DVD: De Elfstedentocht - de tocht der tochten

De Elfstedentocht is iets unieks. Een sportevenement dat maar zo zelden is gehouden de afgelopen vijftig jaar levert toch de meeste conversaties op in de winter. Komt er dit jaar een elfstedentocht? Zal het lang genoeg vriezen? Elke winter wachten we massaal op de legendarische woorden "It giet oan". Maar omdat het al weer negen jaar geleden is dat de helden op schaatsen alle elf steden van Friesland bezochten is er blijkbaar dringend behoefte aan een mooie terugblik op de laatste vier keer dat de Elfstedentocht werd georganiseerd. Daarom heeft Strengholt Media in samenwerking met de NOS de mooiste beelden samengevoegd en op DVD uitgebracht.




Het overzicht begint met de Elfstedentocht van 1956, al wordt dit jaar merkwaardig genoeg gepresenteerd als 'extra'. Een opmerkelijke Elfstedentocht, want de vijf mannen die gezamenlijk over de eindstreep gaan worden -hoe streng- gediskwalificeerd vanwege hun onsportieve gedrag. Het was een uitzonderlijk koude en lange winter en de wedstrijd leverde een eenzame winnaar op: Reinier Paping. Het is duidelijk te zien dat het evenement in 1956 en 1963 een totaal andere uitstraling had dan in 1985, 1986 en 1997; veel minder toeschouwers en veel meer traditie. Meest opvallend bij de Elfstedentocht van 1985 is de deelname van kroonprins Willem-Alexander onder de schuilnaam W.A. van Buren. In 1986 wint Evert van Benthem, net als in het voorgaande jaar, de barre tocht door het Friese Land. Veel mensen duurt het veel te lang voordat Evert van Bethem een opvolger krijgt, maar liefst elf jaar. Het is in 1997 dan ook een waar volksfeest, waar niet alleen veel Friezen op af komen, maar eigenlijk heel Nederland weet de weg naar Friesland te vinden. In een spannende sprint tussen Henk Angenent en Erik Hulsebosch wint de eerste en hij wordt de held van die winter.




Het is duidelijk te zien dat sommige beelden uit lang vervlogen tijden stammen: de beeldkwaliteit laat soms erg te wensen over en bij de oudste beelden ontbreekt het commentaar. Het is jammer dat Strengholt Media geen moeite heeft gedaan om de kwaliteit wat op te vijzelen. Gelukkig doet de gebrekkige beeldkwaliteit niets af aan de nostalgie die opdoemt bij het bekijken van deze DVD. Naast de beelden van de Elfstedentochten vind je ook een overzicht van allerlei feiten over de geschiedenis van de tocht terug op de DVD, wel aardig om eens door te bladeren.




De Elfstedentocht - de tocht der tochten op DVD is wel leuk om eens te bekijken; zeker nu we het alweer 9 jaar zonder Elfstedentocht hebben moeten doen. De leuke beelden weten erg te boeien, maar de kwaliteit laat soms wel te wensen over. Voor de echte fan zeker de moeite waard, maar voor de meeste mensen is het misschien leuker om deze documentaire gewoon eens eenmalig te bekijken.



Label: Strengholt Media Releasedatum: 27 februari 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!