezelf altijd graag als een ouwe zak, maar van binnen ben en blijf ik gewoon nog een kind van 15.

In hoeverre lijk je ook echt op het personage van Berger?
Het voelt aan alsof RJ een verlengstuk van mij is. We hebben alle twee een hoog level van neuroses en we hebben het idee dat we mentaal heel sterk zijn. RJ blijft ook constant situaties en dingen zeggen van hoe ik op mijn middelbare school was.

Een vraag over de pilot van Hard Times. De aflevering kreeg een ongelofelijk kijkersaantal van 2,6 miljoen unieke kijkers. Dit is uitzonderlijk voor een MTV-show. Had je ooit verwacht dat de pilot zo goed zou uitpakken?
Ik ben wel betrokken geweest in projecten die het eerst goed zouden doen en daarna niks werden, dus ik ben met hoop op goede zegen ook dit gestart. Ik ben zo blij dat mensen ook buiten de welbekende doos durven te denken. Natuurlijk denk ik ook dat dit een van de beste shows van MTV is, maar dat is natuurlijk mijn mening.

Hoeveel invloed heb jij op de ontwikkeling van jouw personage?
ONTZETTEND veel! Ik denk dat RJ de enige oprechte persoon in de serie is. Iedereen om hem heen is groter dan RJ's ‘leefkringen' en zo wordt het ook gespeeld door alle acteurs. Maar ik probeer Berger gewoon eerlijk te spelen. Eerlijk en oprecht.

Maar niet alleen jouw personage kun je naar jouw hand zetten, het script toch ook?
Klopt. Nouja, grotendeels dan. We krijgen erg veel ruimte om te improviseren. En dat is iets wat leidt naar geweldige inside jokes. Leuk voorbeeld van zo'n grap is het stukje dat Miles er achter komt dat RJ een enorme leuter heeft. Jareb gaat volledig door het lint bij het spelen van die scène, er was nauwelijks tekst voor op papier. Maar ook bij scènes die Jareb moet spelen waar al tekst voor is, daar improviseert hij enorm veel. De koning van de improv.

22 augustus is het hier in Nederland zo over, wat kunnen we van de show verwachten?
Het meest over-de-top, seksuele, rauwe verhaal wat je op tv hebt gezien sinds...ooit! Het zoekt echt de grenzen op, maar op een goedbedoelde manier. Maar RJ maakt de goede beslissingen, dat is een van de hoofdelementen van de serie waardoor het een goed geheel is. Je zal echt van Berger houden.