Tiger Woods PGA Tour 07

Golf, de zogenaamde \"sport\" van advocaten, dokters, chirurgen en de andere overbetaalden van deze wereld. Een stel volwassen kerels die in hun vrije tijd tegen een klein balletje meppen. Gewapend met al deze vooroordelen stopte ik het schijfje met daarop Tiger Woods PGA Tour 07 in m\'n console.

Tot mijn verbazing wist EA Sports die vooroordelen vrijwel direct weg te nemen, tenminste betreffende de game. De moderne trendy muziek voelt erg jong aan, zonder dat het het rustige imago van het golfen ondermijnt. Tiger Woods staat ondertussen een golfballetje met z\'n club hoog te houden terwijl het menu verschijnt.

De hoofdmoot van de game is de PGA Tour Season speelmodus. Je kan een eigen speler creëren in één van de meest uitgebreide en gedetaileerde character-editors die ik tot nu toe gezien heb. Elk fysiek aspect van je speler kun je naar smaak aanpassen. In een paar minuten kun je een speler hebben die enigszins op jou lijkt. Als je meer tijd en aandacht voor detail hier aan besteedt kun je jezelf bijna exact namaken. Zelfs je stem kan je vrijwel identiek aan je eigen stem namaken door middel van de pitch-selecter. Zo kun je de stem van je virtuele alter ego naar wens hoger of lager maken. Vervolgens kun je nog een outfit uitzoeken die bij je golfer past en dan ben je klaar voor tee-off.

Je kunt er voor kiezen eerst wat te oefenen op de driving range, een Tiger Challenge aan te gaan of om direct aan het eerste evenement deel te nemen. Het is verstandig om eerst op de driving range wat ervaring op te doen. Je kan specifieke vaardigheden trainen, zodat je beter wordt in je powershot, je herstelslag uit het hoge gras of juist het putten. Je wordt beter in een specifieke vaardigheid naarmate je deze vaker succesvol gebruikt. Dit systeem van ervaringspunten opdoen werkt ook door in de Tiger Challenges en de evenementen, alleen heeft het missen van een slag geen consequenties op de driving range.

In de Tiger Challenges neem je het in één-tegen-één wedstrijden op tegen diverse beroemde golfers. Bij deze Challenges draait het niet om wie de minste slagen nodig had over alle holes zoals bij normale golfwedstrijden, maar wie de meeste holes gewonnen heeft. Een hole win je door met het minste aantal slagen de hole te \'maken\'.
Dat lijkt in eerste instantie op hetzelfde neer te komen, maar er is een distinct verschil. Een hole waar jij vijf slagen voor nodig had en je opponent slechts drie telt in de puntentelling bij een Challenge even zwaar als een hole die jij in twee slagen maakt terwijl je tegenstander er acht slagen voor gebruikte. In de Challenges sta je dan gelijk, bij een normale golfwedstrijd sta je dan voor.
Win je een Challenge dan ontvang je daar prijzengeld voor en wordt je skill-limit verhoogd. Je skill-limit zorgt ervoor dat bepaalde vaardigheden niet hoger kunnen worden dan een bepaalde hoogte totdat je een Challenge hebt gewonnen. Als je bijvoorbeeld een vaardigheid hebt van 15% in Spin (het geven van een effect aan de bal), maar staat je skill-limit op 10%, dan is je vaardigheid in Spin slechts 10%. De overige 5% wordt weergegeven als ongebruikt potentieel.
Ook worden er veel items in de golfwinkel vrijgegeven na het winnen van een Challenge. Anders dan in andere games hebben kleding en accessoires invloed op de prestaties van je golfer. Sommige shirts geven je meer Spin-vaardigheid, andere geven je meer geluk. Maar ook broeken, sokken, schoenen en handschoenen hebben invloed op je prestaties. Het nadeel hiervan is wel dat je je golfer niet altijd de \'look\' kan geven die je wilt.

Uiteindelijke doel van de PGA Tour modus is dat je de FedExCup wint, de meest prestigieuze prijs die te halen valt in de golfsport heb ik begrepen. Om dat te bereiken zul je toernooien moeten spelen. Tijdens deze evenementen zul je moeten bewijzen dat je niet de zoveelste nieuweling bent die even mee komt doen, maar dat je serieuze concurrentie voor Tiger Woods himself bent.

Wat mij opviel tijdens het spelen was dat naarmate ik beter werd er ook meer publiek kwam kijken. Deze werd er echter niet van het ene op het andere moment bijgeplakt. Je ziet tijdens het spelen echt publiek aan komen lopen, en de massa langs het parcours wordt langzaam maar zeker steeds dikker. Via audio hoor je ook hoe populair je bent. In het begin hoor je voornamelijk boegeroep, maar later zal dat verstommen totdat je nog een enkeling boe hoort roepen. Nog later zullen goede slagen verwelkomd worden door applaus van het publiek. Als je nog beter wordt zal het zelfs tot luid applaus leiden als je alleen nog maar op het parcours stapt voor de tee-off.