Nintendo Touch Golf: Birdie Challenge

Nintendo Touch Golf: Birdie Challenge is na Tiger Woods het tweede golfspel dat op de Nintendo DS verschijnt. Nintendo heeft in het verleden eerder golfgames uitgebracht, recentelijk nog Mario Golf op de GBA. Deze games hadden altijd een fantasierijke setting, kleurrijke personages en een arcade gameplay. Nintendo: Touch Golf is echter een traditioneel golfspel en Mario is nergens te bekennen. Dit spel doet nog het meeste denken aan oude klassiekers als Links en PGA Tour Golf.

Nintendo: Touch Golf zal dus waarschijnlijk vooral golfliefhebbers trekken. Toch moeten andere gamers deze game niet bij voorbaat links laten liggen.

Over de gameplay kan ik kort zijn. Het is een golfspel. Doel is dus in zo weinig mogelijk slagen een balletje in een gat zien te krijgen. Hiervoor beschik je over een verscheidenheid aan clubs die vooral van elkaar verschillen ten aanzien van de afstand die je ermee kunt overbruggen. Het hart van Nintendo Touch Golf is de stroke play. Hierbij moet je alleen of tegen een aantal AI tegenstanders (die overigens alleen te zien zijn via het scoreboard) spelen. Je kunt kiezen om een course van 9 of 18 holes te lopen.

Nintendo Touch Golf is geen makkelijk spel. Het is niet zo vergevingsgezind als bijvoorbeeld Tiger Woods. Par halen, dat wil zeggen de hole uitspelen binnen het aantal voorgeschreven slagen, is nog redelijk te doen. Maar om birdies (-1 slag) en eagles (-2 slagen) te halen zul je toch echt zuiver moeten spelen en goed moeten nadenken hoe je elke green moet benaderen. Het vergt zeker enige oefening om de bal op de juiste plek terecht te laten komen. Naast de kwaliteit van je slag (daarover later meer) is de plek waar je bal uiteindelijk terecht komt ook afhankelijk van het type terrein waar je vanaf slaat (fairway, rough), hoogteverschillen en de windrichting.

De banen zien er allemaal redelijk mooi en realistisch uit. De graphics zijn wel wat grof en de groentinten zijn soms wat te donker hetgeen een sombere sfeer creëert. Nintendo Touch Golf maakt in elk geval weer duidelijk dat de kracht van de DS helaas niet bij 3D ligt. Erg veel afwisseling zit er ook niet in de banen, maar dat is nu eenmaal eigen aan een golfspel. Je zult vooral tegen gras, bomen, struiken en zand aankijken. En aangezien Nintendo Touch Golf voor realisme gaat zul je geen fantasie-courses in het spel aantreffen.