Boek: Erlend Loe - MuleumWe storten neer.
Houden van je.
Doe wat je wilt.
Pappa.


In Noorwegen timmert auteur Erlend Loe al een tijdje aan de weg. In 1996 brak hij door met zijn roman Naief.Super. In Nederland is hij nog niet breed bekend, maar het lezerspubliek zou er goed aan doen een boek van deze Noor op te pakken, want het zijn stuk voor stuk juweeltjes. FOK! interviewde hem eind 2008 vanwege de publicatie van zijn nieuwe roman Volvo Vrachtwagens. Een jaar later recenseren we alweer een nieuwe roman van hem: Muleum.

Plastic kip
Muleum, een onbegrijpelijke titel op een witte kaft, met als achtergrond een plastic kip, zo'n hondenspeeltje. Hoe slechts ťťn woord, dat pas laat in het boek terloops langs komt, zo de lading van een boek kan dekken. Het boek begint met bovenstaand smsje aan Julie, een 18-jarig meisje. Haar vader, moeder en broer zitten in een vliegtuig naar Centraal-Afrika en storten neer. Julie's vader ziet net de kans haar een laatste groet te sturen. Dan is Julie alleen. Ze woont in een kast van een huis, heeft genoeg geld voor de rest van haar leven, maar ze heeft geen behoefte aan dat leven. Het liefst had ze bij haar familie willen zijn in dat vliegtuig. Julie probeert zelfmoord te plegen, maar faalt op belachelijke manieren.Julie komt over als een moeizaam meisje dat niet eens een vluchtige gedachte heeft dat ze kan kiezen voor het leven, hoe moeilijk ook na zo'n tragedie. Ze liegt over haar gemoedstoestand, luist haar psychiater erin, wimpelt ooms en tantes af en laat op een gegeven moment haar hele leven achter om een vliegreis te beginnen en niet meer te stoppen. Zo volgen we haar op haar reizen van land naar land, waarbij ze in sommige gebieden helemaal het vliegveld niet verlaat. Julie's poging om herenigd te raken met haar familie duurt lang, zo lang dat ze niet meer zeker weet of ze wel dood wil.

Spannend en grappig
Muleum is een ontzettend raak boek. Niemand kent een meisje als Julie en ze is een onwijze trut, maar je kunt simpelweg niet niet met haar meeleven. En eigenlijk snap je ook wel waarom ze de dingen doet, die ze doet. Je gunt het haar dat ze slaagt in haar streven, want haar verlangen om bij haar ouders en broer te zijn is enorm. De pijn die ze uitstraalt is zo hard dat je als lezer zelf moe wordt van het dragen ervan. Ergens in dit hele verdrietige escapisme maakt Julie ongemerkt avonturen mee. Het boek is op een rare manier spannend en ontzettend grappig bij vlagen. Erlend Loe bespreekt vaak existentiŽle issues in zijn boeken. Muleum draait inderdaad om het bestaan, om dood, verdriet en de wil om te leven. Het is erg goed geschreven, grof op plaatsen en bijna poŽtisch op andere. Een absolute aanrader voor werkelijk iedereen.

Hier vind je het interview met Erlend Loe en de review van Volvo Vrachtwagens.


Uitgever: De Geus ISBN: 978 90 445 1299 1 Pagina's: 188
Waardering:

Kijk voor meer leesplezier in het FOK! boekenforum.