Vinyl: Sex Pistols - Never Mind The Bollocks 30th Anniversar

De Sex Pistols presteerden het om met maar één album de gevestigde muziekwereld op hun grondvesten te laten trillen. Met dit album werd de band, samen met 'The Ramones' weliswaar, de leider van een nieuw genre uit de jaren zeventig, punk. Een ware punkgolf spoelde zijn frustraties uit over Engeland, Amerika en even later ook Nederland. 1977 was het jaar van de punk en in navolging van de vele anniversary edities die dit jaar al verschenen is er nu een speciale uitgave van hét punkalbum allertijden: Never Mind The Bollocks...here's the Sex Pistols op 'heavy weight' vinyl, met daarbij de een 7" single van 'Submission'.


Sex Pistols zagen in 1975 het licht, onder andere als reactie tegen de progressieve rock en de muzikale hoogstandjes. De muziek moest terug naar het volk, waarin iedereen zich moest kunnen uiten en niet alleen degenen die een uitgebreide solo konden laten horen. Daarnaast lag er genoeg sociaal ongenoegen op straat om eens even lekker over tekeer te gaan. Deze frustraties, in combinatie met een frontman als Johnny Rotten, zorgden gegarandeerd voor een vlam in de pan.

De titel van het album was eigenlijk al genoeg om opruiend te zijn. Aan het woord "bollocks" (ballen) werd nogal wat aanstoot genomen. Het woord werd vaak doorgestreept als het vinyl al überhaupt in de etalages verscheen. De singles 'God Save The Queen' en 'Anarchy In The UK' werden daarnaast ook niet echt in dank afgenomen. De monarchie en het politieke klimaat lagen onder vuur. Het nummer 'Pretty Vacant' krijgt ook wat zwarte pieten toegespeeld. Rotten leek wel erg de nadruk te leggen op de laatste lettergreep van het woord 'vacant', waardoor het voor sommigen toch iets teveel op 'cunt' leek. De provocaties zorgden naast protesten echter ook voor een groeiende aanhang en vele uitverkochte zalen.


De plaat komt na dertig jaar weer in 'originele' vorm terug, gevuld met alle opruiende tracks en zelfs de single 'Submission' los erbij geleverd als 7". Omdat het album in 1977 een week te vroeg naar de drukker ging stond dit nummer niet op de LP, en werd toen ook los geleverd bij de eerste 50.000 exemplaren. Ditmaal siert een grote Sex Pistols poster ook de uitgave.
De rauwe punktracks vliegen je weer als vanouds om de oren vanuit de groeven van de zwarte schijf. Te beginnen met de vierde single 'Holiday in the Sun' en het stampende 'Bodies'. Samen met 'Anarchy in the UK' nog steeds de hoogtepunten van de plaat, mijns inziens.

De uitgave is een prima toevoeging voor de cd- en mp3-generatie, die misschien een aftands origineel op de rommelmarkt hebben aangeschaft. Naast de toevoeging van 'Submission' als 7", zijn ook de vier singles weer op vinyl uitgegeven als limited edition. En alsof het niet veel gekker kan worden zijn de Sex Pistols ook weer gaan touren. In november vertoonden ze hun capriolen weer op het podium en naar verluidt staan de heren ook als zaterdagafsluiter op het Isle of Wright Festival.


Label: Virgin Records Datum: 29 oktober 2007 Waardering: