FOK! vergelijkt noise reduction hoofdtelefoons

Philips biedt een tweede hoofdtelefoon aan voor onze test. Het is natuurlijk niet eerlijk om appels met peren te vergelijken, en zo lijkt het ook oneerlijk om oordopjes te vergelijken met grote hoofdtelefoons. Als koper sta je in de winkel echter wel voor deze keuze, dus we doen een poging.

Wanneer je deze opvallend scherp geprijsde oordopjeshoofdtelefoon in een stille omgeving aanzet om de ruisonderdrukking in te laten gaan, neemt de ruis gek genoeg op dat moment drastisch toe! Dat ruisonderdrukking zelf bijgeluiden produceert is een bekend gegeven, maar ik ben met deze hoofdtelefoons in een rustige omgeving geneigd een andere hoofdtelefoon er overheen te zetten.

Nu is het zo dat je de ruisonderdrukking in een stille omgeving niet nodig hebt, dus we doen nieuwe pogingen in het vliegtuig en in de trein. Het opvallende is dat dit hoofdtelefoontje op dit punt juist bijzonder goed scoort. Het bijgeluid dat we eerder hoorden valt volledig weg bij het achtergrondgeluid en de ruisonderdrukking doet verrassend goed zijn werk. In deze omgeving kan het kleine hoofdtelefoontje het redelijk goed opnemen tegen de duurste hoofdtelefoons. Net als bij de grotere Philips hoofdtelefoon blijft het verschil met de Bose aanzienlijk, maar voor deze prijs is met deze hoofdtelefoon niets mis. Helaas gaat het net als bij de grote Philips hoofdtelefoon mis wanneer je muziek gaat luisteren. De kwaliteit is ook hier matig en drukke stukken muziek worden omgevormd tot een grote massa van geluid.

Ruisonderdrukking technologie kost ruimte. Dit is geen probleem bij grote hoofdtelefoons, maar bij oordopjes als deze wordt de elektronica geplaatst in een klein los kastje. Dit kastje bevat de batterij en de knop om de hoofdtelefoon aan te zetten. Het kastje is heel licht en klein en heeft nauwelijks gewicht, maar doordat er geen bevestigingsclip aan vast zit, hangt het aan je oren en is het na een poosje toch nog onhandig en te zwaar.

Net als alle hoofdtelefoons is ook deze hoofdtelefoon voorzien van een vliegtuigaansluiting. In dit pakket zit bovendien echter een 6,3mm adapter. Een vreemde keuze aangezien je oordopjes niet snel zult gebruiken bij grote geluidsapparatuur.

In tegenstelling tot de grote broer is deze Philips hoofdtelefoon bijzonder scherp geprijsd, maar er zijn toch enkele belangrijke dingen om rekening mee te houden. Zo is er het ontbreken van een opbergmapje, het ontbreken van een bevestigingsclip en natuurlijk de beperkte kwaliteit van de muziek. Hier tegenover staat de prijs en de redelijk goede ruisonderdrukking en de beperkte ruimte die deze hoofdtelefoons in beslag zullen nemen in de reistas.

Philips SHN2500 (39,99 euro)

Score: