Interview: Jack Spijkerman

Welk cabaret vond je zelf het leukst?
Ieder cabaret heeft tot nu toe zijn charme gehad. Zowel met Erik Diederik en Rob, daarna met Peter, Vigo en Hans, en nu met deze groep.

Heb je je wellus op je tengels geslagen bij het meehelpen van al te onhandige vrouwen bij het spel in Kopspijkers, en dan dat pijnlijke voorval weg laten monteren?
Nee, ik heb nog nooit op mijn vingers geslagen. Maar beste mensen, dat kan ook niet bij het Kopspijkerspel. Die spijker staat in het hout en niemand houdt hem met zijn vingers vast, dus hoe kun je daar nou op slaan? Bovendien wat een vooroordeel: vrouwen???? Mannen slaan net zo vaak mis als vrouwen.

Wanneer denk je het hoogtepunt van kopspijkers bereikt te hebben? Of ben je daar inmiddels al voorbij?
Zie het antwoord op de eerste vraag.

Kopspijkers is een geweldig programma dat de perfecte mix heeft tussen cabaret, show en actualiteiten.... Maar hoe ziet je je zelf eigenlijk? Als caberatier of programma maker?
Ik ben een mengeling van cabaretier/presentator en programma maker.

Word je niet ziek van al die figuren die de kwaliteit van je show aanvallen? Het is immers een zeer goed bekeken programma en het blijkt maar weer eens dat wanneer je het goed doet, veel mensen opeens kritisch worden.
Het afgelopen jaar hebben we alle prijzen gekregen die er maar waren, de pers was bijna steeds enthousiast, dus ik ken niet al die figuren die de kwaliteit van het programma aanvallen. Ik heb ze niet gelezen, of het moet op internetsites zijn. En dan nog: ieder mag zijn of haar mening geven, daar kan ik niet mee zitten.

Door de jaren heen heeft je programma toch een aardig linkse koers gevaren. Echter komt er in de satire toch een steeds rechtser geluid naar voren, wat in sommige gevallen voorheen als "not done" werd beschouwd door het linkse bestel. Kunt u zeggen dat, om het even in zwart-wit te zien, iets minder links bent gaan denken naar mate onze maatschappij verandert/is veranderd?
Het cabaret kijkt kritisch naar zowel links als rechts en maakt daar geen onderscheid in. Misschien kijken we wel iets kritischer naar links, omdat je daar meer van verwacht. Maar verder ben ik me van geen onderscheid bewust.

Waarom probeer je steeds het paranormale in het belachelijke te trekken?
Omdat ik verschrikkelijk moet lachen om al die tenenlezers, koffiedikkijkers, pisdrinkers en straologen, die nog nooit iets van waarde betekend hebben voor de maatschappij, behalve dat ze het met elkaar zo lekker eens zijn. Ze mogen van mij allemaal bestaan, maar ik mag erom lachen.