DVD: Mysterious Skin

De release op DVD van Mysterious Skin was er een om naar vooruit te zien. In de Nederlandse bioscopen werd hij weinig bezocht, maar hij eindigde opvallend hoog in veel van de jaarlijstjes die de afgelopen weken verschenen.
De film wordt dus genoemd als een van de beste van 2005 - dat legt de lat aardig hoog. Maakt hij deze belofte ook waar?

Mysterious Skin


Helemaal. Gregg Araki vertelt met veel zorg en aandacht een verhaal over twee jongens op de rand van volwassenheid die door iets uit hun jeugd achtervolgd worden. Brian is een nerdy jongen die nog steeds nachtmerries heeft over wat er op zijn 8ste is gebeurd. Wat dat is weet hij niet, door een black-out is hij een hele avond kwijt uit zijn geheugen. Neil, een zelfverzekerde, mooie jongen, weet precies wat er met hem is gebeurd toen hij acht was: zijn honkbaltrainer speelde een zomer lang seksspelletjes met hem. Misbruikt voelt Neil zich niet, en getraumatiseerd nog minder. Zijn interesse in seks was gewekt; nu is hij 18 en tippelt hij op speelplaatsen en gaat hij met dikke mannen hotelkamers binnen. De jongens kennen elkaar niet, maar ze zijn beiden op zoek: Brian naar antwoorden, die Neil heeft, en Neil naar een soort liefde die hij al tien jaar niet meer gevoeld heeft. Hoe verschillend ze ook omgaan met wat er is gebeurd, uiteindelijk moeten ze allebei de waarheid onder ogen zien, wat leidt tot een ontroerende ontmoeting.

Mysterious Skin

Met een oog voor de juiste details en zonder een spoortje melodrama brengt cultregisseur Araki een film die niet gaat over kindermisbruik, maar over twee levens die daaruit voortkomen en de verschillende manieren waarop we met herinneringen omgaan. Doordat hij overal dicht bij de twee hoofdpersonages blijft, zien we de trainer door de bewonderende ogen van Neil, als een jonge Robert Redford in plaats van een monster. Dat kindermisbruik iets vreselijks is, wisten we al. Door die intelligente benadering voel je je als kijker serieus genomen. Ook in de ontmoetingen tussen Neil en zijn klanten vindt hij precies de juiste toon: de seksscènes zijn rauw en confronterend, maar nooit plat. Toch blijft de film overeind dankzij de acteurs, niet de regie. Joseph Gordon-Levitt en Brady Corbet spelen hun rol zo overtuigend dat zij je meenemen in de film.
De enige extra's op de DVD zijn een trailer en een featurette met interviews met Araki en de acteurs die verrassend interessant is en best langer dan een kwartier had mogen zijn.

Mysterious Skin

Araki's sterke visuele stijl, ondersteund door de passende soundtrack, en twee uitstekende jonge hoofdrolspelers maken de film realistisch, subtiel en oprecht. Jammer dat mijn jaarlijstje al de deur uit is.
Label: Total Film HE    Releasedatum: Nu in de winkel    Kijkwijzer:
Waardering:


Must Buy
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
Stay away!