Boek: Lois Pryce - Lois Onderweg

Lois Pryce was haar kantoorbaan zat, gaf er de brui aan, kocht een wrak van een motor en ging op wereldreis. Dat is in het kort Lois onderweg (alhoewel de oorspronkelijke titel 'Lois on the Loose' heel wat spannender klinkt). Een ingewikkeld boek is het niet, maar het is wel erg vermakelijk. Lekker luchtig geschreven en een niet alledaags onderwerp.

Ukkie
Pryce schrijft met een ongedwongen stijl, die erg goed te verteren is. Ze beschrijft haar saaie kantoorbaan, met haar zeurende collega’s en onmogelijke bazen. Al lezende word je er samen met haar benauwd van. Tijdens deze inleiding word je ook wel wat benauwd van de hele lange en beetje trage inleiding. Voordat ze eindelijk gaat praten over motoren en wereldreizen, zijn we toch een flink aantal pagina’s verder. In deze inleiding meldt ze ook nog even dat ze vlak voor de vertrekdatum stapelverliefd werd (op 'Austin, mijn levensechte superheld' aan wie het boek is opgedragen). Gelukkig hebben we daar in de rest van het boek geen last van. Na een eindeloze voorbereiding op de reis en geklets over hoe klein de motor wel niet moet zijn, omdat Lois zelf maar zo'n ukkie is, stapt ze eindelijk op het vliegtuig naar Alaska, waar de reis begint.

Optimisme
De reis zelf staat bol van de lekkende olie, rondvliegende motoronderdelen, niet passende reserve-onderdelen en andere technische ellende. Lois slaat zich er met een handboek en een grote lading optimisme doorheen. Haar nonchalante houding is erg aanstekelijk en als je het boek uit hebt, zou je willen dat je wat van Lois had geleerd. In feite klinkt zo'n uitputtende reis op een oncomfortabele motor door onherbergzame gebieden ineens erg aantrekkelijk. Aan de ervaringen van Lois te zien, is de club van motorwereldreizigers een knusse familie. Ze kan in elk land wel bij iemand logeren en wordt door medemotorrijders gewezen op de beste plaatselijke garages. Ze wordt op sleeptouw genomen door stoere kerels op enorme, krachtige motoren, waardoor ze zich een sukkeltje voelt, maar iedereen toont respect voor deze vrouw op solowereldreis. Het is hartverwarmend, jaloersmakend en werkelijk erg leuk om te lezen. Inmiddels is Lois haar volgende reis (op de motor door Afrika) aan het voorbereiden. Ik kan niet wachten op het verslag daarvan.


Uitgever: Uitgeverij Sirene ISBN: 978 90 5831 379 9 Pagina's: 335
Waardering: