DVD: Underclassman

Het voordeel van een film als Underclassman is dat je niet snel bang hoeft te zijn dat je verwachtingen niet worden waargemaakt. Aan de vrij simpele omschrijving op de achterkant en de quasi-populaire foto die op de voorkant staat kun je afleiden dat dit een hersenloze bankhanger is. Een onervaren, ambitieuze, eigenwijze en soms tactloze jonge donkere agent moet undercover op een school vol rijke blanke scholieren. Dat is de enige manier volgens de commissaris om uit te vinden of de recent overleden jongen omgekomen is door een ongeluk of door moord. Een garantie voor enkele hilarische situaties zou je zeggen, maar klopt dat ook?

Underclassman


De nieuwe aanwinst voor Westbury High is Tre Stokes. Zowel zijn vader als zijn grootvader waren rechercheur, maar tot nu toe is Tre niet verder gekomen bij de politie dan zogenaamde 'bike-cop': patrouilleren op de fiets. Tre wil meer en meldt zich aan voor een bijzonder opdracht. Hij weet dan nog niet dat hij undercover moet op een typische rijkeluisschool, waar hij de enige donkere student is. Met zijn achtergrond als jongen van de straat valt het niet mee om onopvallend te werk te gaan op de school. Gelukkig weet hij aansluiting te vinden bij een paar elitaire jongens van het basketbalteam, en komt hij erachter dat er tijdens feestjes regelmatig auto's worden gejat. Tre bedenkt een plan om de autodieven te pakken, en hoopt zo ook uit te komen bij een oplossing op de vraag of er nou een moord of ongeluk heeft plaatsgevonden.

Underclassman


Laat ik maar weer eens eerlijk zijn: Underclassman is meer een film waarbij het verhaal als kapstok dient en de aandacht is uitgegaan naar de losse scènes. Een woeste jetskirace, een spectaculaire basketbalwedstrijd en de nodige achtervolgingen zijn de meest in het oog springende elementen van de film. Qua verhaal zijn er de nodige vraagtekens te zetten; zo weet Tre wel erg makkelijk vrienden te maken, krijgt hij de verdachte bijna in de schoot geworpen en weet hij iedereen om zijn vinger te winden. Ook de relatie die Tre in een halve middag opbouwt met zijn lerares Spaans, gespeeld door de charmante Roselyn Sanchez, is op zijn minst dubieus te noemen.

Underclassman


De DVD is zoals we inmiddels gewend zijn van RCV: qua beeld en geluid dik in orde, maar daar houdt het dan ook op. Geen extra's, geen commentaartracks of bloopers. Helaas, pindakaas.

Underclassman


Gecombineerd met een aantal semi-grappige scènes en een tamelijk spannend einde weet Underclassman, zij het binnen het genre, toch nog een ruime voldoende te halen; maar dan wel met de aantekening: lekker simpel, grappig en op zijn tijd spannend.



Label: RCV Releasedatum: 14 maart 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!