Film: The Constant Gardener

Twee jaar geleden oogstte de Braziliaanse regisseur Fernando Meirelles veel lof en verscheidene prijzen met zijn film Cidade de Deus (City of God), een opzwepende kijk op de gewelddadige levens van jochies in jeugdbendes in de sloppenwijken van Brazilië. In zijn nieuwe film The Constant Gardener gebruikt hij voor een deel dezelfde tactiek om een ander onderwerp aan te pakken: een Brits echtpaar (Ralph Fiennes en Rachel Weisz) dat in Afrika een corruptieschandaal blootlegt.

The Constant Gardener

Justin en Tessa Quayle, een Britse diplomaat en zijn vrouw, wonen in Kenia. Al in de eerste scène van de film krijgt Justin bericht dat zijn vrouw dood is, waarschijnlijk vermoord. Omdat hij de officiële verklaring niet gelooft, en eigenlijk ook omdat hij vermoedde dat ze vreemdging, besluit Justin de toedracht van de dood van zijn vrouw te onderzoeken. Samen met Justin ontdekt de kijker dat Tessa de corruptie binnen een groot Engels, in Afrika opererend, farmaceutisch bedrijf onderzocht, en van plan was naar buiten te brengen. We leren Tessa zelf in flashbacks kennen als een eigenwijze, onverschrokken vrouw met een groot hart, en Justin realiseert zich dat hij haar geheimzinnigheid misschien verkeerd geïnterpreteerd heeft. Maar terwijl hij tot nieuwe inzichten komt over zijn huwelijk, kan hij niet verkroppen dat zijn vrouw voor niets gestorven is, en hij probeert haar strijd voort te zetten - met gevaar voor eigen leven.

The Constant Gardener

Romantisch drama en politieke thriller sluiten hier naadloos op elkaar aan. Dit is waarschijnlijk grotendeels te danken aan John le Carré, op wiens roman de film is gebaseerd. Net als zijn boek is de film zo gestructureerd dat de beide plots gelijktijdig verteld worden en in gelijke mate boeien. Plot- en karakterontwikkeling vallen samen waardoor elke flashback te onderbouwen is.
De acteurs moeten erg goed zijn om deze complexe vertelling te laten werken. Die in The Constant Gardener zijn erg goed. Ralph Fiennes is perfect als de kalme, gereserveerde ambtenaar. Rachel Weisz is treffend als zijn tegenpool, de koppige, strijdlustige maar barmhartige Tessa. Danny Huston maakt collega-diplomaat Sandy Woodrow sympathiek en meelijwekkend tegelijk.

The Constant Gardener

Ook Meirelles vindt gemakkelijk zijn draai. Al lijkt dit verhaal net als Cidade de Deus in eerste instantie niet bepaald opwekkend - de hebzucht van de farmaceutische industrie over de rug van de Derde Wereld is niet minder stuitend dan moordende en drugs-dealende achtjarigen - ook nu weet hij er desondanks een enerverende film over te maken. De flitsende montage blijft achterwege maar de beelden van de Keniaanse steden en woestijn zijn even adembenemend als die van de straten van Rio.
The Constant Gardener is zowel een mooi drama als een sociale aanklacht met een cynische boodschap. Ze houden elkaar alleen in evenwicht als je in beide delen meegaat - en veel is daar niet voor nodig.


Label: A-Film    Première: 17 november 2005    Kijkwijzer:    
Waardering:          Forum-topic: The Constant Gardener

Must See
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
Stay away!