CD: Gerry and the Pacemakers - You'll never walk alone

SubheaderGerry and the Pacemakers waren in het begin van de jaren zestig ware iconen. Tezamen met 'The Beatles', ook afkomstig uit Liverpool, bevolkten ze de hitparades. Ze waren zelfs groter dan de Fab Four, want die werden niet eens uitgenodigd om samen met Gene Vincent te spelen. Beide bands bleven in elkaars voetsporen lopen, zo gingen ze tegelijk naar Hamburg om daar te spelen. En zoals het gebruikelijk was in die tijd speelde iedereen ook elkaars liedjes. Een b-kantje voor de ene artiest werd de a-kant van een andere groep. Zo ook 'How do you do it', een nummer waar The Beatles niet veel zin in hadden werd de eerste echte single van Gerry’s band. Dat hun begintijd zo nauw verweven was met The Beatles is overigens te danken aan de manager Brian Epstein. Hij had beide bands onder contract.

Van 1960 tot en met 1966 scoorde de band goed. In het begin speelde ze onder de naam 'The Mars Bars', maar de snoepjesfabrikant vond het geen goed idee. Hun muziekstijl was Rock and Roll, maar ze schakelden al snel over op de Beat-music, om precies te zijn de Merseybeat. De rivier de Mersey bleek zeer belangrijk te zijn voor de band. Als antwoord op de Beatles-film 'A Hard Day’s Night' namen ze de film 'Ferry cross the Mersey' op. De gelijknamige song werd een grote hit en wordt nu nog steeds gebruikt door de veerdienst Mersey Ferries. In 1964 begon de band met het touren in Amerika, waar ze al snel merkten dat in Amerika alles groter is. In plaats van 3.000 toeschouwers speelden ze daar voor 35.000 toeschouwers. Maar in 1966 verstomde het succes, de concurrenten gingen op zoek naar de Maharishi, maar Gerry and the Pacemakers gooiden de handdoek in de ring. In 1973 zou Gerry de draad weer oppakken en optreden met zijn oude nummers en een flinke dosis plezier.

Subheader
En nu draaien we een plaatje van Gerry and the Pacemakers


Twee cd’s volledig in mono, één cd met zowel mono en stereo en dan als laatste een cd met stereo geluid. Dat is de verzamelbox Gerry and the Pacemakers – You’ll never walk alone (The EMI years 1963 1966). 123 tracks, alle singles, b-kantjes, teruggevonden materiaal en meerdere versies of liveoptredens. Een live-set van vier nummers vind je op de tweede cd, maar op de derde cd staan een set van maar liefst tien nummers. Uiteraard zijn de optredens ruimschoots voorzien van gillende meiden. De collectie is zeer compleet te noemen en absoluut een aanrader voor de fan of de kenner.

Label: EMI Releasedatum: 12 februari 2008
Waardering: