Gran Turismo 4

Oog voor detail dus, maar hier blijft het niet bij. Gran Turismo 4 heeft meer tracks dan alle voorgangers. Sterker nog, alle tracks uit de voorgaande games zijn opnieuw aanwezig. Daarnaast zijn enkele prachtige nieuwe tracks toegevoegd. In totaal kun je kiezen uit ruim 50 banen in zeer uiteenlopende omgevingen. Verkies je een rally in hartje Parijs? Of ben je meer het Grand Canyon type? Rijd je graag de zon tegenmoet in het mooie Seattle, of wil je met een Fiat racen over het circuit van Monaco? Of ben je meer iemand die een Ford GT40 LM door de bergen laat scheuren? Meer dan 50 banen, en meer dan 700 auto’s. Een eenvoudige rekensom leert dat wanneer je iedere auto 5 minuten wilt rijden op iedere baan je al snel 121 dagen aan het rijden bent als je dag en nacht doorrijdt. Voor je zover bent zul je eerst alles moeten unlocken. Sony beweert dat je om alles in het spel te unlocken ruim 14 maanden aan een stuk aan het rijden bent (of 3,5 jaar als je maar 8 uur per dag tijd hebt om te racen). We spreken elkaar dus bij de release van GT5 wel even om te zien of je er al klaar voor bent? GT4 uitspelen is geen hobby, het is een leven.


<\/center>

Ja realisme en graphics is prachtig, maar is het ook leuk? Het spel is bijvoorbeeld niet online te spelen en hoewel GT4 voor het eerst een LAN mogelijkheid biedt kun je je afvragen of veel mensen dat ooit zullen benutten. Multiplayer voor twee mensen via splitscreen is natuurlijk wel mogelijk. Maar ook wanneer je multiplayer speelt is het spel niet ‘leuk’. Het is een simulatie en hoewel het bij de arcademode een stuk toegankelijker is blijft het redelijk statisch, zeker met tragere auto’s. Voor de Burnout fans is het schrikken wanneer je merkt dat je je vrienden niet de berm in kunt prakken en het ontbreken van schade blijft een gemis. Ondanks dat GT4 een stuk ‘ruiger’ rijdt dan GT3 blijft de spelervaring redelijk clean. Humor is in het spel op geen manier aanwezig - tenzij je in een deuk ligt bij het zien van een prototype of oldtimer - en dus is er een redelijke drempel voor de casual gamer. GT4 is een spel waar je voor gaat zitten. Een spel waar je rustig een dag aan kwijt gaat zijn en waar je tijd voor neemt. GT4 heeft stijl, het heeft klasse, maar fun ontbreekt soms.

<\/center>

In de muziekkeuze wordt dit ook duidelijk. Sommige muziek, zeker in de menu’s, is regelmatig echt verschrikkelijk te noemen. Soms is het wel aardige klassieke muziek, maar deze wordt afgewisseld door vreselijke (Japanse?) muzakjes. Gedurende de races is de muziek wel lekker en opzwepend. Ook hier is weer enorm veel moeite in gestoken als je de tracklist bekijkt (bekende artiesten maakten remixes).

<\/center>