DVD: Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo

Christiane F. bestaat echt. Ze heeft alles meegemaakt en is er gelukkig redelijk ongeschonden uitgekomen. Wat er met Detlef is gebeurd, weet ze niet, maar ze vreest het ergste. Zij zelf is door haar moeder meegenomen naar het platteland, waar ze bij haar oma en tante is afgekickt. Op het einde van de film is ze anderhalf jaar clean en vastbesloten om nooit meer terug te vallen. Ook alle andere personages uit het boek bestaan echt. De film is aan drie van hen opgedragen.

Christianes belevenissen zijn door twee journalisten, K. Hermann en H. Rieck, vastgelegd in het boek Christiane F. Aan de hand van het boek is de film gemaakt. De film begint als een documentaire, Christiane laat haar omgeving zien, vertelt wat over haar huiselijke situatie, en ongemerkt gaat de documentaire over in de film. Pas aan het einde, als Christiane vertelt hoe het haar verder is vergaan, besef je dat ineens.


Het boek Christiane F.


De DVD

De preview-DVD bevat alleen de film, geen extra’s, op enkele trailers voor andere films na. Jammer dat er geen bonusmateriaal opstaat. Ik heb niet kunnen achterhalen of dat op de ‘echte’ DVD wel het geval is.



Conclusie

De film zelf is indrukwekkend. Ik had hem in 1981, toen hij voor het eerst verscheen, al in de bioscoop gezien. Ik was er toen al van onder de indruk, en nu eigenlijk nog steeds. Hoewel de setting natuurlijk gedateerd is, is het verhaal dat zeker niet. De film schetst een goed beeld van de drugsscene in de jaren ’80 en de waarschuwing hoe gemakkelijk het is, om aan de drugs te raken, is nog steeds actueel. De drugs zelf zijn dan misschien wel veranderd, het gevaar om verslaafd te raken is dat niet.

Wat ook bijzonder is aan de film is de muziek (en zelfs een concert) van David Bowie. Het prachtige Heroes is de soundtrack van deze film. Bowie woonde ten tijde van de film zelf in Berlin Kreuzberg en hij werkte mee aan de opnamen.


David Bowie werkte mee aan de film


Ik vind het overigens merkwaardig dat de filmkeuring voor 16 jaar of ouder is. De eigenlijke doelgroep ligt daar net iets onder. Ik had 14 jaar reëler gevonden, dat sluit ook beter aan bij de leeftijd van Christiane zelf. Ik vind de film nog steeds een aanrader. Heel overtuigend gespeeld door een toch zeer jonge cast.

Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo
Speelduur: 138 minuten
Hoofdrollen: Eberhard Auriga, Natja Brunckhorst, Thomas Haustein & Jens Kuphal
Adviesprijs: E 15,99