CD: Jump It!

Zelfs als je het afgelopen jaar in een grot gewoond hebt moeten de schuddende stalactieten opgevallen zijn: jumpen is de "nieuwe" rage. Natuurlijk ging er er net als bij gabber een interessante undergroundperiode aan vooraf, die vanuit de States, en daarna vanuit onder meer België, Nederland binnendrong. Nu de hype momenteel op het hoogtepunt is, en het jumpvirus via TMF en YouTube hordes schoolkinderen, puisterige pubers en zelfs een voormalige, vadsige minister aan het springen heeft gekregen, is ook de stortvloed aan Jump-cd's niet te stuit(er)en.


Porny plagiaat
Zo is daar onder andere Jump It! De dubbel-cd bevat per schijfje twintig van de grootste en bekendste knallers van dit moment. Niet geheel onvoorspelbaar opent de eerste cd dan ook met de nummer één uit de vaderlandse charts: 'Freefall' van Jeckyll & Hyde, exemplarisch voor de 'vermainstreaming' van het genre. Aardige gitaar-riff met daaronder enigszins oudbakken, maar niettemin opzwepende, 'vrolijke' trance. In ieder geval stukken meer credible dan het even bekende 'Me So Horny' van DJ Porny, de "gabber Piet van de jumpstyle-generatie". Waar de échte underground jumpstyle nog wel eens snoeihard uit de hoek kan komen, neigt deze single naar de zoetsappige mellow van de Party Animals. Veel meer echter nog naar ene Zennique. Goed jatten is één ding, maar Porny heeft getuige deze link wel heel erg gegeild op deze Australische.

Albumvullertjes
Toch staat er ook ruiger werk op het album, zoals het niemendalletje 'All the Ho's' van Ruthless & Vorwerk vs. Looney Tunez, en 'Nightmares' van Vorwerk solo. Doch over het algemeen zijn het gemakkelijke bewerkingen van oude en nieuwe hits. Weinig innovatief is bijvoorbeeld 'Samba de Janeiro' (The Bass Brothers), een tien jaar oude hit van Bellini waar even snel een beat onder is gezet en er met wat eenvoudig knip- en plakwerk weer een albumvullertje is gefabriceerd. Datzefde geldt voor de afsluiter van de Jumping Jacks, met de tenenkrommende titel 'Jumping in the Moonlight'. Inderdaad: een even inspiratieloze bewerking van de klassieker 'Dancing in the Moonlight'. Oorspronkelijk van het legendarische King Harvest, maar wellicht bekender in de feelgood-versie van Toploader.

Jumpmasters
Op cd2 is de niet al te nauwkeurig gemixte jumpmix van de Jumpmasters te beluisteren. Alle nummers van cd1, maar dan in een andere volgorde. Slechts één keer is een andere mixversie te horen (DJ Pat B's 'Love of My Life', ditmaal in de Fosforic Remix). Verder wederom herkauwde hits waarvan de jump-waarde praktisch nihil is, zoals 'Perfect' van Mason vs Princess Superstar en Digital Punk's 'The Punk Soul Brother'. Ook DJ Isaac lukt het niet om met 'Face Down, Ass Up' dit album serieuze meerwaarde te geven.

De ondergrondse overleeft deze even snel opgekomen als ten dode opgeschreven hype wel. Dit album is echter over niet al te lange tijd niet meer dan een leuk souvenirtje aan die tijd waarin lego-poppetjes de TMF-video's domineerden, en een mal dansje doorging voor jumpstyle.


Label: Cloud 9 Music Releasedatum: 4 mei 2007
Waardering: