Boek: Margot Berwin - De paradijsvogelbloem

Lila Nova is een drukbezette zakenvrouw. Ze is recent gescheiden en haar baan in de reclamewereld kan haar steeds minder bekoren. Op de markt loopt ze tegen het kraampje van een plantenverkoper aan. Ze koopt een plant vanwege zijn goede verkooppraatje, maar vindt het stiekem ook wel heel leuk om iets te hebben om voor te zorgen. De plant laat zijn dankbaarheid voor de goede verzorging zien door goed te groeien. Lila wordt helemaal de plantenwereld ingetrokken als ze een erg vreemde wasserette binnenstapt, omdat ze in de etalage een bijzondere, exotische plant had gezien. Haar leven wordt overhoop gegooid door haar nieuwe groene huisgenoten en drie mannen die elk hun eigen invloed hebben op haar leven. Lees hoe in De paradijsvogelbloem van Margot Berwin.


Intrigerende beelden
Lila maakt fouten met de mensen die ze tegenkomt en in een vorm van boetedoening reist ze naar Mexico. Op dat moment wordt de lezer ruw uit de mysterieuze sfeer van het boek geschud. Het duurt even voordat je in het nieuwe tempo van het boek komt. Je volgt Lila zo wel trouw in haar eigen stormachtige reis, maar het leest minder prettig en chaotisch. Achteraf past die sfeer wel heel erg goed bij het reisgedeelte, maar het is simpelweg moeilijk om over te schakelen. Had het boek misschien langer moeten zijn, met een betere overgang? Het tweede gedeelte was mijns inziens te kort en leek afgeraffeld. Ook deed het veel minder gefundeerd en uitgewerkt aan, waardoor je ineens moeite hebt mee te gaan in Lila's belevenissen. De droombeelden en 'quests' die Lila meemaakt ver weg van huis zijn bizar en dromerig. Berwin heeft haar fantasie de vrije loop gelaten en dat levert intrigerende beelden op.


Verfilming
De paradijsvogelbloem is een spiritueel verhaal. Het wordt vergeleken met Eten, bidden, beminnen van Elizabeth Gilbert. Die vergelijking is inderdaad terug te vinden in het thema van een vrouw die op reis gaat, spirituele lessen leert en zichzelf tegenkomt. Een ander verband tussen beide boeken is het feit dat ze allebei verfilmd worden met Julia Roberts in de hoofdrol. De filmisch geschreven scènes zouden prachtige beelden kunnen vormen op het witte doek. Of Berwins boek werkelijk dezelfde impact en succes kan hebben als Gilberts roman, is onzeker. Voor liefhebbers van het spirituele, het 'ik-zoek-mezelf'-genre is dit een prima leesboek, zeker als je ook nog plantenliefhebber bent. Het is lekker romantisch, spannend en geinig in elkaar gezet. Het hele plantenidee met de '9 planten van verlangen' is erg origineel en makkelijk om in mee te gaan.


Een paradijsvogelbloem

Meer leuks
Margot Berwin zat zelf ook in de reclamewereld en schreef verhalen. De paradijsvogelbloem is haar debuutroman. Met een verfilming door Julia Roberts in haar zak, volgt er vast nog veel leuks van deze auteur. Als de haastige sfeer van de Mexicaanse reis haar vergeven wordt en we ons eraan herinneren dat het niet bedoeld is als zware literatuur, maar als leuke spirituele roman, is Berwins eersteling prima te verteren.


Uitgever: Sijthoff ISBN: 978 90 218 0205 3 Pagina's: 300
Waardering:

Kijk voor meer leesplezier in het FOK! boekenforum.