Interview: Jack Spijkerman

Je hebt ooit geroepen dat je wel de voorzitter van Ajax wilde worden. Stel je krijgt die kans en je wordt voorzitter van Ajax. Wat zou je als eerst doen?
Satire, mijne heren, satire!!
Denk je nou echt dat ik voorzitter wil worden? Ik wil alleen maar in het bestuur.

Staan andere omroepen (en zeker de commercielen) altijd zonder problemen die banden met bloopers en dergelijke af? Heb je daar ooit problemen of moeilijkheden mee gehad?
Wij kunnen aan ieder fragment komen. Hoe??? Dat is mijn geheim.

Welke eigenschappen bezit een goede presentator?
Zet ze in volgorde van belangrijkheid en beargumenteer de eerste 2 svp.
a. origineel zijn
b. eerlijk zijn
c. grappig zijn
d. serieus zijn
e. nieuwsgierig zijn

Origineel zijn/nieuwsgierig zijn/eerlijk zijn/grappig zijn/serieus zijn.

In 'Hilversum' wordt het publiek weleens denigrerend 'het klapvee' genoemd. Wat vind je van die uitspraak en hoe zie je je eigen publiek?
Klapvee kun je inhuren, dat kost €2.50 per persoon. Je ziet ze vaak zitten bij slechtlopende programma's. Wij hoeven ze niet in te huren. Toen bekend werd dat je kaartjes voor november/december Kopspijkers kon bestellen, zijn er 110.000 (jawel) belpogingen gedaan om aan een kaartje te komen. Kortom dat is geen klapvee, dat zijn fans.

Heb je zelf veel invloed in het programma? Ik kan me zo voorstellen dat de fragmenten en stukjes voor het spel worden uitgezocht door de redactie, en niet meer door jezelf.
Ik zoek alles zelf uit. Ik lees alle mailtjes met tips (alleen op dinsdag al 1500 stuks), ik beslis wat we aanvragen, ik beslis wat we gebruiken, ik kies de muziek uit, ik kies uit de onderwerpen waar de redactie mee komt. Kortom, ik heb op alles invloed. Behalve op het cabaret. Zij zijn autonoom. En terecht, een creatief moet je niet belemmeren.