Big Brain Academy: Wii Degree

We kennen allemaal het verhaal van de grote videogame-maker en haar non-gamer visie. Deze zullen we nu niet gaan herhalen, maar we gaan direct naar waar het om draait, de game Big Brain Academy (BBA) voor de Wii. Big Brain Academy verscheen eerder al op de Nintendo DS en was een flinke hit (al kan het niet tippen aan het succes van Brain Training). In Big Brain Academy draait het allemaal om je hersengewicht. Hoe beter je presteert hoe groter en zwaarder je hersenen zijn. Het gewicht van je hersenen wordt bepaald door je prestaties in het spelen van drie verschillende soorten kleine puzzels in vijf verschillende categorieën.

Identify: Herken de plaatjes en tekeningen. Bij één van de spelletjes moet je bijvoorbeeld een steeds duidelijker wordende foto identificeren.
Memorise: Test je geheugen in deze categorie. Onthoud in welke volgorde de instrumenten hun geluid afspelen.
Analyse: Goed kijken en conclusies trekken is wat je hier moet doen. Een voorbeeld van de oefeningen is het op volgorde zetten van vier foto\'s van klein naar groot.
Compute: Getallen staan central in deze drie oefeningen. Tel bijvoorbeeld hoeveel blauwe balletjes in de mand gegooid worden.
Visualise: Opletten en goed kijken! Kies bijvoorbeeld het plaatje dat niet in het rijtje past.


Plop de balonnen van laag naar hoog, en zie het gewicht van je hersenen na de oefeningen

Na een korte introductie en een hersentest van de professor van de Big Brain Academy (een ver familielid van Barbapapa aan het uiterlijk te zien) kun je kiezen uit verschillende opties: Je kunt de hersentest opnieuw doen, maar het is verstandiger om eerst even te oefenen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Brain Training zijn in BBA alle oefeningen vanaf het begin speelbaar. Of je dit een voordeel of juist een nadeel vindt ligt een beetje aan jezelf. Persoonlijk vind ik het moeten vrijspelen van de oefeningen zoals in BT wat leuker omdat je dan wat vaker de game zult spelen. Bij BBA zit je vrij snel aan je records waardoor je de game eerder weg zult leggen omdat er verder niets vrij te spelen is.

Iedereen die de Nintendo DS versie van BBA heeft gespeeld zal uit het bovenstaande veel herkennen. De opzet is ook precies hetzelfde en het grote verschil is natuurlijk de manier van besturen. Op de DS speel je BBA met de stylus en op de Wii speel je BBA met de Wiimote. Hierdoor wordt de game iets minder snel (stylusbesturing is wat directer), maar de spelletjes zijn hier perfect op aangepast. De grootste verandering is echter niet de manier van besturing, maar de toevoeging van de Wiimote coach. Dit is een stem die je door de speaker van de Wiimote hoort en je aanmoedigt. Voordat je aan een oefening begint roept de coach bijvoorbeeld \"Good luck!\" en als je goed gepresteerd hebt \"Good job!\". Een simpele, maar erg leuke toevoeging.

In BBA voor de Wii zit overigens ook weer een multiplayer mode. Dit keer is de game met zeven spelers te spelen en uiteraard speelt iedereen met zijn eigen Mii. De multiplayer mode is het leukste van het hele spel aangezien je persé beter wilt zijn dan je tegenstander, meer nog dan in andere multiplayer games omdat de oefeningen zo simpel lijken. Je denkt al vrij snel \"dat moet ik makkelijk beter kunnen!\"


Kies welke multiplayer mode je wil spelen en ga aan de slag!

Qua presentatie zit de game verder prima in elkaar. Alle menu\'s en oefeningen zien er duidelijk uit en er wordt goed uitgelegd hoe alles werkt. Grafisch is het allemaal niet hoogstaand, maar de verzorging is perfect. Ook zal de stijl bij een hoop mensen gewoon aanspreken, zeker bij diegene die geen super ultra mega graphics gewend zijn (de doelgroep dus). Het enige dat vrij slecht is, is het feit dat de game enkel in het Engels te spelen is. Juist vanwege de doelgroep zou je verwachten dat de game in het Nederlands vertaald zou zijn, maar Nintendo heeft dit niet gedaan. Raar.
Het geluid in de game speelt niet echt een rol, er zijn wat geluidjes bij de spelletjes, maar een soundtrack is er bijvoorbeeld niet echt. De muziekjes zijn gewoon wat blije geluidjes, vergelijkbaar met de meeste puzzelgames en andere hersentrainers.