FOK! vergelijkt noise reduction hoofdtelefoons

We beginnen de test met de duurste uit het rijtje, de Bose. Misschien is het woord duurste niet helemaal goed gekozen, want hoewel de prijs met bijna 300 euro het hoogst is, kun je enkel van duur spreken als de prijs niet goed in verhouding staat tot het artikel.

Vanaf het moment dat je de stevige bewaardoos van de Bose echter open doet begrijp je de prijs. De set van de Bose ziet er namelijk netjes verzorgd uit en is zeer compleet. De hardstoffen opbergmap is zelfs uitgerust met een setje Bose visitekaartjes om aan jaloerse medepassagiers te geven. De map bevat voldoende ruimte voor de hoofdtelefoon en heeft een iets te klein vakje voor draden en stekkers.

De hoofdtelefoon is in mooi mat zwart met zilver afgewerkt en voelt heel degelijk aan. De vering is heel soepel en de oorschelpen zijn diep en groot genoeg om je oren volledig te bedekken. De kussens zijn van zeer zacht materiaal en zweten bij normale temperatuur niet, zelfs niet na een paar uur. Om de hoofdtelefoon aan te zetten is de Bose voorzien van een stevige knop, die je niet per ongeluk zult omzetten.

De draad is voorzien van vergulde aansluitingen, en is los te halen van de hoofdtelefoon. De draad is ruim voldoende in lengte en is zelfs voorzien van een extra verlengstuk. Uiteraard is ook een verloopstuk aanwezig met typische vliegtuigaansluiting.

De ruisonderdrukking is erg goed, zowel in vliegtuig als in trein, en er zijn nauwelijks bijgeluiden te horen. Met name de laagste tonen worden gefilterd, dus hoge ruistonen (denk aan een boormachine) blijven helaas redelijk onveranderd. Doordat de oorschelpen de oren zeer goed afsluiten is wel een drukverschil voelbaar, dat niet door iedereen als prettig zal worden ervaren.

Waar de Bose echter pas echt in uitblinkt is wanneer je er naar gaat luisteren. Zodra je deze hoofdtelefoon gebruikt om mp3s te luisteren, bereid je er dan op voor dat je je gaat ergeren aan de kwaliteit van je mp3s! Of je nou klassieke muziek luistert of housemuziek, de Bose geeft het geluid briljant weer. Scherpe heldere tonen, ongeacht de drukte in het muziekstuk. Klassieke muziek wordt perfect weergegeven en een koor is prima te verstaan, ook in het meest heftige muziekstuk.

De prijs is niet mis, maar er is dan ook weinig aan te merken op dit apparaat. Het enige echte nadeel is dat niet alleen de ruis maar ook de muziek stopt wanneer de (meegeleverde) batterij op is. Een reservebatterij lost dit probleem echter op, dus echt een zwaar minpunt is het niet.

Bose QuietComfort 2 (298 euro)

Score: