DVD: Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo

Rewimo
Christiane is dertien jaar en woont in een deprimerende buitenwijk van Berlijn met haar zusje en haar moeder. Er is buiten de schooluren weinig te beleven. Christianes moeder heeft een vriend, hij brengt een cadeautje voor Christiane mee: een LP van David Bowie, haar idool. Een poosje later leest ze een advertentie voor een nieuwe discotheek, de Sound. Het lijkt haar geweldig om erheen te gaan, maar de minimumleeftijd is zestien jaar. Ze smeedt een plannetje met klasgenootje Kessi en zij weet Christiane naar binnen te loodsen. Christiane komt in de Sound voor het eerst in aanraking met drugs, iedereen daar slikt wel wat. Ook Christiane krijgt een trip toegeschoven. Eigenlijk wil ze die niet nemen, tot ze zich op de wc zowat een hartverlamming schrikt omdat er een dode junk ligt.



Ze is zo geschokt dat ze de pil inneemt, maar ze wordt er hartstikke beroerd van en rent naar buiten om daar uitgebreid over te geven. Detlef, een jongen die ze binnen ontmoet heeft, is haar gevolgd en helpt haar. Hij raadt haar aan om van de drugs af te blijven. Als Christiane zich weer een beetje hersteld heeft, wandelt haar ‘dode’ junk voorbij. Ze krijgt een eerste indruk van wat heroïne met je kan doen.

Christiane blijft de Sound bezoeken met Kessi, ze zeggen allebei thuis dat ze bij de ander slapen. Tot Kessi’s moeder hun ’s morgens vroeg in de metro betrapt. Kessi moet mee naar huis en Christiane mag niet meer met haar omgaan. Ze krijgt andere vrienden in de Sound: Axel, Atze, Bernd en Detlef. En ze wordt verliefd op de laatste, die iets ouder is dan zij.


Christiane en Detlef


Dan komt David Bowie naar Berlijn! Christiane bedelt haar moeder twee kaartjes af, ze wil graag met Detlef naar het concert. Maar Detlef kan niet en ze neemt een andere jongen van hun groepje mee. Tijdens het concert wordt hij ziek, hij heeft een shot nodig. Christiane heeft wat geld en een vriend van ze haalt heroïne. Ze verdwijnen samen in een auto om een shot te zetten. Dan ziet Christiane ineens Detlef lopen. Met een ander meisje… Christiane wordt nijdig en haalt de twee jongens in de auto over om haar heroïne te geven. Ze willen niet en waarschuwen haar maar ze krijgt het toch, en ze snuift voor het eerst.


Christiane ziet de aankondiging voor het concert van Bowie


Na een poosje ziet ze Detlef weer, ze gaat met hem mee naar huis. Hij woont bij Axel, een collega-junk met een eigen huis. Christiane gaat nog steeds naar school. Haar moeder heeft niets in de gaten van de ellende waar haar dochter zich langzamerhand in begeeft. Christiane vraagt Detlef of ze elkaar ook door de week na school kunnen zien, en niet alleen in het weekend. Maar dat gaat niet zegt Detlef. Als Christiane vraagt waarom niet, bekent hij haar dat hij tippelt, bij het metrostation Bahnhof Zoo. Ze schrikt, maar Detlef overtuigt haar dat hij niet met mannen naar bed gaat.

Langzamerhand verandert Christiane in een slecht uitziend, mager meisje met grote holle ogen. Ze komt nog steeds in de Sound. Ze ontmoet er Stella en Babsi, ook verslaafd aan heroïne. Aan de vooravond van Christianes veertiende verjaardag gaat Babsi met haar mee naar huis, ze heeft geen slaapplaats. Christiane gaat Detlef een stuk verjaardagstaart brengen, bij Bahnhof Zoo. Ze ziet hoe hij bij een klant in de auto stapt. Als Detlef terugkomt, gaat hij met Bernd en Axel een shot zetten in de toiletten. Christiane gaat mee, ze heeft haar verjaardagsgeld omgezet in heroïne. Als de jongens haar geen shot willen laten zetten, leent ze de spullen van een andere junk. Hij helpt haar met haar eerste shot. Naderhand vraagt ze Detlef om voor het eerst met haar naar bed te gaan. Vanaf dat moment is Christiane verslaafd, op haar veertiende. Ze doet van alles om aan geld te komen. En al wil ze eerst niet, ze laat zich op een gegeven moment ook oppikken door mannen. Seksuele handelingen leveren veel geld op, ook al gaat ze niet met ze naar bed.

Dan gaat het mis: als Christiane op een morgen, voor ze naar school gaat (dat doet ze nog steeds) een slechte trip treft, komt haar moeder achter de waarheid. Haar moeder besluit haar en Detlef te helpen. Ze haalt valium en andere spullen in huis en laat de twee samen afkicken. Ze gaan door een hel, maar ze raken wel clean. De eerste de beste keer dat ze weer naar buiten gaan, zoeken ze Bernd en Axel op om hen te laten zien dat ze afgekickt zijn. De twee raken enthousiast en willen ook afkicken. Maar ja, ze hebben net weer heroïne gescoord en dat moet natuurlijk wel even op. Christiane en Detlef zijn ervan overtuigd dat één shot geen kwaad kan: ze hebben nu alles onder controle. En dus zijn ze binnen een dag weer terug bij af.


Christiane en Detlef kicken af


Alles loopt nu uit de hand. Christiane treft Babsi en Stella ook geregeld aan bij Bahnhof Zoo. Op een dag lezen ze in de krant dat Atze dood is; hij heeft een overdosis genomen. Hij was 17 jaar. Detlef en Christiane doen hun best om aan voldoende geld te komen. Detlef heeft een vaste klant, dat levert een redelijk inkomen op. Christiane laat zich oppikken door mannen in auto’s. Ze beloven elkaar dat ze niet met hun klanten naar bed gaan. Als ze op een ochtend bij Axels huis komen, ligt deze nog in bed. Hij is dood. Christiane en Detlef vluchten het huis uit. Detlef trekt bij zijn klant in. Als Christiane daar op een nacht ook slaapt, wil de klant dat Detlef bij hem komt. Hij verzekert Christiane nog eens dat hij hem alleen aftrekt. Maar Christiane betrapt hem als hij door de man genomen wordt. Ze loopt woedend het huis uit en gaat op zoek naar Babsi. Dan leest ze in een krant dat Babsi dood gevonden is: overdosis.

Christiane ziet het leven niet meer zitten. Ze besluit ook een overdosis te nemen, dan is ze van alles af…