DVD: Batman Begins

De Batman films van Joel Schumacher, 'Batman Forever' (1995) en 'Batman & Robin' (1997), kregen op z'n zachtst gezegd niet zulke geweldige recensies. Alles waar Batman voor stond, werd in die films overdreven. Tim Burton had het voor die tijd beter gedaan, maar na Schumachers films werd er lange tijd niet eens gedacht aan een nieuwe Batman. Dit jaar kregen we de versie te zien van regisseur Cristopher Nolan (Memento), met in de hoofdrol Christian Bale (Equilibrium, Shaft, American Psycho). Die versie, Batman Begins, is inmiddels als DVD verkrijgbaar.

Batman Begins
Deze uitgave van Batman Begins bestaat uit twee DVD's. De eerste wordt compleet in beslag genomen door de film, die ruim twee uur duurt. De beeldkwaliteit is hierdoor uitstekend, het geluid is in Dolby Digital op de schijf gezet. Zo is optimaal te genieten van wat velen beschouwen als de beste Batman tot nu toe, en daar zijn redenen genoeg voor.

Zo is er Gotham City, absoluut realistischer weergegeven dan in eerdere films, maar toch nog een tikkeltje vreemd en duister. De cast mag er ook zijn: Bale is erg sterk als Batman, Michael Caine is eigenlijk gewoon zichzelf en past op die manier prima in de rol van butler Alfred, Katie Holmes... is gewoon mooi en Rutger Hauer en Morgan Freeman in hun kleine rollen zijn een genot om naar te kijken. De opbouw van het verhaal is goed en is zelfs voor iemand die nog nooit van Batman heeft gehoord te volgen. Zonder dat het ergens vervelend wordt voor de mensen die Batman al wel kennen, dat moet gezegd worden.

Extra's, heel veel extra's
In plaats van de altijd veel te magere extra's die op een uitgave van ťťn DVD staan, is hier besloten om een complete DVD te vullen met extra's. Een prima zet, want er is meer dan genoeg te vertellen en te laten zien.

De tweede DVD begint met een schitterend uitgevoerd stripverhaal, waar je met de afstandsbediening van je DVD-speler doorheen bladert. Voorzien van de spannende muziek uit de film, waarbij delen van het beeld zijn geanimeerd (regen, rook), ziet dit stripverhaal er ontzettend goed uit. Daarna volgt de lijst met overige extra's, die is al even indrukwekkend.


De standaard 'making of' mag uiteraard niet ontbreken, hier heet hij 'Batman - De reis begint' en duurt een klein kwartiertje. Je leert alles over de film 'The Intimidation Game', je reist mee naar het eerste begin van Batman, je leert alles over de keuzes en problemen van de regisseur en schrijvers, en waarom de cast wel een lijst met grote namen moest worden! In 'Het vormen van lichaam en geest' zie je alles over de vechttechnieken, hoe Gotham City een soort opgepompt New York werd zie je in 'Gotham City verrijst' en natuurlijk zie je alles over twee belangrijke elementen voor Batman in de film: zijn kostuum en zijn voertuig, de Tumbler.

Verschillende andere elementen van Batman Begins worden in de extra's toegelicht. Dit gebeurt in een aantal filmpjes: over de reis die Bruce Wayne onderneemt voordat hij Batman wordt, over alle aspecten van het climactische einde van de film en de mythologie achter de figuur Batman. Ook zie je wat 'geheime dossiers' over Batmans uitrusting, vijanden, bondgenoten en mentors. Uiteraard ontbreekt een galerij met beelden niet en is er zelfs wat DVD-ROM content toegevoegd. Kortom, ieder aspect van Batman Begins wordt uitgebreid toegelicht door regisseur Cristopher Nolan en bijna iedereen die een belangrijke rol speelde bij het maken van de film. Dat is wat je wil zien als je een fan bent, van Batman in het algemeen of deze geweldige film in het bijzonder.


Conclusie
Niet alleen is deze Batman verfilming ontzettend goed gelukt, ook de omzetting naar DVD is uitstekend gedaan. De film is goed van kwaliteit en er zijn meer dan voldoende extra's aanwezig. Een schoolvoorbeeld van hoe een film op DVD gezet zou moeten worden, en een absolute aanrader.


Label: Warner Bros Releasedatum: 02-11-2005 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!