CD: Herman Dune - Next Year In Zion


Anti-folk, wie weet wat het betekent mag het zeggen. Het klinkt verdacht veel als folk: een akoestische gitaar, instrumenten die je kan schudden of rammelen en rustige vocalen.
Waar dan precies het "anti" de hoek om komt kijken is niet helemaal duidelijk, misschien de (soms absurde) teksten. Feit is, dat sinds het succes van Juno en de daarbij behorende soundtrack met Kimya Dawson en Adam Green (samen voorheen The Moldy Peaches maar nu alletwee solo), dit soort muziek de massa bereikt heeft. Een voorbeeld hiervan is Herman Dune die hun zesde album Next Year In Zion uitbrengen.

De Frans-Zwitserse band bestaat uit David-Ivar Herman Dune (gitaar en vocalen) en Néman Herman Dune (drums en soms achtergrond vocalen) en zijn al bezig sinds 1999. De trema (Herman Düne) is samen met bandlid André Herman Dune verdwenen na het opnemen van het album Giant, waarna het power trio een duo werd.

De eerste track op Next Year In Zion het album 'My Home Is Nowhere Without You' geeft meteen goed weer wat je van het album kunt verwachten. Door de blazerssectie krijgt het nummer een Latijns-Amerikaans geluid en het klinkt alsof iemand kokosnoot speelt. Het geheel heeft een zomerse inslag maar grijpt de luisteraar nu niet direct bij de keel.
Een ander nummer dat er uit springt is 'My Baby Is Afraid Of Sharks'. Opvallend, met name door de tekst en het ietwat hypnotiserende ritme, maar ook hier haalt de vlakke zang de angel uit de track.
'Lovers Are Waterproof' en 'Baby Baby You're My Baby' zijn beide fijne nummers en met name muzikaal zit het wel snor. Toch ontbreekt ook bij deze nummers de ongrijpbare factor die van een leuk lied een fantastisch lied maken.


Dit is ook meteen het probleem met het album. Alhoewel de meeste nummers een vage glimlach op het gezicht toveren, door de teksten of door de instrumenten, is het toch eigenlijk nét niet genoeg.
Met Next Year In Zion hebben de twee mannen van Herman Dune een fijne plaat afgeleverd, maar het valt nog te bezien of dit album de nazomer overleeft.


Label: City Slang Releasedatum: 13 september 2008
Waardering: