CD: The Moody Blues - Live At The Isle Of Wight Festival

Het Isle of Wight Festival van 1970 was het grootste tot dan toe, zelfs groter dan het meer bekende Woodstock. Het festival is in totaal drie keer gehouden, de laatste keer was het eerder genoemde in 1970. Het Engelse eiland werd verrast door de hoge aantallen bezoekers, de meeste zonder kaartje, waarna de gemeenteraad besloot dat het afgelopen moest zijn.
In 1970 stonden de grootheden van die tijd op het festival, onder andere The Who, The Doors, Jimi Hendrix en the Moody Blues. De hier besproken cd, Live At The Isle Of Wight Festival, 1970 is een registratie van dit optreden.




The Moody Blues uit Engeland gaan al mee vanaf 1964 en scoorden hun eerste hit met 'Go Now'. In 1966 onderging hun muziek een gedaanteverandering en gingen ze van Amerikaanse bluesrock naar experimentele artrock, de voorloper van prog rock.
In 1970 waren ze op weg naar de top en scoorden niet alleen in Europa, maar ook in Amerika met de vele albums die ze uitbrachten tussen 1966 en 1974.

Op deze plaat staan de nummers die je zou verwachten. De meest bekende zijn 'Nights In White Satin', 'Tuesday Afternoon' en 'Question'. Omdat de band had gebroken met hun bluesy verleden staat 'Go Now' hier niet op. Dat is begrijpelijk, maar ergens wel jammer, het blijft tenslotte een lekker deuntje.
'The Dream' doet je grinniken omdat het verdacht veel klinkt alsof de inspiratie voor de intro van 'Stonehenge', de Spinal Tap klassieker, hier vandaan komt. 'Sunset' klinkt alsof het de inspiratie was voor wat nummers van Isobel Campbell, de combinatie van gitaar met duidelijk hoorbare violen en een fluit.




Over het algemeen is de kwaliteit van de plaat redelijk, alhoewel er hier en daar wel een valse noot te horen is. Dat is altijd een opluchting, het is toch een beetje een teleurstelling als je erachter komt dat bands hun "live" albums hebben gedubd in de studio (ik wijs hier onder andere naar Kiss. Ja, jullie.) compleet met extatisch publiek van andere shows of soms zelfs van andere bands erin gemixt.

Voor de fan is dit een album wat je zou willen hebben om je collectie compleet te houden, zeker in combinatie met de dvd van dit optreden die in 2009 zou moeten uitkomen. Voor de gemiddelde liefhebber ben je beter af met de aanschaf van een the Moody Blues verzamelaar.


Label: Eagle Records Releasedatum: 25 Augustus 2008
Waardering: