CD: Apache - Boomtown Gems

Apache komt uit San Francisco en met Boomtown Gems leveren ze hun eerste plaat af. De ex-leden van The Cuts, Parchman Farm en Ghenghis Khan zetten hun beste beentje voor op dit album, opgenomen in de Screaming Viking Studios en geproduceerd door Matthew Johnson.




Het is duidelijk waar Apache heen wil met deze plaat. Er klinken invloeden van de New York Dolls, vroege Kiss en als je goed luistert zelfs wat Ramones op dit album door. Deze grote namen worden dan ook veelvuldig door de band genoemd als inspiratie. Apache kiest dus voor het typische New Yorkse punk/glam geluid uit de late jaren zeventig. Waarom het eerste nummer 'Boys Life' dan in de verte klinkt als een bizarre versie van Blur's 'Parklife' is mij niet helemaal duidelijk.

De rest van de plaat brengt het er niet veel beter af. De matige productie helpt ook niet echt. Bands zoals de Ramones en de New York Dolls klonken zoals ze klonken door de omstandigheden waarin ze opnamen en de apparatuur waarmee ze werkten, niet omdat iemand aan het 'rommelige glam' knopje draaide.




Tijdens het luisteren van deze plaat schoot me bijna bij elk nummer een andere band te binnen, zoals Mungo Jerry bij 'Real Shit' en Black Sabbath bij 'Bullet Train'.

'Crystal Clear' is verreweg het beste nummer dat op deze plaat staat. Deze track maakt duidelijk dat deze band de glam-plank compleet misslaat en zich beter meer op het bluesy garage geluid had kunnen storten.
Verder zijn het 'Russian Roulette' en 'White Hammer' die er het meeste uitspringen, maar de vraag is of dat komt omdat de rest nog belabberder is of omdat deze nummers daadwerkelijk nog wat hebben.

Kortom, als je zin hebt in een potje ouderwetse New York punk dan zou ik een plaat opzetten van de New York Dolls.


Label: Birdman Releasedatum: 14 juli 2008
Waardering: