Film: The Simpsons Movie

See our family. And feel better about yours

The Simpsons is al sinds 1989 op de Amerikaanse televisie te bewonderen en het einde van de tv-serie is nog lang niet in zicht. Sterker nog: de Simpsons strekken hun bereik uit door zich nu ook op het witte doek te laten zien. De beste medewerkers van de tv-serie zijn op het project gezet om het ware Simpsons-gevoel te behouden in deze overgang. David Silverman neemt na 23 Simpsons-afleveringen nu ook de regie van de film op zich en een elftal schrijvers van de serie heeft samen het screenplay voor de film geschreven. Of The Simpsons Movie van hetzelfde hoge niveau is als de serie kan je nu zelf gaan beoordelen in de bioscoop.

De Simpsons zien het licht op het witte doek

Milieuvriendelijk
De milieuproblemen in de wereld blijken ook Springfield te bereiken. Het dorp is zeker geen voorbeeld voor milieuvriendelijkheid en het nabijgelegen meer wordt zelfs vaak gebruikt als dumpplaats van de plaatselijke industrie. Brave Lisa kan dit natuurlijk niet langer aanzien en begint haar campagne tegen milieuvervuiling als een ware Al Gore student. En dat is maar net op tijd, want het meer heeft al bijna onherroepelijk veel schade opgelopen. Al snel weet Lisa door te dringen tot de Springfieldbewoners en maatregelen worden getroffen. Er wordt een muur om het meer heen gebouwd zodat er niks meer in gedumpt kan worden. Met bewoners als Homer kan het echter nooit lang goed gaan. Hij krijgt het voor elkaar om alsnog iets in het meer te dumpen en dat was nou natuurlijk net de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Het meer verandert in een levensgevaarlijke chemische troep. Niet lang daarna krijgt de milieudienst van de overheid er lucht van. Ze nemen de beslissing om Springfield in quarantaine te zetten door een megagrote koepel om het dorp te plaatsen. Afgesloten van de buitenwereld verloedert de stad steeds meer. Zal het de Simpsons en hun plaatsgenoten lukken om Springfield van de ondergang te redden?

Vaderlijke taferelen

Typische Simpsons-humor
Verwacht in The Simpsons Movie geen mooie 3D animatie, want het is nog steeds gewoon getekend in de welbekende stijl. Hoewel er wel weer enige verbeteringen zijn aangebracht en er gebruik wordt gemaakt van een breder beeldformaat zoals we gewend zijn in de bioscoop. Ook het verhaal is niet bijster bijzonder, maar dat zijn dan ook nooit de pijlers geweest waar The Simpsons op steunden. Het is juist de typische Simpsons-humor die de tv-serie zo sterk maakt en ook deze film maakt daar uitstekend gebruik van. Veel bekende figuren uit de serie komen wel even langs. Van Itchy & Scratchy tot en met Krusty the Clown. Meestal maar kort, want veruit de meeste tijd wordt vooral gefocused op de familie Simpson en hun familieproblemen die grotendeels te maken hebben met het lompe, maar voor ons kijkers oh zo leuke, karakter van Homer. Zo voelt Marge zich niet genoeg gewaardeerd als vrouw en begint Bart zelfs de kleinburgerlijke vaderlijke taferelen van Ned Flanders te waarderen, die hij zo node mist bij Homer.


Succes verzekerd
Een review van een film als The Simpsons Movie is eigenlijk een beetje overbodig. De humor kennen we allemaal al van de serie en het zou zonde zijn om hier een aantal van de grappen te vertellen. Ze zijn nou eenmaal een stuk leuker om te zien en te horen dan hier in woorden te lezen. Nergens doet de film onder voor één van de betere afleveringen van de serie, nergens zul je het idee hebben dat ze geforceerde beslissingen hebben moeten maken om de filmlengte van 87 minuten te overbruggen, nergens krijg je het idee dat de studio weer met één van zijn melkkoeien bezig is. Nee, het is de makers gelukt om een naadloze overgang te maken van medium en The Simpsons Movie zal zeker veel mensen gaan bekoren in de bioscoop.


Label: 20th Century Fox Releasedatum: 16 augustus 2007
Kijkwijzer: Waardering:

Homer: "I can't believe we're paying to watch something we could see on TV for free!"