DVD: Unveiled

Ook al was ijzeren Rita anders van mening, homoseksuelen lopen nog steeds een groot gevaar in Iran. In het fictieve Unveiled (Fremde Haut) volgen we één van hen, de dertigjarige tolk Fariba Tarizi. Na haar ontmaskering als lesbienne besluit ze te vluchten naar Duitsland, maar doordat ze liegt over de reden voor haar asielaanvraag dreigt ze al snel weer terug gestuurd te worden. Wanneer een Iraanse politieke vluchteling in haar opvangcentrum zelfmoord pleegt, besluit ze zijn identiteit aan te nemen.




Boys Don't Cry meets Dirty Pretty Things
Fariba gaat voortaan als mannelijke vluchteling met een voorlopige verblijfsvergunning door het leven. Om de problemen nog wat te verergeren wordt ze ook nog eens verliefd op één van de vrouwelijke werknemers in de zuurkoolfabriek waar ze illegaal werkt. Regisseur Angelina Maccarone schetst vooral een indringend beeld van een vrouw die helemaal niets heeft en er alles aan doet om te overleven, ook als ze daarvoor haar vrouwelijkheid en gevoelens moet uitschakelen. Als politiek pamflet is Unveiled dan ook zeker geslaagd.




Dat kan helaas niet altijd gezegd worden van het menselijke drama. De angst en hopeloosheid die een vluchteling moet doormaken, het feit dat ze niet mogen werken en dus eigenlijk gedoemd zijn de hele tijd niets te doen, het constante gevaar om terug gestuurd worden. Alle elementen zijn aanwezig, maar niet alles is helemaal overtuigend en sommige sleutelscènes weten je daardoor niet te raken. Hoofdrolspeelster Jasmin Tabatabai doet haar best, maar de groeiende spanning tussen Fariba en Anne is niet altijd geloofwaardig. Het ligt er allemaal wat te dik bovenop. Desalniettemin is Unveiled een redelijk drama met een belangrijke achtergrond, wat het wel degelijk een aanrader maakt.


Label: FilmFreak Releasedatum:Mei 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: Geen.