DVD: Defqon.1 Festival 2008

14 juni jongstleden werd het strand in Almere gevuld door 40.000 feestgangers. Terwijl het zonnetje scheen gingen deze mensen los op de beats van meer dan 100 DJ's. We hebben het dan natuurlijk over het feest Defqon.1. Onlangs verscheen de registratie van het feest op dvd, om het feest nog eens na te kunnen beleven.


Van begin tot eind zijn de camera's erbij. We zien de eerste party animals naar binnen gaan, en de opening van Max Enforcer en Lars Tindy op de mainstage. In de twee uur die volgen zien we het festival vanuit verschillende hoeken. Vrolijke mensen die laten zien dat ze het naar hun zin hebben, de één nog enthousiaster dan de ander. Ook zien we waaghalzen bungeejumpen, mensen uitrusten op het strand en mooie beelden vanuit de lucht die laten zien hoe groot en afgeladen het festivalterrein wel niet is.

Maar de meeste aandacht gaat natuurlijk uit naar de muziek. The Prophet, Josh & Wesz, Headhunterz en Outblast & Korsakoff zijn een paar namen die we voorbij zien komen. Vooral veel hardstyle en hardcore, met af en toe een uitstapje naar één van de andere area's. Wat opvalt is wel dat het juist bij de andere area's een stuk minder vol is. De meeste muziek is live opgenomen, dus met mc's en het geluid van het publiek erbij. Op die manier wordt de sfeer van het feest nog beter overgebracht. Het slot is ook prachtig in beeld gebracht, met de afsluitende lasershow en het vuurwerk.

Verder vinden we op de dvd een uitgebreide fotoreportage, zien we een aantal personen gek doen voor hun '5 seconds of fame' en neemt Tygo Gernandt ons mee op het feest en achter de schermen. Zo ondervraagt hij dj's en publiek, maar zien we hem ook samen met Technoboy in de helikopter en brengt hij bezoekjes aan het damestoilet en achter de schermen bij de radio-uitzending. Af en toe gedraagt hij zich wat overdreven, maar verder is het een leuk stukje geworden.


Naast de dvd bevindt zich in het digipack ook nog een cd, gemixed door de afsluiters van het feest: Deepack & Luna. Het trio zet een lekker setje neer, met een hoop platen die je minder vaak op compilaties als deze tegenkomt. Natuurlijk horen we ook hun anthem voor het feest voorbij komen, en sluiten ze net als op het feest af met hardcore.

De dvd is een prima registratie van het feest Defqon.1. Bij het monteren zijn er een paar continuïteitsfoutjes ingeslopen, wat een klein smetje is op de verder prima dvd. De beelden vanaf de podia worden regelmatig afgewisseld met sfeerbeelden van het feest waardoor je meer ziet dan alleen feestende mensen en de dj-booth maar ook wat er buiten de tenten gebeurde. Daarnaast is de cd een prima compilatie die je net als de dvd het Defqon.1 gevoel weer laat herbeleven.


Label: Dance-Tunes / Q-Dance Datum: augustus 2008
Waardering: